Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Βιομηχανίες της Σερβίας έπληξαν τα νατοϊκά αεροπλάνα.
- Διπλωματικές προσπάθειες για απελευθέρωση Αμερικανών αιχμαλώτων.
- Δηλώσεις Κλίντον - Μπλερ κατά Μιλόσεβιτς.
- Δικαιολογημένη η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δήλωσε η ΕΕ.
- Το θέμα των προσφύγων τη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
- Μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Πάσχα.
- Απαγορεύονται οι άδειες στη διάρκεια των ευρωεκλογών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Εκτενής αναφορά του γιουγκοσλαβικού τύπου για αγώνα ΑΕΚ-Παρτιζάν.
- Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΓΕΧ με 77-55 σε φιλικό αγώνα στη Χαλκίδα.
- Η ΑΕΚ θα δικαστεί στις 14 Απριλίου για επεισόδια με Εθνικό Αστέρα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βιομηχανίες της Σερβίας έπληξαν τα νατοϊκά αεροπλάνα.

Η γιουγκοσλαβική βιομηχανία ήταν στόχος των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών στη διάρκεια της νύχτας. Πύραυλοι έπληξαν τις δεξαμενές καυσίμων της Jugopetrol στο Σμεντέρεβο και στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Ζάσταβα στην κεντρική Σερβία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Ανθρώπινες αλυσίδες αναπτύχθηκαν απο τους κατοίκους του Βελιγραδίου στις γέφυρες του Δούναβη και του Σάβα για να αποκλείσουν επίθεση.

Διπλωματικές προσπάθειες για απελευθέρωση Αμερικανών αιχμαλώτων.

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Σπύρος Κυπριανού, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο, Μιλόσεβιτς, με στόχο να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των τριών αιχμαλώτων, που κρατούνται από τους Γιουγκοσλάβους από τις 31 Μαρτίου. Ο υπουργός Ενημέρωσης της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Κόμνενιτς, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν "καλά νέα", χωρις να δώσει άλλες διευκρινήσεις. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS υποστηρίζει οτι στο Βελιγράδι εκφράζονται αντιφατικές απόψεις για την τύχη των τριών αιχμαλώτων.

Δηλώσεις Κλίντον - Μπλερ κατά Μιλόσεβιτς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, εξέφρασε την πεποίθηση οτι οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς την αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εκτίμησε ότι καθίσταται συνεχώς δυσκολότερη η παραμονή του Κοσσυφοπεδίου εντός των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, έστω και με το καθεστώς κάποιας αυτονομίας, υποστηρίζοντας οτι ο Μιλόσεβιτς πρέπει να λογοδοτήσει, για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Δικαιολογημένη η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δήλωσε η ΕΕ.

Δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα υποδοχής των προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνήλθε στο Λουξεμβούργο. Σε κοινή ανακοίνωση υπογραμμίζεται οτι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι "απαραίτητη και δικαιολογημένη" και οι υπεύθυνοι για τη βία στο Κόσοβο πρέπει να δικαστούν από διεθνές δικαστήριο. Η Ελλάδα αποσαφήνισε οτι μείζον θέμα είναι η ενίσχυση της βαλκανικής περιφερειακής συνεργασίας.

Το θέμα των προσφύγων τη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Η χώρα μας δεν ανέλαβε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τους Κοσοβάρους πρόσφυγες, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Το ζήτημα των προσφύγων θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στις διμερείς επαφές, που θα έχει η Ελλάδα με βαλκανικές χώρες, κυρίως με την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, η χώρα μας προωθεί ανθρωπιστική βοήθεια προς τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του Πάσχα.

Σε ισχύ απο τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων απο τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια για τις γιορτές του Πάσχα. Εκτακτα δρομολόγια έχουν προγραμματίσει τα πλοία, ο ΟΣΕ, η Ολυμπιακή και τα υπεραστικά λεωφορεία. Τα καταστήματα θα ανοίξουν στη 1 μετά το μεσημέρι και θα κλείσουν τα εμπορικά στις 7 και τα σούπερ μάρκετ στις 9 το βράδυ. Αύριο τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν απο τις 9πμ- 8μμ και τα εμπορικά μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Απαγορεύονται οι άδειες στη διάρκεια των ευρωεκλογών.

Απαγορεύεται η χορήγηση κανονικών αδειών στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς και υπαλλήλους των ΟΤΑ, από τις 15 Μαϊου μέχρι και τις 13 Ιουνίου, λόγω των ευρωεκλογών. Οσες άδειες έχουν ήδη χορηγηθεί, ανακαλούνται και οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στη θέση τους χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση. Αυτό προβλέπει απόφαση της υπουργού Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσως Παπανδρέου, με την οποία τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτενής αναφορά του γιουγκοσλαβικού τύπου για αγώνα ΑΕΚ-Παρτιζάν.

Εκτενέστατη ήταν χθες η αναφορά σύσσωμου του γιουγκοσλαβικού Τύπου στο παιχνίδι της ειρήνης της ΑΕΚ με την Παρτιζάν στο δοκιμαζόμενο Βελιγράδι. "Αδέλφια με αδέλφια κόντρα στον πόλεμο", ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αθλητικής εφημερίδας του Βελιγραδίου ``SPORT`` και συμπυκνώνει τα αισθήματα του σερβικού λαού για τον ιστορικό αγώνα κόντρα στις... βόμβες του ΝΑΤΟ. ``Μέχρι τώρα ξέραμε πως στην Ελλάδα είχαμε πολλούς φίλους, αλλά τώρα ο λαός της είναι αδέλφια μας και να ξέρουν πως δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ``, ήταν η δήλωση του Υπουργού των Σπορ της περιοχής του Βελιγραδίου.

Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΓΕΧ με 77-55 σε φιλικό αγώνα στη Χαλκίδα.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της ΑΓΕΧ με 77-55 σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Χαλκίδα. Οι ``ερυθρόλευκοι`` προετοιμάζονται στην πρωτεύουσα της Εύβοιας για τους αγώνες του β' γύρου των πλέι-οφ και φυσικά γιά το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα.Στο ματς με την ΑΓΕ Χαλκίδας,δεν αγωνίστηκαν οι Σούλης, Γκολντγουάιρ, Βούκτσεβιτς, Ρότζερς.

Η ΑΕΚ θα δικαστεί στις 14 Απριλίου για επεισόδια με Εθνικό Αστέρα.

Η ΑΕΚ θα δικαστεί δύο φορές την Τετάρτη 14 Απριλίου, για την επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα στην Καισαριανή. Η εκδίκαση της ένστασης του Εθνικού Αστέρα κατά του κύρους του αγώνα ορίστηκε στις 14 Απριλίου, ενώ την ίδια ημέρα έχει κληθεί σε απολογία η ΑΕΚ, που κινδυνεύει με αποκλεισμό της έδρας της από μία μέχρι τέσσερις αγωνιστικές ημέρες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,58 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,44, γαλλικό φράγκο προς 50,22, λίρα Αγγλίας προς 488,76, ελβετικό φράγκο προς 206,50, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,01, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,13, τη λίρα Κύπρου προς 570,67 και το ευρώ προς 329,44 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Προς το βράδυ βροχές θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και στο Ιόνιο θυελλώδεις με εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 7 με 20, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 24 και στο Αιγαίο 13 με 26 βαθμούς. Νεφώσεις προβλέπονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ είναι πιθανό να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 12 με 23 και 9 με 19 βαθμούς, αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 9 April 1999 - 7:00:14 UTC