Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ακίνητα.
- Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την 64η ΔΕΘ.
- Στο Ελσίνκι ο ΥΠΕΞ για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ.
- Τη Δευτέρα αναρτώνται οι βάσεις των σχολών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
- Αισθητός ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 65 χλμ απ'την Αθήνα.
- Κτηνώδη ενέργεια η δολοφονία του Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα.
- 25 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.
- Επέστρεψε στη ΝΔ ο πρώην ευρωβουλευτής της ΠΟΛΑΝ Ν.Κακλαμάνης.
- Ξεχασμένος απ'όλους πέθανε στη Ρόδο ο Κουταλιανός.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα ακίνητα.

Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση που σήμερα είναι 150 τετραγωνικά μέτρα, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το αφορολόγητο θα συνδεθεί με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα αυξάνεται κατά 20 τμ για κάθε παιδί. Το μέτρο αυτό που θα επιφέρει ελάφρυνση στους ιδιοκτήτες 1ης και 2ης κατοικίας πάνω από το σημερινό αφορολόγητο όριο, θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την 64η ΔΕΘ.

Σκληρή γλώσσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κριτική που άσκησαν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με το πακέτο μέτρων που αφορά την ανακούφιση των μεσαίων στρωμάτων, χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την 64η ΔΕΘ σε μία πανηγυρική τελετή στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στο Ελσίνκι ο ΥΠΕΞ για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ.

Στο Ελσίνκι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών για τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των ομολόγων του της ΕΕ. Πριν αναχωρήσει, ο κ.Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ελληνική πρόταση σχετικά με την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές απο το σεισμό. Τόνισε όμως οτι στις συζητήσεις στο Ελσίνκι δεν περιλαμβάνεται το θέμα της άρσης του Βέτο.

Τη Δευτέρα αναρτώνται οι βάσεις των σχολών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στα λύκεια όλης της χώρας αναρτώνται τη Δεύτερα οι βάσεις των σχολών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο μάθημα της Ιστορίας διαγωνίσθηκαν σήμερα οι μετεξεταστέοι της Β'Λυκείου. Οι μαθητές χαρακτήρισαν πιο εύκολα τα θέματα από εκείνα του Ιουνίου.

Αισθητός ο σεισμός των 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 65 χλμ απ'την Αθήνα.

Στην Αττική, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, έγινε αισθητός ο σεισμός, μεγέθους 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στον Ευβοϊκό Κόλπο, με επίκεντρο το γνωστό ρήγμα της Αταλάντης. Οπως δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος, ο σεισμός χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική παρακολούθηση γιατί σημειώθηκε σε μία περιοχή υψηλής σεισμικότητας. Επομένως, τόνισε, αν η ακολουθία συνεχιστεί με σεισμούς του ίδιου περίπου μεγέθους, τότε πρέπει να προβληματιστούμε.

Κτηνώδη ενέργεια η δολοφονία του Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα.

"Κτηνώδη ενέργεια που αποδοκιμάστηκε από όλες τις δυνάμεις της Κύπρου, ακόμα και στα κατεχόμενα", χαρακτήρισε τη δολοφονία του 68χρονου Ελληνοκύπριου Στέλιου Χάρπα στο κατεχόμενο χωριό Ριζοκάρπασο από Τούρκους εποίκους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει σαφές στο διεθνή παράγοντα ότι η διαιώνιση της διχοτόμησης και της τουρκικής κατοχής στη Βόρεια Κύπρο αποτελεί "ανοιχτή πληγή στο κορμί της Ευρώπης".

25 χρόνια ζωής συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, 25 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη δικαιώνει τους λόγους της ίδρυσής του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την επίσημη εμφάνιση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Επέστρεψε στη ΝΔ ο πρώην ευρωβουλευτής της ΠΟΛΑΝ Ν.Κακλαμάνης.

Στη ΝΔ προσχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Κ.Καραμανλή. Ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αποχωρήσει από την ΠΟΛΑΝ μετά τις ευρωεκλογές και την απόφαση του κ. Σαμαρά να αποδεσμεύσει τα στελέχη του κόμματος.

Ξεχασμένος απ'όλους πέθανε στη Ρόδο ο Κουταλιανός.

Ο θρυλικός Κουταλιανός σταμάτησε να μασάει σίδερα... Βρέθηκε νεκρός στο τροχόσπιτο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο και διατηρούσε ένα καροτσάκι για να πουλάει τουριστικά είδη. Ο ηλικίας 84 χρόνων κατά κόσμον Τάσος Μακρής, είχε γίνει πανελληνίως γνωστός για τη σωματική του δύναμη και τις νίκες του στην πάλη, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδυνηρή ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα των Ελπίδων στη Νορβηγία με 2-1 από το αντίστοιχο τοπικό συγκρότημα, σε αγώνα γιά τον β' προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μετά το αποτέλεσμα αυτό η ελληνική ομάδα έμεινε δεύτερη πίσω από τη νορβηγική, ενώ απομένουν δύο αγωνιστικές γιά την ολοκλήρωση των προκριματικών. Η συνάντηση έγινε στο Χένεφος και η εθνική μας προηγήθηκε στο 5ο λεπτό με πέναλτι που κέρδισε ο Χούτος και εκτέλεσε ο Καραγκούνης, όμως οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 10' με απ' ευθείας κόρνερ του Χόστελ και πήραν τη νίκη με κοντινό πλασέ του Λάνγκε (71`).

Χωρίς το Νίκο Μαχλά στη βασική ενδεκάδα θα παραταχθεί αύριο, η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κόντρα στην αντίστοιχη ομάδα της Νορβηγίας, στο κρισιμότερο παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2000. Οπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δανιήλ η εθνική θα παραταχθεί με την εξής σύνθεση: Ατματσίδης, Γιαννακόπουλος, Γεωργάτος, Κασάπης Νταμπίζας, Νινιάδης, Ουζουνίδης, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Νικολαίδης, Λυμπερόπουλος.

Νέα διεθνής επιτυχία γιά την Παρασκευή Τσιαμήτα. Μία εβδομάδα μετά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλης, η πρωταθλήτριά μας επικράτησε και στο διεθνές μίτινγκ της σειράς ``Γκόλντεν Λιγκ`` που έγινε στις Βρυξέλλες, με άλμα στα 14 μέτρα και 83 εκατοστά. Δεύτερη ήταν η Ουκρανή Γιέλενα Γκοβόροβα με 14.66μ και τρίτη η Αλντάμα Γιαμίλε, από την Κούβα, με 14.54μ.

Συνειδητή επιλογή χαρακτήρισε ο Πέτρος Στάθης, την απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη να αποχωρήσει από τα διοικητικά της ΑΕΚ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Μάκη Αγγελόπουλο, τόνισε ακόμη, ότι η δήλωση που είχε κάνει πως ``αν φύγει ο Μελισανίδης θα φύγω και εγώ`` θα ίσχυε και τώρα ``αν ερχόταν κάποιος να διώξει τον Μελισσανίδη``. Από την πλευρά του, ο κ Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στο αύριο του συλλόγου, τόνισε ότι η ΑΕΚ θα ``βαδίσει πάνω στις επιλογές του Μελισσανίδη`` και πρόσθεσε: ``Ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας απουσιάζει. Κανείς δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του Μελισσανίδη και να γίνει Μελισσανίδης στην θέση του. Εμείς βλέπουμε το ποδόσφαιρο πιό τεχνοκρατικά``.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, "ζευγάρωσε" τις επιτυχίες της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στη Φλωρεντία, αφού στο δεύτερο αγώνα της νίκησε 8-3 την αντίστοιχη της Σλοβακίας. Πρώτος σκόρερ της εθνικής μας αναδείχθηκε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος σημείωσε τέσσερα τέρματα κι από ένα οι Μάζης, Λοράντος, Καϊάφας, Αφρουδάκης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,03 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 499,90,τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 282,51,ελβετικό φράγκο προς 207,46 τη λίρα Κύπρου προς 574,95, δολάριο Καναδά προς 206,75 δολάριο Αυστραλίας 200,14 το γερμανικό μάρκο προς 169,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10,γαλλικό φράγκο προς 50,49 και το ευρώ προς 331,33 δραχμές.

Μικρή διορθωτική υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μετά το νέο χθεσινό ιστορικό ρεκόρ. Παρά τις μικρές απώλειες, η χρηματιστηριακή αγορά, για μία ακόμη φορά, έδειξε στοιχεία δύναμης, καθώς ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε και πάλι σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των μετοχών κατόρθωσαν στο κλείσιμο να περιορίσουν σημαντικά τις αρχικές απώλειες. Αφορμή για τη διόρωση έδωσε το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων στο 0,06% απο 0,03% δεν φάνηκε να επηρεάζει τους επενδυτές. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των επενδύσεων και των εταιριών Λήζινγκ, ενώ με άνοδο έκλεισαν οι Κατασκευές, μετά τη χθεσινή υποχώρηση. Απο τα ισχυρά χαρτιά του τραπεζικού τομέα, ξεχώρισε η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς, που έκλεισε με άνοδο 6,4%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.407,85 μονάδες, έναντι 5.440,93 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας υποχώρηση 33,08 μονάδων ή σε ποσοστό 0,61%, ενώ κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 5.346,68 μονάδες (-1, 73%).

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος, με τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι αύριο ο καιρός. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα υπάρχουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Θα υπάρχουν όμως και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις και πιθανότητα βροχής. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα δυτικά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, αλλά το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι, βορειοδυτικοί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 17 με 27, στα ηπειρωτικά από 19 έως 30 και στο Αιγαίο από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αθήνα με τοπική βροχή και πιθανόν καταιγίδα, ενώ το απόγευμα θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς. Νεφώσεις θα έχει αύριο και η Θεσσαλονίκη με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και αργότερα βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 3 September 1999 - 19:00:51 UTC