Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελληνας λοχαγός κρατείται από ενόπλους στην Αμπχαζία.
- Λίστα με φοροφυγάδες. Ανάμεσά τους Κόκκαλης,Λάτσης και 24 τράπεζες.
- Η Κομισιόν έδωσε στην Τουρκία το διαβατήριο για ένταξη στην ΕΕ.
- Παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.
- Εντονη η αντίδραση της κυβέρνησης για τον ανένδοτο αγώνα της ΝΔ.
- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
- Συνάντηση Α.Τσοχατζόπουλου-Ε.Μπάρακ στο Τελ Αβίβ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελληνας λοχαγός κρατείται από ενόπλους στην Αμπχαζία.

Τον Ελληνα λοχαγό Γιώργο Κόπανο και έναν Σουηδό κρατούν ακόμη ως ομήρους ένοπλοι στην Αμπχαζία, οι οποίοι απελευθέρωσαν τους άλλους τέσσερις ομήρους που κρατούσαν, όλοι τους παρατηρητές του ΟΗΕ. Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 250.000 δολάρια, κάτι που άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Αμύνης Δημήτρης Αποστολάκης, τονίζοντας ότι προέχει η ζωή των ομήρων. Ο υπουργός Αμύνης της Γεωργίας έχει μεταβεί στην περιοχή για διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς.

Λίστα με φοροφυγάδες. Ανάμεσά τους Κόκκαλης,Λάτσης και 24 τράπεζες.

Νέα λίστα με φοροφυγάδες, στην οποία περιλαμβάνονται εταιρίες που ανήκους σε γνωστούς επιχειρηματίες, όπως οι κύριοι Κόκκαλης, Λάτσης και Βαρδινογιάννης, 24 τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρίες, κατέθεσε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 291 δις δρχ. Σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος στις επιχειρήσεις Λαμπράκη, (ΝΕΑ και ΒΗΜΑ), Τεγόπουλου (Ελευθεροτυπία) Μπόμπολα (Εθνος) ΑΚΤΟΡ και Αλαφούζου (ΣΚΑΙ).

Η Κομισιόν έδωσε στην Τουρκία το διαβατήριο για ένταξη στην ΕΕ.

Το διαβατήριο για των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, έδωσε μαζί με άλλες 12 χώρες η Κομισιόν στην Τουρκία, τονίζοντας όμως ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων γιατί δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα απασχολήσει τους 15 ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη σύνοδό τους στο Τάμπερε της Φιλανδίας, όπου ήδη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία.

Την κατάργηση των εξετάσεων της Β'Λυκείου, την επαναφορά συστήματος γενικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, που παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής. Επίσης προβλέπει την αντικατάσταση του Ενιαίου Λυκείου με το γενικό λύκειο Ελευθέρων Σπουδών, την σταδιακή 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

Εντονη η αντίδραση της κυβέρνησης για τον ανένδοτο αγώνα της ΝΔ.

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην κήρυξη του ανένδοτου αγώνα κατά της διαφθοράς, από την πλευρά της ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την εξαγγελία αυτή στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη ΝΔ, μετά τις δηλώσεις του κ. Λούλη, έκανε λόγο για εκρήξεις, πυροτεχνήματα και ψευδεπίγραφους ανένδοτους. Ο όρος όρος, τόνισε, "προκαλεί την μνήμη μας" και επαναφέρει μελανές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, με τις οποίες ταυτίστηκε ο ανένδοτος αγώνας και για τις οποίες τις ευθύνες φέρει η παράταξη του κ. Καραμανλή.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Κουμαριανός, ο οποίος έλαβε 49 ψήφους. Είναι 46 χρονών, γεννήθηκε στο Βόλο και είναι στενός συνεργάτης του κ.Χριστόδουλου από το 1974.

Συνάντηση Α.Τσοχατζόπουλου-Ε.Μπάρακ στο Τελ Αβίβ.

Την αναθεώρηση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1994 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συμφώνησαν στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ. Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν επίσης τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και στον τομέα των εξοπλισμών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι υποχρεώσεις των εθνικών μας συγκροτήματων, υποχρέωσαν την ΕΠΑΕ να μεταθέσει την 8η αγωνιστική του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας. Ετσι σύμφωνα με απόφαση της διοργανώτριας αρχής, η 8η αγωνιστική, που περιλαμβάνει και το ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, θα πραγματοποιηθεί στις 21 αντί για τις 14 Νοεμβρίου.

Ο Ολυμπιακός Βόλου έχασε τον αγώνα του με τον Παναιτωλικό, που είχε γίνει στο Αγρίνιο και ήταν για την 4η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' Εθνικής, με τέρματα 2-0, ενώ του αφαιρέθηκε και ένας βαθμός, με σημερινή απόφαση του αθλητικού δικαστή. Στο παιχνίδι αυτό είχε κερδίσει 3-1 ο Παναιτωλικός, ο οποίος είχε κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή της ομάδας του Βόλου, Πανόπουλου, την οποία έκανε δεκτή ο αθλητικός δικαστής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,02 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 289,78, ελβετικό φράγκο προς 209,86, τη λίρα Κύπρου προς 576,31, δολάριο Καναδά προς 208,98, δολάριο Αυστραλίας 200,86, το γερμανικό μάρκο προς 170,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, γαλλικό φράγκο προς 50,90, και το ευρώ προς 333,88 δραχμές.

Αλλαγή σκηνικού παρατηρήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις και την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 6.000 μονάδων. Βασική αιτία της αλλαγής κλίματος, ήταν, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η νέα "βουτιά" του Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η καθυστέρηση θετικών εξελίξεων στο θέμα των επιτοκίων και του πληθωρισμού, οδήγησε αρκετούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των προηγούμενων κερδών. Επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για επιλεγμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ η τιμή 14 μετοχών έκλεισε στο "Limit up" και η τιμή 97 μετοχών στο "Limit down". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.916,68 μονάδες, έναντι 6.155,21 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 238,53 μονάδων ή σε ποσοστό 3,88%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, με πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές στα βορειοανατολικά. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς και στα δυτικά και νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 27 και στα νησιά από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 27 και 12 με 23 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 14 October 1999 - 19:00:24 UTC