Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/01/1998 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νεκρώνει αύριο η δημόσια ζωή της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
- Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
- Το δημόσιο παύει να είναι καταφύγιο για ανέργους, δηλώνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
- Το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου καθορίστηκε με προεδρικό διάταγμα το 1931, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.
- Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών καθορίζεται από προεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
- Αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.
- Εντολή Κώστα Λαλιώτη προς τους νομάρχες να επιβάλουν αυστηρά μέτρα σε όσους προχωρούν σε αυθαίρετα κτίσματα στον Κηφισό.
- Η κυβέρνηση θα λάβει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια των έργων της Ολυμπιάδας του 2004, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεκρώνει αύριο η δημόσια ζωή της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

Νεκρώνει αύριο η δημόσια ζωή της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και Τράπεζες, καθώς και εκείνοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει οτι οι εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, θα ρυθμίζονται με νόμο. Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα πραγματοποιήσει ένα δρομολόγιο για κάθε προορισμό, ενώ ο ΟΣΕ θα πραγματοποιήσει δύο δρομολόγια προς τη βόρεια Ελλάδα και ενα προς την Πελοπόννησο. Στην απεργία συμμετέχει επίσης και η ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, έστω και αν χρειασθεί να συγκρουσθεί με τα συνδικάτα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ.Παπαντωνίου διευκρίνισε οτι η επίμαχη διάταξη θα επαναδιατυπωθεί και θα αφορά μόνο τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, τονίζοντας οτι στο άμεσον μέλλον θα μετοχοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως οι δημόσιες επιχειρήσεις, διευκρίνισε ωστόσο, οτι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Το δημόσιο παύει να είναι καταφύγιο για ανέργους, δηλώνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Αλλάζουν οι καιροί για αυτούς που θέλουν να μπουν στο δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, παύει να είναι καταφύγιο για ανέργους, τονίζοντας οτι εφεξής θα προσλαμβάνονται οι αναγκαίοι και απαραίτητοι, οι οποίοι θα έχουν ειδικά προσόντα. Ο κ.Παπαδόπουλος επανήλθε στο θέμα των μετατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας οτι στο δεύτερο εξάμηνο του 1998, θα προχωρήσει στη διευθέτηση του προσωπικού μετά από διάλογο με την ΑΔΕΔΥ.

Το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου καθορίστηκε με προεδρικό διάταγμα το 1931, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία μπορεί να προσφύγει όποτε θέλει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας οτι αυτό καθορίσθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1931 και κατακυρώθηκε από τη διεθνή πρακτική μέχρι το 1973, οπότε άρχισε να το αμφισβητεί η Τουρκία. Σχετικά με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, για την Δαμανάκη στο δήμο Αθηναίων, ο κ.Πάγκαλος δήλωσε οτι υπάρχουν σημαντικότερες προσωπικότητες μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τη θέση αυτή.

Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών καθορίζεται από προεδρικό διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Προεδρικό διάταγμα που θα αποτελέσει βάση διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με αυτό, ο κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από τον διευθυντή του σχολείου και από ειδικό σώμα αξιολογητών, και όσοι διορίζονται θα περνούν από διετή δοκιμαστική θητεία. Εντονη αναμένεται η αντίδραση των εκπαιδευτικών, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογείται το εκπαιδευτικό έργο, οι σχολικές μονάδες και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν, δηλώνει ο Δημήτρης Ρέππας.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους ασθενείς ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Λαϊκό νοσοκομείο. Αφού επισκέφθηκε όλους σχεδόν τους χώρους τους νοσοκομείου, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τους ασθενείς οτι καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Εντολή Κώστα Λαλιώτη προς τους νομάρχες να επιβάλουν αυστηρά μέτρα σε όσους προχωρούν σε αυθαίρετα κτίσματα στον Κηφισό.

Αυστηρά μέτρα, πρόστιμα και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, προβλέπει ο φάκελος για τα αυθαίρετα κτίσματα και τις παράνομες επιχωματώσεις, κατά μήκος του ποταμού Κηφισού, τον οποίο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, θα αποστείλει εντός των ημερών στον εισαγγελέα. Οπως δήλωσε ο υπουργός μετά το τέλος σύσκεψης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρατηρείται, κάποιες φορές, έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, χαρακτήρισε όμως θετική και γόνιμη τη συνάντηση.

Η κυβέρνηση θα λάβει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια των έργων της Ολυμπιάδας του 2004, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση θα λάβει δρακόντεια μέτρα για τη διαφάνεια των έργων που θα γίνουν για την Ολυμπιάδα του 2004, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι θα υπάρχει προληπτικός δικαστικός έλεγχος από τριμελή επιτροπή δικαστικών και ότι οι διαδικασίες θα είναι αυστηρότερες από το ήδη υπάρχον πλαίσιο. Επίσης, ο κ.Ρέππας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανατεθούν έργα κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πίσω έκανε ο προπονητής του Ολυμπιακού στον καυγά με τον Ιβιτς που σημειώθηκε αμέσως μετά απ'το παιχνίδι με τον Εθνικό. Ο Μπάγιεβιτς χαμήλωσε τους τόνους σε σημερινή του συνέντευξη υποστηρίζοντας ότι το θέμα το μεγαλοποίησαν οι εφημερίδες. Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει δώσει την παραιτησή του στον πρόεδρο της ομάδας Κόκκαλη. Πάντως, η όλη υπόθεση έχει αναστατώσει τους φίλους του συλλόγου οι οποίοι περιμένουν μία κίνηση από τη διοίκηση ώστε να σταματήσουν τα εσωτερικά επεισόδια της ομάδας.

Ο Αρης προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς, αφού στον επαναληπτικό αγώνα για την φάση των "16" που έγινε στη Λετονία, επικράτησε της Βέντσπιλς με 73-67, ενώ και στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει με 102-66. Αντίθετα, από τους "8" της διοργάνωσης αποκλείστηκε ο Παπάγος, αφού μέσα σε μια εχθρική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Τούρκοι φίλαθλοι στο Ικόνιο, ηττήθηκε με 66-55 από την Κομπασάν (στον πρώτο αγώνα ο Παπάγος είχε νικήσει 79-76)

Η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού γνώρισε και δεύτερη ήττα στον Β` Ομιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αυτή τη φορά στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με 3-1 από την ρωσική ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των νέων, σε φιλικό αγώνα που έγινε στη Λάρισα, επικράτησε 2-1 της αντίστοιχης της Κύπρου. Τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (26`-πέναλτι) και Σιαμπάνης (72`), ενώ για την Κύπρο σκόραρε ο Λοϊζίδης (41`).

Τον Σκοπιανό ποδοσφαιριστή, Τραϊκόφσκι, αναμένουν το επόμενο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη οι παράγοντες του Ηρακλή, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταγραφής του στον "γηραιό". Η μεταγραφή του ξένου παίκτη, αν τελικά αυτή πραγματοποιηθεί, θα φτάσει στα 40 εκατομμύρια δραχμές και σύμφωνα με την εκτίμηση του Γιώργου Παράσχου είναι ότι καλύτερο αναζητεί την εποχή αυτή η ομάδα του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,89 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,92, γαλλικό φράγκο προς 47,74, λίρα Αγγλίας προς 475,81, ελβετικό φράγκο προς 196,08, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,27, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 229,32, τη λίρα Κύπρου προς 545,05 και την ECU προς 315,85 δραχμές.

Χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση και ο γενικός δείκτης τιμών στο κλείσιμο παρουσίασε εικόνα σταθεροποίησης, αν και στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωσε σημαντικές αυξομοιώσεις. Εκλεισε στις 1439,30 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0, 06%, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα φθάνοντας τα 14, 9 δισ. δρχ. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι μετοχές των Κατασκευών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 3%. Στο fixing της δραχμής παρατηρήθηκαν μικρές εισροές 50 εκατ. ECU ενώ η δραχμή ενισχύθηκε έναντι της ECU και του δολαρίου. Τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά σημείωσαν ελαφρά άνοδο μετά την παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος η οποία άντλησε ρευστότητα στα επίπεδα του 19%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές βροχές και καταιγίδες που στην αρχή της ημέρας στα νησιά του Αιγαίου θα είναι έντονες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νοτιοανατολικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μηδέν με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 11 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αστατο καιρό, με βροχές κατά περιόδους, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 13 και 2 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 1998 - 20:01:13 UTC