Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/11/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εκτακτα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος από Δευτέρα για τη σταθεροποίηση της δραχμής.
- Την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί στη βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος σύμφωνα με το Γιάννο Παπαντωνίου θα είναι σφιχτός.
- Το Κυπριακό επί τάπητος τη Δευτέρα με την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Λευκωσία.
- Δεν εμπνέει καμιά ανησυχία ο πλους του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους, διαβεβαιώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και προέδρου Αρείου Πάγου για την καταδίκη πρώην χρήστη.
- Σοβαρές υλικές ζημιές τα ξημερώματα γύρω από το Πολυτεχνείο από ομάδα αναρχικών.
- Συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκτακτα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδος από Δευτέρα για τη σταθεροποίηση της δραχμής.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, για τη σταθεροποίηση της δραχμής, μετά την τελευταία νομισματική κρίση. Ετσι από τη Δευτέρα, η Τράπεζα προχωρά στην έκδοση δύο ομολόγων σε ρήτρα Εκιού ή Ευρό.Ηδη στην αγορά παρουσιάζονται τάσεις ομαλοποίησης και τα επιτόκια έπεσαν χθες στο 11%, ενώ το εθνικό μας νόμισμα δεν δέχεται πιέσεις. Ο κ. Ρέππας δήλωσε οτι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το εθνικό νόμισμα και οι κερδοσκόποι θα διαψευστούν και θα απογοητευτούν.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί στη βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος σύμφωνα με το Γιάννο Παπαντωνίου θα είναι σφιχτός.

Στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 5,7% προχωρά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση, ενώ δεν θα αυξηθεί τελικά το αφορολόγητο όριο. Ο νέος προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, ενω νωρίτερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις απο το Υπουργικό Συμβούλιο. Πάντως, ο υπουργός εθνικής Οκονομίας,εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί οτι ο νέος προϋπολογισμός θα ειναι σφικτός, καθώς εκτιμάται οτι περιορίστηκαν τα περιθώρια για παροχές μετά την πρόσφατη νομισματική αναταραχή.

Το Κυπριακό επί τάπητος τη Δευτέρα με την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Λευκωσία.

Τη Δευτέρα αναμένεται στη Λευκωσία ο αμερικανός απεσταλμένος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ.Χόλμπρουκ εκτός από την Λευκωσία θα επισκεφθεί και τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Πληροφορίες εξάλλου κάνουν λόγο οτι ο κ.Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί και τη Ρωσία, όπου μεταξύ άλλων, θα έχει διαβουλεύσεις για το θέμα της πώλησης των S-300 στην Κύπρο.Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο, εμφανίσθηκε ο κύπριος υπουργός εξωτερικών, Γιάννης Κασουλίδης, μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα, όπου αντάλλαξε απόψεις με τον έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Πάγκαλο. Τη Δευτέρα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η συμμετοχή ή μη της Τουρκίας στη διαρκή ευρωπαϊκή διάσκεψη μαζί με τις χώρες, που είναι υποψήφιες να ενταχθούν στην κοινότητα.

Δεν εμπνέει καμιά ανησυχία ο πλους του τουρκικού υδρογραφικού σκάφους, διαβεβαιώνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Δεν εμπνέει καμμία ανησυχία ο πλους του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου Κουμπουκλού, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές της διεθνούς ναυσιπλοϊας, άλλωστε πρόσθεσε, η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την παρουσία και της διέλευσης άλλων πλοίων.Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ.Τσοχατζόπουλος, στην αεροπορική βάση Δεκελείας, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας για τους προστάτες της Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.Την ίδια ώρα όμως, η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε νέες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στις περιοχές μεταξύ Χίου, Λέσβου και Λήμνου, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από ελληνικά Μιράζ.

Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Δικαιοσύνης και προέδρου Αρείου Πάγου για την καταδίκη πρώην χρήστη.

Και οι κρίνοντες κρίνονται, απάντησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου του Αρείου Πάγου, Στέφανου Ματθία, για τα επικριτικά σχόλια που συνόδευσαν την καταδίκη πρώην χρήστη, σε κάθειρξη έξι χρόνων με την κατηγορία της αγοράς και πώλησης 0,4 γραμμαρίων ηρωίνης το 1991. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν έχουν το απυρόβλητο και δεν είναι ανεπίδεκτες κριτικής και κοινωνικού ελέγχου, απαντά το υπουργείο, ιδίως κοινωνικού ελέγχου, όταν τα ερεθίσματα είναι και έντονα και επίπονα.

Σοβαρές υλικές ζημιές τα ξημερώματα γύρω από το Πολυτεχνείο από ομάδα αναρχικών.

Μία εβδομάδα μόλις μας χωρίζει από την επέτειο του Πολυτεχνείου και άρχισαν ήδη τα επεισόδια γύρω από αυτό. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν τις πρωινές ώρες, όταν ομάδα αναρχικών έριξε βόμβες μολότοφ σε καταστήματα και αυτοκίνητα της περιοχής, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία στην Πατησίων.

Συνεχίζουν μέχρι και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ταλαιπωρίας συνέχεια για χιλιάδες πολίτες, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν διάφορες μορφές διαμαρτυρίας, οι οποίες θα καθοριστούν ξεχωριστά σε κάθε νομό από τους κατα τόπους συλλόγους. Την Πέμπτη, οι γιατροί θα έχουν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Νίκο Χριστοδουλάκη και μετά από αυτή, θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αγώνες της 8ης ημέρας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Πανιώνιος-Περιστέρι 78-60, Λάρισα-ΠΑΟΚ 55-68, Ολυμπιακός-Ηράκλειο 75-60, Δάφνη-Σπόρτιγκ 57-49, ΑΕΚ- Απόλλων Πατρών 81-77, και Παπάγου-Παναθηναϊκός 56-83. Η 8η ημέρα θα ολοκληρωθεί αύριο με τη συνάντηση του Αλεξανδρείου ανάμεσα στον Αρη και τον Ηρακλή.

Ο Ηρακλής σε αγώνα που έγινε στο Καυτατζόγλειο και άνοιξε την αυλαία της 9ης ημέρας για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α` Εθνικής κατηγορίας, επικράτησε 1-0 της Προοδευτικής. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Χριστοδούλου στο 30`.

Ισόπαλο 1-1 τελείωσε το ντέρμπι της Β' Εθνικής ανάμεσα στην Καλλιθέα και τον Πανελευσινιακό, που έγινε στο "Ελ Πάσο". Με τον αγώνα αυτό άνοιξε η αυλαία της 8ης αγωνιστικής ημέρας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,74 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,71, γαλλικό φράγκο προς 47,90, λίρα Αγγλίας προς 464,24, ελβετικό φράγκο προς 196,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,67, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 225,33, τη λίρα Κύπρου προς 540,99 και την ECU προς 315,05 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία, πάντως, από τα δυτικά, ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νότιοι μέχρι ισχυροί, αλλά προοδευτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 9 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 21 και στα νησιά του Αιγαίου 16 με 23 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγίστη 3 με 4 βαθμούς μεγαλύτερη στην Κρήτη. Συννεφιά, ασθενείς βροχές, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 20 και 11 με 15 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 8 November 1997 - 19:00:15 UTC