Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δύο βασικά αιτήματα των μαθητών έκανε δεκτά ο Αρσένης.
- Οι μαθητές απαντούν με μεγάλες κινητοποιήσεις στον Αρσένη.
- Στα Σκόπια βρίσκεται ο Θ.Πάγκαλος.
- Αιματηρή ληστεία στο Ηράκλειο Κρήτης.
- Επιστρέφονται άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες, λόγω των εορτών.
- Νεκροψία για το θάνατο της 20χρονης Εύας Φωτιάδου.
- Με κινητοποιήσεις απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.
- Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δύο βασικά αιτήματα των μαθητών έκανε δεκτά ο Αρσένης.

Δύο βασικά αιτήματα των μαθητών έκανε δεκτά ο υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της παιδείας. Το πρώτο αφορά τον προσδιορισμό του τελικού βαθμού του απολυτηρίου, όπου η βαθμολογία της Β' Λυκείου θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν συμφέρει τον μαθητή και το δεύτερο δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν περάσουν ορισμένα μαθήματα τον Ιούνιο να δώσουν πάλι εξετάσεις, διατηρώντας τον προφορικό τους βαθμό. Και τα δύο αυτά μέτρα θα ισχύσουν μόνο για φέτος. Παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές απαντούν με μεγάλες κινητοποιήσεις στον Αρσένη.

Πάντως οι μαθητές σε μια επίδειξη δύναμης απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, ενώ άρχισαν και μπλόκα στις εθνικές οδούς, με αφάνταστη ταλαιπωρία και εκνευρισμό για τους οδηγούς. Μπλόκα στήθηκαν σε τμήματα της εθνικής οδού στην Πάτρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Στο μπλόκο της Λάρισας πήγε με τρακτέρ και ο πρόεδρος της Θεσσαλικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παττάκης.

Στα Σκόπια βρίσκεται ο Θ.Πάγκαλος.

Και το θέμα της ονομασίας τέθηκε στη συνάντηση που είχε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον πρωθυπουργό του γειτονικού κράτους. Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος για το θέμα της ονομασίας οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο έλληνας υπουργός τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης Σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ενώ οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βουλησή τους για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών.

Αιματηρή ληστεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αιματηρή ληστεία έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν δύο κουκουλοφόροι έστησαν ενέδρα, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον πρόεδρο αγροτικού συνεταιρισμού και το γιό του, που μετέφεραν 25 εκατ. δρχ για καταβολή επιδοτήσεων στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Οι δύο ληστές άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίσθηκαν, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ηρακλείου. Ληστείες έγιναν σε Αγροτική Τράπεζα στην Αθήνα και στη Γιούρομπανκ στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου οι ένοπλοι δράστες πήραν συνολικά 9,5 εκατ. δρχ και εξαφανίσθηκαν.

Επιστρέφονται άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες, λόγω των εορτών.

Χριστουγεννιάτικο μπουναμά στους άτακτους οδηγούς κάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με απόφαση του οποίου επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό στις μετακινήσεις του, με αφορμή τις αργίες των Χριστουγέννων. Δεν επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες που έχουν αφαιρεθεί στο πλαίσιο του Πόϊντ Σίστεμ.

Νεκροψία για το θάνατο της 20χρονης Εύας Φωτιάδου.

Τρείς ιατροδικαστές καλούνται να δώσουν λύση στο μυστήριο του θανάτου της 20χρονης Εύας Φωτιάδου, καθώς η αστυνομία υποστηρίζει ότι οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών, ενώ η μητέρας της έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κοπέλα βιάσθηκε και δολοφονήθηκε. Το πτώμα της 20χρονης, μετά την εκταφή μεταφέρθηκε για νεκροψία στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις που μπορούν να φθάσουν ακόμη και σε καθολική κατάργηση όλων των ιατρικών πράξεων στα δημόσια νοσοκομεία και στα ιατρεία του ΙΚΑ, απειλούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, από τις αρχές του χρόνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των εφημεριών.

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών.

Σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την καύση των νεκρών, ακόμη και ορθοδόξων, ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Πάντως το θέμα αυτό φαίνεται να διχάζει την εκκλησία, καθώς εκφράζονται διαφορετικές γνώμες από τους ιεράρχες. Αλλοι συμφωνούν με την καύση των νεκρών και άλλοι διατυπώνουν την κατηγορηματική αντιθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρισκόμαστε κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων και μία ανάσα από το 1999, αλλά στα επιτελεία των ομάδων ποδοσφαίρου και κυρίως των τριών μεγάλων σχεδιάζουν τις επόμενες μεταγραφικές τους κινήσεις. Στον Ολυμπιακό και ενόψει του αγώνα με τη Γιουβέντους, άρχισαν πάλι τα σενάρια περί Σαμπάιο, ενώ τώρα προστέθηκε και το όνομα του βετεράνου Βραζιλιάνου λίμπερο Ζούλιο Σέζαρ, που είχε αγωνιστεί και στην Γιουβέντους, πριν έξι χρόνια, καθώς και στην Ντόρτμουτ. Στην ΑΕΚ γίνονται προσπάθειες για την απόκτηση του Κύπριου Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή και έχουν ξεκινήσει οι επαφές για τον Φύσσα του Πανιωνίου, ενώ δεν είναι λίγα τα ονόματα που ακούγονται καθημερινά στα γραφεία της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ. Στον Παναθηναϊκό, αν και ο καπετάνιος διαβεβαίωνε τους πάντες, μετά τα τελευταία στραπάτσα, ότι θα ενισχύσει σημαντικά την ομάδα, το μόνο που κάνει να ελπίζουν οι οπαδοί της ομάδας είναι το όνομα Σούκερ, κάτι, όμως, αρκετά δύσκολο, αφού θα πρέπει να δαπανηθούν πάνω από δύο δις δρχ για την αποκτησή του.

Μπορεί στην Ελλάδα και στην έδρα του "αιωνίου" να είναι δύσκολη η επιράτηση, αλλά η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της έχει σπασει όλα τα ρεκόρ. Ετσι, οι πράσινοι, για την Ευρωλίγκα δεν ήταν μόνο η ομάδα που πέτυχε δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, αλλά συγκέντρωσε και τους περισσότερους θεατές σε έναν αγώνα, σ'αυτό με την Εφές Πίλσεν, όπου 16.000 βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά όμως, ήδη, μετά τη χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, κυκλοφορούν φήμες για αντικατάσταση του Σούμποτιτς. Η διοίκηση του πράσινου ΤΑΚ θεωρεί ότι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να χάνει από έναν Ολυμπιακό λαβωμένο από απουσίες.

Ευχάριστα είναι τα νέα όσον αφορά την αποθεραπεία του Τάρλατς από το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στη βουβωνική χώρα. Ο σέντερ του Ολυμπιακού, προπονήθηκε σήμερα κανονικά και ουσιαστικά τέθηκε στη διάθεση του Ιβκοβιτς, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τον έχει στη 10άδα του αυριανού αγώνα με την ΑΕΚ χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρη και η συμμετοχή του. Επίσης, στη σημερινή προπόνηση βρέθηκε και ο πρόεδρος της ομάδας Κόκκαλης, ο οποίος έδωσε συγχαρήτηρια στους παίχτες για την καλή πορεία τους σε Ελλάδα και Ευρώπη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,61 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,29, γαλλικό φράγκο προς 50,78, λίρα Αγγλίας προς 478,49, ελβετικό φράγκο προς 209,43, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,18, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,99, τη λίρα Κύπρου προς 577,27 και την ECU προς 334,54 δραχμές.

Μικρή άνοδο 0,62% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και έκλεισε στις 2.542,19 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη τροφοδοτήθηκε κυρίως απο το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των τραπεζών, ενώ για μία ακόμη ημέρα αρκετά "περιφερειακά χαρτιά" προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 65,2 δισ. δραχμές. Διακινήθηκαν συνολικά 13.449.000 μετοχές, ενώ αυξημένη εμπορευσιμότητα παρουσίασαν οι μετοχές των εταιριών: ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ διακινώντας 799.000 τεμάχια, ΟΤΕ με 500.000, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ με 427.000 και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με 328.000 τεμάχια. Με σημαντική άνοδο 1, 37% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις, πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο, καταιγίδες στο Αιγαίο και λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το απόγευμα όμως τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -1 με 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 12 και στο Αιγαίο 12 με 16 βαθμούς Κελσίου. Βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 12 και 2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 22 December 1998 - 19:00:38 UTC