Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε ριζικές αλλαγές προχωρεί ο πρωθυπουργός στην ΕΥΠ.
- Πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων του Οτσαλάν.
- Μήνυμα Κ.Στεφανόπουλου προς τους ηγέτες της ΕΕ για τον Οτσαλάν.
- Ανακοινώθηκαν τα μέτρα αναπλήρωσης χαμένων διδακτικών ωρών.
- Σε επιφυλακή η τροχαία για το εορταστικό τριήμερο.
- Μεγάλη φωτιά στην εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, στη Θεσσαλονίκη.
- Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί στο Λαϊκό.
- Αγριο έγκλημα με θύματα ένα ζευγάρι αγροτών, σημειώθηκε στην Πέλλα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε ριζικές αλλαγές προχωρεί ο πρωθυπουργός στην ΕΥΠ.

Μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός προχωρεί σε ριζικές αλλαγές και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Ο κ. Σημίτης ζήτησε και είχε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΥΠ Σταυρακάκη και προανήγγειλε αναδιάρθρωση της Υπηρεσίες. Αλλαγές στην ΕΥΠ εξήγγειλε και η Βάσω Παπανδρέου, παραλαμβάνοντας το υπουργείο εσωτερικών, κάνοντας λόγο για κύκνειο άσμα ενός μηχανισμού που είχε τις βάσεις του σε άλλες εποχές. Ο νέος υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συνατηθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος του ζήτησε αυξημένα μέτρα προστασίας στις διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων του Οτσαλάν.

Σειρά άμεσων πρωτοβουλιών για την προστασία των δικαιωμάτων του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και την πρώθηση του πολιτικού αγώνα των Κούρδων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν εσφαλμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε το ηθικό της χρέος και μίλησε για ανεύθυνους και ανόητους δήθεν πατριώτες που παίζουν με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Μήνυμα Κ.Στεφανόπουλου προς τους ηγέτες της ΕΕ για τον Οτσαλάν.

Εκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διασφαλιστεί στον Οτσαλάν ανθρωπιστική μεταχείριση και να διεξαχθεί η δίκαιη δίκη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ και η γγ του ΚΚΕ, ενώ αρχηγικού τύπου παρέμβαση στο θέμα Οτσαλάν έκανε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής ηθικής και θεσμικής λειτουργίας του κράτους.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα αναπλήρωσης χαμένων διδακτικών ωρών.

Κανένας μαθητής δεν θα δώσει προαγωγικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, δήλωσε ο υπουργός παιδείας, ανακοινώνοντας τα μέτρα αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών. Στα μέτρα περιλαμβάνονται παράταση του σχολικού έτους έως τις 11 Ιουνίου, περικοπή των αργιών του Πάσχα, μάθημα τα Σάββατα, επιμήκυνση του ημερήσιου ωραρίου κατά μία ώρα και ματαίωση των ημερήσιων εκδρομών και περιπάτων. Τα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη, κατά περίπτωση σε κάθε σχολείο και ανάλογα με τις πόσες ημέρες τελούσε υπό κατάληψη.

Σε επιφυλακή η τροχαία για το εορταστικό τριήμερο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η τροχαία, ενόψει της αυξημένης κίνησης, η οποία θα κορυφωθεί αύριο, ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Μέτρα θα πάρει η τροχαία και τη Δευτέρα κατά την επιστροφή των εκδρομέων. Αναφορικά με τον καιρό, αυτός σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας θα είναι σε γενικές γραμμές καλός, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Μεγάλη φωτιά στην εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, στη Θεσσαλονίκη.

Σοβαρά απειλήθηκαν οι εγκαταστάσεις της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚA ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο τομέα 10. Χάρις στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής και της λειτουργίας του συστήματος πυρασφάλειας, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε στις δεξαμενές των καυσίμων. Από τις εκρήξεις τραυματίσθηκε σοβαρά ο 40χρονος Νικηφόρος Κοχλιαρίδης, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 52% του σώματός του. Στην Αθήνα ένας 26χρονος Αλβανός βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από χώματα στη διάρκεια εργασιών.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί στο Λαϊκό.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ζητώντας τώρα την απομάκρυνση της διοίκησης του νοσοκομείου. Οι γιατροί θα εργασθούν τις ημέρες των εφημεριών, αλλά θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ θα απέχουν από τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία.

Αγριο έγκλημα με θύματα ένα ζευγάρι αγροτών, σημειώθηκε στην Πέλλα.

Αγριο έγκλημα με θύματα ένα ζευγάρι αγροτών, αποκαλύφθηκε στο χωριό Αθυρα της Πέλλας. Οι δράστες που μπήκαν στο σπίτι του 57χρονου Κώστα Μιμικόπουλου, σκότωσαν τον ίδιο και τη συζυγό του Φιλομήλα, 51 ετών και αφού πήραν χρήματα και χρυσαφικά, έβαλαν φωτιά στο σπίτι για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Στην Καλλιθέα, κάηκε ζωντανή η 87χρονη Αικατερίνη Κουφέλη, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς τον Ευθύμη Ρεντζιά ξεκίνησε έγινε η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, ενόψει των δυο τελευταίων αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 1999, με αντιπάλους τη Γερμανία και Βέλγιο. Ο διεθνής σέντερ, αγωνίζεται την Κυριακή στο ισπανικό πρωτάθλημα και έτσι δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Παναγιώτη Γιαννάκη τόσο στην αυριανή όσο και στην μεθαυριανή προπόνηση, ενώ αναμένεται στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

Τους ... ημίψηλους της Τιμσίστεμ Μπολόνια φοβάται ο Σούμποτιτς. Ο τεχνικός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, αναφερόμενος στις μάχες με τους Ιταλούς στην Ευρωλίγκα, είπε ότι πρόκειται για μια παράξενη ομάδα χωρίς τους πολλούς καλούς ψηλούς παίκτες αλλά με αρκετούς ικανούς ημίψηλους που μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στον αντίπαλο. ``Είναι επικίνδυνη ομάδα, απρόβλεπτη, με πολύ καλή περιφέρεια, που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πιστεύω ότι στα παιχνίδια με την Τιμσίστεμ θα είμαστε απολύτως έτοιμοι``, είπε ο Σούμποτιτς.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της ΕΠΟ, θα γίνει η κλήρωση για τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ως γνωστόν, στους τέσσερις του κυπέλλου Ελλάδας έχουν προκριθεί οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ηρακλής και Αθηναϊκός.

Τις δυσκολίες του αγώνα πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό Αστέρα, την Κυριακή, στην Καισαριανή, επεσήμανε ο Δανιήλ σε σημερινές δηλώσεις του: ``Κάθε αγώνας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και κάποιες συγκεκριμένες δυσκολίες. Ο Εθνικός Αστέρας είναι μια ομάδα μ' έμπειρους παίκτες και καλή παρουσία στο πρωτάθλημα``.

Η Ελλάδα είναι συνεπής στις χρονικές προθεσμίες που έχει θέσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ως προς την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως τόνισαν οι δυο εκπρόσωποι της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και Ζιλμπέρ Φελί, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

Σε νέες σημαντικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδριαση του Χρηματιστηρίου, υπο το βάρος των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση 110,28 μονάδων ή σε ποσοστό 3,28% και υποχώρησε στις 3.248,94 μονάδες. Σε εβδομαιδιαία βάση σημείωσε απώλειες 4,24%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 2,49%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού, που θα είναι σχεδόν αίθριος σε όλη τη χώρα με λίγε νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι αρχικά θα είναι βόρειοι μέτριοι και στη συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μείον 7 εως 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -2 με 13 και στα νησιά του Αιγαίου 4 με 14 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 και -3 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 19 February 1999 - 19:00:11 UTC