Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/07/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανταλλαγή πυροβολισμών στον Εβρο Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών
- Σήμερα η συνάντηση Πάγκαλου -Μπέρνς
- Σε εξέλιξη τέσσερις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
- Πτώση των επιτοκίων προβλέπει ο υπ. Εθνικής Οικονομίας
- Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις υπουργείου Παιδείας
- Προηγείται ο Αβραμόπουλος,σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH
- Σημαντική μείωση της τιμής της βενζίνης

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη της εθνικής στον πρώτο αγώνα του Μουντομπάσκετ
- Ο Ολυμπιακός νίκησε σε φιλικό τη Μπρέντα

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανταλλαγή πυροβολισμών στον Εβρο Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών

Μεθοριακό επεισόδιο,χωρίς να λάβει διαστάσεις και θύματα,σημειώθηκε χθές το απόγευμα στον Εβρο.Τούρκοι στρατιώτες άνοιξαν πύρ εναντίον τριμελούς ελληνικής περιπόλου.Οι Ελληνες στρατιώτες απάντησαν στα πυρά.Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές ερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το επεισόδιο και συγκεκριμένα αν πρόκειται για τυχαίο ή για σκόπιμο γεγονός.Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα θα προβεί σήμερα μέσω της διπλωματικής οδού σε διαμαρτυρία προς την Τουρκία για το επεισόδιο.

Σήμερα η συνάντηση Πάγκαλου -Μπέρνς

Την αποκατάσταση της νηνεμίας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναμένεται να επισφραγίσει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Αμερικανό πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς.Ωστόσο,την ελληνική πλευρά απασχολεί το ερώτημα αν οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό ή επρόκειτο για ``άσκηση επί χάρτου`` στο πλαίσιο της μεσολαβητικής τους πρωτοβουλίας.Στη συνάντηση Πάγκαλου-Μπέρνς θα εξεταστούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις,τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Σε εξέλιξη τέσσερις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Πυρκαγιά σε δασώδη περιοχή του Αγίου Ορους ανάμεσα στις μονές Σίμωνος Πέτρου και Φιλοθέου ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας.Στην υπόλοιπη χώρα είναι σε εξέλιξη τρείς πυρκαγιές,στα Ροβιανά Ταϋγέτου,στον Κούβελα Μεσσηνίας και στην Κρανιά Ολύμπου.Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Γύρη Ζακύνθου και στην Περαχώρα Κορινθίας,ενώ υπο έλεγχο τέθηκαν στα Κουμουφέρκα Ηλείας,Παλαμά Δομοκού,Σέσι Γραμματικού Αττικής και Αργυρό Αλιβερίου Ευβοίας.Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας.

Πτώση των επιτοκίων προβλέπει ο υπ. Εθνικής Οικονομίας

Στο μισό απο 14-15% που είναι σήμερα τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού θα έχουν μειωθεί μέχρι την Ανοιξη του 2000 λόγω του έντονου ανταγωνισμού που θα επικρατήσει στην ΟΝΕ,προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο υπουργός απέδωσε τα σημερινά υψηλά επιτόκια στην έλλειψη ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα,ο οποίος,όπως είπε, κρατά μεγάλη την ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων για να αποκομίζει υψηλά κέρδη.

Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις υπουργείου Παιδείας

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, στο οποίο εξετάσθηκαν οι μαθητές της πρώτης τάξης των Τεχνικών Λυκείων και συνεπώς θα επανεξεταστούν κανονικά το Σεπτεβριο όσοι απέτυχαν στις εξετάσεις του Ιουνίου. Αυτό διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας με αφορμή πληροφορίες περί γνωμοδότησης του Συμβουλίου Επικρατείας, που χαρακτηρίζει ως μή νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Προηγείται ο Αβραμόπουλος,σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH

Με 46% προηγείται στις προτιμήσεις των Αθηναίων ο Δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος,σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η ΚΑΠΑ RESEARCH. Ακολουθεί η Μαρία Δαμανάκη με 22,3%,ο Δημήτρης Μπέης με 10,3% και ο Λεωνίδας Αυδής με 6,3%.Στο ερώτημα ποιόν θα ψήφιζαν ανάμεσα στον κ. Αβραμόπουλο και την κυρία Δαμανάκη στο β'γύρο,ο σημερινός Δήμαρχος της Αθήνας συγκεντρώνει το 47,2%,ενώ η κυρία Δαμανάκη το 27,1%.

Σημαντική μείωση της τιμής της βενζίνης

Μειώθηκε σημαντικά κατά τρεις δραχμές το λίτρο η τιμής της βενζίνης και κατά 1,30 δρχ το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης. Η μείωση οφείλεται τόσο στην πτώση των διεθνών τιμών, όσο και στην ανατίμηση της δραχμής έναντι του δολαρίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη της εθνικής στον πρώτο αγώνα του Μουντομπάσκετ

Κάθε αρχή και δύσκολη, έτσι δεν είναι; Η εθνική μας, λοιπόν, μπορεί να ''ίδρωσε'' όμως τελικά κατάφερε να ξεκινήσει ''με το δεξί'' το 13ο παγκόσμιο πρωτάθλημα αφού στην πρεμιέρα επικράτησε με 78-72 (ημ. 43-37) του Καναδά. Το ματς έγινε στο ΣΕΦ παρουσία 10.000 θεατών, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κορυφαίοι ήταν οι Αλβέρτης (21π.), Οικονόμου (20π.), Μπαλογιάννης ενώ από την άλλη πλευρά λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά ο Βίκερι με 23 π.

Ο Ολυμπιακός νίκησε σε φιλικό τη Μπρέντα

Ο Ολυμπιακός αποδίδοντας πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο, από ότι στο πρώτο φιλικό παιχνίδι (επί ελληνικού εδάφους) με τη Μπρέντα, νίκησε χθες στο Ολυμπιακό στάδιο τη γαλλική Στρασμπούρ με 2-0 με γκολ των Γιαννακόπουλου (17') και Οφορίκουε (53').

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 299,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,77, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 491,91, ελβετικό φράγκο προς 201,10, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 211,78, τη λίρα Κύπρου προς 575,09 και την ECU προς 332,90 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών ή καταιγίδων μικρής διάρκειας και βελτίωση απο το απόγευμα.Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός.Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά απο 22 έως 34 βαθμούς ,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 24 έως 38 και στα νησιά απο 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.Αίθριος καιρός προβλέπεται για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.Οι άνεμοι θα πνέουν στην Αττική βόρειοι μέτριοι και στη Θεσσαλονίκη πρόσκαιρα ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 25 έως 37 βαθμούς και στην πόλη της Θεσσαλονίκης απο 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

(Γ.Π.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 30 July 1998 - 8:51:57 UTC