Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,14/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αντιδράσεις για τη μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου στους εργαζόμενους με παιδιά. Νέες αιχμές της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό.
- Η Τράπεζα Πίστεως σέρνει το χορό των επιτοκίων και από τη Δευτέρα αυξάνει κατά 1,5 μονάδα τα καταθέσεων και κατά 3,5 των χορηγήσεων.
- Την υποψηφιότητά της υπό όρους, για το δήμο της Αθήνας, ανακοίνωσε η Μαρία Δαμανάκη, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
- Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση δημοσίευμα περί αμερικανικού σχεδίου για τριζωνική λύση στο Κυπριακό.
- Μεγάλο το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για προσλήψεις στο δημόσιο. Πάνω από 25.000 άτομα έσπευσαν να προμηθευτούν την προκήρυξη.
- Μέχρι και την προσεχή Πέμπτη συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.
- Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.
- Καθηγητές και φοιτητές περιφρουρούν από σήμερα τις σχολές στην Αθήνα, ενόψει του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
- Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Μήλου.
- Επέμβαση με σκοπό την αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αντιδράσεις για τη μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου στους εργαζόμενους με παιδιά. Νέες αιχμές της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό.

Εντείνεται η κόντρα κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και συνδικάτων για τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η ρύθμιση για μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου στους εργαζόμενους με παιδιά. Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 25 του μηνός, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια από το λαό και αποφεύγει να κάνει βαθειές τομές, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ εκτίμησε ότι θα υπάρξει υστέρηση 500 δις δρχ στον προϋπολογισμό του 1997.

Η Τράπεζα Πίστεως σέρνει το χορό των επιτοκίων και από τη Δευτέρα αυξάνει κατά 1,5 μονάδα τα καταθέσεων και κατά 3,5 των χορηγήσεων.

Από την προσεχή Δευτέρα θα φανούν και πρακτικά οι παρενέργειες της πρόσφατης νομισματικής κρίσης. Το χορό αύξησης των επιτοκίων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πίστεως, καθώς από τη Δευτέρα αυξάνει τα επιτόκια καταθέσεων κατά 1, 5 ποσοστιαία μονάδα και κατά 3,5 μονάδες τα επιτόκια χορηγήσεων. Δεν αποκλείεται το παράδειγμα της Πίστεως να ακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικές τράπεζες.

Την υποψηφιότητά της υπό όρους, για το δήμο της Αθήνας, ανακοίνωσε η Μαρία Δαμανάκη, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Την υποψηφιότητά της, υπό όρους, για το δήμο της Αθήνας ανακοίνωσε η Μαρία Δαμανάκη, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Την τελική της απόφαση, όπως δήλωσε η ίδια, θα πάρει αφού συναντηθεί με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων πλην της ΝΔ. Η κυρία Δαμανάκη απέδωσε το αδιέξοδο στις συναντήσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε διαδικαστικά θέματα και κομματικές ταχτικές. Θετικές ωστόσο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα της κυρίας Δαμανάκη.

Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση δημοσίευμα περί αμερικανικού σχεδίου για τριζωνική λύση στο Κυπριακό.

Η κυβέρνηση δια στόματος των κυρίων Πάγκαλου και Ρέππα, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα περί αμερικανικού σχεδίου για τριζωνική λύση στο Κυπριακό. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν παντελώς ανακριβές και ανάξιο διαψεύσεων και σχολιασμού το δημοσιεύμα. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και χαρακτήρισε αρμονική τη συνεργασία κυβέρνησης και προέδρου Δημοκρατίας.

Μεγάλο το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για προσλήψεις στο δημόσιο. Πάνω από 25.000 άτομα έσπευσαν να προμηθευτούν την προκήρυξη.

Πάνω από 25.000 άτομα έδειξαν ενδιαφέρον στο γραπτό διαγωνισμό για κάλυψη 2.353 θέσεων στο δημόσιο τομέα, την πρώτη μέρα διανομής της σχετικής προκήρυξης. Ωστόσο, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πώληση της προκήρυξης αντί 1.000 δρχ και το θέμα πήρε το δρόμο της βουλής, ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτή της ΝΔ.

Μέχρι και την προσεχή Πέμπτη συνεχίζεται η απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Μέχρι και την προσεχή Πέμπτη θα συνεχισθούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί εξήγγειλαν νέα πενθήμερη πανελλαδική απεργία μετά την άκαρπη συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τον υφυπουργό Οικονομικών για το ιατρικό μισθολόγιο. Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτα περιστατικά.

Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

Τριήμερη περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Στη Ρόδο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του τόνισε πως παραμένει αμετακίνητη πεποιθησή του ότι ο δρόμος γαι την Ελλάδα του 21ου αιώνα περνά μέσα από την ουσιαστική αποκέντρωση, καθώς και μέσα από την ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ εξαιτίας της έλλειψης πόρων και αρμοδιοτήτων.

Καθηγητές και φοιτητές περιφρουρούν από σήμερα τις σχολές στην Αθήνα, ενόψει του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εκλεισαν όλες οι πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας, ενόψει του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Φοιτητές και καθηγητές περιφρουρούν τις σχολές τους, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στις σχολές του κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας μέχρι την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Μήλου.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα με επίκεντρο τη Θαλάσσια περιοχή νότια της Μήλου. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο αλλά και γενικά στη βόρεια Κρήτη, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Επέμβαση με σκοπό την αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Επέμβαση με σκοπό τη σταθεροποίηση του φέροντος οργανισμού και την αντισεισμική προστασία της Αγίας Σοφίας πρόκειται να γίνει, μετά από σχετική πρόταση των μηχανικών του Αστερασκοπείου Καντίλλι της Κωνσταντινούπολης αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επέμβαση θα γίνει με δεδομένο το ενδεχόμενο μετατόπισης στους κίονες του ναού καθώς και για την περίπτωση σεισμού. Αρμόδιοι της διοίκησης του μουσείου της Αγιας Σοφιάς, αλλά και του Αστεροσκοπείου Καντίλλι, ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η Αγια Σοφιά ελέγχεται συνεχώς ως προς την αντισεισμική της αντοχή και ότι η πρόταση περί επέμβασης ελήφθη μετά απο συνεννόηση με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με πρόστιμο γλίτωσε ο Ολυμπιακός την απερισκεψία των οπαδών του να πετάξουν αντικείμενα εντός του αγωνιστικού χώρου στον αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι "ερυθρόλευκοι" θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 30 εκατομμυρίων δραχμών στην ΟΥΕΦΑ, αρχική σκέψη της οποίας ήταν να επιβάλει ποινή αποκλεισμού της έδρας των πρωταθλητών στον αγώνα με τη Ρόζενμποργκ.

Αναβλήθηκε, τελικά, το τοπικό ντέρμπι ανάμεσα σε Προοδευτική και Ιωνικό, για την 10η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της A' εθνικής κατηγορίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει μεθαύριο Κυριακή, με σημερινή απόφαση της ΕΠΑΕ, επειδή οι δύο ομάδες δεν συμφώνησαν στο θέμα των εισιτηρίων. Ο αγώνας δεν περιλαμβάνεται στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, ενώ αποφασίστηκε πως θα γίνει την Τετάρτη στις 26 Νοεμβρίου. Τα άλλα παιχνίδια της Α' Εθνικής θα γίνουν κανονικά.

Επιβεβαίωσε τη συμφωνία του με την ΑΕΚ ο ρουμάνος τεχνικός Ανχελ Ιορντανέσκου, με δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό σταθμό της πατρίδας του, τονίζοντας πως η διοίκηση της Ενωσης του έχει φερθεί άψογα. Ο Ιορντανέσκου είπε ακόμη, ότι θα αναλάβει την ΑΕΚ, μετά το Μουντιάλ της Γαλλίας και αφού ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική Ρουμανίας.

Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου ο Γιάννης Κυράστας, καθώς ο Ελληνας τεχνικός με μία αιφνιδιαστική κίνηση, παραιτήθηκε από τους "κυανέρυθρους". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της παραίτησής του είναι οι οικονομικές οφειλές προς τον ίδιο, αλλά και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όμως κάποιες άλλες πηγές κάνουν λόγο για εσκεμμένη ενέργεια απο πλευράς του Ελληνα τεχνικού προκειμένου να αναλάβει τις τύχες κάποιας άλλης ομάδας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,26 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,40, γαλλικό φράγκο προς 47,59, λίρα Αγγλίας προς 467,50, ελβετικό φράγκο προς 196,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,48, τη λίρα Κύπρου προς 543,63 και την ECU προς 315,46 δραχμές.

Με σημαντική υποχώρηση 1,74% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1384,73 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 8,46%. Στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών ο δείκτης κινήθηκε σταθεροποιητικά για να εκδηλωθεί προσφορά στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία πίεσε τις τιμές των μετοχών. Την προσφορά τίτλων προκάλεσαν φήμες για την πορεία της δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 21,3 δισ. δραχμές

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Χειμωνιάτικος θα είναι αύριο ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι μέχρι ισχυροί αλλά το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 5 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 20 και στο Αιγαίο 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, με βροχή το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 13 με 20 και 9 με 16 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 14 November 1997 - 19:14:17 UTC