Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/03/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας.
- Τεράστιες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα.
- Αισίοδοξος για τον πληθωρισμό ο Παπαντωνίου.
- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε πρόταση του Πάγκαλου.
- Καταδικάζει η κυβέρνηση τα φαινόμενα ξενοφοβίας.
- Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση.
- Αυξάνονται αύριο οι τιμές καυσίμων.
- Η Νέα Υόρκη γιορτάζει την 25η Μαρτίου

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη η χώρα, λόγω της κακοκαιρίας.

Σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που ενέσκηψε στην χώρα, οι περισσότερες περιοχές της οποίας δίνουν εικόνα βιβλικής καταστροφής. Τραγική είναι η κατάσταση στα Ανω Λιόσια και το Ζεφύρι, όπου 4.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει και στην περιοχή βρίσκονται άνδρες των ειδικών μονάδων καταστροφών. Στην Αττική η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γενικό μπλακ-άουτ της ΔΕΗ που σημειώθηκε το μεσημέρι, ενώ τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν στους δρόμους.

Τεράστιες ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Τεράστιες ζημιές έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, όπου πολλα ορεινά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Το απόγευμα άνοιξε η εθνική Τρίπολης-Πύργου και Τρίπολης-Καλαμάτας, ενώ στη σήραγγα Αρτεμησίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες οδηγοί ΙΧ και φορτηγών, στους οποίους μονάδες στρατού πρόσφεραν φαγητό και νερό. Στη Ρόδο ένας 30χρονος ναυτικός, παρασύρθηκε από τα κύματα, ενώ στη Ζάκυνθο ο αέρας παρέσυρε ένα φάρο. Το απόγευμα άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ προβλήματα εξακολουθεί να έχει το αεροδρόμιο Μακεδονία. Η αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάσθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια.

Αισίοδοξος για τον πληθωρισμό ο Παπαντωνίου.

Την αισιοδοξία του οτι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 2% μέχρι το 1999, εξέφρασε ο υπουργός εθνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Παπαντωνίου εκτίμησε επίσης οτι η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την ελληνική οικονομία προεξοφλεί την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κωσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε οτι η κυβερνητική οικονομική πολιτική είναι μονόδρομος. Αδικαιολόγητα αισιόδοξες, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Παπαντωνίου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε πρόταση του Πάγκαλου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε την πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η Κύπρος θα δεχόταν να ακυρωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στο κυπριακό έδαφος, εάν η διεθνής κοινότητα εγγυώνταν οτι τουρκικά μαχητικά δεν θα πετούσαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Ο Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε την πάγια ελληνική και κυπριακή θέση, οτι οι πύραυλοι δεν θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, μόνο στην περίπτωση που θα προωθηθεί η αποστρατικοποίηση.

Καταδικάζει η κυβέρνηση τα φαινόμενα ξενοφοβίας.

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει η πρωτοφανής απόφαση της κοινότητας Κάτω Κεραμιδίου Πιερίας, να συστήσει ομάδες δίωξης των εν δυνάμει κακοποιών λαθρομεταναστών στην περιοχή. Η εισαγγελία Πιερίας διενεργεί δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο νόμιμη είναι η απόφαση αυτή. Παράνομη και αντισυνταγματική, χαρακτήρισε την απόφαση του κοινοτάρχη ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας έκανε λόγο για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση του έτους 1998 παρέδωσε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο προβλέπει μεταφορά πόρων από τις παθητικές μορφές επιδότησης της ανεργίας στις ενεργητικές πολιτικές επιδότησης εργοδοτών για προσλήψεις ανέργων. Επίσης, περιλαμβάνει προγράμματα ενίσχυσης νέων και ενηλίκων ανέργων, καθώς επέκτασης της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Αυξάνονται αύριο οι τιμές καυσίμων.

Αυξάνονται από αύριο και για μια εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Ετσι, η λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 2,50 δρχ/λίτρο, της αμόλυβδης κατά 2,60,του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,60 και του πετρελαίου κίνησης κατά 1,50. Η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 88,50 δρχ/λίτρο.

Η Νέα Υόρκη γιορτάζει την 25η Μαρτίου

Με τρεις εκδηλώσεις άρχισε χθες ο εορτασμός της εθνικής επετείου στη Νέα Υόρκη. Σε δεξίωση στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ο δήμαρχος Τζουλιάνι μίλησε για τους άρρηκτους δεσμούς της Αμερικής με την Ελλάδα, που χάρισε, είπε, τα φώτα της δημοκρατίας σ' ολόκληρη την υφήλιο. Επίσης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύμορφη προσφορά της ομογένειας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής, κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της πρώτης μεγαλούπολης του κόσμου. Η συμμετοχή της ομογένειας στις εκδηλώσεις ήταν μεγάλη, όπως και των διπλωματικών αρχών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων τίμησε με την παρουσία του δεξίωση που παρέθεσε το ελληνικό προξενείο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο παραμονής του και την επόμενη περίοδο στην ΑΕΚ εμφανίστηκε ο Ντουμίτρου Ντουμιτρίου σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, αφού ήταν επιφυλαχτικός και λιγομίλητος. Πάντως για την ομάδα του είπε ότι έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί να κατακτήσει τη 2η θέση στο πρωτάθλημα, ενώ για τον αγώνα της Μόσχας με τη Λοκομοτίβ δήλωσε ότι η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να προκριθεί αφού ήταν καλύτερη, αλλά δεν την αξιοποίησε.

Σε αγώνες της 18ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Νότιος όμιλος Αγιος Νικόλαος- Εργοτέλης 4-0, Πάμισος-Κόρινθος 3-0, Κέρκυρα-Αιγάλεω Αναβλήθηκε, Πύργος- Μαρκό 2-4, Αγία Ελεούσα-ΕΑΡ Αναβλήθηκε, Αιολικός-Ναυπακτιακός 0-0 και Ιάλυσος-Κερατσίνι Αναβλήθηκε. Ετσι προηγείται ο Αγιος Νικόλαος με 36 βαθμούς, έναντι 29 του Μαρκό, 27 του Ρεθύμνου και του Ιάλυσου και 25 του Παναιγιάλειου και του Κερατσινίου. Βορειος ομιλος:Ορφέας Αλεξανδρούπολης-Ποσειδώνας Μηχανιώνας 1-2, Νάουσα- Γιάννινα 0-1, Απόλλων Λάρισας-Αγροτικός Αστέρας 1-0, Κοζάνη-Πιερικός 2-0, Αμπελόκηποι-Πρέβεζα 1-0, Αρτα-Τύρναβος Αναβλήθηκε και Ορέστης Ορεστιάδας- Ολυμπιακός Βόλου 1-2. Ετσι προηγούνται Πιερικός και Γιάννινα με 30 βαθμούς, έναντι 26 του Ολυμπιακού Βόλου και της Πρέβεζας και 25 του Αετού Σκύδρας.

Η κακοκαιρία και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή της Πάτρας, ίσως υποχρεώσουν την ομάδα μπάσκετ του Απόλλωνα ν` αλλάξει έδρα στον αγώνα με τη Λάρισα, που είναι προγραμματισμένος να γίνει το προσεχές Σάββατο στο κλειστό γήπεδο της Περιβόλας. Κι αυτό γιατί έχει υποστεί ζημιά μέρος της οροφής του γηπέδου που έχει δηλωθεί ως έδρα του αχαϊκού συγκροτήματος. Σε περίπτωση που δεν αποκατασταθούν οι ζημιές, τότε ο αγώνας θα γίνει στο ΕΑΚ ''Δ. Τόφαλος''.

Πέντε ΠΑΕ της πρώτης εθνικής κατηγορίας κλήθηκαν σε απολογία, την Τετάρτη 8 Απριλίου, απο την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, για επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών ή παραγόντων τους. Πρόκειται για τις Προοδευτική, Ολυμπιακό, Παναχαϊκή, Ξάνθη και Ηρακλή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 324,04 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,96, γαλλικό φράγκο προς 52,78, λίρα Αγγλίας προς 541,36, ελβετικό φράγκο προς 216,43, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,95, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 250,45, τη λίρα Κύπρου προς 606,23 και την ECU προς 351,65 δραχμές.

Σε απόσταση "αναπνοής" από το ορόσημο των 2.000 μονάδων έφτασε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως για Βιομηχανίες και Τράπεζες, οδήγησε το Γενικό Δείκτη Τιμών σε άνοδο 3,64% και στις 1.992,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών για μία ακόμα συνεδρίαση διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φράνοντας τα 86,9 δισ. δρχ. Με σημαντική άνοδο 300 δρχ. στις 8.100 έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ, ενώ διακινήθηκαν 1.595 μετοχές του ΟΤΕ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθεί και αύριο η κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -1 με 5 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα 4 με 10 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρές βροχές, χιόνια, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμους αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 26 March 1998 - 19:00:14 UTC