Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 01/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στα λευκά έχει ντυθεί όλη σχεδόν η χώρα.
- Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα τα περί Οτσαλάν.
- Μειώνονται τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.
- Με τον Χ.Κολ συναντήθηκε στη Βόννη ο Κ.Καραμανλής.
- Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο νέοι στο Δημενιό Βόλου.
- Περίεργο ναυτικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά.
- Πρώτη τραπεζική ληστεία του μήνα στη Στεγαστική της Λ.Αλεξάνδρας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη σχεδόν η χώρα.

Στον κλοιό του χιονιά και του παγετού, βρίσκεται όλη σχεδόν η χώρα. Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία παρουσιάζει ύφεση, παραμένουν τα προβλήματα, καθώς δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα, στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες, αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ τα σχολεία σε πολλές περιοχές δεν λειτούργησαν. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, ενώ το θερμόμετρο στη διάρκεια της νύχτας ήταν μονίμως κάτω από το μηδέν.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αθήνα τα περί Οτσαλάν.

Διέψευσαν κατηγορηματικά οι ελληνικές αρχές τους ισχυρισμούς της Αγκυρας, περί δήθεν άφιξης στο Ελληνικό, αεροσκάφους που μεταφέρει τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης εκλήθη δύο φορές στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα, ενώ τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο αερολιμενάρχης στο Ελληνικό, διέψευσαν ότι αφίχθη αεροσκάφος με τον Οτσαλάν. Παράλληλα ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί χρήσιμη και σκόπιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Μειώνονται τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Μείωση στον αριθμό των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, διαπιστώνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης. Φθίνουσα πορεία έχουν και τα μπλόκα στους δρόμους. Η ΟΛΜΕ συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσει αν τελικά θα ζητήσει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και ποια θα είναι η θέση της Ομοσπονδίας. Πάντως, η πλειοψηφία των παρατάξεων στην ΟΛΜΕ, τάσσεται πλέον κατά των καταλήψεων.

Με τον Χ.Κολ συναντήθηκε στη Βόννη ο Κ.Καραμανλής.

Συνάντηση δύο ωρών είχε στη Βόννη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής με τον γερμανό πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Στη συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κολ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές Αθηνών-Αγκυρας, ενώ τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου σ'αυτήν, χωρίς όρους.

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο νέοι στο Δημενιό Βόλου.

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο νέοι στο Δημενιό του Βόλου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Βογιατζή 26 χρόνων και τον Γιώργο Βουλγαράκη 25 ετών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ψυγείο φύλαξης φρούτων και λαχανικών, από αναθυμιάσεις ασετίνης που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των νωπών φρούτων και λαχανικών.

Περίεργο ναυτικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά.

Ακαρπες απέβησαν οι έρευνες βατραχανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά, για τον εντοπισμό του 20χρονου δόκιμου πλοίαρχου, Θεόδωρου Δαφερέρα, η τύχη του οποίου αγνοείται, όταν έπεσε στη θάλασσα, κατά τη διαδικασία ανοίγματος του καταπέλτη του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Εξπρές Απόλλων".

Πρώτη τραπεζική ληστεία του μήνα στη Στεγαστική της Λ.Αλεξάνδρας.

Ληστεία με το καλημέρα και για καλό μήνα, σημειώθηκε το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας, στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Ιπποκράτους. Ο δράστης με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξε από τα ταμεία δύο εκατομμύρια δρχ και εξαφανίστηκε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το ηθικό στα ύψη, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού, οι άνθρωποι της ΑΕΚ βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον της ομάδας τους, καθώς σ'αυτό βοηθά και η παρουσία των νεοαποκτηθέντων παικτών. Μιλοβάνοβιτς και Τσέκολι, έκαναν σήμερα την πρώτη τους προπόνηση στους Θρακομακεδόνες, ενώ ο Μέντες βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωϊνές ώρες αναμένεται στην Αθήνα και ο Λιβεριανός, Κρίστοφερ Ρε, ο οποίος αγωνιζόταν επίσης στην Αρσεναλ και εκτός απροόπτου θα είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ.

Η κακοκαιρία που πλήττει κυρίως την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, είχε σοβαρές επιπτώσεις στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Ετσι ο αγώνας της Α' Εθνικής Αρης-Προοδευτική αναβλήθηκε και σήμερα, όπως και τα παιχνίδια Πανσερραϊκός-Αγιος Νικόλαος, Γιάννινα- Αναγ. Καρδίτσας, Τρίκαλα-Πιερικός και Καλαμαριά-Ιάλυσος για τη Β' Εθνική. Οι αγώνες θα οριστούν πάλι από την ΕΠΑΕ. Αύριο ίσως γίνει ο αγώνας Λάρισα - Αθηναϊκός, που επίσης αναβλήθηκε για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής.

Και τυπικά ανήκει στον Παναθηναϊκό ο Βραζιλιάνος αμυντικός Ζούλιο Σέζαρ, καθώς κατατέθηκε σήμερα στην ΕΠΑΕ το συμβόλαιο του βετεράνου ποδοσφαιριστή, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα ντεμπουντάρει στο εκτός έδρας αγώνα με τον Πανηλειακό, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Το συμβόλαιο του Σέζαρ με τον Παναθηναϊκό είναι εξάμηνης διάρκειας.

Στον ΟΦΗ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Περουβιανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Πάολο Κομίνχες. Ο διεθνής επιθετικός, που την περυσινή περίοδο αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ με 11 τέρματα σε 18 συμμετοχές, παραχωρήθηκε δανεικός για 6 μήνες στον ΟΦΗ. Η ομάδα της Κρήτης θα αναλάβει να πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ προς τον παίκτη για το διάστημα των 6 μηνών. Το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2001.

Με εξώδικο απάντησε στην διοίκηση του Ηρακλή, ο νεαρός επιθετικός του "γηραιού", Σωτήρης Κωνσταντινίδης. Ο παίκτης που έχει συμφωνήσει σε όλα με την ΑΕΚ, έστειλε εξώδικο στην διοίκηση, η οποία τον έχει καλέσει σε απολογία για αντισυμβατική συμπεριφορά.

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 1998 ανακηρρύχθηκε ο διεθνής Γάλλος μέσος Ζινεντίν Ζιντάν, που αποτελεί το σημαντικότερο ατού της Γιουβέντους, που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη, όπου διεξάγεται το ετήσιο γκαλά της ΦΙΦΑ. Στην ψηφοφορία, στην οποία πήραν μέρος 129 προπονητές εθνικών ομάδων, δεύτερος ήταν ο Ρονάλντο με τεράστια διαφορά από τον Ζιντάν και τρίτος ο Σούκερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 286,47 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 166,68, το γαλλικό φράγκο προς 49,69, τη λίρα Αγγλίας προς 470,96, το ελβετικό φράγκο προς 202,62, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,28, τη λίρα Κύπρου προς 563,20 και το ευρώ προς 326,00 δραχμές.

Νέα ανώτερα επίπεδα κατέκτησε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, το πέμπτο συνεχές. Εκλεισε στις 3.233,11 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 83,61 μονάδων ή σε ποσοστό 2,65%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης ξεπέρασε τα επίπεδα των 3.270 μονάδων καταγράφοντας μεγάλη άνοδο που προσέγγισε το 4% για να επικρατήσουν στη συνέχεια τάσεις ρευστοποίησης με αποτέλεσμα στο κλείσιμο να μειωθούν τα αρχικά κέρδη. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της διανομής των δωρεάν μετοχών καθώς επίσης και μετοχές του ομίλου της Εθνικής. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 8% στις 21.060 δρχ. ενώ άλλαξαν χέρια 422.000 μετοχές. Με μικρή άνοδο 0,25% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αν και θα συνεχιστούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -10 μέχρι 3 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -4 με 11 και στο Αιγαίο 3 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 2 με 10 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -4 μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 1 February 1999 - 20:00:14 UTC