Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μετατίθεται η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων για το 1999.
- Σαφάρι ράμπο της εφορίας στην αγορά.
- Επισπεύδεται η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
- Στον κλοιό του χιονιού η Αττική.
- Ληστεία σε χρυσοχοείο στην Ηλιούπολη.
- Λέσβος: Περίεργος θάνατος μωρού.
- Προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μετατίθεται η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων για το 1999.

Για το 1999 μετατίθεται πλέον το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, όπως αποφασίσθηκε σε σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του γνωστοποιεί ότι στο εξής όσα αυτοκίνητα εκτελωνίζονται, ο υπολογισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα υπολογίζεται με τη νέα ισοτιμία της δραχμής. Οι παλιές ισοτιμίες θα ισχύσουν μέχρι τις 25 Μαρτίου και θα αφορούν μόνο τον υπολογισμό των εισαγωγικών δασμών και του ΦΠΑ.

Σαφάρι ράμπο της εφορίας στην αγορά.

Εκτεταμένους ελέγχους σε εισαγωγικές κυρίως εταιρίες, κάνουν οι ράμπο της εφορίας, στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για πάταξη των κρουσμάτων αισχροκέρδειας, μετά την υποτίμηση της δραχμής, καθώς η κυβέρνηση ρίχνει το κύριο βάρος της στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Στην αγορά συναλλάγματος τώρα, υπήρξαν και πάλι εισροές, τα επιτόκια στη διατραπεζική παρουσίασαν μικρή υποχώρηση, ενώ στο Χρηματιτήριο παρατηρήθηκε και νέα εκτίναξη τιμών με το γενικό δείκτη να κερδίζει 5,31% και όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 60 δις δρχ.

Επισπεύδεται η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα εξελίξεις και επισπεύδει τη διαδικασία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, αρχής γενομένης από την Ολυμπιακή. Το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στην κυβερνητική επιτροπή. Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα της υποτίμησης, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ, που επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε εμμέσως την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε ανίκανη.

Στον κλοιό του χιονιού η Αττική.

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία που πλήττει κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα, με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους. Στα άσπρα ντύθηκε και η Αττική, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων προς Πάρνηθα και Πεντέλη γίνεται με αλυσίδες. Με δυσκολία γίνεται η κίνηση και στη Μαλακάσα και στην Κάζα. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης στα Ορεινά της Αρκαδίας, ενώ χιόνια έπεσαν και στην Κρήτη.

Ληστεία σε χρυσοχοείο στην Ηλιούπολη.

Περίπου 30 εκατομμύρια δρχ ήταν η λεία δύο ενόπλων, που λήστεψαν μέρα μεσημέρι, κοσμηματοπωλείο στο εμπορικό κέντρο της Ηλιούπολης. Οι δράστες που είχαν καλυμμένα τα προσωπά τους έδεσαν με χειροπέδες τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Νίκο Αγγελόπουλο 60 χρόνων και αφού άρπαξαν κοσμήματα εξαφανίστηκαν.

Λέσβος: Περίεργος θάνατος μωρού.

Στο νοσοκομείο Παίδων νοσηλεύεται το νεογέννητο αγοράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από γκαράζ στην Κηφισιά. Το παιδάκι χαίρει άκρας υγείας. Στη Λέσβο, η αστυνομία ερευνά μια περιέργη υπόθεση με το θάνατο ενός μωρού 13 μηνών, που βρέθηκε στο κρεβάτι του νεκρό, μέσα σε αίματα και εμετούς. Το παιδάκι φέρει σημάδια τραυματισμού και διατάχθηκε η μεταφορά του στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει νεκροψία από ειδικό ιατροδικαστή για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Διαγωνισμό για την κατάταξη 1.143 ανδρών και 127 γυναικών ως δοκίμων στο Πυροσβεστικό Σώμα προκήρυξε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για την κάλυψη θέσεων σε όλη τη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την αιτησή τους από την 30η Μαρτίου ως τη 10η Απριλίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ελπίδες για τη δεύτερη μεγαλύτερη διακρισή της σε ευρωπαϊκούς αγώνες, μετά από εκείνη του 1977 όπου η χρυσή ομάδα του Φάντροκ έφτασε στους "4" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αναχώρησε το μεσημέρι η ομάδα της ΑΕΚ για την παγωμένη Μόσχα, όπου θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη τη Λοκομοτίβ, για το κύπελλο Κυπελλούχων. Ο προπονητής της Ενωσης τόνισε πως η ομάδα του θα αγωνιστεί για τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ όλοι στην αποστολή μιλούσαν για το χρυσό τέρμα που ψάχνει η ΑΕΚ κοντρα στους Ρώσους, αφού μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα οι κιτρινόμαυροι πρέπει να σημειώσουν ένα τέρμα για να βρεθούν στους τέσσερις της διοργάνωσης.

Οι δύο τίτλοι, ενδέχεται να κριθούν αυτή την εβδομάδα για τον Παναθηναϊκό, σύμφωνα με τον Δανιήλ, ο οποίος χαρακτήρισε αποφασιστικής σημασίας τους αγώνες με Ηρακλή αύριο για το κύπελλο και με ΠΑΟΚ την Κυριακή για το πρωτάθλημα. Για τον αυριανό αγώνα τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα, ενώ για το πρωτάθλημα ο πράσινος τεχνικός δήλωσε ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Τα παιχνίδια με Ηρακλή, Ιωνικό και Παναθηναϊκό θα είναι το βασικό κριτήριο για την κατάκτηση ή όχι του τίτλου από τον Ολυμπιακό, είπε σήμερα ο Μπάγιεβιτς στους δημοσιογράφους. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων τόνισε ότι πιστεύει στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του και πως θα τα καταφέρουν και μέσα στο Καυτατζόγλειο.

Με όλους τους παίκτες στην διάθεση του θα υποδεχθεί αύριο ο ΠΑΟΚ τον Πανιώνιο στον επαναληπτικό αγώνα για την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα έχει στην ομάδα και τους Βρύζα, Μαραγκό και Μιχόπουλο, που δεν αγωνίσθηκαν στο παιχνίδι με τον Ιωνικό την περασμένη Κυριακή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 326,62 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 180,31, γαλλικό φράγκο προς 53,77, λίρα Αγγλίας προς 548,08, ελβετικό φράγκο προς 221,08, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,77, τη λίρα Κύπρου προς 615,82 και την ECU προς 357,68 δραχμές.

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου ενώ ο όγκος των συναλλαγών παρουσίασε εκρηκτική αύξηση, ενδεικτικό της εισροής νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο, μετά την υποτίμηση της δραχμής. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα υψηλότερα σημεία του '98, στις 1737,37 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 5,31%, και ο όγκος των συναλλαγών έφθασε τα 63,4 δισ. δρχ. Ενισχυμένη κατά 0,31% έκλεισε η ισοτιμία της δραχμής έναντι του δολαρίου ενώ σημείωσε μικρή υποχώρηση κατά 0,26% και 0,10% αντιστοίχως εναντι του μάρκου και της ECU. Στο fixing της δραχμής καταγράφηκαν εισροές 100 εκατ. ECU και 160 εκατ. μάρκων, ενώ τα επιτοκια κυμάνθηκαν στα χθεσινά επίπεδα.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο η κακοκαιρία κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα, με χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνι στις υπόλοιπες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 9 βαθμούς, στα δυτικά -1 με 11 και στην υπόλοιπη χώρα μηδέν με 10 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με χιονόνερο ή χιόνι μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 9 και μηδέν με 9 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 1998 - 20:00:14 UTC