Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ασφαλή τα ελληνικά προϊόντα, υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας.
- Καθησυχαστικός και ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα.
- Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες του Ελσίνκι ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για τη διετία 2000-2001.
- Η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία.
- Ομολογία ήττας για τον Κ.Καραμανλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
- Σώος ο πιλότος του Μιράζ F1, το οποίο κατέπεσε κοντά στην Τανάγρα.
- Δύσκολα τα θέματα της Χημείας για τους μαθητές της Β'Λυκείου.
- Συνάντηση με Ελληνες της Ρουμανίας είχε ο Κωστής Στεφανόπουλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ασφαλή τα ελληνικά προϊόντα, υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας.

Τη διαβεβαίωση οτι τα ελληνικά προϊόντα είναι ασφαλή, ενώ περίπου 200 τόνοι βελγικών τροφίμων έχουν καταστραφεί, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει το κοινό από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τα μολυσμένα με την ουσία διοξίνη τρόφιμα. Οσον αφορά τον έλεγχο στα ελληνικά προϊόντα, υποστήριξε οτι δεν γίνεται αφενός διότι δεν υπάρχουν συμπτώματα, αφετέρου διότι οι έλεγχοι κοστίζουν και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν να αποφεύγονται τα λίπη, αφού εκεί επικάθεται η διοξίνη.

Καθησυχαστικός και ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε και ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, υποστηρίζοντας οτι τα ολλανδικά προϊόντα είναι ασφαλή και οτι η επίμαχη ασθένεια που εμφανίσθηκε στις ολλανδικές αγελάδες, δεν έχει καμμία σχέση με το Εϊτζ και ότι οφείλεται σε παρτίδα μολυσμένων εμβολίων. Στο Παρίσι τέλος, ο πρόεδρος Σιράκ πρότεινε στον Μπιλ Κλίντον τη σύσταση ενός "παγκοσμίου ανωτάτου επιστημονικού συμβουλίου για την ασφάλεια των τροφίμων".

Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες του Ελσίνκι ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συνομιλίες, που διεξάγονται στο Ελσίνκι, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ για το θέμα της συμμετοχής των ρωσικών στρατευμάτων στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο, καθώς επετεύχθη συμφωνία για τη διοίκηση του αεροδρομίου της Πρίστινα. Πάντως, οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει στο αίτημα των Ρώσων για τον αποκλειστικό έλεγχο μίας χωριστής ζώνης στην περιοχή. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ενδώσει στο αίτημα της Ρωσίας. Στο μεταξύ το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ μίας πρότασης με την οποία ζητείται να δικαστεί ο γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας.

Φορολογικές ελαφρύνσεις για τη διετία 2000-2001.

Φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 300 δισ. δραχμών για τη διετία 2000-2001, θα προτείνει στην κυβέρνηση το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: Αύξηση του αφορολόγητου ορίου, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 8 από 6 που είναι σήμερα, μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 43%, αύξηση στις επιπτώσεις φόρου για παιδιά, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά αυτές πρέπει να θεμελιώνονται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και στην ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και το απαραβίαστο των συνόρων. Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετζεβίτ στο τηλεοπτικό κανάλι ΜΕΓΚΑ.

Ομολογία ήττας για τον Κ.Καραμανλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ως ομολογία ήττας του κυβερνώντος κόμματος, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ο πρόεδρος της ΝΔ, υπαινισσόμενος ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται να μην υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα αντιδράσουν. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε οργανωτικές αλλαγές, και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στη ΝΔ διαγραφέντων.

Σώος ο πιλότος του Μιράζ F1, το οποίο κατέπεσε κοντά στην Τανάγρα.

Σώος είναι ο πιλότος του Μιράζ F-1, το οποίο ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί μετά από εκπαιδευτική άσκηση, παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης. Τότε ο πιλότος, σμηναγός Κύμωνας Χυτήρης, ακολουθώντας τις πάγιες οδηγίες πέταξε όση ώρα χρειαζόταν για να αδειάσει το αεροσκάφος από καύσιμα και στη συνέχεια, το εγκατέλειψε σε ακατοίκητη περιοχή, κοντά στην Τανάγρα. Τα αίτια της πτώσης ερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Δύσκολα τα θέματα της Χημείας για τους μαθητές της Β'Λυκείου.

Πολύ καλές γνώσεις απαιτούσαν τα θέματα της Χημείας, στην οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Β'Λυκείου, τρίτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων με το νέο σύστημα. Τα θέματα κάλυπταν όλη την εξεταστέα ύλη, ορισμένοι όμως μαθητές διαμαρτυρήθηκαν, γιατί άργησαν να αρχίσουν να γράφουν. Αύριο οι μαθητές θα διαγωνισθούν στα Θρησκευτικά.

Συνάντηση με Ελληνες της Ρουμανίας είχε ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Εκπροσώπους των Ελλήνων που ζουν στη Ρουμανία συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βουκουρέστι. Ο κ. Στεφανόπουλος δέχθηκε κατ'αρχάς την επίσκεψη παιδιών της Ενωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, τα οποία ντυμένα με παραδοσιακές στολές, έσπευσαν να τον συναντήσουν με χαμόγελα και λουλούδια. Στη συνέχεια ο κ.Στεφανόπουλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων της χώρας και είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία νέα μεταγραφική επιτυχία ανακοίνωσε η ΑΕΚ, η οποία αφορά τον Τραϊανό Δέλλα, που είχε μείνει ελεύθερος από τη Σέφιλντ Γιουνάιντεντ. Ο 24χρονος αμυντικός συμφώνησε με τη διοίκηση της Ενωσης για συνεργασία τριών χρόνων έναντι 180 εκατομμυρίων δρχ, ενώ τα συμβόλαια θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ και η ΕΝΙΚ διαψεύδουν με ανακοίνωση δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της Ενωσης. Η ΕΝΙΚ, τονίζεται, συνεπής στις δεσμεύσεις της διέθεσε μεγάλα ποσά για μεταγραφές, καθώς και τις ανανεώσεις συμβολαίων των καλύτερων παιχτών της ομάδας και δεν έχει λόγο να αλλάξει την επενδυτική της πολιτική. Καταλήγοντας η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι όσα αναγράφονται για πώληση των μετοχών και περί μεταβολών στο διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ είναι ανακριβή.

Στην πατρίδα του, το Περού, αναζήτησε ο ΠΑΟΚ σήμερα τον Ολιβάρες, αλλά στάθηκε αδύνατο να τον εντοπίσει λόγω των διακοπών που κάνει ο ξένος άσος. Ο κ. Μπατατούδης θέλει να συζητήσει με τον ξένο αμυντικό ποδοσφαιριστή της ομάδας του για να ρυθμίσει το θέμα της παραμονής του ή μη στην ομάδα και λόγω του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει γι' αυτόν ο Παναθηναϊκός. Στο μεταγραφικό επίπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει τις επόμενες μέρες σημαντική επαφή με τον Γιώργο Γεωργιάδη, για την ενδεχόμενη μετακίνησή του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο διεθνής μέσος πρόκειται ως γνωστόν να φύγει από τη Νιούκαστλ.

Σε μετωπική επίθεση κατά του Μπάγιεβιτς προχώρησε ο Ιλια Ιβιτς, με δηλώσεις του σε αθλητικό περιοδικό. Ο Σέρβος επιθετικός τόνισε ότι ο συμπατριώτης του και πρώην προπονητής του προσπάθησε να καταστρέψει την καριέρα του με κάθε τρόπο, γιατί δεν ήθελε σταρ στην ομάδα. Ο Ιβιτς ανέφερε ότι είχε προτάσεις από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, αλλά δεν τις συζήτησε καν για την εκτίμηση που έχει στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Κόκκαλη.

Ο Ντέγιαν Μποντίρογκα και ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς του Παναθηναϊκού, που απολύθηκε πριν λίγες ημέρες..., αναδείχθηκαν κορυφαίος παίκτης και προπονητής αντίστοιχα της Α1 την περίοδο 1998-99, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ΕΣΑΚΕ με αφορμή την κλήρωση του πρωταθλήματος. Καλύτερος νέος παίκτης αναδείχθηκε ο Κώστας Τσαρτσαρής της Νήαρ Ηστ, ενώ η καλύτερη πεντάδα συγκροτείται από τους Μποντίρογκα, Ουόλτερ Μπέρι (ΠΑΟΚ), Ντίνο Ράτζα (Παναθηναϊκός), Σέιν Χιλ (Νήαρ Ηστ) και Αλφόσνο Φορντ (Σπόρτιγκ).

Μετά το σημερινό ρεπό, η εθνική ομάδα θα επιστρέψει αύριο στο γήπεδο για τις δυο τελευταίες προπονήσεις της επί ελληνικού εδάφους, πριν από την αναχώρησή της για τη Ντιζόν. Αύριο εξάλλου θα λυθεί και ο "γόρδιος δεσμός" για τη μοναδική χηρεύουσα θέση της δωδεκάδας, καθώς αναμένεται η οριστική απάντηση του Ευθύμη Ρεντζιά, για το αν και κατά πόσο αισθάνεται ικανός να αγωνισθεί, έστω και στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ.

Μολονότι το ενδιαφέρον για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Μιχάλη Κωνσταντίνου συνεχώς διογκώνεται, ο πρόεδρος του "γηραιού" Πέτρος Θεοδωρίδης επεσήμανε και σήμερα ότι η ομάδα του δεν έχει δεχθεί καμία επίσημη πρόταση. Ο Θεοδωρίδης είπε ότι ο παίχτης πωλείται αλλά μόνο αν υπάρξει ικανοποιητική πρόταση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,80, γαλλικό φράγκο προς 50,03, λίρα Αγγλίας προς 505,02, ελβετικό φράγκο προς 205,46, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,95, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 264,53, τη λίρα Κύπρου προς 567,71 και το ευρώ προς 328,20 δραχμές.

Πτωτικά, για έκτη συνεχή συνεδρίαση, κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς για μία ακόμη ημέρα παρουσιάσθηκε "αδύναμη", μη μπορώντας να διατηρήσει τα αρχικά αξιόλογα κέρδη. Στη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών οι τιμές των μετοχών έχουν καταγράψει απώλειες σε ποσοστό 2,61%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.954,19 μονάδες, έναντι 3.985,63 μονάδων της προηγουμένης συνεδρίασης, καταγράφοντας υποχώρηση 31,44 μονάδων ή σε ποσοστό 0,79% Η αγορά κινήθηκε για τρίτη συνεχή ημέρα κάτω απο το "ψυχολογικό φράγμα" των 4.000 μονάδων, διασπτώντας μάλιστα σήμερα, προσωρινά και το επίπεδο "στήριξης" των 3.950 μονάδων.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα νότια πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια 16 με 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 18 με 34 και στα νησιά του Αιγαίου 20 με 33 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό, με βροχές και καταιγίδες, κυρίως το απόγευμα, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 22 με 33 και 20 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 17 June 1999 - 18:00:18 UTC