Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των παρκοεταιριών.
- Αύριο η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
- Εκρηξη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταφορών από γκαζάκια.
- Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσαν οι συνήγοροι του Σ.Λογοθέτη
- Να ενταθούν οι προσπάθειες ζήτησε ο πρωθυπουργός.
- Ποινική δίωξη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου σε καθηγητή Αγγλικών.
- Ανησυχία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη.
- Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στη Βουλή για το ΞΥΣΤΟ.
- Τραγικό θάνατο βρήκε 17χρονος σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ.
- Εγκαινιάσθηκε στο Λονδίνο έκθεση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιστροφή των χρημάτων από τις κλήσεις των παρκοεταιριών.

Το πράσινο φως για την επιστροφή των χρημάτων τους όσοι έχουν πληρώσει από κλήσεις παρκοεταιριών, άναψε το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την ανάθεση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτικές εταιρίες, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, η βεβαίωση της παράβασης και η επιβολή προστίμων πρέπει να γίνεται από δημόσια εξουσία και όχι από ιδιώτες. Σημειώνεται ότι για την επιστροφή των χρημάτων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Αύριο η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται αύριο το πρωί με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος έδωσε σήμερα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ότι θα τηρεί τους κανόνες της Εκκλησίας, το Σύνταγμα και τους νόμους. Στην τελετή ενθρόνισης δεν θα παραστούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

Εκρηξη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταφορών από γκαζάκια.

Το πολιτικό γραφείο του υπουργού Mεταφορών, στον έκτο όροφο της οδού Στουρνάρη 39, ήταν ο στόχος των εμπρηστών. Οι δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο του γραφείου εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια και μπετόνι με βενζίνη. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία όμως κατασβέσθηκε αμέσως, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση του μηχανισμού.

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσαν οι συνήγοροι του Σ.Λογοθέτη

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδόσει την απόφασή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, επί της αίτησης αποφυλάκισης του δημάρχου Στέλιου Λογοθέτη, που κατέθεσαν οι συνήγοροί του. Στο υπόμνημά του ο κ.Λογοθέτης υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα νόμιμο έρεισμα η απόφαση προφυλάκισής του και ζητεί να αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους. Για ύποπτη μεθόδευση που υποδηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τον εκλεκτό της στις εκλογές για το δήμο του Πειραιά, κάνει λόγο η ΝΔ.

Να ενταθούν οι προσπάθειες ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για υλοποίηση του κυβερνητικού έργου ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση παρά τις ευχάριστες εξελίξεις που σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ευρεία σύσκεψη για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ 30 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν στη βουλή πρόταση νόμου για αποκρατικοποιήσεις και εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Ποινική δίωξη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου σε καθηγητή Αγγλικών.

Ποινική δίωξη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου κατ' εξακολούθηση, άσκησε ο εισαγγελέας στον 54χρονο καθηγητή Αγγλικών Χρήστο Παναγόπουλος,ο οποίος κατηγορείται ότι μέσα στο φροντιστήριό του, στο Περιστέρι, ασέλγησε σε βάρος 10χρονης μαθήτριάς του. Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο Παναγόπουλος έχει ασελγήσει και σε βάρος άλλων ανήλικων μαθητριών.

Ανησυχία προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη.

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, αν και υποστηρίζουν ότι η ακολουθία που παρατηρείται έχει φθίνουσα πορεία. Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, υποστήριξε ότι η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι η αφρικανική πλάκα πιέζει την πλάκα του Αιγαίου, γεγονός που προκαλεί σεισμικές δονήσεις. Ο κ.Παπαζάχος προειδοποίησε ότι ο μόνος τρόπος για να αισθάνονται ασφαλείς οι κάτοικοι του νησιού είναι να κατασκευάζουν γερά σπίτια.

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στη Βουλή για το ΞΥΣΤΟ.

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σημειώθηκε στη βουλή με αφορμή το λαχείο ΞΥΣΤΟ. Βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για σκάνδαλο και διαπλεκόμενα συμφέροντα και κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης. Να καταλογίσετε ευθύνες σε εκείνους που υπέγραψαν την ισχύουσα σύμβαση επί κυβέρνησης ΝΔ και όχι σε εκείνους που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παικτών και του δημοσίου, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς.

Τραγικό θάνατο βρήκε 17χρονος σε αφύλακτη διάβαση του ΟΣΕ.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο 17χρονος μαθητής του Πειραματικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων, Παναγιώτης Χαραλαμπάκος, όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 17χρονος έπαιζε δίπλα στις γραμμές του τρένου, μαζί με το φίλο του Ανδρέα Κολύρη και είχε ανέβει σε ένα ανάχωμα, από το οποίο θέλησε να περάσει απέναντι, χωρίς όμως να προσέξει ότι ερχόταν η αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί απ'αυτήν και να χάσει τη ζωή του.

Εγκαινιάσθηκε στο Λονδίνο έκθεση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Νάνα Μούσχουρη εγκαινίασε, στις 6 Μαίου 1998, τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Πέτρες άνευ αξίας-Μνημεία των θεών", την οποία διοργάνωσε η Βρετανική Επιτροπή για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η φωτογραφική αυτή έκθεση είναι μια προκλητική και πεμπτική έκθεση, η οποία πραγματεύεται μέσω οπτικού υλικού και κειμένων την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η κινητή αυτή έκθεση θα επισκεφθεί πανεπιστήμια και σημαντικούς δημόσιους χώρους στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του έτους, με σκοπό να προκαλέσει δημόσια συζήτηση και διάλογο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα σοβαρά παρατράγουδα του χθεσινού αγώνα μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ κυριαρχούν και σήμερα στην αθλητική επικαιρότητα. Σίγουρα τα γεγονότα, που συνέβησαν στο τέλος, κυρίως, του χθεσινού αγώνα αποτελούν ντροπή για το "καλύτερο" πρωτάθλημα της Ευρώπης -όπως θέλουν να υπερηφανεύονται οι άνθρωποι του μπάσκετ- ενώ ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος με πρώτο βήμα την κατάργηση των πλέι οφς. Η εισβολή στο γήπεδο του προέδρου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Γιαννακόπουλου, αλλά και των παραγόντων και των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας, η ανεπάρκεια των διαιτητών, η μη σοβαρότητα των προπονητών και η άγρια διάθεση μερικών πράσινων παιχτών δείχνουν ότι τα χρήματα που δίνονται για το μπάσκετ δημιουργούν μία ψεύτικη επιφάνεια χωρίς ίχνους υποδομής και οργανωτικής σοβαρότητας. Προς το παρόν, οι φίλαθλοι μπορούν να περιμένουν και τα χειρότερα, καθώς τα πλέι οφς, δυστυχώς, θα συνεχιστούν...

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε σήμερα ο προπονητής της ομάδας Δανιήλ και συζήτησαν θέματα του ποδοσφαιρικού τμήματος, χωρίς όμως να προβούν σε καμία ανακοίνωση σχετικά με τα θέματα που έθιξαν. Πάντως, πιθανότητα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο καβαλιώτης προπονητής θα παραμείνει και την επόμενη περίοδο στον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177,42, γαλλικό φράγκο προς 52,91, λίρα Αγγλίας προς 514,46, ελβετικό φράγκο προς 212,57, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,88, τη λίρα Κύπρου προς 601,22 και την ECU προς 349,33 δραχμές.

Νέα σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση, για τρίτη συνεχή ημέρα. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2450,16 μονάδες σημειώνοντας ισχυρή πτώση 2,38%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών, ο δείκτης των οποίων σημείωσε πτώση 4, 04%. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η πτώση της τιμής της μετοχής της Ιονικής η οποία σημείωσε πτώση 8%, και εκλεισε στις 12.443 δρχ. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον υπήρξε για μετοχές των Κατασκευών ο δείκτης των οποίων κέρδισε 7, 58%. Ενισχυμένο έκλεισε σήμερα το δολάριο έναντι της δραχμής όμως σε εβδομαδιαία βάση η δραχμή σημείωσε μεγάλη άνοδο 2,11% σε σχέση με το δολάριο, ενώ την εβδομάδα αυτή ενισχύθηκε ιδιαίτερα σημαντικά έναντι του μάρκου, της ECU και της στερλίνας.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 20 βαθμούς, στα δυτικά 13 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα 14 με 22 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχή προς το βράδυ, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 22 και 13 με 20 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 8 May 1998 - 19:00:26 UTC