Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,09/04/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με 158 ψήφους υπέρ και 124 κατά πέρασε ο νόμος στη Βουλή για ΟΑ.
- Δυναμικά συλλαλητήρια εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Δύσκολες ώρες περνά ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.
- Ανοδος του πληθωρισμού ως το καλοκαίρι.
- Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
- Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- Δηλώσεις Μπένου για ξενοφοβία.
- Διαγωνισμός έκθεσης για τον Ελληνικό Πολιτισμό στη Νέα Υόρκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με 158 ψήφους υπέρ και 124 κατά πέρασε ο νόμος στη Βουλή για ΟΑ.

Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής, το οποίο ψηφίσθηκε με 158 ψήφους υπέρ και 124 κατά. Με τα μέτρα του νομοσχεδίου θα εξοικονομηθούν περίπου 42 δις δρχ το χρόνο και όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, στην προσεχή 5ετία η Ολυμπιακή θα έχει κέρδη περίπου 75 δις δρχ.Το νομοσχέδιο αποτελεί πιλότο και για άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ φαίνεται να εκτονώνεται η ένταση στις σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων στην Ολυμπιακή και όλα δείχνουν ότι θα επέλθει εργασιακή ειρήνη.

Δυναμικά συλλαλητήρια εργαζομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής και στην εργοδοσία, ενόψει της νέας συνάντησης για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, έστειλαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με δυναμικά και μαζικά συλλαλητήρια, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Από την απεργία δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις του κοινού και στις συναλλαγές του με τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε τις προβλέψεις των διοργανωτών, που έκαναν λόγο για τη μαζικότερη απεργία της τελευταίας πενταετίας.

Δύσκολες ώρες περνά ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η υγεία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, μετά τη νέα λοίμωξη που εμφάνισε και οι γιατροί προβληματίζονται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός του Αρχιεπισκόπου δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή, η πίεσή του είναι ασταθής, παρατηρείται πτώση της λειτουργίας ζωτικών οργάνων και έχει δυσκολία επικοινωνίας με το περιβάλλον, ενώ κατά διαστήματα βρίσκεται σε κατάσταση βυθιότητας. Οι γιατροί αποφάσισαν να μην εκδώσουν ιατρικό ανακοινωθέν και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ανοδος του πληθωρισμού ως το καλοκαίρι.

Με ρυθμό 4,6% έτρεχε το Μάρτιο ο πληθωρισμός, έναντι 4,3% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος αυτή οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, λόγω της υποτίμησης και της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανοδική τάση του πληθωρισμού θα συνεχισθεί και τον Απρίλιο, καθώς το μήνα αυτό θα διαφανεί το σύνολο των επιπτώσεων από την υποτίμηση. Αναστροφή του αρνητικού κλίματος για τον πληθωρισμό αναμένεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Συνεχή βελτίωση, τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά, παρουσιάζει η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο προστίθεται ότι η ανταπόκριση της θεραπευτικής αγωγής κρίνεται λίαν ικανοποιητική. Οι γιατροί εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν περιπλοκές την προσεχή εβδομάδα, ο κ. Καραμανλής θα βγει από το θεραπευτήριο Υγεία και θα πάει στο σπίτι του.

Επανεμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη με οκτασέλιδη προκηρυξή που έστειλε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ανέλαβε τελικά την ευθύνη για το χτύπημα με ρουκέτα στο υποκατάστημα της ΣΙΤΙ ΜΠΑΝΚ, στην Κυψέλη. Παράλληλα, αναλαμβάνει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στα Μακ Ντόναλτς, την Τζένεραλ Μότορς, την Κράϊσλερ και την Οπελ. Στην προκήρυξη, η οργάνωση-φάντασμα αναφέρει ότι αποφάσισε να χτυπήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και εθνικισμό για όσα επιβουλεύεται ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για τα εθνικά μας θέματα και για την πορεία της οικονομίας, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σαββατο, με αντικείμενο την επιλογή των υποψήφιων νομαρχών και δημάρχων που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Δηλώσεις Μπένου για ξενοφοβία.

Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για την ασφάλεια και την τάξη της χώρας, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση για τις ενέργειες κοινοταρχών που επέβαλαν απαγορεύσεις σε Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες. Ο κ. Μπένος πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στους περιφερειάρχες, να χαρακτηρίζουν παράνομες τέτοιες ενέργειες που συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού στη χώρα μας.

Διαγωνισμός έκθεσης για τον Ελληνικό Πολιτισμό στη Νέα Υόρκη.

"Πόσο τυχεροί ήταν οι Ελληνες που είχαν έναν Ομηρο, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι σήμερα που οι Ελληνες μας κληρονόμησαν τη σοφία τους, έναν Ιπποκράτη κι ένα Πυθαγόρα... τη λαχτάρα της άμιλλας, τους Ολυμπιακούς...". Αυτά γράφουν στις εκθέσεις τους οι μαθητές των δημόσιων λυκείων της Νέας Υόρκης, που πήραν μέρος στο διαγώνισμο έκθεσης για "την επιρροή του πολιτισμού και της ιστορίας του Αιγαίου στη σύγχρονη ζωή", που προκηρύχθηκε. Οι νικητές του διαγωνισμού, τέσσερα παιδιά, δεύτερη γενιά μεταναστών και αυτά, θα ξεκινήσουν με την Ολυμπιακή για την Αθήνα και μετά από την απαραίτητη ξενάγηση στην Ακρόπολη θα επισκεφτούν τα νησιά του Αιγαίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μεγαλύτερο παζάρι προπονητολογίας έχει εξελιχθεί η ΑΕΚ μετά τα τελευταία γεγονότα. Ετσι, μετά το ανέκδοτο περί Σάκι, τα πιθανά σενάρια έφτασαν στο άλλο άκρο, αφού ο υπηρεσιακός προπονητής της εθνικής, Πολυχρονίου φέρεται να δήλωσε πως έχει καλή πρόταση από την Ενωση! Πάντως, ανάμεσα στα δεκάδες ονόματα που ακούγονται, υπάρχει και του Παράσχου, που μάλλον δεν πρόκειται ως αστείο, αλλά ως η τελευταία λύση, αν δεν προχωρήσει η απόκτηση γνωστού ονόματος από την Ευρώπη. Στο μεταξύ, αργά χθες βράδυ, έγινε η συνάντηση Λάκη Νικολάου και Θωμά Μαύρου, αλλά χωρίς να γίνει γνωστό αν συμφώνησε ο παλιός κανονιέρης για την ανάληψη πόστου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Ο Πανιώνιος έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το "εισιτήριο" για τη δεύτερη φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας. Το συγκρότημα του Μάκη Δενδρινού επικράτησε του Σπόρτιγκ με 85-74 στο κλειστό των Πατησίων και συμπλήρωσε δύο νίκες. Εξάλλου ο Ηρακλής επικράτησε στο Ιβανώφειο με 66-56 του Απόλλωνα Πατρών (1-1) και οι ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους το προσεχές Σάββατο στο κλειστό γήπεδο της Περιβόλας.

Δώδεκα ΠΑΕ της Α` εθνικής κατηγορίας κατέθεσαν σήμερα με εξώδικό τους μομφή κατά της διοίκησης της ΕΠΑΕ, για κακοδιαχείρηση και κακοδιοίκηση. Πρόκειται για τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ, Καβάλα, Απόλλων, Πανηλειακός, Βέροια, Ξάνθη, Καλαμάτα και Εθνικός, που στοχεύυν στην "πτώση" της διοίκησης και τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε για την Μ. Τετάρτη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΑΕ.

Νωρίτερα του αναμενομένου ήρθε το τέλος της συνεργασίας του Ηρακλή με τον προπονητή Γιώργο Παράσχο. Ο Θεσσαλονικέας προπονητής πήγε στην καθιερωμένη προπόνηση της ομάδας και απλά αποχαιρέτισε τους παίκτες του, παραιτούμενος από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, πέντε αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Ο κ. Παράσχος είχε σχεδόν προαναγγείλει την αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου όταν έκανε γνωστή τη ... ρήξη στις σχέσεις του με τον κ. Θεοδωρίδη.

Μπορεί να είχαν φουντώσει οι πληροφορίες για τη μεταγραφή του Γιαννακόπουλου στη Φιορεντίνα, όμως η ιταλική ομάδα δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον, καθώς διαψεύδει ότι έκανε πρόταση για την απόκτηση του νεαρού μέσου του Ολυμπιακού. Στο μεταξύ, στο εσωτερικό μεταγραφικό τοπίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Πουρσαϊτίδη της Βέροιας, το Λάκη του Πανηλειακού και Αντζα της Ξάνθης.

Μετά από απόφαση που πήρε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ, όλοι οι αγώνες για την 30η ημέρα του πρωταθλήματος Α' Εθνικής θα γίνουν την Κυριακή και θα αρχίσουν στις πέντε το απόγευμα, εκτός από τα παιχνίδια Εθνικός-ΑΕΚ και Καβάλα-Παναθηναϊκός, που θα αρχίσουν στις οκτώ το βράδυ και θα μεταδοθούν σε παράλληλη σύνδεση από το Σούπερ Σπορ, ενώ η συνάντηση του τιμωρημένου Ηρακλή με τον Ιωνικό θα διεξαχθεί στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,81 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,37, γαλλικό φράγκο προς 52,59, λίρα Αγγλίας προς 547,38, ελβετικό φράγκο προς 212,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,06, τη λίρα Κύπρου προς 601,26 και την ECU προς 350,01 δραχμές.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή Αεροπορία είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ. Εκλεισε στις 2175,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,54%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 53,9 δισ. δρχ. Με σημαντική άνοδο έκλεισε η δραχμή έναντι του δολαρίου, του μάρκου και της ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αραιή συννεφιά θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αναμένονται σποραδικές βροχές στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα είναι Νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά 12 με 29 και στα νησιά 14 με 26, ενώ στη Βόρεια Κρήτη θα φτάσει τους 32 βαθμούς. Αραιές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 13 με 27 βαθμούς, θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί τοπική βροχή μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 11 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 9 April 1998 - 19:13:34 UTC