Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δεν καταργείται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα σχολεία.
- Αύριο θα καθοριστεί η στάση της χώρας μας στη σύνοδο του Ελσίνκι.
- Στο 2,6% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο.
- Δηλώσεις Κ.Λαλιώτη για τους σεισμόπληκτους.
- Επίθεση Κ.Καραμανλή στην κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα.
- Δραματικές ώρες για 300 λαθρομετανάστες στα διεθνή ύδατα.
- Νέα υπόθεση διεφθαρμένου αστυνομικού αποκαλύφθηκε στην Πάτρα.
- Αφάνταστη ταλαιπωρία σήμερα για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.
- Τα γκρεκάνικα θα διδάσκονται στα σχολεία Απουλίας-Καλαβρίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν καταργείται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα σχολεία.

Δεν πρόκειται να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατέστησε σαφές στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα. Ωστόσο, καθηγητές και μαθητές προγραμματίζουν για για αύριο πανελλήνιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Σήμερα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ μαθητών και διερχόμενων οδηγών. Στου Ζωγράφου συνελήφθη ένας 28χρονος οδηγός που τους απείλησε με αεροβόλο όπλο. Δίωξη για παράνομη βία και παράβαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ασκήθηκε κατά δύο γονιών.

Αύριο θα καθοριστεί η στάση της χώρας μας στη σύνοδο του Ελσίνκι.

Η στάση που θα τηρήσει η χώρα μας στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, θα καθορισθεί αύριο στη διάρκεια κυβερνητικής επιτροπής. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι παραμένουν ανοικτά όλα τα εκκρεμή θέματα, ενώ ο κυβερνητικός χαρακτήρισε θετικό βήμα τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, οτι η Αγκυρα θα εναρμονισθεί με τους κανόνες της ΕΕ στο ζήτημα του Αιγαίου.

Στο 2,6% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης, προκάλεσε και την αύξηση του πληθωρισμού τον μήνα Νοέμβριο ο οποίος έκλεισε στο 2,6% από 2,2% που ήταν τον μήνα Οκτώβριο. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε οτι το Δεκέμβριο ο δείκτης θα κυμανθεί στα ιδια περίπου επίπεδα, διότι υπάρχουν αυξητικοί και μειωτικοί παράγοντες.

Δηλώσεις Κ.Λαλιώτη για τους σεισμόπληκτους.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει με έργα οτι κράτησε το λόγο της. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τη στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Βάσει χρονοδιαγράμματος μέχρι την 1η Δεκεμβρίου προβλεπόταν εγκατάσταση 5.000 οικίσκων και τροχόσπιτων, και έχουν ήδη διανεμηθεί και εγκατασταθεί 5.600 οικίσκοι και τροχόσπιτα. Επίσης από τις 21.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα συγκατοίκησης και ενοικίου, έχουν εγκριθεί ήδη περίπου 10.000.

Επίθεση Κ.Καραμανλή στην κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στον αγροτικό τομέα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να δραστηριοποιηθούν και να ενημερώσουν τους πολίτες με περιοδείες για τις θέσεις του κόμματος. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για παροχή επιδόματος τους ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι η ΝΔ θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Και στον αγροτικό τομέα, η ΝΔ παρακολουθεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δραματικές ώρες για 300 λαθρομετανάστες στα διεθνή ύδατα.

Τραγική είναι η κατάσταση των περίπου 300 λαθρομεταναστών, που βρίσκονται στοιβαγμένοι στα αμπάρια ενός μικρού φορτηγού πλοίου, το οποίο πλέει στα διεθνή ύδατα βόρεια της Κύθνου, έρμαιο των κακών καιρικών συνθηκών, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ. Στο πλοίο έχει ήδη παρατηρηθεί έλλειψη τροφίμων και νερού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εντός ολίγων ωρών θα αντιμετωπίσει και πρόβλημα καυσίμων. Το πλοίο παρακολουθείται στενά από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Νέα υπόθεση διεφθαρμένου αστυνομικού αποκαλύφθηκε στην Πάτρα.

Μία νέα υπόθεση επίορκου αστυνομικού αποκαλύφθηκε, ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην Πάτρα. Πρόκειται για τον αρχιφύλακα Αναστάσιο Γ. Κρόκο 42 χρόνων που υπηρετεί στο γραφείο αλλοδαπών της Ασφάλειας Πάτρας και κατηγορείται για σύσταση και συμμορία, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, υπεξαγωγή εγγράφων, πλαστογραφία, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία και για διευκόλυνση της παράνομης παραμονής αλλοδαπών στη χώρα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία η οποία εστάλη στον εισαγγελέα και τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Αφάνταστη ταλαιπωρία σήμερα για το επιβατικό κοινό της Αθήνας.

Μποτιλιάρισμα, εκνευρισμός και αφάνταση ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, δημιουργήθηκε σήμερα από τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με αίτημα την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Αύριο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα ταξί σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ζητούν τη λήψη μέτρων ασφαλείας, και την αύξηση του κομίστρου.

Τα γκρεκάνικα θα διδάσκονται στα σχολεία Απουλίας-Καλαβρίας.

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε, πριν λίγες ημέρες -με καθυστέρηση τεσσάρων και πλέον δεκαετιών- νόμο για την προστασία των 12 γλωσσικών μειονοτήτων που βρίσκονται στο έδαφός της. Ενα γεγονός τεράστιας σημασίας για τους Ελληνόφωνους της Απουλίας και της Καλαβρίας, αφού το αρχαίο ελληνικό ιδίωμα των "γκρεκάνικων" που ακόμη χρησιμοποιούν θα διδάσκεται πλέον στα σχολεία και οι πιθανότητες να επιβιώσει είναι πλέον μεγαλύτερες. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Il Giorno" οι ελληνόφωνοι της Ιταλίας είναι σήμερα περίπου είκοσι χιλιάδες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις ελληνικές διοργανώσεις στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, αφού παρά το γεγονός ότι το σκορ του πρώτου αγώνα δεν τους επέτρεπε να ελπίζουν σε πρόκριση απέναντι στην Γιουβέντους, οι ``ερυθρόλευκοι``, έκαναν την έκπληξη, νίκησαν στην Ιταλία την Γιουβέντους με 2-1, αλλά αποκλείστηκαν από τον Δ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στον επαναληπτικό που έγινε απόψε στο ``Φαβορίτα`` του Παλέρμο παρουσία περίπου 25.000 θεατών, η Γιουβέντους, η οποία αγωνίστηκε με οκτώ αναπληρωματικούς, προηγήθηκε χάρη σε τέρμα του Κοβάσεβιτς (2`), αλλά ο Ολυμπιακός με την συνδρομή της τύχης και της αδιαμφισβήτητης ικανότητας των παικτών του, ανέτρεψε το σκορ και πήρε μία ιστορική νίκη, με δύο γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (38`, 84 πέναλτι).

"Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη κλήρωση. Ολα εξαρτώνται, πάντως, από την ίδια την εθνική μας". Αυτά τόνισε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ, αμέσως μετά τη κλήρωση στο Τόκιο για τους ομίλους της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2002. Η κλήρωση ανέδειξε αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας στον 9ο όμιλο, τις Γερμανία, Αγγλία, Φιλανδία και Αλβανία. Στο μεταξύ, η ομάδα της Κύπρου κληρώθηκε στο 2ο όμιλο και θα έχει αντιπάλους τις αντίστοιχες της Εσθονίας, Ανδόρας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ολλανδίας.

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση της διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος Στράτος Γιδόπουλος, χολωμένος από την οργανωτική λειτουργία της ομάδας και την πολυφωνία που παρατηρείται σε διοικητικό επίπεδο στον ``δικέφαλο του βορρά``. Σύμφωναμε πληροφορίες, η παραίτηση του κ. Γιδόπουλου θα γίνει αποδεκτή, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν σαν πραγματικό λόγο της παραίτησης την επικείμενη συμφωνία της ΠΑΕ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και το ασυμβίβαστο της ταυτόχρονης παρουσίας των δυο ανδρών στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Με τιμωρία της έδρας του από μια μέχρι τρεις αγωνιστικές ημέρες, κινδυνεύει ο Ηρακλής, για τα επεισόδια οπαδών του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, στο Καυταντζόγλειο, σύμφωνα με το σημερινό κατηγορητήριο του αθλητικού δικαστή, ο οποίος κάλεσε σε απολογία την ομάδα της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Το ενδεχόμενο, να συνεχίσει την καριέρα του στην Τσάρλτον, είναι πλέον πολύ ορατό για τον Ζήση Βρύζα. Η αγγλική ομοσπονδία ζήτησε από την ΕΠΟ την ``μπλε κάρτα`` του επιθετικού του ΠΑΟΚ, προκειμένου να αγωνιστεί στο αυριανό της Τσάρλτον με τη Σαουθάμπτον. Σε περίπτωση, που ο Βρύζας ικανοποιήσει με την απόδοσή του, τότε το πιθανότερο είναι να συνεχίσει την καριέρα του στον αγγλικό σύλλογο, φυσικά με την προυπόθεση να ικανοποιηθούν και τα οικονομικά αιτήματα της ελληνικής ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 325,71 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 529,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 316,71, ελβετικό φράγκο προς 208,28, τη λίρα Κύπρου προς 578,87, δολάριο Καναδά προς 220,86, δολάριο Αυστραλίας 206,95, το γερμανικό μάρκο προς 170,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, γαλλικό φράγκο προς 50,82, και το ευρώ προς 333,41 δραχμές.

"Βίαιη" πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν, σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, σε ρευστοποιήσεις, με απότελεσμα η χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρήσει κάτω και από τα επίπεδα των 5.400 μονάδων. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στο 2,6% για το μήνα Νοέμβριο, αλλά και οι ανησυχίες για συνέχιση των πτωτικών τάσεων μέχρι τη λήξη του έτους, επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις. Κατασκευαστικές εταιρείες, ασφάλειες, παράλληλη αγορά και εταιρείες συμμετοχής, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και στις άλλες κατηγορίες. Στο πλαφόν ανόδου έκλεισαν 6 μετοχές ενώ στον αντίποδα τερμάτισαν 50. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.349, 18 μονάδες, έναντι 5.489,02 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 139,84 μονάδων ή σε ποσοστό 2,55%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα υπάρχουν αύριο σε όλη τη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί, αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -3 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 18 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις αναμένονται αύριο στην Αττική, παροδικά αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 7 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παροδικές νεφώσεις, μέχρι μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 3 με 12 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 7 December 1999 - 20:00:19 UTC