Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Από το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα μειωθούν οι τιμές αυτοκινήτων.
- Αλλο ένα μαχητικό αεροσκάφος έπεσε. Νεκρός ο πιλότος.
- Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
- Στους δρόμους βγήκαν πάλι οι καθηγητές.
- Και νέες διώξεις κατά υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
- Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
- Αύριο θα απολογηθεί ο νεαρός, που κατηγορείται για τρεις βιασμούς.
- Μήνυση κατά του Θ.Πάγκαλου από τρεις υπαλλήλους του υπουργείου του.
- Συνεχίζει την επισκεψή του στην Αυστραλία ο Ε.Βενιζέλος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Από το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα μειωθούν οι τιμές αυτοκινήτων.

Από το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα ισχύσει η μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής 5% κατά μέσο όρο, ενώ παράλληλα θα μειωθεί από 18 σε 8% ο ΦΠΑ στα τιμόλογια της ΔΕΗ. Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκαν τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και το πακέτο μείωσης των ειδικών φόρων, που θα κοστίσουν στο κράτος 180 δις δρχ, αλλά θα συμβάλουν σημαντικά στην πτώση του πληθωρισμού και θα οφελήσουν τα λαϊκά στρώματα.

Αλλο ένα μαχητικό αεροσκάφος έπεσε. Νεκρός ο πιλότος.

Αλλος ένας πιλότος της αεροπορίας μας έχασε τη ζωή του σε νέο δυστύχημα, με την πτώση ενός μιράζ 2000. Πρόκειται για τον υποσμηναγό Νίκο Παρούση, 26 χρόνων, το αεροσκάφος του οποίου έπεσε και συνετρίβη κοντά στον Ωρωπό, από βλάβη στο ηλεκτρονικό σύστημα του πηδαλίου. Ο άτυχος υποσμηναγός, έκανε μέν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε, καθώς πετούσε σε μικρό ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για καθαρή πλειοψηφία και καθαρή εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει το πρόγραμμά της. Λήξαν χαρακτήρισε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιστολή των 11 βουλευτών και χαρακτήρισε ως μη γενόμενο το γεγονός. Πάντως το θέμα δεν αποκλείεται να έχει συνέχεια στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μεθαύριο.

Στους δρόμους βγήκαν πάλι οι καθηγητές.

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι καθηγητές, οι οποίοι με τη συμπαράσταση μαθητών και γονέων, απαίτησαν την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για τις 15 του μηνός η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Και νέες διώξεις κατά υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

Και νέες διώξεις αναμένεται να ασκήσει η εισαγγελία κατά υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ και άλλων υψηλά ιστάμενων προσώπων που φέρονται αναμεμιγμένοι σε παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών. Ο εισαγγελέας κ.Γεράκης συνεχίζει και επεκτείνει την έρευνα του για τη διαφθορά στην αστυνομία, ακόμη και για θέματα που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών. Στο πλαίσιο της έρευνας συνεχίζει την εξέταση μαρτύρων.

Μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η ενοποίηση των ΤΕΒΕ-ΤΑΕ ΤΣΑ σε ένα ενιαίο ταμείο, η ενοποίηση των ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων σε ένα ενιαίο επικουρικό ταμείο και η κατάργηση των 47 ταμείων αρωγής των δικηγόρων της επαρχίας, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προβλέπεται ακόμη η μείωση από 25% στο 10% της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ.

Αύριο θα απολογηθεί ο νεαρός, που κατηγορείται για τρεις βιασμούς.

Αύριο τελικά θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 22χρονος Μανώλης Αλιφραγκής, ο οποίος κατηγορείται για το βιασμό τριών γυναικών στην περιοχή του Αμαρουσίου. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο δράστης έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ενώ οι γονείς του υποστηρίζουν ότι η ομολογία του ήταν προϊόν ψυχολογικής και σωματικής βίας. Πάντως και τα τρία θύματα τον αναγνώρισαν.

Μήνυση κατά του Θ.Πάγκαλου από τρεις υπαλλήλους του υπουργείου του.

Μήνυση κατά του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του παραιτηθέντος γγ του ίδιου υπουργείου Κώστα Ζώρα κατέθεσαν τρεις γυναίκες υπάλληλοι του Μεταφραστικού Τμήματος για το γνωστό επεισόδιο με τον υπουργό. Οι ενάγουσες κατηγορούν τον κ.Πάγκαλο για εξύβριση, βία, απειλή, βλασφημία και απόπειρα σωματικής βλάβης και τον κ.Ζώρα για παράβαση καθήκοντος.

Συνεχίζει την επισκεψή του στην Αυστραλία ο Ε.Βενιζέλος.

Διδάκτορα της Νομικής θα ανακηρύξει τον υπουργό Πολιτισμού Ε.Βενιζέλο, το πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης. Ο κ.Βενιζέλος τη Δευτέρα θα εγκαινιάσει το Μουσείο Ελληνικών Αρχαιοτήτων με την έκθεση "Οι θησαυροί των Αηδονιών". Μετά τη Μελβούρνη, ο κ.Βενιζέλος πρόκειται να επισκεφθεί το Σίδνεϊ, γιά να συζητήσει με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, γιά την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων, που θα γίνει στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας του 2000. Επίσης, ο κ.Βενιζέλος θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οριστικά στα Τίρανα στις 18 Νοεμβρίου θα γίνει ο αγώνας της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των ανδρών με την αντίστοιχη της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2000, σύμφωνα με απόφαση της UEFA. Ο αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί 10 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στην Αλβανία. Επίσης στην Αλβανία θα γίνει, σύμφωνα με απόφαση της UEFA και το παιχνίδι μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελπίδων των δύο χωρών που είχε αναβληθεί στις 9/10.

Τα πρώτα σύννεφα είχαν φανεί από καιρό πάνω από το στρατόπεδο της ΑΕΚ. Το σύννεφο έφερε ...καταιγίδα μετά την ήττα από την Πακς για το κύπελλο Σαπόρτα. Ετσι λοιπόν η διοίκηση της ΚΑΕ ΑΕΚ, επέβαλε υψηλά χρηματικά πρόστιμα στους Τσακαλίδη, Πάτερσον (από 2 εκατ. έκαστος) και Κορωνιό (1 εκατ.). Παράλληλα, οι τρεις παραγκωνίζονται για το άμεσο μέλλον, καθώς ο Καλαφατάκης τους καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις συνεχιζόμενες απογοητευτικές εμφανίσεις της ομάδας.

Ο ορισμός των διαιτητών για τους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο, θα γίνει αύριο στις 15:00, από τη νέα επιτροπή ορισμού διαιτητών. Το συμβούλιο της ΕΠΑΕ στη σημερινή του συνεδρίαση αλλαξε τόσο την επιτροπή ορισμού διαιτητών όσο και την πειθαρχική και ... μετέφερε τα μέλη της μίας επιτροπής στην αλλη! Πάντως η θητεία και των δύο επιτροπών θα λήξει 21 Νοεμβρίου, που θα γίνει η γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Στην πρώτη θέση του 7ου ομίλου του Κόρατς, παρέμεινε ο Απόλλων Πατρών. Η ομάδα του Κώστα Μίσσα, σε αγώνα για την 4η ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, επεβλήθη με 72-64 της Σπάρτα Πράγας και έφτασε τους επτά βαθμούς. Στο ημίχρονο οι Πατρινοί που είχαν πρώτους σκόρερ τους Ρόμπινσον και Ολιβερ που σημείωσαν από 15 πόντους, προηγήθηκαν με 32- 25.

Την πρώτη της ήττα στο Κύπελλο Κόρατς, γνώρισε η ομάδα μπάσκετ του Ηρακλείου. Το συγκρότημα του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που αγωνίστηκε με έναν ξένο αφού ο Χάρβεϊ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση, ηττήθηκε με 65- 64 από την γιουγκοσλαβική Μπεομπάνκα, ωστόσο παρέμεινε στην πρώτη θέση του 16ου ομίλου με επτά βαθμούς. Πρώτος σκόρερ του Ηρακλείου, που στο ημίχρονο προηγήθηκε με 36-35, ο Ελις που σημείωσε 17 πόντους.

Στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, θα είναι η ''βάση'' του 46ου Ράλι Ακρόπολις, το οποίο θα ξεκινήσει την Κυριακή 6 Ιουνίου 1999 και όπως είναι γνωστό, συμπεριλαμβάνεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι της νέας χρονιάς. Το πρώτο και το τρίτο σκέλος του αγώνα θα γίνουν στην Αττική και την Βοιωτία, ενώ το δεύτερο σκέλος στην Φθιώτιδα και την Φωκίδα. Ο τερματισμός του 46ου Ράλι Ακρόπολις θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιουνίου 1999, στην Αθήνα.

Με το...ένα πόδι στους ''32'' του κυπέλλου Λιλιάνα Ρονκέτι βρίσκεται ο Σπόρτιγκ που στο μεγάλο ντέρμπι της 4ης ημέρας νίκησε στα Πατήσια την ιταλική Πάρμα με 63-61. Αντίθετα δύσκολη έγινε η υπόθεση πρόκριση για τις Εσπερίδες στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Το συγκρότημα της Καλλιθέας, σε αγώνα για την 4η ημέρα της διοργάνωσης που έγινε στη Σλοβακία, ηττήθηκε με 57-50 από τη Σαμορίν. Η ελληνική ομάδα τώρα ελπίζει μόνο σε νίκη επί της Σοπρόν στην Αθήνα, για να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,45 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,72, γαλλικό φράγκο προς 50,92, λίρα Αγγλίας προς 470,96, ελβετικό φράγκο προς 208,43, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,94, τη λίρα Κύπρου προς 576,54 και την ECU προς 334,74 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή μικρή διορθωτική υποχώρηση. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2299,09 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,14%. Η αγορά επηρεάστηκε θετικά απο την χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα μετατοπίστηκε απο τις μετοχές των Τραπεζών σε μετοχές του Εμπορίου και της Βιομηχανίας, ενώ μεγάλος αριθμός μετοχών έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης στο 8%. Η Αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε για τρίτη συνεχή ημέρα σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 58,8 δισ. δρχ. Με πτώση 0,59% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Καλός σε γενικές γραμμές θα είναι και αύριο ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, ενώ στα δυτικά και βόρεια ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 26 και στα νησιά 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 και 12 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 4 November 1998 - 19:00:12 UTC