Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/02/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ες αύριον οι στάσεις εργασίας για την τροπολογία Παπαντωνίου
- Θα σιωπήσουν οι αντιπολιτευόμενοι στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ;
- Γκάλοπ : Ναι σε αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αλλά σε συμφωνία με τους εργαζόμενους
- Ο απολογισμός Τζουμάκα δεν ματαιώνει το νέο "κομβόι" της αγροτιάς
- Τα εξ αμάξης από Πάγκαλο για Λυμπέρη
- Ράλλης : Εξω πάμε καλά
- Αξιοι, νέοι και υπέρμαχοι της διαφάνειας οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας κατά το Βενιζέλο
- Μετά τη συνείδηση καίνε και τα σχολικά
- Σπαρτιάτικη επίθεση Καραμανλή
- Κωνσταντόπουλος κατά Σημίτη για ΔΕΚΟ, Ολυμπιάδα

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- "Κίτρινο" το κύπελλο στο μπάσκετ - Οι αγώνες ποδοσφαίρου
- Με 200 εκ. "Εγγλέζος" ο Ζαγοράκης

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ες αύριον οι στάσεις εργασίας για την τροπολογία Παπαντωνίου

Με στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συλλαλητήριο αύριο το απόγευμα έξω απο τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται η επίμαχη διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων. Γολγοθάς θα ειναι η αυριανή μέρα για τους Αθηναίους, αφού η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο απο τις 3 μμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένα θα μείνουν επίσης τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία απο τις 5 μμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις της Ολυμπιακής, λόγω της στάσης εργασίας απο τις 5 εως τις 9 το πρωί.

Θα σιωπήσουν οι αντιπολιτευόμενοι στη Βουλή για τις ΔΕΚΟ;

Πάντως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις απο πλευράς βουλευτών των δυο μεγάλων κομμάτων κατά την ψήφιση της επίμαχης διάταξης. Βουλευτές απο το ΠΑΣΟΚ εχουν εκφράσει ενστάσεις για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα της διάταξης, ενω συνάδελφοί τους στη ΝΔ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην αρνητική στάση του κόμματός τους.

Γκάλοπ : Ναι σε αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αλλά σε συμφωνία με τους εργαζόμενους

Σε δημοσκόπηση της εταιρίας "Μetron Αnalysis" για τις ΔΕΚΟ, που δημοσιεύεται στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το 78,4% των ερωτηθέντων είναι δυσαρεστημένοι απο τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα - κυρίως απο τις αστικές συγκοινωνίες. Αν και πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση (29,5%) η πλειοψηφία ζητεί ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ ύστερα απο διάλογο (76,4%). Το 52,9% πιστεύει οτι πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα με τα οποία να συμφωνήσουν και οι εργαζόμενοι ενω το 37,2% θέλει αλλαγές - έστω και με ρήξη μαζί τους.

Ο απολογισμός Τζουμάκα δεν ματαιώνει το νέο "κομβόι" της αγροτιάς

Με αφορμή τις νεές αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, σε πολυσέλιδο κειμενό του απαριθμεί τα κυριότερα αιτήματα των αγροτών, που αφορούν τους τομείς του βαμβακιού, του καπνού, των χρεών, της επιστροφής του ΦΠΑ και της ασφάλισης των αγροτών. Παράλληλα απαριθμεί τις επιλογές της κυβέρνησης στο σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, όπως ο νόμος για την ασφάλιση των αγροτών, τα κίνητρα για την εγκατάσταση νέων αγροτών, την εκπαίδευσή τους, τη μείωση των επιτοκίων και τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Τα τρακτέρ ωστόσο, βγαίνουν και πάλι απο αύριο στους δρόμους. Χωρίς να αποκλείσουν σε αυτή τη φάση του αγώνα τους την εθνική οδό, οι αγρότες θα παρατάξουν εκατέρωθεν του δρόμου τα τρακτέρ τους απο τη Λαμία μέχρι και τα Τέμπη. Επίσης, συγκεντρώσεις αγροτών θα πραγματοποιηθούν αύριο και στη Βοιωτία, και στη Σάμο, την Τρίτη στην Πρέβεζα και στην Κεφαλλονιά, την Τετάρτη στη Ζάκυνθο και την Πεμπτη στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για να καθορίσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στο νομό. Οι αγρότες, που ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό διεκδικούν ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι 314,6 δρχ το κιλό, επιστροφή του ΦΠΑ απο το 1990 εως 1996 που παρακρατήθηκε λόγω της συνυπευθυνότητας, εξόφληση των χρημάτων που οφείλουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις κ.α.

Τα εξ αμάξης από Πάγκαλο για Λυμπέρη

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή δόγματος. Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής είναι ενιαίο και υπάρχει πολύ καιρό, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής επισημαίνοντας ωστόσο οτι ορισμένα πράγματα έχουν αλλάξει στην πορεία απο το 1974 μέχρι σήμερα, όπως η εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και η αποδοχή απο πλευράς μας της γενικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου της Χάγης. Ο κ. Πάγκαλος ειναι πεπεισμένος ότι εάν η Τουρκία προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο θα συντριβεί, αφού θεωρεί ότι στερείται παντελώς βάσιμων επιχειρημάτων σε ολα τα θέματα και αυτό το γνωρίζει η Αγκυρα γι αυτό και αποφεύγει αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Πάγκαλος δηλώνει επίσης, οτι ειναι αδιανόητο να υπάρξει πακέτο συζήτησης στα ελληνοτουρκικά οπως το θέμα του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, τα 12 ναυτικά μίλια και η ελληνικότητα των νήσων Ιμίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, εξαπολύει και δριμύτατη επίθεση κατά του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Χρήστου Λυμπέρη, για το κρίσιμο βράδυ της κρίσης στα Ιμια. Ο κ. Πάγκαλος κάνει λόγο για αξιοθρήνητη συμπεριφορά και πασιφανή ανεπάρκεια του κ. Λυμπέρη στη διάρκεια εκείνων των γεγονότων, τον χαρακτηρίζει κατάπτυστο ψεύτη και διαψεύδει ότι ο δεύτερος είχε προτείνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Ράλλης : Εξω πάμε καλά

Πλήρη υποστήριξη παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Ράλλης στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με συνέντευξή του στην "Καθημερινή". Ο κ. Ράλλης εκτιμά οτι χάρη στην αλλαγή σκηνικού, σημειώθηκε μια σημαντική ευνοϊκή εξέλιξη στους κόλπους της ΕΕ που έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία. Επισημαίνει για μια ακόμη φορά οτι η εκάστοτε αντιπολίτευση εξαιτίας προσωπικών ή κομματικών αντιθέσεων βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και συμβουλέυει να παρακολουθήσουν όλοι χωρίς προκαταλήψεις και μεγαλοστομίες τις εξελίξεις της νέας φάσεως.

Αξιοι, νέοι και υπέρμαχοι της διαφάνειας οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας κατά το Βενιζέλο

Αντιπροσωπευτική, αξιοκρατική και απροσδόκητη, χαρακτηρίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη σύνθεση της Οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ. Το γεγονός οτι νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν τη διοργάνωση αλλάζει πολλά δεδομένα, κατι το οποίο πρέπει να εκλάβουμε ως πρόσθετη εγγύηση διαφάνειας, τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού στον οποίο έχει ανατεθεί η ευθύνη της διοργάνωσης των αγώνων.

Μετά τη συνείδηση καίνε και τα σχολικά

Ενα ακόμη αυτοκίνητο επιχείρησαν να κάψουν χθες το βράδυ άγνωστοι. Στόχος τους αυτή τη φορά ηταν ένα σχολικό λεωφορείο στον Αγιο Σώστη. Η αστυνομία εκτιμά οτι οι δράστες ειναι μέλη της οργάνωσης "Εμπρηστές Συνείδησης".

Σπαρτιάτικη επίθεση Καραμανλή

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τη Σπάρτη, που περιοδεύει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής απέδωσε στην κυβέρνηση ατολμία να πάρει ριζικές αποφάσεις και την κατηγόρησε για φοροεισπρακτική πολιτική.

Κωνσταντόπουλος κατά Σημίτη για ΔΕΚΟ, Ολυμπιάδα

Με κακόγουστο και φθηνό λαϊκισμό ο κ. Σημίτης και ο κ. Παπαντωνίου προσπαθούν να φορτώσουν το πρόβλημα των ΔΕΚΟ στους εργαζόμενους για να κρύψουν τη δική τους ευθύνη για την κακοδιαχείριση και την αποτυχημένη πολιτική τους, υπογραμμίζει στην "Απογευματινή της Κυριακής" ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος για το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών. Αναφερόμενος γενικότερα στην κυβερνητική πολιτική ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει οτι η οικονομία δεν αντέχει άλλο, ενώ η κοινωνία έχει εξαντληθεί. Το κυβερνητικό μοντέλο δεν τραβάει. Τέλος σχολιάζοντας τη "βλακώδη" - όπως τη χαρακτηρίζει - ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου σχετικά με τη σύνθεση της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα ο κ. Κωνσταντόπουλος λέει: "Ο κ. Σημίτης δεν νομιμοποιείται να μιλάει για υποστηρικτές συμφερόντων. Γιατί η πολιτική του σε αυτά τα συμφέροντα ζήτησε και βρήκε απλόχερη στήριξη".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Κίτρινο" το κύπελλο στο μπάσκετ

Η ΑΕΚ και ο Αρης πήραν τελικά τα εισιτήρια για τον σημερινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ ανδρών. Το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη στον πρώτο ημιτελικό επεβλήθηκε με 63-49 του Ολυμπιακού, ενώ στον άλλο ημιτελικό ο ... λαβωμένος Αρης νίκησε με 83-68 τον Παναθηναϊκό. Σήμερα οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό της διοργάνωσης που θα γίνει στις 21.10, ενώ στις 18.30 θα γίνει ο τελικός της ... παρηγοριάς ανάμεσα στους δύο αιωνίους αντιπάλους, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Και οι δύο συναντήσεις θα μεταδοθούν απευθείας τηλεοπτικά από τον ΑΝΤ1.

Οι αγώνες ποδοσφαίρου

Στα πλαίσια της 20ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α1, θα γίνουν τα παρακάτω παιχνίδια

Πανιώνιος-Καλαμάτα, Πανηλειακός-Απόλλων, ΟΦΗ-Προοδευτική, Παναθηναϊκός- Παναχαϊκή, Ιωνικός-Βέροια, Αθηναϊκός-Καβάλα, Ηρακλής-Εθνικός, Ξάνθη-ΠΑΟΚ. Ολα τα ματς θα ξεκινήσουν στις 15:00, πλην του αγώνα Ξάνθης-ΠΑΟΚ, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 17:00 και θα μεταδοθεί από το συνδρομητικό κανάλι "Σούπερσπορτ". Το σημαντικότερο παιχνίδι πάντως της 20ης αγωνιστικής, το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού, θα γίνει τη Δευτέρα

Με 200 εκ. "Εγγλέζος" ο Ζαγοράκης

``Επένδυση`` και μάλιστα αρκετά ``σίγουρη``, αποτελεί για τη Λέστερ ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Αυτό υποστηρίζει ο προπονητής του αγγλικού συλλόγου, Μάρτιν Ο'Νιλ που θεωρεί ότι δε θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να ρυθμιστούν κι οι τελευταίες λεπτομέρειες και ο διεθνής μέσος να ανήκει -και τυπικά- στον αγγλικό σύλλογγο. Αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι δύο ομάδες τα ``έχουν βρει`` στο οικονομικό. Η Λέστερ θα καταβάλει παραπάνω από 200 εκατομμύρια στον ΠΑΟΚ, προκειμένου να εντάξει τον Ζαγοράκη στο δυναμικό της. "Είναι ένας παίκτης που ταιριάζει στο ποδόσφαιρο της Βρετανίας. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αγωνισθεί σε αρκετές θέσεις``, τόνισε μεταξύ άλλων για τον Ζαγοράκη ο τεχνικος της Λέστερ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,90, γαλλικό φράγκο προς 47,98, λίρα Αγγλίας προς 478,41, ελβετικό φράγκο προς 199,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,29, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 231,42, τη λίρα Κύπρου προς 546,07 και την ECU προς 317,39 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά θα πλήξει σήμερα ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τα φαινόμενα αυτά θα αρχίσουν από τα δυτικά και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από μείον 3 μέχρι 7 βαθμούς, στα δυτικά 2 με 12 και στην υπόλοιπη χώρα 5 με 14 βαθμούς Κελσίου. Βροχή, μετά το μεσημέρι και πιθανή καταιγίδα, μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 5 με 12 και μηδέν με 7 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 1 February 1998 - 10:00:18 UTC