Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,13/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στη δημοσιότητα λίστα με 700 φοροφυγάδες που χρωστούν μέχρι και 15 δις δραχμές. Διευκρινίσεις του Γιώργου Δρυ για τα φορολογικά μέτρα.
- Επίθεση του Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική. Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων για προϋπολογισμό.
- Ηρεμία στη χρηματαγορά, έπεσαν τα επιτόκια, εισροή 150 εκατ. εκιού. Ανοδος 2,58 στο χρηματιστήριο.
- Μεγάλο ενδιαφέρον στον πανελλαδικό διαγωνισμό για προσλήψεις στο δημόσιο. Από τις 20 του μηνός η υποβολή των αιτήσεων.
- Συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη στις Βρυξέλλες.
- Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι της ναυτικής τραγωδίας έξω από τη Μακρόνησο, με πέντε αγνοούμενους ναυτικούς.
- Ζοφερό το μέλλον της Μεσογείου τον επόμενο αιώνα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, προειδοποιεί η Γκρινπις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη δημοσιότητα λίστα με 700 φοροφυγάδες που χρωστούν μέχρι και 15 δις δραχμές. Διευκρινίσεις του Γιώργου Δρυ για τα φορολογικά μέτρα.

Λίστα με 700 φοροφυγάδες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρόστιμα φθάνουν και τα 15 δις δρχ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, έδωσε διευκρινίσεις για τα νεα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με τον κ. Δρυ αυξάνονται τα αντικειμενικά κριτήρια, οι αξίες των ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλάζει ο τρόπος παρακράτησης φόρου και επιβάλλεται τέλος από 500 μέχρι 2000 δρχ. το μήνα στα κινητά τηλέφωνα.

Επίθεση του Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική. Αντιδράσεις κομμάτων και συνδικάτων για προϋπολογισμό.

Διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε ο προϋπολογισμός, ενώ αντιρρήσεις διατύπωσαν και τα συνδικάτα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία αποκάλεσε κυβέρνηση φόρων, για την πορεία της οικονομίας η οποία όπως υποστήριξε στηρίζεται σε σαθρά πόδια.Αντίθετα, θετικότατα σχόλια για τον προϋπολογισμό κάνει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που κάνει λόγο για σοβαρή προσπάθεια της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Ηρεμία στη χρηματαγορά, έπεσαν τα επιτόκια, εισροή 150 εκατ. εκιού. Ανοδος 2,58 στο χρηματιστήριο.

Σταδιακή αποκατάσταση της ηρεμίας παρατηρείται στην αγορά χρήματος και στη Σοφοκλέους, γεγονός που αποδίδεται στη δήλωση Παπαντωνίου ότι η δραχμή δεν θα ενταχθεί μέχρι το 2001 στο μηχανισμό των ευρωπαϊκών ισοτιμιών. Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αύξηση της ρευστότητας, ενώ μειώθηκαν τα επιτόκια και παρατηρήθηκε εισροή 150 εκατ. εκιού. Θετική, όμως, ήταν και η εξέλιξη στο χρηματιστήριο όπου ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,58%.

Μεγάλο ενδιαφέρον στον πανελλαδικό διαγωνισμό για προσλήψεις στο δημόσιο. Από τις 20 του μηνός η υποβολή των αιτήσεων.

Ανάρπαστες έγιναν οι προκηρύξεις του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού, που θα γίνει 21 και 22 Φεβρουαρίου, για την κάλυψη περίπου 2500 θέσεων στο δημόσιο. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 20 του μηνός, ενώ έκαναν την εμφανισή τους διαφημιστικά φυλλάδια από φροντιστήρια που οργανώνουν ειδικά μαθήματα για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Ποινικό αδίκημα χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος.

Συνάντηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη στις Βρυξέλλες.

Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλες ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Στη συνάντηση οι δυο υπουργοί διατύπωσαν τις ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ενώ ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κοινοτικό επίτροπο βαν ντεν Μπρουκ, δεν έθεσε θέμα ισότιμης συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι της ναυτικής τραγωδίας έξω από τη Μακρόνησο, με πέντε αγνοούμενους ναυτικούς.

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες για την ανεύρεση των πέντε αλλοδαπών ναυτικών, το πλοίο των οποίων εμβολίστηκε και βυθίστηκε από συριακό φορτηγό ανοιχτά της Μακρονήσου. Οι υπεύθυνοι του πλοίου προσήχθησαν στον εισαγγελέα Πειραιώς με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ζοφερό το μέλλον της Μεσογείου τον επόμενο αιώνα, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, προειδοποιεί η Γκρινπις.

Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον της Μεσογείου, λόγω των κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την Γκρινπις, τον προσεχή αιώνα θα παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας, μεγάλες ξηρασίες, πλημμύρες, καταστροφή παράκτιων περιοχών και εξαφάνιση πολύτιμων οικοσυστημάτων.Τις θέσεις αυτές, που βασίζονται σε μελέτη, θα παρουσιάσει η οργάνωση στη σύνοδο του Κιότο για το κλίμα της Γης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, η οποία επιβλήθηκε με 2-0 της αντίστοιχης αγγλικής αν και έχασε, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, πολλές ευκαιρίες για ένα μεγαλύτερο σκορ. Το παιχνίδι, που έγινε στο Ηράκλειο, αν και ήταν ένας μονόλογος της εθνικής μας κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο με γκολ του Δέλλα στο 80 και του Λυμπερόπουλου στο 90, με χτύπημα πέναλτι. Τώρα, η εθνική ομάδας μας θα πρέπει να διαφυλάξει το σκορ στη ρεβάνς του Νιουκάστλ, που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου.

Κανονικά θα διεξαχθούν τελικά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Σαββατοκύριακου, με το οποίο είχαν καταρτιστεί τα δελτία ΠΡΟΠΟ, μετά την προσωρινή ανακωχή μεταξύ της ΕΠΑΕ και του ΟΠΑΠ. Μετά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΕΠΑΕ με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, ξεπεράστηκε το πρόβλημα προς το παρόν, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μία νέα στις 24 του μήνα, μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ, οπότε θα τεθούν επί τάπητος όλα τα αιτήματα της ΕΠΑΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,96 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,39, γαλλικό φράγκο προς 47,57, λίρα Αγγλίας προς 467,54, ελβετικό φράγκο προς 196,04, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,28, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 218,91, τη λίρα Κύπρου προς 543,83 και την ECU προς 315,41 δραχμές.

Αλλαγή σκηνικού σήμερα στη Σοφοκλέους μετά τη σημαντική πίεση που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατα τις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει απώλειες 15%. Σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 2,58% στις 1409,27 μονάδες ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών σημείωνε άνοδο μέχρι και 4%. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λογο στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρξε για μετοχές των Τραπεζων ο δείκτης των οποίων σημείωσε κέρδη 3,47%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 25,4 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 21 και στο Αιγαίο 15 με 20. Πιθανή βροχή ή καταιγίδα, αλλά με γρήγορη βελτίωση, ισχυρούς μέχρι πολύ ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 20 θα έχει αύριο η Αθήνα. Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αρχικά βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 12 με 17 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 13 November 1997 - 20:00:22 UTC