Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συμφώνησαν όλα τα κόμματα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
- Τσάι και συμπάθεια από τον πρωθυπουργό στους συνταξιούχους.
- Κυκλοφορεί την προσεχή εβδομάδα το Βιάγκρα.
- Ικανοποίηση Ανωμερίτη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ.
- Ομιλία Κ.Καραμανλή σε ομογενείς στην Αστόρια.
- Συνεχίζονται οι έρευνες ανοικτά της Κύθνου για το ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.
- Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Σκανδαλίδη, ενόψει του συνεδρίου.
- Συνεχή βελτίωση παρουσίαζει η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου.
- Αποφασίστηκε η πώληση νέου ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συμφώνησαν όλα τα κόμματα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν, συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Η επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη και θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 30 Απριλίου. Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προκάλεσε η διαρροή στον τύπο του εισαγγελικού πορίσματος για το θέμα Οτσαλάν, πριν αυτό κατατεθεί στη βουλή. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι με το θέμα θα επιληφθούν τα κατά το σύνταγμα αρμόδια όργανα.

Τσάι και συμπάθεια από τον πρωθυπουργό στους συνταξιούχους.

Δεν ικανοποιήθηκαν οι συνταξιούχοι από τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Σημίτης τους εξήγγειλε αυξήσεις 3, 9% αναδρομικά από την πρώτη του έτους, αύξηση κατά 50% του ειδικού επιδόματος Αλλελεγγύης και μείωση από 25 σε 10% του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα. Εισπάραξαμε τη συμπάθεια της κυβέρνησης, αλλά με αυτή δεν γεμιζει το στομάχι, τόνισαν οι συνταξιούχοι.

Κυκλοφορεί την προσεχή εβδομάδα το Βιάγκρα.

Από 2.600 μέχρι 3.800 δρχ το χάπι, ανάλογα με τη δραστικότητά του καθορίστηκε η τιμή του Βιάγκρα, το οποίο αναμένεται να κάνει την προσεχή εβδομάδα την εφμανισή του στα ράφια των φαρμακείων. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ανάπτυξης, αποφάσισε επίσης τη μείωση της τιμής, που φτάνει μέχρι και 57%, σε 225 φάρμακα, ευρείας κατανάλωσης, την αύξηση σε 38 σκευάσματα, ενώ αμετάβλητη παραμένει η τιμή 515 φαρμάκων. Παράλληλα εγκρίθηκε η κυκλοφορία 678 νέων φαρμάκων, πολλά από τα οποία αφορούν το Εϊτζ.

Ικανοποίηση Ανωμερίτη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ.

Πλήρως ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου συζητήθηκε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, δήλωσε ο υπουργός γεωργίας. Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι καλύφθηκαν όλοι οι στόχοι μας και έτσι, όχι μόνο δεν θα έχουμε απώλειες, αλλά αντίθετα δημοσιονομική βελτίωση υπέρ της χώρας μας, της τάξης των 150 εκατ.ευρώ ετησίως. Ο υπουργός σημείωσε επίσης την ανάγκη να γίνουν τομές στην ελληνική γεωργία.

Ομιλία Κ.Καραμανλή σε ομογενείς στην Αστόρια.

Σε ομογενείς μίλησε χθες βράδυ στην Αστόρια ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του ελληνικού στοιχείου των ΗΠΑ, αλλά και επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε, ότι σκιάστηκαν πολύ συχνά από σύννεφα, είναι όμως καλές και μπορούν να γίνουν καλύτερες. Για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε τις προκλήσεις της Αγκυρας, τις οποίες χαρακτήρισε αυξανόμενες με εδαφικές διεκδικήσεις, ενώ για το Κυπριακό τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μία βιώσιμη και δίκαιη λύση. Τέλος, για την υπόθεση Οτσαλάν, ο κ.Καραμανλής, υποστήριξε ότι έγιναν κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, αλλά πρόσθεσε πως "στην Ελλάδα όλοι μας είμαστε ενωμένοι σε μία γροθιά, όταν δυσφημούν την πατρίδα μας".

Συνεχίζονται οι έρευνες ανοικτά της Κύθνου για το ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.

Αύριο θα συνεχιστούν οι έρευνες ανοικτά της Κύθνου για την αναγνώριση της ταυτότητας του ναυαγίου που έχει εντοπιστεί σε βάθος 370 μέτρων και το οποίο εικάζεται ότι ανήκει στο αλιευτικό ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ. Το στοιχείο που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για πρόσφατο ναυάγιο. Αύριο αναμένεται να ποντιστεί εκτός από τις υποβρύχιες κάμερες τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ, και δεν αποκλείεται να αναγνωριστεί η ταυτότητα του σκάφους.

Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Σκανδαλίδη, ενόψει του συνεδρίου.

Συνάντηση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο είχε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαία στελέχη του κινήματος, ενόψει του συνεδρίου. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση του κ.Σκανδαλίδη σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι ορισμένα στελέχη επιδιώκουν τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές για να τεθεί θέμα ηγεσίας και απομάκρυνσης του Κώστα Σημίτη.

Συνεχή βελτίωση παρουσίαζει η υγεία του Ε.Γιαννόπουλου.

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο με ιογενή γριπώδη λοίμωξη. Ο οργανισμός του κ.Γιαννόπουλου ανταποκρίνεται πλήρως στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται και όπως δήλωσαν οι γιατροί τη Δευτέρα θα βγει από το νοσοκομείο και θα μπορεί να πάρει μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Αποφασίστηκε η πώληση νέου ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ.

Η πώληση ενός νέου ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 1999, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Γιάννου Παπαντωνίου, του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη και του προέδρου του ΟΤΕ Βασίλη Ράπανου. Το ακριβές ποσοστό των μετοχών που θα πωληθούν και οι διαδικασίες θα αποφασιστούν τους προσεχείς μήνες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμφανώς πικραμένος από την στάση ορισμένων ανθρώπων που σχετίζονται με το ελληνικό μπάσκετ και ειδικότερα με την εθνική μας ομάδα των ανδρών, εμφανίζεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης, λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της παραίτησης του από την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο ``Δράκος`` μιλά για επιτυχές έργο από μέρους του, παρά τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε για διάφορους λόγους και υποστηρίζει ότι πιέσθηκε για να αναλάβει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, την στιγμή μάλιστα, που είχε προτάσεις συνεργασίας από σωματεία. Τέλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ολοκληρώνει τις σκέψεις του με μία αιχμή που έχει πολλούς παραλήπτες, ευχόμενος στον διάδοχο του, να μην θεωρηθεί αποτυχία η κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ολα είναι έτοιμα για το ντέρμπι της συμπρωτεύουσας ανάμεσα στον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ, που θα γίνει την Κυριακή στο Καυταντζόγλειο. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους με τον Ηρακλή να δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα, αφού τραυματίστηκε ο Βελέντζας. Ο ΠΑΟΚ, με τη συμπαράσταση 12.000 οπαδών του, θα αγωνιστεί με όλα του τα ατού, ενώ ο Χάαν τόνισε πως γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Στις 30 Μαίου πρότεινε σήμερα η ΕΠΟ στην ΕΠΑΕ να λήξει το φετινό πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής κατηγορίας. Οσον αφορά στις δύο εμβόλιμες αγωνιστικές που πρέπει να γίνουν, η Ομοσπονδία πρότεινε να γίνουν στις 12 και 19 Μαίου, εάν δεν προκριθεί ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ και στις 19 και 26 Μαίου, εάν προκριθεί. Ακόμη, η ΕΠΟ πρότεινε όπως το νέο πρωτάθλημα αρχίσει στις 22 Αυγούστου 1999 και ολοκλρωθεί στις 29 Απριλίου ή στις 7 Μαίου του 2000.

Στο μεγάλο διεθνές τουρνουά της Νέας Υόρκης που θα γίνει τέλη Ιουλίου στην αμερικανική μεγαλούπολη επέλεξε να πάρει μέρος ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι θα συμετάσχουν στο τουρνουά μαζί με πολλές άλλες μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και ενδεχομένως άλλων ηπείρων, που όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Στο μεταξύ, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα, καλείται να αντιμετωπίσει στο προσεχές παιχνίδι με τον Αρη στο Ολυμπιακό Στάδιο τα προβλήματα απουσιών των τιμωρημένων Σιπνιέφσκι, Λαγωνικάκη και Κιάσσου. Ακόμη αμφίβολος είναι και ο Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει προσβληθεί από ίωση.

Δεν διατρέχει τον παραμικρότερο κίνδυνο η ζωή της πρωταθλήτριάς μας της άρσης βαρών, Μαρίας Χριστοφορίδου, η οποία τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που έγινε χθες, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούστηκε με ταξί. Η Χριστοφορίδου που νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο, έπαθε ρήξη τένοντα και κάταγμα σ' ένα δάχτυλο του ποδιού της, ενώ υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 298,67 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 166,89, γαλλικό φράγκο προς 49,76, λίρα Αγγλίας προς 488,45, ελβετικό φράγκο προς 203,92, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 249,53, τη λίρα Κύπρου προς 563,04 και το ευρώ προς 326,42 δραχμές.

Νέα υψηλότερα αλλά και πρωτόγνωρα επίπεδα "κατέκτησε" σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη τιμών να καταγράφει το 18-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του 1999. Εκλεισε με κέρδη 1,90%, "παραβιάζοντας" ανοδικά και το φράγμα των 3.500 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 3.537,90 μονάδες. Τη νέα δυναμική άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς τροφοδότησε το θερμό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα στην Φρανκφούρτη, μετά την παραίτηση Λαφοντέν, αλλά και το νέο ιστορικό ρεκορ της Γουόλ Στρήτ. Σε κλίμα υψηλής προτίμησης απο το χώρο των Τραπεζών βρέθηκε η μετοχή της Εμπορικής η οποία σημείωσε άνοδο 7,6%, ενώ με άνοδο 3,8% έκλεισε η Ιονική και η Εθνική ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,7%. Στη συνέχεια τα υψηλά αυτά κέρδη περιορίστηκαν και στο μέσο των συναλλαγών η αγορά κινήθηκε έως τα επίπεδα των 3.520 μονάδων για να ανακάμψουν και πάλι προς το τέλος οι τιμές των μετοχών. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε σημαντική άνοδο 8,74%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα ειναι σχεδόν αιθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 21 και στο Αιγαίο 7 με 18 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 21 βαθμούς. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 4 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 12 March 1999 - 19:00:12 UTC