Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γιουγκοσλαβία.
- Νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Ψυχραιμία στη Σοφοκλέους.
- Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, ενόψει των δημοτικών εκλογών.
- Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της υγείας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
- Αρχισαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.
- Λιτό... γεύμα εργασίας προσέφερε ο πρωθυπουργός σε συνδικαλιστές.
- Νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης σκοτώνει στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα.
- Ενα θαύμα περιμένουν, τώρα, οι γιατροί για την Αμαλία Γκινάκη.
- Ληστεία στη Γιούρομπανκ Καλαμαριάς, με λεία 2,5 εκατομ. δρχ.
- Γιορτάσθηκε στο Τορόντο η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γιουγκοσλαβία.

Σύννεφα πολέμου πάνω από τη Γιουγκοσλαβία, καθώς οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες για μία στρατιωτική επέμβαση, αν ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 23ης Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητήθηκε να αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι ενδεχόμενη ΝΑΤΟική στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο θα σημαίνει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές. Ψυχραιμία στη Σοφοκλέους.

Νευρικότητα επικράτησε και πάλι στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, στις εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας τράπεζας, που άρχισαν στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση. Στα ασιατικά χρηματιστήρια καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις, ενώ μικτή εικόνα εμφάνισαν τα Ευρωπαϊκά Στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,15%. Δεν πρόκειται να αλλάξει η οικονομική πολιτική δήλωσε ο υπουργός Τύπου.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Χρήστου Φωτίου, ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων. Οι εκλογές αυτές θα στείλουν κάποιο πολιτικό μήνυμα, αλλά η κυβέρνηση θα κριθεί το 2000, όταν θα ολοκληρώσει το έργο της, δήλωσε ο υπουργός Τύπου.

Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της υγείας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Την παράταση της απεργίας τους, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, παρά την αντίθετη εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου τους, ο πρόεδρος και ορισμένα μέλη του οποίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, μετά την εξέλιξη αυτή. Στην Αττική, παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ, οι γιατροί έξι μεγάλων νοσοκομείων αποφάσισαν να απέχουν από τις εφημερίες.

Αρχισαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, χοροστατούντος για πρώτη φορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, άρχισαν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Από τα παραλειπόμενα του αγιασμού είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής και τον πρόεδρο της ΝΔ, όχι όμως και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης αντικατέστησε το τροπάριο "Νίκας τοις ευσεβεύσι" με το απολυτίκιο "Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου Σου Κύριε".

Λιτό... γεύμα εργασίας προσέφερε ο πρωθυπουργός σε συνδικαλιστές.

Γεύμα εργασίας στα προεδρεία των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρέθεσε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο γεύμα συζητήθηκαν η εισοδηματική πολιτική, τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων, τα μέτρα κατά της ανεργίας, καθώς και προβλήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα και την ΕΕ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έταξε τίποτα στα αιτήματα των συνδικαλιστών.

Νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης σκοτώνει στη Θεσσαλονίκη τρία άτομα.

Σε νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης, που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τοξικομανών, οφείλονται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οι τρεις τουλάχιστον από τους τέσσερις θανάτους που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην πόλη. Στον Προμαχώνα συνελήφθη ο 50χρονος Αγγλος γιατί σε συνήθη έλεγχο στο τρένο που προερχόταν από τη Βουλγαρία, βρέθηκαν στην κατοχή του 2,5 κιλά ηρωίνης, κρυμμένη σε τσάντα με διπλό πάτο.

Ενα θαύμα περιμένουν, τώρα, οι γιατροί για την Αμαλία Γκινάκη.

Για 13-η μέρα συνεχίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει, τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, τραγική φιγούρα της υπόθεσης του κακοποιού Σορίν Ματέϊ. Οι γιατροί είναι απαισιόδοξοι, καθώς η νεφρική και ηπατική λειτουργία της 25χρονης είναι σε πλήρη παύση, γεγονός που επιβαρύνει και την καρδιά της.

Ληστεία στη Γιούρομπανκ Καλαμαριάς, με λεία 2,5 εκατομ. δρχ.

Με την απειλή κοντόκανης καραμπίνας άγνωστος γεροδεμένος, ηλικίας περίπου 35 χρόνων, λήστεψε το υποκατάστημα της Γιούρομπανκ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ο ληστής άρπαξε από τα ταμεία 2,5 εκατομμύρια δρχ και εξαφανίστηκε με μοτοσικλέτα, που οδηγούσε συνεργός του.

Γιορτάσθηκε στο Τορόντο η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου γιορτάστηκε χθες στο Τορόντο υπό τη σκιά της περιοδείας του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που έφθασε στην πόλη για επαφές με την τουρκική κοινότητα. Ωστόσο, η Ελληνοκυπριακή Ομογένεια του Τορόντο σε μία δυναμική αντίδραση για την άφιξη του τουρκοκύπριου ηγέτη οργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά από το Επαρχιακό Κοινοβούλιο του Οντάριο, με συνθήματα "Οχι στη διχοτόμηση", "Οχι στην αναγνώριση των τετελεσμένων".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός μέσα στο Χαριλάου με 1-0 επί του Αρη, για την έκτη αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Οι πράσινοι χωρίς να παίξουν καλό ποδόσφαιρο ήταν σοβαροί και τελικά κατάφεραν να επικρατήσουν με ένα τέρμα του Λυμπερόπουλου στο 73ο λεπτό. Οι παίχτες του Αρη, από την πλευρά του, προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει ιδιαίτερα τους πράσινους.

Με ευρωπαϊκό αέρα ο Πανιώνιος πέρασε σαν σίφουνας μέσα από την Καβάλα, όπου νίκησε με 5-1 την τοπική ομώνυμη ομάδα, για την έκτη αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος. Τα τέρματα των εξαιρετικών κυανέρυθρων, που θα μπορούσαν να νικήσουν και με μεγαλύτερο σκορ, πέτυχαν τρία ο Χέιλοκ και από ένα οι Φύσσας και Ιωαννίδης. Το γκολ της γηπεδούχου,με το οποίο προηγήθηκε στο 6ο λεπτό,πέτυχε ο Διγγόζης.

Σε διετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα τροποποίησε την ποινή των δύο μηνών, την οποία είχε επιβάλει κατ' αρχήν στον Πορτορικανό μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ, Χοσέ Ορτίθ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας μπάσκετ, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κι αυτό γιατί και η δεύτερη εξέταση που πραγματοποιήθηκε 17 Σεπτεμβρίου, εν αγνοία της ΕΟΚ, ήταν θετική, καθώς ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία.

"Βάλσαμο" αποτελεί η διακοπή του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ερυθρόλευκοι θα παραταχθούν με την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, στο παιχνίδι με τον Αγιαξ, για την τρίτη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, που θα γίνει στο ΟΑΚΑ, στις 21 Οκτωβρίου. Ετσι, ο Μπάγιεβιτς θα έχει στη διαθεσή του και τους Πασσαλή, Λουτσιάνο, Αμανατίδη, Καραταίδη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,35, γαλλικό φράγκο προς 52,60, λίρα Αγγλίας προς 489,47, ελβετικό φράγκο προς 213,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 214,01, τη λίρα Κύπρου προς 595,07 και την ECU προς 347,48 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου αν και στη διάρκεια των συναλλαγών η νευρικότητα ήταν έντονη και οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1889,69 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0, 15%, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς οι απώλειες του δείκτη προσέγγιζαν το 4%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 43 δισ. δρχ. Με άνοδο 1,11% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα δυτικά που θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 29 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 14 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 5 October 1998 - 19:00:17 UTC