Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,14/10/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζει να τρέμει η γη στη νότια Πελοπόννησο, μετά τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Κρίσιμο κατά τους σεισμολόγους το επόμενο 48ώρο.
- Αλλες 30 παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.
- Ελληνοκυπριακή συνάντηση κορυφής Σημίτη-Κληρίδη. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κύπρο η άσκηση Νικηφόρος.
- Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύσκεψη Σημίτη-οικονομικού επιτελείου για προϋπολογισμό.
- Αναταραχή στο χώρο του φαρμάκου. Γερμανική εταιρία αποσύρει οχτώ φάρμακα διαμαρτυρόμενη για τις μικρές αυξήσεις.
- Παρατείνονται μέχρι τις 24 Οκτωβρίου οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του το διδακτικό προσωπικό.
- Στα Τίρανα αύριο ο πρωθυπουργός για επίσκεψη ολίγων ωρών.
- Οι εξ ανατολών κίνδυνοι είναι πάντοτε υπαρκτοί, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από το Αγιο Ορος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζει να τρέμει η γη στη νότια Πελοπόννησο, μετά τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ. Κρίσιμο κατά τους σεισμολόγους το επόμενο 48ώρο.

Κρίσιμο χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι και το επόμενο 48ωρο, καθώς δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν αν η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, νότια της Καλαμάτας ήταν ο κύριος σεισμός. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οκτώ δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, με μεγαλύτερη 4,9 Ρίχτερ. Κλιμάκια του ΟΑΣΠ μετέβησαν στη νότιο Πελοπόνησο για να εξετάσουν τις μικρορωγμές που σημειώθηκαν σε παλιά κτίρια.

Αλλες 30 παραβάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.

Αλλες 30 παραβιάσεις του ελληνικού και κυπριακού εναέριου χώρου, σημειώθηκαν σήμερα από τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά. Ο έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ενημερώθηκαν οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση Νικηφόρος, την τελευταία φάση της οποίας παρακολούθησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, θα πάρει νέα πρωτοβουλία για να συζητηθούν στη Βουλή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κόμματος Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ελληνοκυπριακή συνάντηση κορυφής Σημίτη-Κληρίδη. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κύπρο η άσκηση Νικηφόρος.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ελληνοκυπριακή συνάντηση κορυφής υπό την προεδρία των κυρίων Σημίτη και Κληρίδη και τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου. Στη σύσκεψη εξετάσθηκε κυρίως η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η αμυντική θωράκιση του νησιού. Ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε με τον αμερικανό συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ.

Θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύσκεψη Σημίτη-οικονομικού επιτελείου για προϋπολογισμό.

Ικανοποιημένη φέρεται η κυβέρνηση από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στη δεύτερη φάση της Οικονομικής ενοποίησης, ενώ οι εκτιμήσεις της συμπίπτουν με αυτές της ελληνική κυβέρνησης. Εντελώς απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία κάνει η ΝΔ, και ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης προήδρευσε σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου, όπου εξετάσθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρεις του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού.

Αναταραχή στο χώρο του φαρμάκου. Γερμανική εταιρία αποσύρει οχτώ φάρμακα διαμαρτυρόμενη για τις μικρές αυξήσεις.

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στο χώρο του φαρμάκου, μετά την απόφαση της γερμανικής εταιρίας Μπέριγκερ να αποσύρει από την αγορά οκτώ γνωστά σκευάσματα, που κυκλοφορούν χρόνια, διαμαρτυρόμενη για τις μικρές αυξήσεις που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε οτι καμία εταιρία δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει την κυκλοφορία φαρμάκων στη χώρα μας, πριν ενημερώσει τον ΕΟΦ.

Παρατείνονται μέχρι τις 24 Οκτωβρίου οι εγγραφές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ανέστειλε τις κινητοποιήσεις του το διδακτικό προσωπικό.

Παρατείνεται μέχρι τις 24 Οκτωβρίου η προθεσμία εγγραφής των προωτοετών φοιτητών και σπουδαστών. Την παράταση έδωσε το υπουργείο παιδείας, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την απεργία του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, εκτός από το Πάντειο και το πανεπιστήμιο Πατρών. Υπό κατάληψη συνεχίζουν να τελούν τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Στα Τίρανα αύριο ο πρωθυπουργός για επίσκεψη ολίγων ωρών.

Στα Τίρανα μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για ολιγόωρη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο και τους υφυπουργούς αμύνης και εθνικής οικονομίας. Ο κ. Σημίτης θα έχει σειρά επαφών με την ηγεσία της γειτονικής χώρας, στο επίκεντρο των οποίων θα είναι οι διμερείς σχέσεις και η προσπάθεια της Αλβανίας για εκδημοκρατισμό και οικονομική ανόρθωση.

Οι εξ ανατολών κίνδυνοι είναι πάντοτε υπαρκτοί, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από το Αγιο Ορος.

Οι εξ ανατολών κίνδυνοι είναι πάντοτε υπαρκτοί. Η πίστη όμως του ελληνικού έθνους, το φρόνημα και η επιθυμία του να υπερασπιστεί τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα της πατρίδας, θα υπερισχύσει έναντι αυτών των κινδύνων. Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, απαντώντας σε αναφορά του ηγουμένου της Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Ορους, Παρθενίου, για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε και πάλι το θαυμασμό του για τη συνέχιση της βυζαντινής ιστορίας και της παράδοσης απο τους Αγιορείτες μοναχούς, ενώ χαρακτήρισε ανεκτίμητη την αξία των κειμηλίων που βρίσκονται στις Μονές.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη συναντήθηκε σήμερα ο διεθνής μέσος ΓΧ Γεωργιάδης, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου συνεργασίας,το οποίο λήγει το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία, δεδομένου ότι έγινε στον ποδοσφαιριστή βελτιωμένη πρόταση, που ανέρχεται στα 180-200 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Πάντως ο Γεωργιάδης έχει πολύ καλύτερες προτάσεις, όπως υποστηρίζεται, από μάνατζερ για να συνεχίσει την καριέρα του, σε ομάδες της Ιταλίας και συγκεκριμένα τη Λέτσε και Πεσκάρα, που αγωνίζεται στη Β' κατηγορία.

Με δύο αμυντικά χαφ σκέπτεται να αγωνιστεί το Σάββατο στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ ο Μπάγιεβιτς, όπως κάνει συνήθως στα εκτός έδρας παιχνίδια. Ετσι, στην καυτή έδρα της Τούμπας, αναμένεται να παίξει από την αρχή ο Σαμπανάτζοβιτς, καθώς και ο Πέτρος Πασαλής, ο οποίος χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του προπονητή του. Στην επίθεση θα αγωνιστούν οι Ιβιτς και Οφορίκουε, στην άμυνα οι Βερεσάνοβιτς, Νταμπίζας, Πουρσανίδης και Καραταϊδης, στο κέντρο μαζί με τους δύο ανασταλτικούς οι Γιαννακόπουλος και Γεωργάτος, ενώ κάτω από τα δοκάρια θα καθήσει ο Τοχούρογλου. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να μην προμηθευθεί εισιτήρια για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η επεκτατική πολιτική της ΕΝΙΚ -κύριος μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ- στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μετά την αγορά της Σλάβια Πράγας, την περασμένη εβδομάδα, η αγγλική εταιρεία επενδύσεων ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν αγοραστεί άλλοι δύο σύλλογοι. Οπως δήλωσε διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στο ΑΠΕ, ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις υπό πλήρη, βέβαια, μυστικότητα.

Ο Ολυμπιακός, σε αγώνα της 4ης ημέρας για το πρωτάθλημαμπάσκετ της Α1 ανδρών, νίκησε 79-61 εκτός έδρας τη Δάφνη, αφού στο ημίχρονο προηγήθηκε 40- 32. Ο αγώνας έγινε σήμερα δεδομένου ότι οι ερυθρόλευκοι θα αναχωρήσουν αύριο για το Παρίσι, προκειμένου να λάβουν μέρος στο ετήσιο τουρνουά ΜακΝτόναλτς, που διοργανώνει η ΦΙΜΠΑ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 279,80 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,83, γαλλικό φράγκο προς 47,63, λίρα Αγγλίας προς 453,13, ελβετικό φράγκο προς 191,12, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,77, τη λίρα Κύπρου προς 541,56 και την ECU προς 313,53 δραχμές.

Μικρή υποχώρηση 0,24% παρουσίασε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στις 1780,70 μονάδες. Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές του Κατασκευαστικού Κλάδου ο δείκτης των οποίων απεκόμισε υψηλά κέρδη σε ποσοστό 4,28%. Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο όγκος των συναλλαγών φθάνοντας τα 26,6 δισ. δρχ. Με μικρή υποχώρηση έκλεισε η τιμή του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι Εμπορικές Τράπεζες θα πωλούν το δολάριο προς 279,81 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι έντονες. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά νότιοι-ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί αλλά απο το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία τα βόρεια θα κυμανθεί 9 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 24 και στο Αιγαίο 20 με 27. Πιθανή βροχή μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 24 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στην Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο θα δείξει από 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 1997 - 18:01:17 UTC