Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Καθαρές θέσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του Ελσίνκι.
- Ρύθμιση για τα πανωτόκια, αποφάσισε η κυβέρνηση.
- Δυσάρεστη έκπληξη για τον Γ.Παπαντωνίου η πορεία του πληθωρισμού.
- Μεγάλα σε όγκο και παλμό τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.
- Δηλώσεις Δ.Ρέππα για πρόωρες εκλογές.
- Εντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για τη... "Ζούγκλα" της τηλεόρασης.
- Ομογενής μουσικοσυνθέτης βραβεύθηκε στην Αυστραλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθαρές θέσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του Ελσίνκι.

Καθαρές θέσεις για το ποιό είναι το πλαίσιο σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ με αντικείμενο τη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι η στάση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί περισσότερο από την Ενωση και λιγότερο από την Τουρκία. Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στους συμπατριώτες του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Ενωση μπορεί να κλείσει την πόρτα στην Αγκυρα.

Ρύθμιση για τα πανωτόκια, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ρύθμιση για τα πανωτόκια, αποφασίσθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Μεταξύ άλλων, για τις δανειακές συμβάσεις που συνάπτονται, ισχύει ο ανατοκισμός ανά εξάμηνο, με βάση περυσινή ρύθμιση. Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και στο μέλλον. Οι λεπτομέρειες για τη σχετική επεξεργασία των ρυθμίσεων αυτών θα περιέχονται σε νομοθετική διάταξη, η οποία θα κατατεθεί από τον κ.Παπαντωνίου στη Βουλή μέχρι το τέλος του 1999.

Δυσάρεστη έκπληξη για τον Γ.Παπαντωνίου η πορεία του πληθωρισμού.

Δυσάρεστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας την πορεία του πληθωρισμού, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Ο Γ.Παπαντωνίου προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός το επόμενο δίμηνο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα επηρεάσουν την αίτηση της χώρας μας για την ένταξή της στην ΟΝΕ, η οποία θα υποβληθεί το Μάρτιο. Για το Χρηματιστήριο, εκτίμησε ότι η πορεία του αναμένεται να είναι θετική παρά τις πρόσκαιρες διακυμάνσεις.

Μεγάλα σε όγκο και παλμό τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

Μεγάλα σε όγκο και παλμό πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Παιδείας. Το συντονιστικό όργανο παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα και τις καταγγελίες των μαθητών. Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας. Ωστόσο οι μαθητές έδωσαν νέο ραντεβού για τις 16 Δεκεμβρίου, πάλι έξω από τα Προπύλαια.

Δηλώσεις Δ.Ρέππα για πρόωρες εκλογές.

Αυτονόητη, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη θέση του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ότι "σε λίγους μήνες η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές". Ο κ. Σημίτης, τόνισε ο κ.Ρέππας, αναφερόταν σε κομματικούς σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης γύρω από την προεδρική εκλογή, οι οποίοι οδηγούν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η πεποίθησή μας, πρόσθεσε, είναι ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να αναδείξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και ισχύει πάντα η θέση μας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Εντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για τη... "Ζούγκλα" της τηλεόρασης.

Εντονη ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ στο θέμα που προκλήθηκε από την κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή "Ζούγκλα" του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, σχετικά με την υπόθεση του γνωστού συνθέτη Στέφανου Κορκολή. Με ανακοίνωση της στηλιτεύει με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο, τον απαράδεκτο και αήθη, όπως αναφέρει, τηλεοπτικό κανιβαλισμό, στον οποίο οδήγησε την τηλεόραση η καταναλωτική διαφθορά και η χωρίς κανόνες και όρια σεβασμού αξιών, συναφής δραστηριότητα.

Ομογενής μουσικοσυνθέτης βραβεύθηκε στην Αυστραλία.

Ενας ομογενής μουσικοσυνθέτης,τον οποίο ανακάλυψε και βράβευσε πριν πολλά χρόνια ο Μάνος Χατζηδάκις, τιμήθηκε με το πρώτο παναυστραλιανό βραβείο μουσικής για ταινία μικρού μήκους. Πρόκειται για τον Γιώργο Γκόγκο, ο οποίος και πέρσι είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Γιώργος Γκόγκος γνώρισε την πρώτη του διάκριση το 1980, μόλις 17 χρονών, όταν πήγε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Μελβούρνης με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής το Μάνο Χατζηδάκι, ο οποίος είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά σχόλια για το νεαρό συνθέτη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε και πάλι ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αφού παρά το ότι καθ` όλη τη διάρκεια του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης βρισκόταν πίσω στο σκορ, τελικά πήρε τη νίκη μέσα στην ισπανική πρωτεύουσα με 66-63 και αύξησε το σερί που έχει σε Ελλάδα και Ευρώπη σε 20-0. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της 9ης ημέρας της Ευρωλίγκα και οι ``πράσινοι`` έφτασαν τους 18 βαθμούς, παραμένοντας πρώτοι στον Β` Ομιλο της διοργάνωσης.

Την προετοιμασία τους ολοκληρώνουν απόψε Παναθηναϊκός και Κορούνια για τον αυριανό αγώνα, στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι πράσινοι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το 4-2 του πρώτου αγώνα και να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ενώ όπως ελπίζουν οι υπεύθυνοι της αθηναϊκής ΠΑΕ στο πλευρό των παιχτών θα βρεθούν περισσότεροι από 30.000 φίλοι της ομάδας. Από την πλευρά της, η ισπανική ομάδα θα έχει τρεις απουσίες από τη σύνθεσή της.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν τον αυριανό αγώνα με τη Μονακό ο προπονητής της ΑΕΚ Τουμπάκοβιτς, που θα διεξαχθεί στο πριγκιπάτο στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Βέβαια το σκορ του πρώτου αγώνα, που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2, περιορίζει τις ελπίδες της ελληνικής ομάδας, αλλά η Ενωση δεν έχει να χάσει τίποτα από πιθανό αποκλεισμό της. Οπως έγινε γνωστό σήμερα, ο Νικολαϊδης είναι καλά και θα αγωνιστεί, ενώ αμφίβολοι θεωρούνται οι Μαλαδένης και Κασάπης, που αισθάνονται ενοχλήσεις από τη χθεσινή προπόνηση.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού όσον αφορά στην απόκτηση του Λάμπρου Χούτου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το βράδυ παράγοντας των ερυθρολεύκων θα συναντηθεί με τον πατέρα του διεθνή επιθετικού, καθώς και παράγοντες της Ρόμα, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταγραφής του νεαρού άσου στον Πειραιά. Επίσης, για τα μεταγραφικά της ομάδας θα γίνει αύριο συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ολυμπιακού και του προπονητή.

Η δικαστική επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ μείωσε από πέντε σε δύο αγωνιστικές την ποινή αποκλεισμού της έδρας της ΑΕΚ γιά τα γνωστά επεισόδια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, όμως διατήρησε το πρόστιμο των 2 εκ. δρχ. Ετσι, η ΑΕΚ θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της (τη Δευτέρα με Παναχαϊκή) και στην συνέχεια θα επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παράλληλα, απορρίφθηκαν οι εφέσεις των Μιχάλη Κασάπη (24 αγωνιστικές) και Τραϊανού Δέλλα (4 αγωνιστικές).

Το Περιστέρι νίκησε με 80-73 τη Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, στον πρώτο αγώνα για τη φάση των ``32`` του κυπέλλου Κόρατς. Η ομάδα του Αργυρή Πεδουλάκη, λοιπόν, ήταν η νικήτρια στον ελληνικό εμφύλιο της διοργάνωσης και πλέον έχει το πάνω χέρι για την πρόκριση. Πρώτος σκόρερ και μεγάλος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού ήταν ο Αλφόνσο Φορντ που πέτυχε 34 πόντους.

Ο Στέφανος Γαϊτάνος είναι τελικά ο νέος προπονητής του Απόλλωνα Αθηνών στην θέση του Νίκου Κόβη. Ο έμπειρος τεχνικός ήρθε στην Αθήνα από την Βέροια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελαφράς ταξιαρχίας Κώστα Αλαμάνο και συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 325,50 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 528,99, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 317,13, ελβετικό φράγκο προς 208,08, τη λίρα Κύπρου προς 578,81, δολάριο Καναδά προς 220,03, δολάριο Αυστραλίας 207,58, το γερμανικό μάρκο προς 170,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, γαλλικό φράγκο προς 50,82, και το ευρώ προς 333,39 δραχμές.

Καθοδική πορεία ακολούθησαν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου οι τιμές των μετοχών, ενώ και ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω και από τις 5.300 μονάδες, κινούμενος πτωτικά για επτά συνεχείς συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων έχει καταγράψει συνολικά απώλειες 9,22%. Αρχικά, η αγορά κινήθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, για να εκδηλωθούν και πάλι σημαντικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν το δείκτη στις 5.178 μονάδες (-3,20%). Η είκονα της αγοράς βελτιώθηκε προς το κλείσιμο, καθώς περιορίσθηκαν οι απώλειες στο χώρο των τραπεζών και της βιομηχανίας. Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Παράλληλης Αγοράς και των κατασκευαστικών εταιρειών. Στο πλαφόν ανόδου του 8% βρέθηκε η τιμή 5 μετοχών ενώ στο πλαφόν πτώσης έκλεισε η τιμή 45 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.271,42 μονάδες, έναντι 5.349,18 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 77,76 μονάδων ή σε ποσοστό 1,45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο σε όλη τη χώρα που το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, αλλά από το απόγευμα στα δυτικά θα γίνουν νοτιοδυτικοί, μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 1 με 18 βαθμούς και στα νησιά 7 με 19 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 8 με 17 και 2 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 8 December 1999 - 19:00:27 UTC