Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σεισμός 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Κόλπο του Αγίου Νικολάου.
- Εθνικός στόχος η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ τόνισε ο πρωθυπουργός.
- Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Κ. Σημίτη.
- Σοβαρά επεισόδια διαδηλωτών-αστυνομίας χθες στο κέντρο της Αθήνας.
- Στις 19 Ιουνίου αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις.
- Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος εκσυγχρονισμού εκλογικής διαδικασίας.
- Πιθανή συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Τούρκου υφυπουργού Αμυνας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη του Παναθηναϊκού με 51-47 επι της ΑΕΚ.
- Δανιήλ και Βαζέχα, κλήθηκαν σε απολογία απο την ΠΕ της ΕΠΟ, για τη συμπεριφορά τους στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Κόλπο του Αγίου Νικολάου.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.30 το πρωί με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Απο τον ίδιο εστιακό χώρο προέρχετο και ο σεισμός της περασμένης Τρίτης, που ηταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Εθνικός στόχος η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με τη συναίνεση των εργαζομένων η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές, που έχει εξαγγείλει, τόνισε ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ωστόσο οτι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συναίνεση των εργαζομένων τότε θα εφαρμοστεί αταλάντευτα ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Διαβεβαίωσε δε οτι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στην πορεία προς την ΟΝΕ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε οτι ο στόχος της σύγκλησης και του ευρώ ειναι εθνικός και υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για τη συνέντευξη Κ. Σημίτη.

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε δραματική εξέλιξη την μη ένταξη της χώρας μας στην πρώτη φάση της ΟΝΕ. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό οτι προσπάθησε να εξωραίσει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκανε λόγο για επιχείρηση απόκρυψης ευθυνών. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε εκλογές, ενω ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ ειπε οτι ο κ. Σημίτης μίλησε ως εκπρόσωπος εντολών της Κομισιόν.

Σοβαρά επεισόδια διαδηλωτών-αστυνομίας χθες στο κέντρο της Αθήνας.

Νέα συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς την Βουλή έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και το ΕΚΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να διαδηλώσουν έξω από το Ζάππειο, την ώρα ο πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Στις 19 Ιουνίου αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα αρχίσουν οι φετινές γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Ιουνίου και στις 29 θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου. Φέτος, θα εισαχθούν 7.500 περισσότεροι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 29.463 υποψήφιοι και 29.000 στα ΤΕΙ.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος εκσυγχρονισμού εκλογικής διαδικασίας.

Τομές στην εκλογική διαδικασία επιφέρει το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθές στη Βουλή. Στις ρυθμίσεις, οι οποίες θα ισχύσουν απο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, προβλέπονται μεταξύ άλλων οι ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους υποψήφιους της εκλογικής τους περιφέρειας, κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων κ.α. Από τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αίρονται οι διοικητικές κυρώσεις για όσους δεν ψηφίζουν, καταργείται το κώλυμα εντοπιότητας των δικαστικών αντιπροσώπων κ.α.

Πιθανή συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Τούρκου υφυπουργού Αμυνας.

Συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Τούρκο υφυπουργό Αμύνης κ. Σεργκίν, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Σολάνα, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της διήμερης συνόδου της ΔΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρόδο. Αντικείμενο της συνάντησης θα ειναι, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη του Παναθηναϊκού με 51-47 επι της ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 51-47, την ΑΕΚ και προκρίθηκε στον τελικό των πλέι- οφ του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής. Ο τρίτος ημιτελικός που έγινε στο ΟΑΚΑ παρουσία περίπου 12.000 φιλάθλων, ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ετσι, ο Παναθηναϊκός, που συμπλήρωσε 2 νίκες έναντι 1 της ΑΕΚ, θα αντιμετωπίσει στον τελικό τον ΠΑΟΚ.

Δανιήλ και Βαζέχα, κλήθηκαν σε απολογία απο την ΠΕ της ΕΠΟ, για τη συμπεριφορά τους στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βασίλης Δανιήλ και ο Πολωνός διεθνής επιθετικός της ομάδας Κριστόφ Βαζέχα, κλήθηκαν σε απολογία απο την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, εντός δέκα ημερών, για τη συμπεριφορά τους στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος κόντρα στον Πανιώνιο. Ο μεν Δανιήλ δεν πήγε να παραλάβει το μετάλλιό του, ενώ ο Βαζέχα είχε λεκτικό διαξιφισμό με οπαδούς της ομάδας του μετά απο τη λήξη του τελικού, μπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,59 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177,40, γαλλικό φράγκο προς 52,88, λίρα Αγγλίας προς 516,73, ελβετικό φράγκο προς 212,09, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,96, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,16, τη λίρα Κύπρου προς 596,82 και την ECU προς 349,51 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται σ'όλη τη χώρα, που το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και αργότερα στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 12 με 26 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις θα έχει στην Αττική, που το απόγευμα θα αυξηθούν κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και μετά το μεσημέρι ισχυροί, ενώ το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει 15 με 24 βαθμούς. Συννεφιά, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 14 με 22 βαθμούς, θα έχει η Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 8 May 1998 - 7:00:15 UTC