Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θετική αντίδραση χρηματαγοράς στην υποτίμηση.
- Αρχισαν οι ανατιμήσεις στην αγορά.
- Εντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
- Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογικές δηλώσεις.
- Μέτρα κατά της εγκληματικότητας ανακοίνωσε ο Γιώργος Ρωμαίος.
- Προβλήματα από την κακοκαιρία σ'ολόκληρη την Ελλάδα.
- Αρχισε η δίκη του Ακη Πάνου στην Καβάλα.
- Κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου των τελειόφοιτων Λυκείου.
- Ιδρυση Κέντρου Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θετική αντίδραση χρηματαγοράς στην υποτίμηση.

Θετικά αντέδρασε η χρηματαγορά μετά την υποτίμηση. Τα επιτόκια στη διατραπεζική έπεσαν 6-7 μονάδες,σημειώθηκαν εισροές συναλλάγματος πάνω από 450 εκατ.δολάρια, ενώ έκρηξη παρατηρήθηκε στο Χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης κέρδισε 7,31%. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οικονομικών Οργανισμών και παραγόντων για την κίνηση της Ελλάδας να ενταχθεί η δραχμή στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών.

Αρχισαν οι ανατιμήσεις στην αγορά.

Αντίθετα, η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει των νέων τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα. Οι πρώτες ανατιμήσεις ανακοινώθηκαν ήδη και αφορούν τα καύσιμα, όπου η τιμή τους αυξάνεται από 3,30 μέχρι 4,50 δρχ το λίτρο. Σύγχυση πάντως επικρατεί στην αγορά του αυτοκινήτου, καθώς οι αντιπροσωπείες δεν είναι ακόμη σε θέση να καθορίσουν τις νέες τιμές. Η κυβέρνηση συνέστησε στους επιχειρηματίες ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας και πληθωριστικών πιέσεων.

Εντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τη διαρροή της πληροφορίας ότι επίκειται υποτίμηση, την οποία χαρακτήρισε ριψοκίνδυνο βήμα. Επίκαιρη ερώτηση για τη διαρροή της πληροφορίας κατέθεσε στη Βουλή ο Συνασπισμός, ενώ το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει μισοτιμής τον εθνικό πλούτο της χώρας στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Για παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, έκανε λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ η ΠΟΛΑΝ χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό λογιστή β' κατηγορίας.

Μέχρι την Παρασκευή οι φορολογικές δηλώσεις.

Μέχρι την Παρασκευή θα δέχονται οι εφορίες όλης της χώρας τις φορολογικές δηλώσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σιωπηρή παράταση, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη μη έγκαιρη αποστολή των βεβαιώσεων εισοδήματος εκ μέρους ορισμένων ταμείων. Οι εφορίες θα είναι ανοιχτές και αύριο μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

Μέτρα κατά της εγκληματικότητας ανακοίνωσε ο Γιώργος Ρωμαίος.

Ολοι οι αστυνομικοί στους δρόμους, ήταν το σύνθημα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, μετά τη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο ληστείες σε βάρος της Ιονικής Τράπεζας στο Κερατσίνι, όπου οι δράστες πήραν 32 εκατομμύρια δρχ και σε βάρος αστυνομικού, τον οποίο τραυμάτισαν, στο κέντρο της Αθήνας, αλλα δεν κατάφεραν να του πάρουν τσάντα με 5 εκατ. δρχ. Τέλος, άγνωστοι λήστεψαν έναν 90χρονο, μέσα στο διαμερισμά του και αφού τον τραυμάτισαν του πήραν 300.000 δρχ και εξαφανίσθηκαν.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σ'ολόκληρη την Ελλάδα.

Θα συνεχισθεί και αύριο η κακοκαιρία που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από και προς τα νησιά του Αιγαίου. Πυκνό χιόνι πέφτει στο νομό Αρκαδίας, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ αποκλεισμένα από τα χιόνια παραμένουν περίπου 25 χωριά της Ροδόπης.

Αρχισε η δίκη του Ακη Πάνου στην Καβάλα.

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, άρχισε στο Κακουργιοδικείο της Καβάλας η δίκη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, που κατηγορείται για τη δολοφονία του φίλου της κόρης του Σωτήρη Γιαλαμά. Ο Ακης Πάνου παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι σκότωσε τον Γιαλαμά, δεν αποδέχθηκε όμως την κατηγορία της πρόθεσης, λέγοντας ότι ήθελε να τον εκφοβίσει γιατί τον είχε καταστρέψει.

Κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου των τελειόφοιτων Λυκείου.

Από αύριο έως και τις 27 Μαρτίου θα πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής στις γενικές εξετάσεις οι τελειόφοιτοι λυκείου στα σχολεία όπου φοιτούν. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι και εξήντα σχολές, ενώ στο μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται και νέα τμήματα στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Ιδρυση Κέντρου Ελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Η ίδρυση Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Μόντρεαλ, μετά από πρωτοβουλία των καθηγητών ελληνικής καταγωγής που διδάσκουν εκτεί, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής επικοινωνίας δρ. Νίκο Μεταλληνό. Η νέα δέσμη Ελληνικών Σπουδών περιλαμβάνει 25 μαθήματα για την αρχαία και τη νεοελληνική γλώσσα, τη φιλοσοφία, την ιστορία, το αρχαίο δράμα και την αρχαία και σύγχρονη λογοτεχνία. Εξάλλου, μεγάλο βήμα για την εγκύηση της ανάπτυξης των ελληνικών σπουδών στο Μόντρεαλ, είναι η πρόσφατη απόφαση που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των πανεπιστημίων McGill και Universite de Montreal για την ίδρυση Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο οποίο σύντομα αναμένεται να ενταχθεί το πανεπιστήμιο Κονκόρντια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 2-0 επικράτησε ο Απόλλωνας Αθηνών στο γειτονικό ντέρμπι επί του Αθηναϊκού, σε ένα δυνατό παιχνίδι που έγινε στο βαρύ γήπεδο της Ριζούπολης, με το οποίο ολοκληρώθηκε η 26 αγωνιστική του πρωταθλήματος Α'εθνικής κατηγορίας. Τα τέρματα για το γηπεδούχο σημείωσαν ο Ντικουμέ στο 5'και ο Λαχανάς στο 70'. Ετσι, ο Απόλλωνας έφτασε τους 32 βαθμούς, ενώ η ομάδα του Βύρωνα έμεινε στην προτελευταία θέση με 20 βαθμούς.

Ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ, Στογιάκοβιτς, με την εμφάνισή του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης της 23ης ημέρας για το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Ο "Πέντζα" πήρε την πρώτη θέση με 57 βαθμούς, στην καθιερωμένη ψηφοφορία μεταξύ 24 εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε, ενώ τον ακολούθησαν ο Καλαϊτζής του Παναθηναϊκού με 44 βαθμούς και ο Κινγκ του Πανιωνίου με 30.

Χωρίς τον Καρνισόβας ενδέχεται να αντιμετωπίσει το Σάββατο, ο Ολυμπιακός το Περιστέρι, αφού ο Λιθουανός άσος των πρωταθλητών, υπέστη κάκωση συνδέσμων στον αριστερό αντίχειρα. Ο Καρνισόβας θα παραμείνει εκτός προπονήσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδος, διάστημα στο οποίο θα έχει νάρθηκα.

Η διοίκηση του ΤΑΚ Ηράκλειο με ανακοίνωση της διαμαρτύρεται για τη διαιτησία του κ.Λαϊνιώτη, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Στην ανακοίνωση της ομάδας του Ηρακλείου, τονίζεται ότι ορισμένοι διαιτητές, όπως ο κ.Λαϊνιώτης, αρέσκονται να χωρίζουν τις ομάδες σε "αμνούς και ερίφια" και ανάλογα με τις επιθυμίες τους να σφυρίζουν. Ακόμη, το κρητικό ΤΑΚ μιλά για άνιση μεταχείριση ειδικά στα κρίσιμα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

Στο 0-0 έμειναν Τρίκαλα και Καρδίτσα, σε αγώνα για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Η ομάδα των Τρικάλων, αν και έπαιζε στην έδρα της, έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει τους πρωτοπόρους, μένοντας στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ έχει και ένα παιχνίδι λιγότερο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 327,63 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 179,84, γαλλικό φράγκο προς 53,62, λίρα Αγγλίας προς 546,86, ελβετικό φράγκο προς 221,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 18,25, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,55, τη λίρα Κύπρου προς 617,07 και την ECU προς 357,32 δραχμές.

Ιδιαίτερα θετικά υποδέχθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τη δραχμή και την ένταξή της στο μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών καθώς και τις εξαγγελίες των μέτρων απο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Εκρηκτική αύξηση παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών καθώς και οι συναλλαγές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα απο τις 27 Οκτωβρίου του 1997 . Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 1649,69 μονάδες ενισχυμένος κατά 7,31%. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 41,1 δισ. δρχ. Η πλειοψηφία των μετοχών που σημείωσαν πράξη έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8%, ενδεικτικό του αγοραστικού ενδιαφέροντος που επικράτησε σήμερα στη Σοφοκλέους.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο η κακοκαιρία με χιόνια στα Ορεινά και χιονόνερο στις νότιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι πολύ ισχυροί και τοπικά πολύ θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -4 με 7 βαθμούς, στα δυτικά μηδέν με 11 και στην υπόλοιπη χώρα 1 με 10 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, μέχρι θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασία 2 με 7 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Συννεφιά με μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης στα ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 1 με 7 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 16 March 1998 - 20:00:24 UTC