Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ελληνοτουρκικό επεισόδιο με σύγκρουση δύο πλοίων στο Αιγαίο. Διαφορετική εικόνα για το περιστατικό δίνουν Αθήνα και Αγκυρα.
- Δεν θα φθηνήνουν τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα, παρά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
- Μεγάλη επιτυχία, κατά τους διοργανωτές της, σημείωσε η απεργία της ΓΣΕΕ.
- Ικανοποίηση στην Αθήνα από την αναδίπλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρενόχληση του αεροσκάφους του κ.Τσοχατζόπουλου.
- Σκληρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης που την κατηγόρησε για υποκρισία, φαυλότητα και αυταρχισμό.
- Το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέθεσε προς τον κ.Βαρθολομαίο ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.
- Την ενοχή του παιδοκτόνου Απόστολου Κοσμά με ελαφρυντικά, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας.
- Κλειστή για δεύτερη μέρα η γέφυρα του Ευήνου από κατοίκους που διαμαρτύρονται στο σχέδιο "Καποδίστριας".
- Αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις μαρτύρων στο Εφετείο για το αν ο Μπαλάφας συμμετείχε στη δολοφονία του εισαγγελέα του Θεοφανόπουλου.
- Ομηροι οι κάτοικοι της Ιμβρου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ελληνοτουρκικό επεισόδιο με σύγκρουση δύο πλοίων στο Αιγαίο. Διαφορετική εικόνα για το περιστατικό δίνουν Αθήνα και Αγκυρα.

Ελληνοτουρκικό επεισόδιο με σύγκρουση δύο πολεμικών πλοίων, χωρίς θύματα ή ζημιές σημειώθηκε στο Αιγαίο, όταν τουρκικό πλοίο, που μετείχε σε άσκηση, κατευθύνθηκε στο ελληνικό ναρκαλιευτικό "Αύρα", που παρακολουθούσε διακριτικά την άσκηση από τα διεθνή ύδατα, με αποτέλεσμα να συγκρουσθούν. Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει η Αγκυρα που ισχυρίζεται ότι το ελληνικό πλοίο προσπάθησε να εμβολίσει τουρκικό υποβρύχιο και εξέλαβε το γεγονός ως σοβαρή επιθετικη ενέργεια.

Δεν θα φθηνήνουν τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα, παρά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δεν φθηναίνουν τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, παρά την καταδικαστική απόφαση για τη χώρα μας, που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου θα είναι σύννομες με τις κοινοτικές οδηγίες και έτσι η μείωση της τιμής των μεταχειρισμένων, δεν θα είναι τέτοια που να δημιουργεί αυξημένο κίνητρο για την αγορά τους, συγκριτικά με τα καινούργια.

Μεγάλη επιτυχία, κατά τους διοργανωτές της, σημείωσε η απεργία της ΓΣΕΕ.

Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η διοίκηση της ΓΣΕΕ για τη μεγάλη επιτυχία, όπως υποστηρίζει, που σημείωσε η 24ωρη πανελλαδική απεργία, με βασικά αιτήματα το ασφαλιστικό, το 35ωρο, τον τερματισμό της λιτότητας και μέτρα για την ανεργία. Από την απεργία, στην οποία συμμετείχε η ΟΤΟΕ και η ΑΔΕΔΥ με στάσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές του κοινού με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από την αναδίπλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρενόχληση του αεροσκάφους του κ.Τσοχατζόπουλου.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα, από την αναδίπλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έσφαλε και δεν έκανε καλά τη δουλειά του σχετικά με τα όσα είπε για την παρενόχληση του αεροσκάφους του Ακη Τσοχατζόπουλου. Ανόητη πρόκληση χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου τις δηλώσεις του Τούρκου στρατιωτικού ακολούθου στο ελληνικό Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι τα πράγματα αυτά είναι γελοία και επικίνδυνα.

Σκληρή επίθεση του Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης που την κατηγόρησε για υποκρισία, φαυλότητα και αυταρχισμό.

Ανέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε για υποκρισία, φαυλότητα και αυταρχισμό, ενώ προέβλεψε ότι καταρρέουν οι κατασκευασμένοι μύθοι περί εκσυγχρονισμού. Με αφηρημένες και αστήρικτες κατηγορίες και προφανή στόχο τη δημιουργία πόλωσης, ο κ.Καραμανλής επιχειρεί να συσπειρώσει τις ασύντακτες δυνάμεις του κόμματός του, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέθεσε προς τον κ.Βαρθολομαίο ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

Το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέθεσε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο. Σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των Ορθοδόξων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ενοχή του παιδοκτόνου Απόστολου Κοσμά με ελαφρυντικά, πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας.

Την ενοχή του Απόστολου Κοσμά, που κατηγορείται ότι σκότωσε τον 27χρονο ψυχοπαθή γιο του και στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα του, ζήτησε ο εισαγγελέας προτείνοντας να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και η ελαττωμένη ικανότητα καταλογισμού της ανθρωποκτόνου πράξης του. Περιγράφοντας, κατά την απολογία του, το περιστατικό, ο κατηγορούμενος ξέσπασε σε λυγμούς και δήλωσε ότι αγαπούσε το γιο του, αλλά ό,τι έκανε το έπραξε για να προστατεύσει την οικογένειά του.

Κλειστή για δεύτερη μέρα η γέφυρα του Ευήνου από κατοίκους που διαμαρτύρονται στο σχέδιο "Καποδίστριας".

Με δυσκολία και μόνο μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων διεξάγεται η συγκοινωνία στο δρόμο Αντιρρίου-Ιωαννίνων, καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της γέφυρας του Ευήνου, από κατοίκους πέντε χωριών της περιοχής που αντιδρούν στο σχέδιο "Καποδίστριας".

Αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις μαρτύρων στο Εφετείο για το αν ο Μπαλάφας συμμετείχε στη δολοφονία του εισαγγελέα του Θεοφανόπουλου.

Αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων σχετικά με τη δολοφονία του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου, για την οποία δικάζεται στο Εφετείο ο Γιώργος Μπαλάφας. Η υπέργηρη θεία του δολοφονηθέντος, Ουρανία Νικολάου, είχε δηλώσει ότι αναγνώρισε το δολοφόνο στο πρόσωπο του Μπαλάφα, ενώ αντίθετα ο νεαρός Νίκος Ξένος που αντίκρυσε το δολοφόνο, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για το Μπαλάφα.

Ομηροι οι κάτοικοι της Ιμβρου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομηροι, οι κάτοικοι της Ιμβρου, του κακού κλίματος που επικρατεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του κ. Βόλφαρτ, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και ασκούντος της Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του κ. Βόλφαρτ, στην επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη, σχετικά με το νέο εθνικό κτηματολόγιο της Τουρκίας, μέσω του οποίου, οι τουρκικές αρχές, παραβιάζοντας το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λοζάνης, "περί προστασίας του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού και των περιουσιών του," προσπαθούν να οικειοποιηθούν τις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Ιμβρου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει ζωντανό στην Ευρώπη, μετά τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί της αυστριακής Στουρμ Γκρατς με 2-0, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Μπατίστα και Μαρτσέλο οι δύο χρυσοί σκόρερ, αλλά και οι δύο αλλαγές του Ντουμιτρίου, που το δικαίωσαν πέρα για πέρα. Η ΑΕΚ ξεκίνησε το παιχνίδι επιφυλακτικά και με τη μεσαία της γραμμή να μη μπορεί να ενώσει άμυνα με επίθεση, καθώς ο Κατσαβός ήταν, παρά την αγωνιστικοτητά του, σε άσχημη μέρα, αλλά και το Σαβέβσκι, που γνωρίζει πολύ καλά ο προπονητής της Στουρμ, Οσιμ, μπλοκαρισμένο. Οι δύο ομάδες, στο πρώτο μέρος, είχαν από δύο καλές ευκαιρίες, μάλιστα στη μεγαλύτερη απ' αυτές χτύπησε σοβαρά και ο Κωστής. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι εκλεισε τους αυστριακούς στην περιοχή τους και κατάφερε μετά από πολύ προσπάθεια να σκοράρει στο 75 με τον Μπατίστα, μετά από έξυπνη μπαλιά του Μαρτσέλο. Το δεύτερο τέρμα της Ενωσης σημείωσε στο 84 ο Μαρτσέλο, ο οποίος κυνήγησε μία χαμένη μπαλιά, πρόλαβε τον αντίπαλο τερματοφύλακα πλασαροντάς τον υποδειγματικά. Το παιχνίδι έκλεισε με τις δύο ομάδες να χάνουν ευκαιρίες, ενώ σε μία απ' αυτές η Στουρμ είχε και δοκάρι. Απ'την ΑΕΚ διακρίθηκαν οι δύο σκόρερς, ο μαχητικός και μόνιμα απειλητικός Νικολαϊδης, ο Ατματσίδης και ο Σαβέβσκι του δεύτερου μέρους. Η Στουρμ Γκρατζ έδειξε τα στοιχεία μίας σοβαρής ομάδας, που ξέρει να βγαίνει στην αντεπίθεση, να τρέχει, να εκμεταλεύεται τους κενούς χώρους, αλλά και να δείχνει αδυναμίες στην άμυνα, όσο και στην τελική προσπάθεια.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,89 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,38, γαλλικό φράγκο προς 47,56, λίρα Αγγλίας προς 462,13, ελβετικό φράγκο προς 192,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,10, τη λίρα Κύπρου προς 539,55 και την ECU προς 314,05 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει σημαντική υποχώρηση 1,46% κλείνοντας στις 1710,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 19,1 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με νεφώσεις, που στα δυτικά θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 10 με 21 και στο Αιγαίο 13 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 21 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει προς το βράδυ, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο θα δείξει από 11 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 23 October 1997 - 20:00:20 UTC