Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 14/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μείωση των εμμέσων φόρων, προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός.
- Φθηνότερο 25 δρχ το λίτρο θα πωλείται αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης.
- Σε γενική κινητοποίηση τα δύο μεγάλα κόμματα.
- Βενετία θύμισε η Αθήνα σήμερα, στην πρώτη φθινοπωρινή βροχή.
- Φορτισμένο το κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας.
- Τη διάλυση της υπηρεσίας των ΕΚΑΜ, θα ζητούσε ο Α.Βασιλόπουλος.
- Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων ορκίσθηκε η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
- Ληστεία με λεία 15 εκατ. δρχ έγινε στη Βέροια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μείωση των εμμέσων φόρων, προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός.

Σημαντική μείωση των εμμέσων φόρων, προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του πληθωρισμού, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, τα βασικά μεγέθη του οποίου οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός, ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει έλλειμμα μικρότερο από το 2% του ΑΕΠ, μεγάλη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημόσιου και μεγάλη αύξηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 2,2 τρισ. δρχ.

Φθηνότερο 25 δρχ το λίτρο θα πωλείται αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Φθηνότερο κατά περίπου 25 δρχ το λίτρο θα πωλείται από αύριο το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής και θα διαμορφωθεί από 70 μέχρι 76 δρχ το λίτρο. Μειωμένες όμως θα είναι από αύριο και οι τιμές των άλλων υγρών καυσίμων. Η τιμή της βενζίνης θα είναι μειωμένη κατά 1,5 δρχ το λίτρο και κατά 2,40 δρχ το λίτρο του ντίζελ κίνησης.

Σε γενική κινητοποίηση τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σε γενική κινητοποίηση έχουν θέσει τα στελέχη τους τα δύο μεγάλα κόμματα, ενόψει του Β' γύρου των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, απηύθυνε προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη και τους αντάρτες να συστρατευθούν ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο ενότητας και κοινής πορείας. Στη Ρηγίλλης επικρατεί αισιοδοξία και η απόφαση είναι να διατηρηθούν οι χαμηλοί τόνοι, χωρίς κεντρικές συμφωνίες και να αποφευχθεί το κλίμα πόλωσης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Βενετία θύμισε η Αθήνα σήμερα, στην πρώτη φθινοπωρινή βροχή.

Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσε στην Αθήνα η φθινοπωρινή βροχή, καθώς δρόμοι πλημμύρισαν, φανάρια έσβησαν, ενώ δεν έλλειψαν και οι μικροσυγκρούσεις. Στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Κηφισιάς, ασυνείδητος οδηγός φορτηγού παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 30χρονο Αλβανό μοτοσικλετιστή Λάζαρο Ξούρα και αφού άφησε αβοήθητο το θύμα, εγκατέλειψε το φορτηγό και εξαφανίστηκε.

Φορτισμένο το κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας.

Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε στους κόλπους της ιεραρχίας η συζήτηση του φλέγοντος θέματος για τα οικονομικά της εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες γύρω από τις ευθύνες για τη διαχείριση των οικονομικών. Αύριο, τελευταία μέρα του κύκλου των συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου θα αποφασιστεί αν το θέμα θα παραπεμφθεί στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Τη διάλυση της υπηρεσίας των ΕΚΑΜ, θα ζητούσε ο Α.Βασιλόπουλος.

Τη διάλυση της υπηρεσίας των ΕΚΑΜ, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για ατυχείς επεμβάσεις της αστυνομίας, θα ζητούσε ο απερχόμενος αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, στην ομιλία του, κατά την τελετή παράδοσης των καθηκόντων του στο νέο αρχηγό, η οποία όμως δεν έγινε. Ο κ.Βασιλόπουλος προτείνει να διαλυθεί η υπηρεσία των ΕΚΑΜ όπως είναι σήμερα και να δημιουργηθεί μια νέα από έντιμους και αποφασισμένους αστυνομικούς.

Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων ορκίσθηκε η Γ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων ορκίσθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, σε ειδική τελετή στο υπουργείο εξωτερικών. Η πρώτη της επίσημη αποστολή θα είναι στο Κυότο της Ιαπωνίας στις 30 Νοεμβρίου, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρας στη διάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ληστεία με λεία 15 εκατ. δρχ έγινε στη Βέροια.

Ληστεία με λεία 15 εκατ.δρχ. έγινε στη Βέροια σε βάρος του ιδιωτικού αστυνομικού που μετέφερε χρήματα από μια τράπεζα σε άλλη. Οι τέσσερις δράστες με την απειλή όπλων, ανάγκασαν τον υπάλληλο Γιάννη Παπαδόπουλο, να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό τους και αφού του πήραν την τσάντα με τα χρήματα τον άφησαν ελεύθερο έξω από την πόλη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000 σημείωσε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς επικράτησε άνετα με 3-0 της Γεωργίας στο ΟΑΚΑ. Η εθνική μας ομάδα, μπαίνοντας με δύναμη στον αγώνα κατάφερε να προηγηθεί στο 15'με 2-0, με τα τέρματα που σημείωσαν οι Μαχλάς και Λυμπερόπουλος. Το τρίτο τέρμα πέτυχε ο Ουζουνίδης στο 35', ενώ η Γεωργία έδειχνε σαν υπνοτισμένη, με τεράστια κενά στην άμυνα. Πάντως, και οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες για να πετύχουν γκολ και ιδίως η εθνική μας, από την οποία έλειπε ο Ντέμης Νικολαϊδης, λόγω τραυματισμού.

Μπορεί στη χθεσινοβραδυνή συνάντηση Μελισσανίδη-Στεπάνοβιτς να επικράτησε καλό κλίμα, όπως έγινε γνωστό, αλλά αυτοί που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις και κυρίως το νέο αφεντικό στην ΠΑΕ είναι σίγουροι για την απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου προπονητή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές από την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, ο Μελισσανίδης είναι αποφασισμένος να τον απολύσει το αργότερο μετά το ματς με την Προοδευτική.

Αλλες δύο νίκες πρόσθεσαν στο ενεργητικό τους το Ηράκλειο και ο Παπάγου στο κύπελλο Κόρατς. Η Κρητική ομάδα επιβλήθηκε με 74-72 (ημ. 45-30) στο Ηράκλειο της τουρκικής Νταρουσάφακα, πετυχαίνοντας την δεύτερή της νίκη στον 16-ο όμιλο της διοργάνωσης. Πολύ πιο εύκολα, ο Παπάγου νίκησε στο κλειστό του Χολαργού την Ντίτα Τούζλα από την Βοσνία με 81-54 (ημ. 41-25). Ετσι οι ''στρατηγοί'' παρέμειναν αήττητοι στον 16-ο όμιλο. Αντιθέτως, στην ίδια διοργάνωση, ο Απόλλωνας Πατρών δεν συνέχισε το σερί των επιτυχημένων εμφανίσεων, καθώς γνώρισε την ήττα με 100-83 από την Μακαμπί Ρα Ανανά, στο Ισραήλ. Στο ημίχρονο, πάντως, οι Πατρινοί, που είχαν πρώτο σκόρερ τον Ρόμπινσον με 25 πόντους, προηγήθηκαν με 52-45.

Τελικά η υπερβολική αυστηρότητα δεν έκανε καλό στον αθλητικό δικαστή Δημοσθένη Πρίντζη που απο σήμερα βγαίνει στην ...σύνταξη, καθώς η ΕΠΑΕ τον αντικατέστησε με τον συνταξιούχο εφέτη, Δημήτρη Σπύρου, που μέχρι τώρα ήταν αναπληρωτής του κ. Πρίντζη. Η απομάκρυνση του Δημοσθένη Πρίντζη ήταν αναμενόμενη, μετά τις βαρύτατες ποινές τις οποίες είχε επιβάλει κατά την (μικρή) διάρκεια της θητείας του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 287,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,12, γαλλικό φράγκο προς 52,25, λίρα Αγγλίας προς 488,39, ελβετικό φράγκο προς 216,20, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,70, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,18, τη λίρα Κύπρου προς 592,76 και την ECU προς 345,10 δραχμές.

"Εκρηκτική" άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με το γενικό δείκτη τιμών να ξεπερνά και πάλι τα επίπεδα των 1800 μονάδων. Η εμμονή της κυβέρνησης στην ίδια οικονομική πολιτική, το "πάγωμα" των πωλήσεων απο ξένους θεσμικούς επενδυτές, η μείωση του επιτοκίου παρέμβασης κατά 0,25% απο την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και η επικείμενη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, επέδρασαν θετικά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1855,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 4,09%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με χθες και ανήλθε στα 33,1 δισ. δρχ. Με άνοδο 4,74% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, με βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 21 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό με πιθανή βροχή και στη συνέχεια βελτίωση, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 21 και 13 με 18 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 14 October 1998 - 18:00:10 UTC