Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ορκωμοσία νέων υπουργών και υφυπουργών.
- Δηλώσεις απερχομένων υπουργών.
- Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου.
- Εισαγγελία για Οτσαλάν.
- Επικρίσεις αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
- Προκλητικός ο Ετσεβίτ.
- Θάνατος ανδρόγυνου στα Αθυρα Πέλλας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 86-63 την Ταουγκρές.
- Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός,προκρίθηκαν στα ημιτελικά του κυπέλλου.
- Σημαντικές απουσίες θα έχει η ΑΕΚ με τον Πανελευσινιακό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ορκωμοσία νέων υπουργών και υφυπουργών.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ορκίζονται το μεσημέρι οι νέοι υπουργοί, μετά τον μικρής έκτασης ανασχηματισμό, που προχώρησε ο πρωθυπουργός με τις παραιτήσεις, που ζήτησε και έλαβε, των υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης για την υπόθεση Οτσαλάν. Νέοι υπουργοί αναλαμβάνουν Εσωτερικών η Βάσω Παπανδρέου, Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με αναπληρωτή τον κ. Κρανιδιώτη, Ανάπτυξης ο Ευάγγελος Βενιζέλος,Δημόσιας Τάξης,ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης,Πολιτισμού η Ελισσάβετ Παπαζώη και Αιγαίου ο Σταύρος Μπένος. Νέοι υφυπουργοί αναλαμβάνουν στο Εσωτερικών οι κύριοι Φλωρίδης και Τζανής, Εξωτερικών ο Γρηγόρης Νιώτης και Ανάπτυξης η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Χαραλάμπους. Μετά την ορκωμοσία θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του.

Δηλώσεις απερχομένων υπουργών.

Οι απερχόμενοι υπουργοί δήλωσαν ότι φεύγουν με τη συνείδησή τους ήσυχη αν και ο καθένας δίνει τη δική του εκδοχή για τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του χθες στο ΜΕΓΚΑ εξέφρασε τη μεγάλη του θλίψη για τη σύλληψη του Οτσαλάν, αλλά και για τους πανηγυρισμούς των εχθρών της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι όλοι οι χειρισμοί έγιναν συλλογικά. Τη σύλληψη Οτσαλάν είχε ζητήσει ο κ. Παπαδόπουλος, ενω ο κ. Πετσάλνικος, άφησε αιχμές κατά της ΕΥΠ.

Συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα "Ράινισε Ποστ", αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, δήλωσε οτι "η Ελλάδα διέπραξε μια σειρά λαθών. Κάναμε λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν με τραγικές συνέπειες", τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και θα απαιτήσει τη διαμόρφωση κοινής θέσης της ΕΕ για το Κουρδικό.

Εισαγγελία για Οτσαλάν.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών, Γιώργος Κολιοκώστας, διέταξε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ενέχονται στη μεταφορά και διευκόλυνση παραμονής του Οτσαλάν στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει έγκριση της επίσημης κυβέρνησης.

Επικρίσεις αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΔΗΚΚΙ, κύριοι Καραμανλής και Τσοβόλας και η κυρία Παπαρήγα, καθώς και ο Παντελής Οικονόμου, μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ο κ. Σημίτης δεν εξιλεώνεται με την απομάκρυνση των τριών υπουργών, γιατί είναι ο μεγάλος υπεύθυνος για το διασυρμό της χώρας. Η αποπομπή των τριών υπουργών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη συγκάλυψη των υπευθύνων, τονίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Πόντιο Πιλάτο.

Προκλητικός ο Ετσεβίτ.

"Οποιο κράτος επιχειρεί να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, πάντα αντιμετωπίζει προβλήματα στις δικές του εσωτερικές υποθέσεις". Αυτό δήλωσε σχολιάζοντας τις παραιτήσεις υπουργών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Ο Ετζεβίτ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι "η Ελλάδα πληρώνει τώρα το αντίτιμο της υποστήριξης, που παρείχε μέχρι σήμερα στην τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ".

Θάνατος ανδρόγυνου στα Αθυρα Πέλλας.

Νεκροί βρέθηκαν στις 9 το βράδυ απο πυροσβέστες ο Κωνσταντίνος Μιμικόπουλος, 57 ετών και η σύζυγός του Φιλομίνα, 51 ετών, στο σπίτι τους, που είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, στα Αθυρα Γιαννιτσών Πέλλας. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν σχεδόν απανθρακωμένος, ενω η γυναίκα του ήταν δεμένη χειροπόδαρα και έφερε τραύματα απο μαχαίρι στο λαιμό και στο στήθος. Απο την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 86-63 την Ταουγκρές.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 86-63 την Ταουγκρές και ολοκλήρωσε με ακόμη μία επιτυχία την απίστευτη ``κούρσα`` του στους ομίλους της Ευρωλίγκας. Με απολογισμό 15 νικών και μόλις μίας ήττας, λοιπόν, οι "πράσινοι" κατέκτησαν δια περιπάτου την πρώτη θέση στον ΣΤ' όμιλο και στη φάση των ``16`` θα έχουν το πλεονέκτημα έδρας, στις αναμετρήσεις τους με την ιταλική Τιμσίστεμ Μπολόνια. Μια άλλη ιταλική ομάδα, η Βαρέζε θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στους ``16`` της ίδιας διοργάνωσης, με τους ``ερυθρόλευκους`` να έχουν πλεονέκτημα έδρας.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός,προκρίθηκαν στα ημιτελικά του κυπέλλου.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός προκρίθηκαν στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Οι ''πράσινοι'' σε αγώνα που έγινε στο ΟΑΚΑ επικράτησε με 2-0 του Πανσερραϊκού, ενώ οι ερυθρόλευκοι πήραν το ''εισιτήριο'' για τα προημιτελικά της διοργάνωσης παρά την εκτός έδρας ήττα με 1-0 από την Ξάνθη.Εκτός των δυο ``αιωνίων αντιπάλων`` προκρίθηκαν ακόμη ο Ηρακλής και ο Αθηναϊκός.

Σημαντικές απουσίες θα έχει η ΑΕΚ με τον Πανελευσινιακό.

Πολλές και σημαντικές απουσίες θα έχει η ΑΕΚ στον κυριακάτικο αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανελευσινιακό, αφού ο Ολεγκ Μπλαχίν δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Ντανιέλ Μπατίστα, Βάϊο Καραγιάννη, Τόνι Σαβέβσκι, Βασίλη Λάκη και Μιχάλη Κασάπη. Αντίθετα, πιό αισιόδοξα είναι τα νέα για τον Ηλία Ατματσίδη, ο οποίος προπονήθηκε χθες και ενδέχεται να τεθεί στην διάθεση του Ουκρανού τεχνικού.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,69 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,10, γαλλικό φράγκο προς 49,82, λίρα Αγγλίας προς 475,32, ελβετικό φράγκο προς 204,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,79, τη λίρα Κύπρου προς 560,55 και το ευρώ προς 326,82 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα θα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -5 με 4,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 10 και στα νησιά 2 με 12 βαθμούς. Γενικά αίθριο καιρό θα έχει στην Αττική, βορειοδυτικοί πολύ ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασία που θα κυμανθεί στην Αθήνα 2 με 9 βαθμούς. Αίθριο καιρό θα έχει και στη Θεσσαλονίκη, με βορειοδυτικούς πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί 0 με 4 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 19 February 1999 - 8:00:10 UTC