Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το ΝΑΤΟ έπληξε με δύο πυραύλους Κοσοβάρους πρόσφυγες. 70 οι νεκροί.
- Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το ενδιαφέρον για το Κόσοβο.
- Και κατοικημένες περιοχές ήταν πάλι στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.
- Ο Τσερνομίρντιν αναλαμβάνει δράση για το Γιουγκοσλαβικό ζήτημα.
- Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας.
- Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ.Καραμανλής.
- Αισιοδοξία Γ.Παπαντωνίου για τον πληθωρισμό.
- Στάσεις εργασίας στα μπλε λεωφορεία θα ταλαιπωρήσει τους Αθηναίους.
- Ανησυχητικά μηνύματα για το Ειτζ στην Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το ΝΑΤΟ έπληξε με δύο πυραύλους Κοσοβάρους πρόσφυγες. 70 οι νεκροί.

Σοκ έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη έπληξαν με δύο πυραύλους αυτοκινητοπομπή εκατό οχημάτων, στα οποία επέβαιναν Κοσοβάροι πρόσφυγες που επέστρεφαν στο Κόσοβο. Σύμφωνα με τους Σέρβους υπάρχουν 70 νεκροί και 31 τραυματίες. Την είδηση για την επίθεση των ΝΑΤΟϊκών αεροσκαφών επιβεβαίωσαν στρατιωτικές πηγές της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, δεν έδωσαν όμως λεπτόμερειες και δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό των νεκρών που επικαλούνται οι Σέρβοι. Οι Σέρβοι, ωστόσο, επιμένουν ότι έγιναν δύο ξεχωριστές επιθέσεις, η πρώτη στο χωριό Ζίρζε, όπου έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν και η δεύτερη στο χωριό Μέγια όπου 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τρεις Σέρβοι αστυνομικοί που συνόδευαν το κονβόι των προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την είδηση των επιθέσεων επιβεβαιώνει και Γάλλος δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το ενδιαφέρον για το Κόσοβο.

Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Στη σύνοδο, στην οποία παρίσταται και ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το σχέδιο της γερμανικής προεδρίας, το οποίο υιοθετεί το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαϊκών χωρών και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη βάση για πολιτική επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει δικό της σχέδιο με τρεις βασικούς άξονες, που είναι ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και κατοικημένες περιοχές ήταν πάλι στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

Βιομηχανικές μονάδες, γέφυρες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές ήταν και πάλι οι στόχοι των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ενώ το Βελιγράδι για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, πέρασε μία ήσυχη νύκτα. Στη Πρίστινα, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, κατερρίφθη ένα γερμανικό μή επανδρωμένο αεροπλάνο. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησής με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας, δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί την ανάπτυξη πολιτικών παρατηρητών στο Κόσοβο, υπό την προϋπόθεση οτι θα είναι άοπλοι και θα προέρχονται από χώρες "που δεν μετέχουν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Τσερνομίρντιν αναλαμβάνει δράση για το Γιουγκοσλαβικό ζήτημα.

Στη Μόσχα ο πρόεδρος Γιέλτσιν διόρισε τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, προσωπικό το απεσταλμένο στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας για την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές διέψευσαν την είδηση που μετέδωσαν τούρκοι στρατιωτικοί οτι έφυγαν ή έδωσαν εντολή για να φύγουν προσεχώς εννέα πολεμικά πλοία από το λιμάνι της Σεβαστούπολης με προορισμό στην εμπόλεμη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας.

Την ίδια ώρα, τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα οι Σέρβοι εξαπέλυσαν οβίδες σε περιοχή της βόρειας Αλβανίας, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Ο αλβανικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας οτι παρόμοιες ενέργειες επιβαρύνουν την κρίση.

Για διγλωσσία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Κ.Καραμανλής.

Για διγλωσσία, που δυναμιτίζει τις δυνατότητες της Ελλάδος να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Στεφανόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στα Σκόπια, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προβάλει η Ελλάδα το δικό της ξεχωριστό ρόλο και τη δική της φωνή και δράση για πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Αισιοδοξία Γ.Παπαντωνίου για τον πληθωρισμό.

Την εκτίμηση ότι σύντομα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι στα επίπεδα των τριών χωρών της Ευρώπης με το χαμηλότερο πληθωρισμό, διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μιλώντας σε εκδήλωση για το μέγεθος και το ρόλο του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιταχύνει τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ θα μειωθεί με πιο αργούς ρυθμούς διευκολύνει την Ελλάδα στην πορεία ένταξής της στην ΟΝΕ.

Στάσεις εργασίας στα μπλε λεωφορεία θα ταλαιπωρήσει τους Αθηναίους.

Προβλήματα αύριο στη μετακίνηση του επιβατικού κοινού της Αθήνας με τα μπλέ λεωφορεία, λόγω των στάσεων εργασίας 7 με 10 το πρωί και 10 το βράδυ με τέλος της βαρδιας, που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι ζητώντας την εφαρμογή 35ωρου, προσλήψεις νέων οδηγών και την παροχή νέων λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ανησυχητικά μηνύματα για το Ειτζ στην Ελλάδα.

Ανησυχητικές διαστάσεις, προσλαμβάνει η επέκταση της επιδημίας του Εϊτζ στην Ελλάδα, καθώς οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πλέον στη χώρα μας εμφανίζονται όλο και πιο επιθετικοί ιοί της νόσου που συναντώται κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για τους τύπους C και Α του θανατηφόρου ιού, οι οποίοι παρατηρούνται πλέον στο 20% όσων μολύνονται. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών οι επιθετικοί ιοί του Εϊτζ μεταδίδονται κυρίως μέσω της ετεροφυλοφιλικής επαφής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε όπως αναμενόταν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, αφού στον επαναληπτικό ημιτελικό, που έγινε απόψε στο Καυταντζόγλειο στάδιο, αναδειχθηκε ισόπαλος 1-1 από τον Ηρακλή. Οι ``ερυθρόλευκοι`` προηγήθηκαν στο 28ο λεπτό με τον Γκόγκιτς, όμως ο ``γηραιός`` ισοφάρισε στο 47` με τον Ταβλαρίδη. Οπως είναι γνωστό, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει στον πρώτο ημιτελικό με 4-0, ενώ στον τελικό, που θα γίνει στις 5 Μαίου στο ΟΑΚΑ, οι πρωταθλητές θα αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό, που απέκλεισε τον Αθηναϊκό.

Σε ουδέτερο γήπεδο θα δώσει η ΑΕΚ τον εντός έδρας αγώνα της με την Καβάλα, για την 29η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας, καθώς ο αθλητικός δικαστής την τιμώρησε σήμερα με αποκλεισμό της έδρας της για μια αγωνιστική και πρόστιμο 500.000 δραχμών, λόγω των επεισοδίων οπαδών της στο παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα, στην Καισαριανή. Η ΑΕΚ πρόκειται να υποβάλλει αύριο έφεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. Στο μεταξύ, η ατυχία κτύπησε για μία ακόμη φορά την ομάδα της ΑΕΚ, με θύμα αυτή τη φορά το Μαλαδένη. Ο 25χρονος μέσος υπέστη στη σημερινή προπόνηση, κάκωση έσω μηνίσκου και σύφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα μήνα. Στο μεταξύ, οι Μπατίστα και Λάκης προπονήθηκαν κανονικά και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Χωρίς τον Χούλιο Σέζαρ έγινε η σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός των ``πρασίνων`` ταλαιπωρείται από αιμάτωμα στην γάμπα και θα δοκιμάσει να προπονηθεί αύριο. Αντίθετα, ο Λεωνίδας Βόκολος αποθεραπεύθηκε και τέθηκε στην διάθεση του Χουάν Ραμόν Ρότσα για τον εντός έδρας αγώνα της Δευτέρας με τον Εθνικό. Από αυτό το παιχνίδι θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Μίκλαντ, Μπασινάς, Ντα Σίλβα και Λαγωνικάκης, ενώ αντίθετα, οι Λυμπερόπουλος και Κωνσταντινίδης εξέτισαν την ποινή τους και θα παίξουν κόντρα στους ``κυανόλευκους``.

Παρά λίγο να γίνει το μεγάλο ``μπαμ`` στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στο ΟΑΚΑ με 78-68 (ημ. 39-34) το Περιστέρι, που διεκδικούσε με αξιώσεις τη νίκη στα πρώτα 32 λεπτά του αγώνα. Ομως, οι πρωταθλητές με ξέσπασμα στα τελευταία λεπτά πήραν τη νίκη και διαμόρφωσαν το 1-0 στις αναμετρήσεις τους με το Περιστέρι, για τον Β' γύρο των πλέι οφ. Ο επόμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, θα γίνει την Παρασκευή, στο κλειστό ``Ανδρέας Παπανδρέου`` του Περιστερίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,50 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,35, γαλλικό φράγκο προς 50,19, λίρα Αγγλίας προς 493,00, ελβετικό φράγκο προς 205,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,00, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,67, τη λίρα Κύπρου προς 569,49 και το ευρώ προς 329,27 δραχμές.

Με μικρή άνοδο έκλεισαν σήμερα οι τιμές των μετοχών, αν και στην έναρξη των συναλλαγών η αγορά υπέστη μία σημαντική "διορθωτική" υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.732,64 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 12,48 μονάδων ή σε ποσοστό 0,34%. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η αγορά σήμερα παρουσίασε "σημάδια υγείας", καθώς, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 12,73%, μετά τις αρχικές ρευστοποιήσεις για αποκομιδή βραχυχρονίων κερδών, στο τέλος ισορρόπησε στην περιοχή των 3.700 μονάδων. Και η σημερινή αντίδραση της αγοράς επιβεβαιώνει τη δυναμική του Χρηματιστηρίου, καθώς παρά τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το αγοραστικό ενδιαφέρον κατόρθωσε να απορροφήσει την αρχική προσφορά, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο 0,80%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, εκτός από τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και αργότερα στο Ιόνιο μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 6 με 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 25 και στα νησιά 12 με 22 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με αραιές νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 24 και 11 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 14 April 1999 - 19:00:21 UTC