Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σύγχυση επικρατεί στο χώρο της παιδείας.
- Ακυρώνει πτήσεις η Ολυμπιακή.
- Ικανοποίηση Παπαντωνίου για την πτώση του πληθωρισμού στο 3, 9%.
- Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο Κ.Σημίτης.
- Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας".
- Περιοδεία στα ελληνικά χωριά της Αλβανίας ο Κ.Καραμανλής.
- Ληστεία χρηματαποστολής στα Μέγαρα, με λεία 65 εκατομμυρίων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύγχυση επικρατεί στο χώρο της παιδείας.

Σύγχυση επικρατεί για το πόσα σχολεία άνοιξαν σε όλη τη χώρα, καθώς κυβέρνηση και ΟΛΜΕ δίνουν η κάθε μία δικά της στοιχεία. Ωστόσο, παρά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να θεωρούνται αδικαιολόγητες οι απουσίες από τις καταλήψεις, και την άσκηση διώξεων για τις καταστροφές στα σχολεία, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμμία εισαγγελική παρέμβαση. Οι μαθητές από την πλευρά τους, πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για την περαιτέρω στάση τους.

Ακυρώνει πτήσεις η Ολυμπιακή.

Στην ακύρωση από 2 έως 5 πτήσεων ημερησίως, επί συνόλου 110, προχώρησε η διοίκηση της Ολυμπιακής, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των δρομολογίων για το μήνα Ιανουάριο. Οι βασικοί προορισμοί παραμένουν οι ίδιοι και στο εσωτερικό ακυρώσεις σημειώνονται κυρίως στις πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, έργο που θα αναλαμβάνει η Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, ενώ οι Μακεδονικές Γραμμές θα εκτελέσουν ορισμένα δρομολόγια προς τις βαλκανικές χώρες και την ανατολική Ευρώπη.

Ικανοποίηση Παπαντωνίου για την πτώση του πληθωρισμού στο 3, 9%.

Την ικανοποίησή του για την πτώση του πληθωρισμού στο 3,9% στο μήνα Δεκέμβριο, από 4,7 που ήταν το Νοέμβριο, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 1999, προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Κάλεσε όμως και τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές τους, ώστε να συμβάλουν στην περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στο 2% μέχρι το τέλος του 1999.

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο Κ.Σημίτης.

Σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις εργασίες της συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Σημίτης παρομοίασε τη ΝΔ με "Χατζιαβάτη", που προσπαθεί να γκρεμίσει ο,τι κτίζει το ΠΑΣΟΚ. Εκανε λόγο για ανασυγκρότηση της οικονομίας από το 1994 μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο το 1999, έτος ολοκλήρωσης του νέου σχεδιασμού να ενταχθεί η χώρα στην ΟΝΕ. Σκληρή κριτική άσκησαν ΝΔ, ΔΗΚΚΙ και ΠΟΛΑΝ.

Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας".

Σε διάψευση δημοσιεύματος της "Ελευθεροτυπίας", σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αποδέχθηκε τουρκικές αιτιάσεις σχετικές με το ΦΙΡ Αθηνών και τη Λήμνο, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ.Ρέππας τόνισε οτι η Τουρκία προγραμματίζει αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο για τις 26 Ιανουαρίου και το θέμα αυτό εξετάζει η χώρα μας, η οποία έχει θέσει καταληκτική ημερομηνία απάντησης την 19η Ιανουαρίου.

Περιοδεία στα ελληνικά χωριά της Αλβανίας ο Κ.Καραμανλής.

Περιοδεία στα ελληνικά χωριά στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής θεμελίωσε υδραγωγείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις δύο κοινότητες Ντερμίσι και Αλικό, στο Αργυρόκαστρο, ύστερα από πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος.

Ληστεία χρηματαποστολής στα Μέγαρα, με λεία 65 εκατομμυρίων.

Τουλάχιστον 65 εκατ. δραχμές ήταν η λεία τριών ενόπλων, σε ληστεία σε βάρος της χρηματαποστολής της "Γκρουπ 4", στα Μέγαρα. Οι δράστες εξαφανίσθηκαν με μοτοσικλέτες. Αλλη μία ληστεία σημειώθηκε το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Λουκάρεως στην Αθήνα. Ο δράστης ακινητοποίησε με την απειλή όπλου υπαλλήλους και πελάτες άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκε.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θέμα της αποχής των ΠΑΕ από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αναμένετεαι να ξεκαθαρίσει οριστικά τη Δευτέρα, στη γενική τους συνέλευση. Στη σημερινή σύσκεψη με τον υφυπουργό Αθλητισμού παραβρέθηκαν πρόεδροι και εκπρόσωποι 10 ΠΑΕ, ενώ από όλες τις πλευρές φάνηκε η διάθεση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της αποχής.

Η πολυεθνική εταιρία ΕΝΙΚ, που ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΑΕΚ, εξεδήλωσε την τελευταία στιγμή ενδιαφέρον να αγοράσει το θρυλικό Γουέμπλεϊ, προσφέροντας 110 δις δρχ σε μετρητά και μετοχές. Οι πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι η προσφορά της ΕΝΙΚ, μάλλον θα απορριφθεί αν και θεωρητικά είναι η μεγαλύτερη που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής.

Φιλικό αγώνα με την ομάδα της Ισπανίας είναι πολύ πιθανό να δώσει τον Μάιο το εθνικό μας συγκρότημα ποδοσφαίρου των ανδρών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ιορντανέσκου, μετά από την συνάντηση που είχε με αρκετούς προπονητές της Α' Εθνικής και η οποία χαρακτηρίστηκε θετική.

Την ικανοποιησή του για την ενταξή του στον Παναθηναϊκό, εξέφρασε πριν από την πρώτη του προπόνηση στην καινούργια του ομάδα, ο Φύσσας. Ο πρώην παίχτης του Πανιωνίου δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό κάτι που ήταν όνειρο ζωής γι'αυτόν. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι επαφές για την απόκτηση του Νικουλένας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Η Γιουβέντους, επόμενη αντίπαλος του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ, ανακοίνωσε ότι κοστολόγησε το Γάλλο διεθνή μέσο Ζινεντίν Ζιντάν, που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2002, στα 10 δις δρχ. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί σύλλογος που δώσει αυτό το ποσό μπορεί να τον αποκτήσει, όπως έκανε και το 1997 με τον Κριστιάν Βιέρι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,14 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,19, γαλλικό φράγκο προς 50,15, λίρα Αγγλίας προς 463,59, ελβετικό φράγκο προς 203,71, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 250,68, τη λίρα Κύπρου προς 561,56 και το ευρώ προς 328,96 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης μετά τη χθεσινή σημαντική άνοδο. Αρχικά επεκράτησαν τάσεις ρευστοποίησης με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να σημειώνουν απώλειες μέχρι και 1% για να επικρατήσουν στη συνέχεια οι αγοραστές με αποτέλεσμα να καλυφθούν οι αρχικές απώλειες και ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Εκλεισε στις 3003,54 με οριακή άνοδο 0,09% σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα μετατοπίστηκε απο τις τραπεζικές μετοχές σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενώ ιδιαίτερη ζήτηση υπήρξε για μετοχές του κλάδου της Μεταλλουργίας. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε τα 108,7 δισ. δρχ. Συνολικά διακινήθηκαν 18.303.000 μετοχές και έγιναν 63.131 πράξεις. Αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: ΟΤΕ, διακινώντας 1.100.000 τεμάχια, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ με 1.000.000 τεμάχια, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με 912.000 τεμάχια και ΠΑΝΑΦΟΝ με 829.000 τεμάχια.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα δυτικά. Το πρωί στα ηπειρωτικά αναμένονται τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέχρι μέτριοι και στα νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 20 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 7 με 20 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις, το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 1 με 13 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 8 January 1999 - 19:00:26 UTC