Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 28/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- `Ηχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Βελιγράδι.
- Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε τη συντριβή του Α-117 τύπου "Στελθ".
- Κλίντον: Η απώλεια του αεροσκάφους δεν μειώνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ.
- Πλήθος Αλβανοφώνων απ' το Κοσσυφοπέδιο στα σύνορα με την Αλβανία.
- ΠΓΔΜ: Βάλτε μας στο ΝΑΤΟ επειγόντως.
- Ρωσική αντιπροσωπεία σε Βελιγράδι, Ρώμη και Ουάσιγκτον για να ξαναρχίσει ο διάλογος.
- Προβληματισμός Γάλλου πρωθυπουργού για χερσαία επέμβαση.
- Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
- Οι θέσεις των κομμάτων.
- Σημίτης με στελέχη ΠΑΣΟΚ για αυριανή σύνοδο Κεντρικής Επιτροπής.
- Χριστόδουλος: "Ακούν για ορθόδοξους και τους σηκώνεται η τρίχα"
- Μνημόσυνο στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων.
- Πώληση Ιονικής Τράπεζας.
- Η στεφανιαία νόσος πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.
- 44 χρόνια από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

`Ηχησαν και πάλι οι σειρήνες στο Βελιγράδι.

Νέο συναγερμό σήμαναν το απόγευμα οι σειρήνες στο Βελιγράδι προαναγγέλοντας έναν ακόμα αεροπορικό βομβαρδισμο του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι περνά στη δεύτερη φάση της επιχείρησης που προβλέπει επιθέσεις σε κινητούς στόχους γεγονός που προϋποθέτει χαμηλές πτήσεις των αεροσκαφών.

Το ΝΑΤΟ παραδέχθηκε τη συντριβή του Α-117 τύπου "Στελθ".

Η συμμαχία επιβεβαίωσε τη συντριβή ενός "αόρατου" αεροσκάφους "Στελθ" αρνήθηκε όμως ότι καταρρίφθηκε. Ο πιλότος του "Στελθ" διασώθηκε από ομάδα πεζοναυτών και βρίσκεται στην ιταλική βάση του Αβιάνο.

Κλίντον: Η απώλεια του αεροσκάφους δεν μειώνει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ.

Η απώλεια του αεροσκάφους δεν μειώνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τις επιδρομές δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον. Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι υπερδιπλασιάζει τα αεροσκάφη που θέτει στη διάθεση του ΝΑΤΟ από 8 σε 21 και προσφέρει νέες διευκολύνσεις στο βρετανικό έδαφος.

Πλήθος Αλβανοφώνων απ' το Κοσσυφοπέδιο στα σύνορα με την Αλβανία.

Περίπου 50.000 Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώθηκαν σήμερα κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και περιμένουν για να περάσουν στη χώρα αυτή, δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Πληροφόρησης. Χθες βράδυ, 4.500 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα και κατέφυγαν στην Αλβανία.

ΠΓΔΜ: Βάλτε μας στο ΝΑΤΟ επειγόντως.

Στο μεταξύ η ΠΓΔΜ θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να γίνει επειγόντως αποδεκτή στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας εξαιτίας της κρίσης στο Κόσοβο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ρόιτερ. Δώσαμε στο ΝΑΤΟ ο,τι μας ζήτησαν και εμείς με τη σειρά μας θέλουμε εγγυήσεις πρόσθεσε.

Ρωσική αντιπροσωπεία σε Βελιγράδι, Ρώμη και Ουάσιγκτον για να ξαναρχίσει ο διάλογος.

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στην αμερικανική θέση για τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουδαπέστη με αντιπροσωπεία τριών ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων. Η ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ θα επισκεφθεί τη Ρώμη και την Ουάσιγκτον,σε μια μεσολαβητική προσπάθεια για να σταματήσουν οι επιθέσεις και να ξαναρχίσει ο διάλογος.

Προβληματισμός Γάλλου πρωθυπουργού για χερσαία επέμβαση.

Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν είπε ότι η χώρα του δεν θα αφεθεί να παρασυρθεί εκεί όπου δεν θέλει, αφήνοντας να εννοηθεί η αντίθεσή του σε μία χερσαία επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Στην Ιταλία η τύχη της κυβέρνησης φαίνεται ότι εξαρτάται από τη διάρκεια των βομβαρδισμών καθώς οι κομμουνιστές την κάλεσαν να ζητήσει παύση των βομβαρδισμών και να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες, διαφορετικά κατέστησαν σαφές ότι θα αποσύρουν την υποστήριξή τους.

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο. Αύριο το πρωί, θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής `Αμυνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και θα ενημερωθεί απο την ηγεσία των επιτελείων για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις.

Οι θέσεις των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πρότεινε να συζητηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, στο Κοινοβούλιο, το θέμα του Κοσόβου και να εξετασθεί ο ρόλος που μπορεί να παίξει ευρύτερα η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα του Κοσόβου, να σταματήσει η ένοπλη δράση όλων των πλευρών και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του αρχικού κειμένου της Ομάδας Επαφής. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προτείνει έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, έκδοση κοινού ψηφίσματος αποδοκιμασίας των βομβαρδισμών και οργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε διεθνή τρομοκράτη τις ΗΠΑ.

Σημίτης με στελέχη ΠΑΣΟΚ για αυριανή σύνοδο Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο ενόψει της αυριανής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, όπου θα εκλεγεί το νέο Εκτελεστικό Γραφείο. Εκτιμάται ότι, πέραν των θεμάτων που αφορούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.

Χριστόδουλος: "Ακούν για ορθόδοξους και τους σηκώνεται η τρίχα"

Σε ομιλία του, μετά τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε στις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας και είπε ότι οι ΝΑΤΟϊκοί "ακούνε για τους ορθόδοξους και τους σηκώνεται η τρίχα επειδή δεν είμαστε εύκολοι στην υποταγή".

Μνημόσυνο στη Θεσσαλονίκη για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, περίπου 50 Σέρβοι, άνδρες και γυναίκες, που σπουδάζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, τέλεσαν το μεσημέρι, στα συμμαχικά νεκροταφεία, μνημόσυνο για τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων κήρυξε ως ημέρα πένθους την Τρίτη 30 Μαρτίου.

Πώληση Ιονικής Τράπεζας.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Ιονικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τις δεσμευτικές προσφορές,διεκδικητές είναι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος υπέβαλε προσφορά 250 δισεκατομμυρίων δραχμών και η Αλφα Τράπεζα Πίστεως με προσφορά 230 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Η στεφανιαία νόσος πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

"Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κυρίαρχη αιτία θανάτου παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας" δήλωσαν στην Καβάλα, κατά τη διάρκεια πανελλήνιου ιατρικού συμποσίου, διακεκριμένοι καθηγητές που ασχολούνται με τις καρδιαγγειακές νόσους σ' όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό επισήμαναν, ότι η νόσος ευθύνεται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, συγκριτικά με όλες τις μορφές καρκίνου.

44 χρόνια από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Την 44-η επέτειο από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ στη Μεγαλόνησο εόρτασαν σήμερα κυπριακές οργανώσεις στην Ελλάδα. Το πρωί εψάλη στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Θεία Λειτουργία παρουσία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο πρέσβης της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής τόνισε ότι "μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, και το Κυπριακό ζητά την άμεση επίλυσή του".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Παράθυρο ελπίδας`` γιά πρόκριση της εθνικής μας ομάδας στα τελικά του ΕΥΡΩ-2000, παρά την εντός έδρας ήττα με 2-0 που γνώρισε το Σάββατο από τη Νορβηγία, άφησε ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ. ``Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του αγώνα της Τετάρτης με τη Λετονία είναι πάνω απ' όλα, αφού μπορεί να κρίνει το άν θα πάρουμε την πρόκριση στα τελικά, κάτι που όλοι επιδιώκουμε`` είπε ο Δανιήλ, υπονοώντας ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες πρόκρισης γιά το εθνικό μας συγκρότημα.

Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα ΦΙΝΝ της διεθνούς ιστιοπλοϊκής εβδομάδας ``Γιουρολίμπ`` που διεξήχθη στο `Αντζιο της Ιταλίας, αφού μετά την διεξαγωγή της 10-ης και τελευταίας ιστιοδρομίας συγκέντρωσε 19 βαθμούς ποινής, έναντι 25 του Τσέχου Μίκαελ Μάγιερ και 37 του Ιταλού Λούκα Ντεβότι, οι οποίοι πλασαρίστηκαν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε ακόμα ένα ασημένιο στα ΣΤΑΡ με τους Τάσο Μπουντούρη και Δημήτρη Μπούκη και ένα χάλκινο στα ΜΙΣΤΡΑΛ γυναικών με την Αγγελική Σκαρλάτου.

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Σπόρτιγκ κατέκτησε τον 20-ό τίτλο της ιστορίας τους, αφού συνέτριψαν με 93-43 τον Μέγα Αλέξανδρο και εξασφάλισαν το πρωτάθλημα Ελλάδας 1998-99, μία αγωνιστική πριν το τέλος της περιόδου. Στους άλλους αγώνες: Ακαδημία - Ηρακλής 85-62, Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Β. 90-52, Απόλλων Πτ. - Εσπερίδες 64-53, και ΜΕΝΤ - ΑΕΚ Τρίπολης 80- 59.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 302,87 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 167,59, το γαλλικό φράγκο προς 49,97, τη λίρα Αγγλίας προς 492,13, το ελβετικό φράγκο προς 205,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,92, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,05, τη λίρα Κύπρου προς 564,96 και το ευρώ προς 327,79 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και αύριο στην ανατολική Ελλάδα αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος με σποραδικές βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι αλλά το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 18 και στο Αιγαίο από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική αύριο υπάρχει πιθανότητα να βρέξει πρόσκαιρα το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 9 έως 18 βαθμούς. Πιθανότητα για βροχή το απόγευμα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 28 March 1999 - 19:00:11 UTC