Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,20/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται τρείς μονάδες απο τη ΝΔ.
- Ανησυχία στους κατοίκους των Γρεβενών απο το νέο κτύπημα του εγκέλαδου.
- Τα εθνικά θέματα συζητούνται σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
- Προσκλητήριο για ευρύτατη συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.
- Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για την ομιλία του πρωθυπουργού.
- Εντονη δυσφορία εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ κατά της Κύπρου.
- Σε παραπληροφόρηση απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών τις αντιδράσεις για τις συνενώσεις των ΟΤΑ.Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ.
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για τις κατασχέσεις αυτοκινήτων.
- Την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για φορολογικές υποθέσεις ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
- Συνεχίζεται το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πώληση της ΠΑΕ ΑΕΚ στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο ENIC.
- Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ.
- Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος με το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ.
- Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η εθνική μας ομάδα ποδηλασίας στο Βερολίνο.
- Πρόβλημα στην μεταγραφή του ποδοφαιριστή Δημήτρη Μάρκου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται τρείς μονάδες απο τη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται απο τη Νέα Δημοκρατία με τρείς μονάδες, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της V-PRC,τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στα ΝΕΑ.Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει την πρόθεση ψήφου του 30,9% των ερωτηθέντων έναντι 28% της ΝΔ, 5,6% του Συνασπισμού, 4,6% του ΚΚΕ,3,7% του ΔΗΚΚΙ και 1,5% της Πολιτικής Ανοιξης.Επίσης, το 10,7% δηλώνει αναποφάσιστο ή οτι θα ψήφιζε άλλο κόμμα,το 6,8% άκυρο ή λευκό, ενώ το 8,2% δεν απάντησε.

Ανησυχία στους κατοίκους των Γρεβενών απο το νέο κτύπημα του εγκέλαδου.

Εντονη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των Γρεβενών το νέο κτύπημα του εγκέλαδου με ισχυρό σεισμό 5,3 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι πετάχθηκαν έντρομοι στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκλήθηκαν ρωγμές σε ορισμένα κτίρια. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη δόνηση ως καθυστερημένο μετασεισμό της ισχυρής δόνησης μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει στις 13 Μαϊου του 1995 την περιοχή των Γρεβενών και της Κοζάνης. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου.

Τα εθνικά θέματα συζητούνται σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Με τη συζήτηση επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.Σχετικές εισηγήσεις θα κάνουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, κύριοι Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος.Στις εισηγήσεις θα τονίζεται οτι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική,τόσο στο επίπεδο της αποτροπής,όσο και στο επιπεδο της διπλωματικής εγρήγορσης.Θα επισημανθεί οτι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και δεν ανταποκρίνεται στις προτάσεις της Ελλάδας για βήμα προς βήμα προσέγγιση εμμένοντας σε διάλογο-πακέτο στον οποίο εντάσσει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις.

Προσκλητήριο για ευρύτατη συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.

Χθές,ο κ. Σημίτης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τόνισε οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της, που έχει ως στόχους την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας.Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι ο αντίθετος λόγος απ'όπου και αν προέρχεται είναι λόγος χωρίς πρόταση και προοπτική. Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία του κόμματος,όπως στην πορεία ανασυγκρότησης και των νέων θεματικών οργανώσεων,καθώς και στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Εντονες επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού υποστήριξε οτι ο κ. Σημίτης ζεί σε άλλη χώρα και η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ βρίθει αντιφάσεων.Το ΚΚΕ αναφέρει οτι η ομιλία του κ. Σημίτη απέδειξε οτι η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι κοινοί συκοφάντες όταν αναφέρονται στους εργαζομένους.Τέλος ο Συνασπισμός επισημαίνει οτι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά και τετριμένα.Περιγραφικές ωραιοποιήσεις, διακηρυκτικές μελλοντολογίες και πολιτικές ταυτολογίες.

Εντονη δυσφορία εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ κατά της Κύπρου.

Την έντονη δυσφορία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για τις νέες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ κατά της Κύπρου.Ο κ. Γιλμάζ απείλησε οτι η Τουρκία θα αντιδράσει δυναμικά και θα καταστρέψει τους ρωσικούς πυραύλους S- 300 ,αν αυτοί τοποθετηθούν στο κυπριακό έδαφος.Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμι Ρούμπιν, που καταδίκασε τις δηλώσεις Γιλμάζ επανέλαβε και την αντίθεση των ΗΠΑ στην αγορά των πυραύλων.

Σε παραπληροφόρηση απέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών τις αντιδράσεις για τις συνενώσεις των ΟΤΑ.Σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ.

Σε παραπληροφόρηση απέδωσε τις αδικαιολόγητες,όπως τις χαρακτήρισε αντιδράσειςγια τις συνενώσεις των κοινοτήτων και των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας χθές στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη οτι η Νέα Δημοκρατία στέκεται αμήχανη, βλέποντας οτι η πλειοψηφία των δημάρχων της είναι υπέρ του "Καποδίστρια".Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσε χθές σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για κομματικές σκοπιμότητες, αντιδημοκρατική νοοτροπία υποκρισία και επικίνδυνο αυταρχισμό.Ο Συνασπισμός κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι με την άρνησή του να δεχθεί περιορισμένες αλλαγές ακυρώνει την ουσιαστική λειτουργία της Βουλής.Σήμερα αρχίζει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Συνασπισμού για το σχέδιο "Καποδίστριας".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για τις κατασχέσεις αυτοκινήτων.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για το μέτρο της κατάσχεσης των αυτοκινήτων. Ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα γίνει μετά την εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, των σχετικών υποθέσεων από τα δικαστήρια. Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν θέλει να κρίνει δηλώσεις εισαγγελέων, τόνισε όμως ότι όλες οι ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται σε νόμους που υπάρχουν.

Την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για φορολογικές υποθέσεις ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία για τις φορολογικές υποθέσεις, όπως προβλέπουν οι ισχύουσες ποινικές διατάξεις ζητεί με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς εφετών της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Δημόπουλος.Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου παρατηρεί ότι παρά την απειλή ποινικών κυρώσεων ``επιπολάζει η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή υπό διάφορες μορφές``, κατάσταση που χαρακτηρίζει απαράδεκτη.

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

Με την ομιλία του Γραμματέα της ΚΝΕ κ. Σοφιανού συνεχίζονται και σήμερα στα Ιλίσσια οι εκδηλώσεις του Κεντρικού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.Αύριο στο φεστιβάλ θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πώληση της ΠΑΕ ΑΕΚ στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο ENIC.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πώληση της ΠΑΕ ΑΕΚ στον βρετανικό επενδυτικό όμιλο ENIC, όπως υποστηρίζει Ελληνας εκπρόσωπος της εν λόγω πολυεθνικής εταιρείας.Ο εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ``Ρόϊτερ``, τόνισε, ότι κανένα τελικό συμβόλαιο δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Η συγκεκριμένη δήλωση δεν αναιρεί φυσικά την πιθανότητα να έχει ``κλείσει`` η συμφωνία, όπως ανακοίνωσε χθές ο κ.Τροχανάς, ούτε και τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΑΕ Αλέξη Κούγια, ο οποίος δήλωσε ότι έχει υπογραφεί ``προσύμφωνο`` με την ENIC και όχι το οριστικό πωλητήριο συμβόλαιο.

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Στέλιος Σφακιανάκης με δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ομάδες της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από δεκαοκτώ που είναι σήμερα σε δώδεκα ή δεκατέσσερις. Ο κ Σφακιανάκης πρόσθεσε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα εφαρμοσθεί από την περίοδο 1999-2000.

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος με το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ.

Το μεγάλο ντέρμπι της ερχόμενης Δευτέρας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, συγκεντρώνει τα βλέμματα της ποδοσφαιρόφιλης Ελλάδας, αφού όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, αγώνες σαν κι' αυτόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Με το παιχνίδι αυτό που θα αρχίσει στις οκτώ το βράδυ και θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο, θα ολοκληρωθεί η τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, από το πρόγραμμα της οποίας ξεχωρίζουν ακόμη οι συναντήσεις Παναχαϊκή - Παναθηναϊκός, Προοδευτική - ΟΦΗ και Πανιώνιος - Καλαμάτα. Η ``αυλαία`` της τρίτης ημέρας θα ανοίξει σήμερα με το παιχνίδι Εθνικός- Ηρακλής, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθούν οι αγώνες ΠΑΟΚ - Ξάνθη, Απόλλων - Πανηλειακός, Βέροια - Ιωνικός και Καβάλα - Αθηναϊκός.

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η εθνική μας ομάδα ποδηλασίας στο Βερολίνο.

Αλλο ένα μετάλλιο πρόσθεσε στην συλλογή της η εθνική μας ομάδα ποδηλασίας στο Ολυμπιακό σπριντ.Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βερολίνο, κατέλαβε την τρίτη θέση και φυσικά το χάλκινο μετάλλιο.Η εθνική μας ομάδα επικράτησε άνετα στον ``μικρό τελικό`` της Σλοβακίας, αφού κάλυψε την απόσταση σε 46 δεύτερα και 600 χιλιοστά. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Γερμανία που νίκησε στον τελικό την Γαλλία.

Πρόβλημα στην μεταγραφή του ποδοφαιριστή Δημήτρη Μάρκου.

Νέα τροπή πήρε το ``σήριαλ`` με τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Μάρκο, που θέλει να μεταγραφεί στην Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν τον αφήνει, επειδή έχει συμβόλαιο μαζί του. Η ΦΙΦΑ, με επιστολή της στην ΕΠΟ, ζητά να εκδοθεί αμέσως η ``μπλέ`` κάρτα του 26-χρονου ποδοσφαιριστή ή να ενημερωθεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για ποιο λόγο καθυστέρησε η έκδοσή της.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,17, γαλλικό φράγκο προς 47,68, λίρα Αγγλίας προς 458,88, ελβετικό φράγκο προς 194,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,59, τη λίρα Κύπρου προς 542,39 και την ECU προς 314,41 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά προβλέπεται σήμερα σ'όλη τη χώρα, ενώ στα βόρεια είναι πιθανό προς το βράδυ να βρέξει.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 11 με 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 30 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου.Αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και βόρεια θα είναι αυξημένες.Σχεδόν αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους βορειοανατολικούς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 29 βαθμούς Κελσίου.Λίγες νεφώσεις, που θα πυκνώσουν το βράδυ, προβλέπονται στη Θεσσαλονίκη.Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενω το θερμόμετρο θα δείξει στην πόλη 13 με 25 βαθμούς.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 20 September 1997 - 14:30:45 UTC