Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το πράσινο φως για τη μείωση έμμεσων φόρων, έδωσε ο πρωθυπουργός.
- Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, μετά και τη νέα άνοδο.
- Κορυφώνεται ο προεκλογικός πυρετός.
- Δέκα άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά σε τροχαίο ατύχημα.
- Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα στην Εφορία.
- Μήνυση για το θάνατο του Ματέι κατέθεσε η μητέρα του.
- Στη φυλακή οδηγήθηκε ο Δ.Σακελάρης, μετά την απολογία του.
- Αρχαιολογικό θησαυρό είχε στο σπίτι του 50χρονος επιχειρηματίας.
- Η Ελλάδα τίμησε τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μ.Φρέιζερ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πράσινο φως για τη μείωση έμμεσων φόρων, έδωσε ο πρωθυπουργός.

Το πράσινο φως για τη μείωση έμμεσων φόρων, ώστε να επιτευχθεί ταχεία μείωση του πληθωρισμού, έδωσε ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννο Παπαντωνίου, όπου συζήτησαν τα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού, που θα εγκριθούν από την κυβερνητική επιτροπή την προσεχή εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφοφίες, θα μειωθεί κατά 20% ο ειδικός φόρος στα ΙΧ, καθώς και ο ΦΠΑ σε ορισμένες ΔΕΚΟ. Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα προβλέπει νέους φόρους. Για προεκλογικά τερτίπια κάνει λόγο η ΝΔ.

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, μετά και τη νέα άνοδο.

Επέστρεψαν τα χαμόγελα στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο 6,37%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος έφτασε το 15,14%. Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκτίμησε ότι αρχίζει να υποχωρεί η διεθνής οικονομική κρίση. Θετικές ήταν όμως οι εξελίξεις και στην χρηματαγορά, όπου σημειώθηκε ελαφρά αποκλιμάκωση των επιτοκίων στη διατραπεζική, ενώ η δραχμή ενισχύθηκε έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων.

Κορυφώνεται ο προεκλογικός πυρετός.

Κορυφώνεται ο προεκλογικός πυρετός δύο 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής και τα κομματικά επιτελεία έχουν τεθεί σε συναγερμό για τη μάχη του δεύτερου γύρου. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τους ψηφοφόρους οι συνδυασμοί των οποίων αποκλείσθηκαν την περασμένη Κυριακή και όπως εκτιμάται προέρχονται κυρίως από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, τους αντάρτες και την Αριστερά. Το βλέμμα των κομμάτων είναι στραμμένο στους δήμους Πειραιά και Θεσσαλονίκης και στις νομαρχίες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Δέκα άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά σε τροχαίο ατύχημα.

Δέκα άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά, όταν το λεωφορείο των ΚΤΕΛ στο οποίο επέβαιναν και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Σέρρες, συγκρούσθηκε στο 91ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας με φορτηγό εταιρίας που έκανε εργασίες στο οδόστρωμα και το οποίο επιχείρησε να διασχίσει κάθετα την εθνική οδό. Επάνω στα δύο αυτοκίνητα έπεσε και ένα ΙΧ που ακολουθούσε το λεωφορείο.

Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα στην Εφορία.

Ενας στους τέσσερις έλληνες επιδίδεται στο προσφιλές σπόρ της φοροδιαφυγής, όπως προκύπτει από στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σε περίπου 12 χιλιάδες ελέγχους που έκανε το Σεπτέμβριο ο ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν 3.680 παραβάτες για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Μήνυση για το θάνατο του Ματέι κατέθεσε η μητέρα του.

Μήνυση με την οποία ζητεί να διωχθούν ποινικά όσοι εμπλέκονται στο θάνατο του Ελληνορουμάνου Σορίν Ματέι, κατέθεσε η μητέρα του στην εισαγγελία Πειραιά. Στη μήνυση περιέχεται και λίστα προσώπων, γιατρών νοσηλευτών, αστυνομικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων, που κατά την άποψη της μηνύτριας, ήλθαν σε επαφή με τον Ματέϊ, τόσο στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όσο και στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο Δ.Σακελάρης, μετά την απολογία του.

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο 36χρονος σεσημασμένος παιδεραστής Δημήτρης Σακελάρης, ο οποίος την περασμένη Κυριακή απήγαγε για περίπου 4 ώρες ένα 10χρονο αγόρι στη Θεσσαλονίκη. Ο Σακελάρης αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού, της αποπλάνησης και αρπαγής ανηλίκου.

Αρχαιολογικό θησαυρό είχε στο σπίτι του 50χρονος επιχειρηματίας.

Ενα μικρό αρχαιολογικό θησαυρό είχε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη ο επιχειρηματία Ευστράτιος Ταρίνας, 50 χρόνων, που συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Ο θησαυρός αποτελείτο από 1178 νομίσματα των αρχαίων ελληνικών χρόνων και της Βυζαντινής Εποχής, τα οποία ο Ταρίνας ισχυρίσθηκε ότι ήταν κληρονομιά του πατέρα του από την Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα τίμησε τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μ.Φρέιζερ.

Με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος, που του έδωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βικτώρια, τίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος τον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Φρέιζερ, για τις πολλαπλές προσφορές του στην ομογένεια. Φανερά συγκινημένος ο κ.Φρέιζερ, δήλωσε ότι η διάκριση αυτή αποτελεί ξέχωρη τιμή για τον ίδιο και τόνισε ότι "ο λαός της Αυστραλίας είναι υπόχρεος στην Ελλάδα και της οφείλει πολλά. Από το δημοκρατικό της πολίτευμα έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ένα εκατομμύριο δραχμές τιμώρησε τους ποδοσφαιριστές του ο Μπάγιεβιτς, για τη χθεσινή φιλική ήττα από τη Λάρισα με 3-2 στο ΟΑΚΑ. Είναι η πρώτη φορά που ο προπονητής των ερυθρολεύκων που τιμωρεί τους παίχτες του και μάλιστα για φιλικό αγώνα. Ο Μπάγιεβιτς, ήταν εκτός εαυτού μετά τον αγώνα, έκανε παρατηρήσεις σε όλους τους παίχτες του και τους συνέστησε να βάλουν μυαλό, αν θέλουν να πετύχουν ένα θετικό αποτέλεσμα επί του Αγιαξ.

Την πρώτη δύσκολη αποστολή ανέθεσε στο Νίκο Στράτο ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που δεν είναι άλλη από το σπάσιμο του συμβολαίου που έχει με την ΑΕΚ ο Στεπάνοβιτς. Ο νέος ηγέτης της Ενωσης, θέλει να μάθει το γρηγορότερο πόσα χρήματα θέλει ο προπονητής για να φύγει από την ομάδα, καθώς και τους οικονομικούς όρους του συμβολαίου που έχει με την ΠΑΕ. Στο μεταξύ, σε σημερινό φιλικό παιχνίδι, που έγινε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ ήλθε ισόπαλη με τον Πανιώνιο με 2-2. Τα τέρματα των γηπεδούχων σημειώσαν οι Δώνης και Ζουμπούλης, ενώ για τους φιλοξενούμενους οι Καρασαβίδης και Ναλιτζής.

Παίκτης του Παπάγου είναι από σήμερα ο Ράντι Γουντς. Ο Αμερικανός γκάρντ που έχει ύψος 1.84 και πέρυσι αγωνίστηκε στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην Κάχα Σαν Φερνάντο, έφτασε σήμερα στην Αθήνα και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους "στρατηγούς" χωρίς ωστόσο ν` ανακοινωθεί το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Παρελθόν αποτελεί για τον Πανιώνιο ο Αμαλ Μακ Ασκιλ. Ο Αμερικανός σέντερ δεν έπεισε με τις εμφανίσεις του τους ανθρώπους του Νεοσμυρνιώτικου συλλόγου, οι οποίοι αποφάσισαν για την απομάκρυνσή του, ένα μόλις 24ωρο μετά την παραίτηση Δενδρινού από την τεχνική ηγεσία. Οσον αφορά στον Αλβιν Σιμς, το θέμα του δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Δύο χάλκινα μετάλλια και πλασαρίσματα στην οκτάδα, είναι ο σημερινός απολογισμός, της εθνικής ομάδας στίβου, στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στη Σαγκάη. Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν ο Γιώργος Ηλτσιος στον ακοντισμό και ο Νίκος Λαγός στο τριπλούν. Ο Ηλτσιος πέτυχε ατομικό ρεκόρ με ακόντιο 700 γρ., με βολή 70.54μ στην πέμπτη προσπάθεια του, ενώ ο Νίκος Λαγός πήρε την τρίτη θέση στο τριπλούν με άλμα 14.53μ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,94 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,58, γαλλικό φράγκο προς 52,06, λίρα Αγγλίας προς 479,62, ελβετικό φράγκο προς 215,34, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,64, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,15, τη λίρα Κύπρου προς 590,18 και την ECU προς 344,02 δραχμές.

"Εκρηξη" τιμών και συναλλαγών σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να ξεπερνά και πάλι, ύστερα απο 11 συνεδριάσεις, το όριο των 2000 μονάδων. Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25% επηρέασε θετικά τα διεθνή Χρηματιστήρια και της Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2040,47 μονάδες καταγράφοντας μεγάλη άνοδο 122, 19 μονάδων ή σε ποσοστό 6,37%. Η μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύτηκε και απο ανάλογη αύξηση του όγκου των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 69,4 δισ. δρχ. Την "κούρσα" της ανόδου οδήγησε ο Τραπεζικός κλάδος ο δείκτης του οποίου πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο κατά 7, 92%. Με άνοδο έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 15,14%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με βοριάδες στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριους και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 24 και στο Αιγαίο 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 12 με 23 και 10 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 16 October 1998 - 18:00:09 UTC