Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/03/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αναστάτωση στους μαθητές από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που καλούνται ως αύριο να επιλέξουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν.
- Και νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στη Λέσβο, σε οκτάχρονο αγοράκι, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.
- Βαθειές τομές στο ασφαλιστικό σύστημα και σταδιακή καθιέρση του 35ωρου προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.
- Τη "17 Νοέμβρη" θεωρούν υπεύθυνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκθέσεων της "Κράισλερ" και της "Οπελ".
- Απέρριψε η Αθήνα τη νέα πρόταση της Τουρκίας για εφόλης της ύλης διάλογο και την απέδωσε σε προσπάθεια εντυπωσιασμού.
- Με απόλυτη επιτυχία έγινε η χειρουργική επέμβαση στον Κώστα Καραμανλή για να αντιμετωπιστεί η ρήξη τένοντα στον τετρακέφαλο.
- Αντεπίθεση της Βάσως Παπανδρέου από τη Φλώρινα, κατά των επικριτών της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή.
- Πέθανε η 23χρονη που πυροβολήθηκε τρεις φορές από άγνωστο στη βιοτεχνία της στον Κολωνό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναστάτωση στους μαθητές από την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που καλούνται ως αύριο να επιλέξουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν.

Αναστάτωση προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, με την οποία ζητείται από τους μαθητές της πρώτης Λυκείου να δηλώσουν ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και από τους μαθητές της τρίτης γυμνασίου να επιλέξουν ανάμεσα στο ενιαίο λύκειο ή στα τεχνικά εκπαιδευτήρια. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή δεν είναι δεσμευτική. Στο μεταξύ, από τις 23 Μαρτίου θα αρχίσει η ενισχυτική διδασκαλία για τους αδύνατους μαθητές της πρώτης Λυκείου, σε φροντιστήρια που θα λειτουργήσουν στα σχολεία.

Και νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στη Λέσβο, σε οκτάχρονο αγοράκι, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, από τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν πάρει τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, σε παιδιά κυρίως. Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από το θάνατο του 3χρονου αγοριού από τη Χίο, άλλο ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας διαπιστώθηκε στη Μυτιλήνη, στο 8χρονο μαθητή Δημήτρη Χρυσούλη, ο οποίος μεταφέρθηκε εσπευσμένως στην Αθήνα με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς εμφάνισε συμπτώματα σηψαιμίας.

Βαθειές τομές στο ασφαλιστικό σύστημα και σταδιακή καθιέρση του 35ωρου προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με ενοποιήσεις κλάδων υγείας, συγχωνεύσεις ταμείων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και καθιέρωση, σταδιακά του 35ώρου εβδομαδιαίας εργασίας, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο 29ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καβάλα.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και θα δώσουν μάχη για μείωση της ανεργίας, βελτίωση του συστήματος ασφάλισης και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Τη "17 Νοέμβρη" θεωρούν υπεύθυνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκθέσεων της "Κράισλερ" και της "Οπελ".

Τη 17 Νοέμβρη "φωτογραφίζουν" αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ότι κρύβεται πίσω από τις βομβιστικές επίθέσεις εναντίον εκθέσεων της αμερικανικής εταιρίας αυτοκινήτων Κράϊσλερ και της γερμανικής Οπελ, στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι δύο ωρολογιακοί μηχανισμοί ήταν όμοιοι με εκείνους που είχαν τοποθετηθεί στα υποκαταστήματα Μακ Ντόλαντς, στο Χαλάνδρι και στην έκθεση της "Τζένεραλ Μότορς".

Απέρριψε η Αθήνα τη νέα πρόταση της Τουρκίας για εφόλης της ύλης διάλογο και την απέδωσε σε προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Η Αθήνα απέρριψε εκ νέου την πρόταση της Αγκυρας για εφόλης της ύλης διάλογο, αποδίδοντας την σε προσπάθεια εντυπωσιασμού. Η Τουρκία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το δρόμο που οδηγεί στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλογίζοντας στην Αγκυρα την ευθύνη για την ένταση στο Αιγαίο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πρόταση της Κύπρου να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε από τον Ντενκτάς.

Με απόλυτη επιτυχία έγινε η χειρουργική επέμβαση στον Κώστα Καραμανλή για να αντιμετωπιστεί η ρήξη τένοντα στον τετρακέφαλο.

Για περίπου τέσσερις μέρες θα παραμείνει στο Ιατρικό Κέντρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρήξη του τένοντα στον τετρακέφαλο. Ο κ.Καραμανλής πιθανώς θα μεταβεί στο σπίτι του τη Δευτέρα, όπου θα παραμείνει μια εβδομάδα χωρίς να κινείται. Ευχές για ταχεία ανάρρωση του απηύθυναν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων και ο Κων.Μητσοτάκης.

Αντεπίθεση της Βάσως Παπανδρέου από τη Φλώρινα, κατά των επικριτών της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή.

Υποκριτές και εντολοδόχους των συμφερόντων, αποκάλεσε η Βάσω Παπανδρέου τους επικριτές του έργου κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Η υπουργός Ανάπτυξης, που επισκέφθηκε την περιοχή της Φλώρινας, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται επιρροές και ούτε κανείς μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του. Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Πιπεργιάς, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε από τον εισαγγελέα με αφορμή δημοσιεύματα περί σκανδάλου.

Πέθανε η 23χρονη που πυροβολήθηκε τρεις φορές από άγνωστο στη βιοτεχνία της στον Κολωνό.

Πέθανε τελικά στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου έδινε μάχη για τη ζωή της η 23χρονη Μαρία Κωνσταντοπούλου, την οποία πυροβόλησε άγνωστος τρεις φορές, μέσα σε βιοτεχνία της μητέρας της στο Κολωνό. Ο δράστης πυροβόλησε και τη μητέρα της Ελένη 49 ετών, η οποία όμως δεν διατρέχει κίνδυνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έχει σχέση με τις απολύσεις που έκανε η βιοτεχνία πριν λίγο καιρό σε όλους τους αλλοδαπούς εργάτες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ακόμη φιλικό παιχνίδι γιά την εθνική μας ομάδα των ανδρών έκλεισε η ΕΠΟ, μετά από σχετικό αίτημα του ομοσπονδιακού προπονητή Ιορντανέσκου. Ετσι, η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει στις 22 Απριλίου στα Χανιά την αντίστοιχη του Μαρόκου, δύο εβδομάδες μετά το φιλικό στο Βουκουρέστι με την Ρουμανία.

Ξαφνικό πρόβλημα με το Βαζέχα προέκυψε στον Παναθηναϊκό. Ο Πολωνός επιθετικός τραυματίστηκε λίγο πριν το τέλος της σημερινής προπόνησης και εγκατέλειψε. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθληματος νοιώθει ενοχλήσεις και η καταστασή του θα ξεκαθαρίσει μετά την αυριανή προπόνηση. Στο μεταξύ, γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών πρότεινε στον Παναθηναϊκό μία σειρά φιλικών παιχνιδιών με ομάδες όπως Καλσρούη, Καϊζερσλάουτερν και Στουτγκάρδη, αλλά ο Δανιήλ επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Την χαλάρωση των παικτών του στο Κυριακάτικο παιχνίδι με την Καβάλα, που θα γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο την Κυριακή για το πρωτάθλημα φοβάται ο προπονητής του Ολυμπιακού. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Μπάγιεβιτς προβληματίζεται για τον παρτενέρ του Καραταϊδη στο κέντρο της άμυνας, θέση που διεκδικούν Αμανατίδης και Βερεσάνοβιτς. Στο μεταξύ, η κατάσταση του Ανατολάκη βελτιώνεται συνεχώς και όπως έγινε γνωστό ο αμυντικός θα μπει στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Μέσα σε "ζεστή" ατμόσφαιρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιάννης Σγουρός, δέχθηκαν σήμερα τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες του στίβου, που ανέβασαν πιο ψηλά την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαλένθια και τους συνεχάρησαν για τις επιτυχίες τους. Ο κ. Φούρας δήλωσε πως διαβεβαίωσε τους πρωταθλητές και τους προπονητές τους, ότι η Πολιτεία θα βρίσκεται πάντα δίπλα τους και πως πριν πάνε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου της Βουδαπέστης, θα έχει εκπληρώσει το χρέος απεναντί τους.

Στο ουδέτερο γήπεδο της Λάρισας θα διεξαχθεί την Κυριακή, με απόφαση της ΕΠΑΕ, ο αγώνας Βέροια - Καλαμάτα για την 26η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, λόγω τιμωρίας της έδρας της ομάδας της Ημαθίας. Η Βέροια είχε προτείνει για τη διεξαγωγή του αγώνα τα γήπεδα Κιλκίς, Δράμας και Σερρών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,73 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,18, γαλλικό φράγκο προς 47,77, λίρα Αγγλίας προς 485,71, ελβετικό φράγκο προς 197,01, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,40, τη λίρα Κύπρου προς 546,94 και την ECU προς 317,74 δραχμές.

Με άνοδο 0,81% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1543,62 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ η οποία σημείωσε νέα σημαντική άνοδο 220 δρχ. και έκλεισε στις 6.735 ενώ διακινησε 1.200.000 μετοχές αξίας περίπου 8 δισ. δρχ. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 26,1 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθεί και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -5 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 13 και στο Αιγαίο 5 με 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες όμως στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός. Συννεφιά με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 12 March 1998 - 20:00:39 UTC