Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Λίστα με ονόματα 20 επώνυμων φοροφυγάδων δόθηκε στη δημοσιότητα.
- Ο 30χρονος Περικλί Μάικο νέος πρωθυπουργός στην Αλβανία.
- Μείωση τιμών σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης.
- Σε κώμα τα δημόσια νοσοκομεία, απ'την απεργία των γιατρών.
- Νέες μικρές ελπίδες για την υγεία της Αμαλίας Γκινάκη.
- Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το Βιάγκρα.
- Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα ετήσια έντοκα γραμμάτια.
- Ποινικές διώξεις εναντίον 10 ατόμων για παράνομες αποφυλακίσεις.
- Εξετάσεις για τους οδηγούς που τους αφαιρείται το δίπλωμα.
- Ξεφύτρωσαν τα πρώτα αυθαίρετα στο καμμένο δάσος του Σειχ Σου.
- Εντονη παρουσία των Ελλήνων ομογενών στις εκλογές της Αυστραλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Λίστα με ονόματα 20 επώνυμων φοροφυγάδων δόθηκε στη δημοσιότητα.

Λίστα με τα ονόματα 20 επωνύμων φοροφυγάδων, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες λίστες. Στη λίστα περιλαμβάνονται οι γνωστοί τραγουδιστές Αννα Βίσση, Νίκος Καρβέλας και Νότης Σφακιανάκης, ο πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος, καθώς και επώνυμοι γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι από την επαρχία. Το ύψος των εισοδημάτων που έχει αποκρύψει ο καθένας φθάνει μέχρι και τα 167 εκατ. δρχ. Για θεατρινισμούς και προεκλογικά πυροτεχνήματα κάνουν λόγο ΝΔ και ΚΚΕ.

Ο 30χρονος Περικλί Μάικο νέος πρωθυπουργός στην Αλβανία.

Ο 30χρονος Περικλί Μάϊκο διορίσθηκε νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας, μετά την παραίτηση του Φάτος Νάνο. Ο Μάϊκο είναι γγ του σοσιαλιστικού κόμματος και θα ηγηθεί ενός πεντακομματικού συνασπισμού. Νωρίτερα, ο Νάνο μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε οτι παραιτήθηκε διότι δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της ΚΕ επιτροπής του κόμματός του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα επιχειρούσε. Ετοιμος για διάλογο δηλώνει τώρα ο Σαλί Μπερίσα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε οτι θα συνεχίσει τις πορείες μέχρι το σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Μείωση τιμών σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης.

Μείωση από 3 μέχρι και 33%, σε 250 είδη ευρείας κατανάλωσης, επέρχεται μετά από συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των βιομηχανιών, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Οι μειωμένες τιμές θα περάσουν σταδιακά στην κατανάλωση από τις 15 Οκτωβρίου και η διάρκεια εφαρμογής του μέτρου αυτού θα είναι από 3 έως 6 μήνες.

Σε κώμα τα δημόσια νοσοκομεία, απ'την απεργία των γιατρών.

Συνεχίζεται το χάος στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της απεργίας των γιατρών. Στην Αττική οι γιατροί θα απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία μέχρι την Παρασκευή, ενώ στη Θεσσαλονίκη η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας οι γιατροί δεν κάνουν ούτε καν εφημερίες.

Νέες μικρές ελπίδες για την υγεία της Αμαλίας Γκινάκη.

Ελαφρά βελτίωση παρουσίασε η υγεία της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, καθώς υποχώρησε ο πυρετός και σταμάτησαν οι αιμορραγίες. Ομως οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή της ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού εξακολουθεί να παρουσιάζει ανεπάρκεια σε ζωτικά όργανα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΝ ότι για μικροκομματικές σκοπιμότητες ζητούν την έκδοση πορίσματος για την υπόθεση του Σορίν Ματέι, πριν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το Βιάγκρα.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το γνωστό πλέον χάπι Βιάγκρα κατά της ανδρικής ανικανότητας. Το χάπι θα πωλείται στα φαρμακεία με νέα συσκευασία και η τιμή του θα είναι γύρω στις 4.000 δρχ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, η χορήγησή του θα πρέπει να γίνεται μετά από σύμφωνη γνώμη των γιατρών, καθώς παρουσιάζει επιπλοκές σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα.

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στα ετήσια έντοκα γραμμάτια.

Σημαντική μείωση των επιτοκίων παρατηρήθηκε στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων που έκανε το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 11,6% έναντι 13,2% της προηγούμενης δημοπρασίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέχρι το 2001 τα επιτόκια θα πέσουν στο 6 με 7%.

Ποινικές διώξεις εναντίον 10 ατόμων για παράνομες αποφυλακίσεις.

Σωρεία ποινικών διώξεων εναντίον 10 ατόμων για παράνομες αποφυλακίσεις και μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλες φυλακές της χώρας, κυρίως αγροτικές, άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά ύστερα από την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας. Μεταξύ των 10 ατόμων,περιλαμβάνονται ένας δικηγόρος και ένας ιατροδικαστής, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είναι δεσμοφύλακες και κρατούμενοι.

Εξετάσεις για τους οδηγούς που τους αφαιρείται το δίπλωμα.

Από εξετάσεις θα περνούν ξανά οι παραβάτες οδηγοί, το δίπλωμα των οποίων έχει αφαιρεθεί στο πλαίσιο του πόιντ σίστεμ. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών, με στόχο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, θα ενταθούν οι έλεγχοι των οχημάτων και τα αλκοτέστ, ενώ θα επεκταθεί και ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου.

Ξεφύτρωσαν τα πρώτα αυθαίρετα στο καμμένο δάσος του Σειχ Σου.

Τα πρώτα αυθαίρετα κτίσματα άρχισαν να φυτρώνουν στο καμμένο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και ήδη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Γεωργίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα αυθαίρετα εντοπίστηκαν από τις αεροφωτογραφίες ειδικής υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου έγινε χαρτογράφηση των καμμένων εκτάσεων. Οπως δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος μονάχα στην Αττική αεροφωτογραφήθηκαν 158 χιλιάδες στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης.

Εντονη παρουσία των Ελλήνων ομογενών στις εκλογές της Αυστραλίας.

Στους 25 ανέρχονται, συνολικά, οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι για Βουλή και Γερουσία, στις εθνικές εκλογές που διεξάγονται στις 3 Οκτωβρίου, στην Αυστραλία. Εκτός, όμως, απ'αυτούς που είναι, ήδη, μέλη του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας, οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, με εξαίρεση τον Παναγιώτη Βλάχο, υποψήφιο των Φιλελευθέρων στην έδρα Chisholm της Βικτώριας. Θεωρείται βέβαιο ότι, θα διατηρήσυν τις έδρες τους οι Ανδρέας Θεοφάνους, Πέτρος Γεωργίου, Αλαν Μόρις (Μοντιάδης), Νίκος Δοντάς και Νίκος Μπόλκας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός θα "πατήσει" απόψε το Γουέμπλεϊ μετά από 27 χρόνια και θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του για τον αυριανό αγώνα με την Αρσεναλ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του τσάμπιονς λιγκ. Οι "πράσινοι" είναι πανέτοιμοι για το παιχνίδι και φιλοδοξούν να επιστρέψουν στη βάση τους με θετικό αποτέλεσμα. Ο Βασίλης Δανιήλ, δεν θα έχει στη διάθεση του τους Κριστόφ Βαζέχα και Αγγελο Μπασινά, ενώ όπως όλα δείχνουν προβληματίζεται για μία θέση στην αμυντική γραμμή. Τη θέση αυτή διεκδικούν οι Κωνταντινίδης, Βόκολος. Πάντως όποιος κι αν αγωνιστεί θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι "φρουρός" του Ανελκά.

Υπομονή ζήτησε ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ομάδα του αλλά και από τον κόσμο, στον αυριανό αγώνα για το τσάμπιονς λιγκ με την Κροάσια. Ακόμη είπε ότι οι παίκτες του πρέπει να είναι προσεκτικοί σ' όλο το ματς, δεν πρέπει να αναζητήσουν το γρήγορο γκολ, η Κροάσια έχει τ' αδύναμα σημεία της, είναι στα μέτρα του Ολυμπιακού κι έτσι οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να έχουν στόχο τη νίκη, ενώ απέφυγε να αποκαλύψει την αρχική 11άδα.

Η αποστολή του Πανιωνίου αναχώρησε για τη Φινλανδία, όπου την Πέμπτη θ' αντιμετωπίσει τη Χάκα, στο επαναληπτικό παιχνίδι του Α' γύρου για το κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Ιρλανδός προπονητής της Νεοσμυρνιώτικης ομάδας, Ρόνι Γουίλαν, δήλωσε ότι το 2-0 του πρώτου αγώνα μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα, δεν τον προβληματίζει το γεγονός ότι η Χάκα αναδείχθηκε ήδη πρωταθλήτρια ενώ υποστήριξε ότι από την απόδοση των παικτών του θα εξαρτηθεί η πρόκριση.

Την ήττα με 3-0 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων στο πρώτο από τα δύο φιλικά παιχνίδια της στο Πλοέστι με αντίπαλο την αντίστοιχη της Ρουμανίας, ενόψει της προετοιμασίας για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι Ρουμάνοι πήραν τη νίκη χάρη σε δύο τέρματα του Νικολάεφ (11`, 24`) στο πρώτο ημίχρονο και του Τσίβου (82`) προς το τέλος του αγώνα, ενώ το εθνικό μας συγκρότημα απογοήτευσε με την εμφάνιση του.

Ο Αθηναίος διαιτητής, Γιώργος Ψυχομάνης, ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ-Ηρακλή, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, για την 6η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ακόμη τον αγώνα Αρη-Παναθηναϊκού, που θα γίνει τη Δευτέρα θα διευθύνει ο Δημήτρης Καλύβας (Βοιωτίας), ενώ τα παιχνίδια της Κυριακής Ολυμπιακός-Προοδευτική και ΑΕΚ-Πανηλειακός οι Κωνσταντινίδης (Πειραιά) και Βασάρας (Θεσσαλονίκης) αντίστοιχα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,85, γαλλικό φράγκο προς 52,15, λίρα Αγγλίας προς 500,39, ελβετικό φράγκο προς 210,94, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,67, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,98, τη λίρα Κύπρου προς 588,21 και την ECU προς 344,23 δραχμές.

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της εξέλιξης του αυριανού διαγωνισμού για τα ΚΑΕ καθώς και για την απόφαση της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας σχετικά με τα αμερικανικά επιτόκια. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2159,75 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,34%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 33,6 δισ. δρχ. εκ των οποίων περίπου 8 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτων μετοχών.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, εκτός από τα ανατολικά, όπου θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αλλά και εκεί γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στα νησιά 18 με 26 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 26 και 15 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 29 September 1998 - 18:00:17 UTC