Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 05/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανασύρθηκαν δύο πτώματα μελών του αλιευτικού ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.
- Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες της Θεσσαλίας ο υπουργός Γεωργίας.
- Χωρίς παλμό το σημερινό συλλαλητήριο των μαθητών στην Αθήνα.
- Προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία.
- Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο.
- Θα επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκτιμά Βρετανός πολιτικός.
- Συνελήφθη Γερμανίδα που προσπάθησε να περάσει ηρωίνη στην Ελλάδα.
- Υπεγράφη από τον ΥΠΕΧΩΔΕ η σύμβαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
- Ο νομάρχης Χίου στη Μελβούρνη, κοντά στους απόδημους Χιώτες.
- Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανασύρθηκαν δύο πτώματα μελών του αλιευτικού ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.

Τα πτώματα δύο μελών του αλιευτικού "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ" η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 23 Ιανουαρίου, ανασύρθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Κύθνου. Το ένα πτώμα ανήκει στον καπετάνιο Λευτέρη Μεσολογγίτη και το δεύτερο σε αιγύπτιο ναυτικό. Οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση και των άλλων πέντε μελών του αλιευτικού. Πάντως τα ερωτηματικά για τη ναυτική αυτή τραγωδία είναι πολλά. Η επικρατέστερη άποψη είναι πώς το σκάφος εμβολίσθηκε από μεγάλο πλοίο, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της πειρατίας.

Σε διάλογο κάλεσε τους αγρότες της Θεσσαλίας ο υπουργός Γεωργίας.

Σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, στα μέσα του μηνός, παρέπεμψε ο υπουργός Γεωργίας, την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών της Θεσσαλίας, προς τους οποίους θα στείλει σχετική επιστολή Ο κ.Ανωμερίτης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών. Στο μεταξύ, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, που περιλαμβάνουν και μπλόκο στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Χωρίς παλμό το σημερινό συλλαλητήριο των μαθητών στην Αθήνα.

Ηρωϊκή έξοδο με συναυλία, από τον χορό των κινητοποιήσεων, έκαναν οι μαθητές με το σημερινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο ήταν υποτονικό σε παλμό και όγκο. Δεν έλειψαν όμως και τα μικροεπεισόδια από νεαρούς που πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών. Εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα οι μαθητές των περίπου 60 σχολείων σε όλη τη χώρα που τελούν ακόμη υπό κατάληψη, θα επανέλθουν στις τάξεις, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

Προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία.

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα έχουν καταβληθεί στους γιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών τα δεδουλευμένα τους, έδωσε στη βουλή ο υφυπουργός Υγείας Νίκος Φαρμάκης και ανακοίνωσε πως μέχρι τις 15 του μηνός θα καθοριστούν τα όρια των πιστώσεων για τις εφημερίες του 1999. Στο μεταξύ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απειλούν με κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων.

Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο.

Νέα μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,9% του Δεκεμβρίου 1998. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και το Φεβρουάριο. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία κατάθεσης των ενδεικτικών, μη δεσμευτικών, προσφορών για την αγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας.

Θα επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκτιμά Βρετανός πολιτικός.

Την εκτίμηση ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστραφούν στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι το 2004, διατύπωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Αλφρεντ Λόμας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην συγκέντρωση υπογραφών ευρωβουλευτών, υπέρ του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ο κ. Λόμας που βρίσκεται στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνελήφθη Γερμανίδα που προσπάθησε να περάσει ηρωίνη στην Ελλάδα.

Πάνω από μισό κιλό ηρωίνη προσπάθησε να περάσει στη χώρα μας μια 22χρονη Γερμανίδα, που συνελήφθη στο μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Η Γερμανίδα, η οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα είχε κρυμένα τα ναρκωτικά στα εσωρουχά της και στα ρούχα της 6χρονης ανηψιάς της. Η ίδια δήλωσε στους αστυνομικούς ότι θα παρέδιδε την ηρωίνη σε άγνωστο άτομο στα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Υπεγράφη από τον ΥΠΕΧΩΔΕ η σύμβαση για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, και εκπροσώπων της γαλλικής κοινοπραξίας Μπουϊκ, η σύμβαση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Σε ένα μήνα αναμένεται η σύμβαση να κυρωθεί απο τη Βουλή και αμέσως μετά θ' αρχίσουν οι εργασίες. Το έργο, μήκους 10 χλμ., θα στοιχίσει 220 δισ. δρχ. και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί το 2004. Η κοινοπραξία θα έχει την εκμετάλλευσή του για 20 χρόνια.

Ο νομάρχης Χίου στη Μελβούρνη, κοντά στους απόδημους Χιώτες.

"Μια νέα εποχή ανατέλει για τη Χίο", τόνισε ο νομάρχης της νήσου Γιώργος Καλουτάς, μιλώντας σε απόδημους Χιώτες, στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο της περιοδείας, που πραγματοποιεί στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Ο κ. Καλουτάς κάλεσε τους απόδημους να συμμετέχουν και οι ίδιοι, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, η εταιρία οπως δήλωσε ο κ. Καλουτάς, εκπονεί σχέδια για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του νησιού.

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη χειροτονία του Μητροπολίτη Καναδά.

Τα 25 χρόνια της χειροτονίας του Μητροπολίτη Καναδά Σωτηρίου ως επισκόπου γιορτάσθηκαν με λειτουργίες στο Μόντρεαλ και το Τορόντο χοροστατούντος του ιδίου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν δέχεται τιμές, διότι η μεγαλύτερη τιμή του είναι να υπηρετεί την Εκκλησία. Απευθυνόμενος στους πιστούς, τους κάλεσε να εκφράσουν την αγάπη τους προσφέροντας στους φτωχούς και τα ιδρύματα της αρεσκείας τους ότι μπορούν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα νέα αστέρια της ομάδας της, που απέκτησε στις πρόσφατες μεταγραφές, παρουσίασε η ΑΕΚ, σε μία λαμπρή εκδήλωση. Ο Μελισσανίδης δήλωσε ότι η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τις μεταγραφές της και αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση των Ρε, Μέντεζ, Μιλοβάνοβιτς, Τσέκολι, Καψή και των νεαρών Καβάζη, Τριχιά -ο τελευταίος δόθηκε δανεικός στην Ελευσίνα. Ο επιθετικός άσος Ρε, που μαζί με τον Μέντεζ, ήρθε από την Αρσεναλ, τόνισε, όπως και οι νέοι συμπαίκτες του, πως η ΑΕΚ είναι γνωστή στην Ευρώπη, ότι μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση της ομάδας και ότι θα προσπαθήσει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Είκοσι ημέρες εκτός προπονήσεων θα μείνει το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ Βαλέντσια, καθώς ο Κολομβιανός επιθετικός ταλαιπωρείται από θλάση και χρόνιο αιμάτωμα. Ο Βαλέντσια θα απουσιάσει από τους αγώνες με τον Ιωνικό και τον Αρη, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ντεμπουτάρει στο παιχνίδι με την Καβάλα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 288,88 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 167,16, το γαλλικό φράγκο προς 49,84, τη λίρα Αγγλίας προς 474,33, το ελβετικό φράγκο προς 204,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,00, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,94 δραχμές.

Με μικρή άνοδο 0,44% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, στις 3.307,62 μονάδες, αν και αρχικά κατέγραφε απώλειες πάνω απο 2%. Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε σήμερα για μετοχές του Κατασκευαστικού τομέα και μετοχές της Παράλληλης Αγοράς. Με άνοδο 2,21% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο 5,02%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αύριο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι ανεμοι αρχικά θα είναι Νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί αλλα στη συνέχεια θα γίνουν Βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -1 εως 11 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 2 εως 16 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου απο 7 εως 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 5 με 16 και 2 με 10 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 5 February 1999 - 19:00:10 UTC