Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μαύρος αποδείχθηκε τελικά ο Σεπτέμβρης για τη χώρα μας.
- Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας εξετάζουν εμπειρογνώμονες.
- Δηλώσεις του Δ.Ρέππα για το τραγικό δυστύχημα.
- Δε λέει τίποτα η αναφορά της ομάδος του ΒΑΝ, κατά τον Παπαζάχο.
- Οι πληροφορίες για πιθανό σεισμο τρόμαξαν τους Λαμιώτες.
- Στους 138 έφτασαν οι νεκροί από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας.
- Εκκληση Παπαντωνίου στους παραγωγικούς φορείς για πάγωμα των τιμών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μαύρος αποδείχθηκε τελικά ο Σεπτέμβρης για τη χώρα μας.

Μαύρος αποδείχθηκε τελικά ο Σεπτέμβρης, καθώς πριν καλά-καλά η χώρα συνέλθει από το σοκ του σεισμού με τους 130 και πλέον νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές, άλλη μία τραγωδία ήλθε να προστεθεί για τη χώρα μας. Πρόκειται για τον αδόκητο χαμό του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων πέντε ατόμων σε ένα σπάνιο ατύχημα του κρατικού Φάλκον, λίγο έξω από το Βουκουρέστι. Το μεσημέρι έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού οι σοροί του Γιάννου Κρανιδιώτη, του γιου του Νικόλα, των δημοσιογράφων Δημήτρη Πανταζόπουλου και Νίνας Ασημακοπούλου, του αστυνομικού Νίκου Ασημακόπουλου και του μηχανικού του αεροσκάφους Μιχάλη Παπαδόπουλου. Σύσσωμη η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων βρέθηκε στο αεροδρόμιο, ενώ στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγ.Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα. Ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος παραμένει στο Βουκουρέστι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες του κρατικού αεροσκάφους επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας εξετάζουν εμπειρογνώμονες.

Τα αίτια της τραγωδίας και απάντηση στα ερωτήματα και το μεγάλο γιατί θα δώσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας, οι οποίοι μαζί με τους ρουμάνους συναδέλφους τους, ερευνούν ήδη το αεροσκάφος και εξετάζουν κυρίως το λεγόμενο μαύρο κουτί, στο οποίο καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της πτήσεις και οι συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου. Στο Βουκουρέστι μετέβη και εκπρόσωπος της Γαλλικής κατασκευάστριας εταιρίας Ντασσώ.

Δηλώσεις του Δ.Ρέππα για το τραγικό δυστύχημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγωδία και πρόσθεσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού διενεργείται έλεγχος προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι το αεροπλάνο δεν υπήρχε περίπτωση να πετάξει αν η τεχνική υπηρεσία δεν έδινε την άδεια, αλλά, πρόσθεσε, ότι φαίνεται να υπήρχε πρόβλημα πριν το δυστύχημα. Προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια του δυστυχήματος, διέταξε η εισαγγελία Αθηνών.

Δε λέει τίποτα η αναφορά της ομάδος του ΒΑΝ, κατά τον Παπαζάχο.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες σχετικά με το θέμα που προέκυψε από την αναφορά της ομάδος ΒΑΝ προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για αόριστη πρόβλεψη περί επικείμενου σεισμού, χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος, ο χρόνος και το μέγεθός του. Το σήμα κατέγραψε το ΒΑΝ της Λαμίας. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά πρόγνωση για επικείμενο σεισμό και πρόσθεσε ότι πριν από τον σεισμό της Αθήνας δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόγνωση, ή άλλη επιστημονική πληροφορία. Χαρτί που δεν λέει τίποτα και δεν συνιστά πρόγνωση σε καμία περίπτωση, χαρακτήρισε ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος το έγγραφο της ομάδας ΒΑΝ. Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής ανέφερε ότι οι επιστολές αυτές δεν πρέπει να παρανοούνται ή να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Οι πληροφορίες για πιθανό σεισμο τρόμαξαν τους Λαμιώτες.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία σε όλο το νομό Φθιώτιδας. Νομαρχία, δήμος Λαμίας και πολλοί περιφερειακοί δήμοι έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να καθησυχάσουν τους πολίτες. Ανησυχία επικρατεί και στην Αταλάντη, όπου ο φόβος για ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ομώνυμου ρήγματος είναι αρκετά μεγάλος.

Στους 138 έφτασαν οι νεκροί από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας.

Στο μεταξύ, οι νεκροί από τον σεισμό της Πάρνηθας έφτασαν τους 138, ενώ υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ. Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η στέγαση των σεισμόπληκτων σε λυόμενα και σε δύο μήνες να μην υπάρχει καμμία οικογένεια σε σκηνή. Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους σε δεύτερο βαθμό κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Εκκληση Παπαντωνίου στους παραγωγικούς φορείς για πάγωμα των τιμών.

Κάλεσμα στους παραγωγικούς φορείς της χώρας να προχωρήσουν όχι μόνο σε πάγωμα, αλλά και σε μειώσεις των τιμών και των προϊόντων τους προκειμένου να συμβάλλουν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, απηύθυναν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο υπουργός Ανάπτυξης. Για δε τις μισθώσεις των ακινήτων, ειδικά μετά τη ζήτηση που παρουσιάσθηκε μετά τον σεισμό, διαβεβαίωσαν οτι δεν θα γίνει ανεκτό κανένα φαινόμενο εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τη σιγουριά πως η ΑΕΚ θα τα καταφέρει στη μακρινή Γεωργία και στο μυστηριώδες Κιουτάι, αναχώρησε σήμερα η αποστολή της Ενωσης για το αυριανό παιχνίδι με την τοπική Τορπέντο. Σήμερα, όμως, αναχώρησε για τη Σλοβενία και η ομάδα του Παναθηναϊκού, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο την Γκορίτσα, μία σχετική αδύναμη ομάδα, που δεν αναμένεται να προβληματίσει τους πράσινους. Πάντως, ο Κυράστας ζήτησε από τους παίχτες του να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί. Για την Τιφλίδα πέταξε και η ομάδα του ΠΑΟΚ, όπου θα αντιμετωπίσει αύριο την τοπική Λοκομοτίβ, ενώ ο Αρης θα φιλοξενήσει την ελβετική Σερβέτ και ο Ιωνικός, στην πιο δύσκολη αποστολή, τη γαλλική Ναντ.

Αλλη μία απογοητευτική εμφάνιση του Αρη, που νίκησε με την ...ψυχή στο στόμα τη Λάρισα στο Αλεξάνδρειο και προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Οι ``κίτρινοι`` επικράτησαν, τελικά, με 72-65 και στους ``8`` της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή που νίκησε εύκολη τον Ιωνικό στη Νίκαια με 65-47. Ο αγώνας θα γίνει το Σάββατο στο Ιβανώφειο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 319,08 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 307,54, ελβετικό φράγκο προς 206,51, τη λίρα Κύπρου προς 571,851, δολάριο Καναδά προς 216,03, δολάριο Αυστραλίας 207,85, το γερμανικό μάρκο προς 169,33, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, γαλλικό φράγκο προς 50,49, και το ευρώ προς 331,19 δραχμές.

Τα επίπεδα των 6.200 μονάδων προσέγγισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι τιμές των μετοχών συνέχισαν την "ξέφρενη" ανοδική τους πορεία, με τον γενικό δείκτη τιμών να καταγράφει το 51-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους. Η συνεχιζόμενη μεγάλη εισροή νέων κεφαλαίων συνέχισε και σήμερα να συντηρεί τις ανοδικές τάσεις, διαψεύδοντας όλες τις αναλύσεις για διόρθωση. Απο τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης τιμών έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 125,79%. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μία ακόμη συνεδρίαση ήταν οι μετοχές των Κατασκευών και των εταιριών επενδύσεων, ενώ για μία ακόμη ημέρα ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.181,05 μονάδες, έναντι 6.053,69 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας άνοδο 127, 36 μονάδων ή σε ποσοστό 2,10%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται για αύριο λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα ισχυροί,στα ανατολικά βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο τοπικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική και βόρεια Ελλάδα απο 14 εως 27 βαθμούς,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 17 εως 30 και στα νησιά του Αιγαίου απο 21 εως 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 19 μέχρι 30 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος, αλλά αργότερα θα συννεφιάσει και τη νύχτα θα βρέξει. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 15 September 1999 - 19:00:15 UTC