Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Διακομματική συμφωνία στη βουλή να χαρακτηρισθούν άκυρες οι προσλήψεις των δημόσιων οργανισμών μετά τις 31 Ιουλίου.
- Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής.
- Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το σχέδιο Καποδίστριας για τις συνενώσεις επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
- Ολο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ, την προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
- Αστείο χαρακτηρίζει ο Τόμας Νάιλς το υποτιθέμενο έγγραφο που φέρεται να περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη.
- Σκληρή γλώσσα για τις αλλαγές στο Λύκειο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής.
- Εμφάνιση του Μιλτιάδη Εβερτ μέσω του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" που διαφωνεί με τις οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διακομματική συμφωνία στη βουλή να χαρακτηρισθούν άκυρες οι προσλήψεις των δημόσιων οργανισμών μετά τις 31 Ιουλίου.

Ακυρες είναι οι προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο τομέα, μετά τις 31 Ιουλίου και όσοι προσελήφθησαν θα απολυθούν. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για επέκταση του νόμου Πεπονή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός εσωτερικών Σταύρος Μπένος, 34 φορείς του δημοσίου έκαναν παράνομες προσλήψεις τα τρία τελευταία χρόνια, ένω ήδη έξι υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί ήση στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, πρώτη στις προσλήψεις είναι η Ολυμπιακή και ακολουθούν ο ΕΟΤ, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΑΒ, δήμοι, νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Το πάγωμα των τιμολογίων των ΔλΚΟ και των δημοτικών τελών, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 5% και πρόσθεσε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς της αγοράς για συγκράτηση των τιμών.

Την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το σχέδιο Καποδίστριας για τις συνενώσεις επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις τομές για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, μέσω του σχεδίου Καποδίστριας, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και κατέστησε σαφές ότι ο χωροταξιακός σχεδιασμός των νέων δήμων που προβλέπει το σχέδιο Καποδίστριας, δεν πρόκειται να αλλάξει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή, για το οποίο θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ο κ. Σημίτης επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση που τηρεί στο θέμα και χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται.

Ολο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ, την προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν Ελλάδα και Τουρκία θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Αυτό δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Διευκρίνησε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί μέτρα που νομιμοποιούν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αστείο χαρακτηρίζει ο Τόμας Νάιλς το υποτιθέμενο έγγραφο που φέρεται να περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη.

Αστείο χαρακτήρισε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάϊλς, το φερόμενο έγγραφο που υποτίθεται ότι περιλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη, και αφορά τη συνάντηση Σημίτη-Κλίντον. Είναι προφανές ότι ο συντάκτης του δεν γνώριζε πρόσθεσε ο κ. Ναϊλς, ενώ ο υπουργός τύπου χαρακτήρισε και πάλι πλαστό το έγγραφο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με πλαστά χαρτιά. Το έγγραφο ήταν αναξιόπιστο, δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ, καθώς ήταν ανυπόγραφο, σημειώνοντας ότι ήταν γνώστης του κειμένου.

Σκληρή γλώσσα για τις αλλαγές στο Λύκειο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής.

Σκληρή γλώσσα για τις αλλαγές στο Λύκειο, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για ανεύθυνους και επικίνδυνους χειρισμούς που οδηγούν την ήδη προβληματική και υποβαθμισμένη παιδεία σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο κατήφορο. Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε τις αλλαγές ασαφείς, πρόχειρες και ασυνάρτητες που δημιουργούν προβλήματα στους μαθητές. Υπέρ των αλλαγών τάχθηκε η Πολιτική Ανοιξη τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη να αποφευχθεί η δογματική και στείρα απόρριψη.

Εμφάνιση του Μιλτιάδη Εβερτ μέσω του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" που διαφωνεί με τις οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ.

Τη διαφωνία του στις οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ, διατυπώνει ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος σε συνεντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τονίζει πως το θέμα θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ.Εβερτ προανήγγειλε πιο ενεργή συμμετοχή του στα πολιτικά πράγματα και απέφυγε να ασκήσει κριτική στον πρόεδρο του κόμματος. Είμαι πάντοτε παρών στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πώληση των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ από τον Μιχάλη Τροχανά στον πολυεθνικό γίγαντα Ρίτσμοντ, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαιρου, είναι πραγματικότητα από νωρίς το πρωί, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πολλές ώρες χθες το βράδυ. Το πακέτο των μετοχών τελικά πουλήθηκε στο ποσό των 2,7 δις δραχμών, ενώ ήδη ο ΣΟΕ πήρε προκαταβολή 300 εκατομμύρια δραχμές. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα επιλέξει η Ρίτσμοντ για τη νέα διοίκηση της ΠΑΕ, αλλά σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρόεδρος θα είναι έμισθος, ενώ θα υπάρχει και μάνατζερ που θα λαμβάνει οδηγίες απ' ευθείας από τους νέους ιδιοκτήτες. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Αλέξης Κούγιας, μόλις πληροφορήθηκε την πώληση της ομάδας δήλωσε ότι είναι μία ιστορική μέρα για την ΑΕΚ και πρέπει πλέον όλοι οι Ενωσίτες να είναι ενωμένοι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΑΕΚ πουλήθηκε σ' έναν οικονομικό κολοσσό, ο οποίος θα υλοποιήσει τα μεγάλα οράματα της ομάδας.

Με τον καλύτερο τρόπο γιόρτασε η ΑΕΚ τη νέα εποχή, που ανοίγεται μπροστά της με το νέο ιδοκτησιακό καθεστώς, στο σημερινό παιχνίδι της με την Ντύναμπουργκ Λετονίας, για το κύπελλο Κυπελούχων την οποία συνέτριψε με 5-0, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ, σωστή καταιγίδα δεν άφησε περιθώρεια στην λετονική ομάδα και θα μπορούσε να φτάσει σε διψήφιο αποτέλεσμα αν αξιοποιούσε τις μισές ευκαιρίες. Η ομάδα του Ντουμιτρίου ξεκίνησε με άγχος, το οποίο ξεπεράστηκε όμως, όταν κέρδισε πέναλτυ ο Κωστής στο 37' το οποίο εκτέλεσε ο Κοπιτσής εύστοχα. Προηγουμένως, ο προπονητής της Ενωσης είχε αντικαταστήσει τον Μπατιστα, καθώς δεν μπορούσε να τρέξει και να ανοίξει την άμυνα της Ντύναμπουργκ. Μετά ήταν όλα απλά για την ελληνική ομάδα, η οποία άρχισε να χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Το δεύτερο τέρμα σημείωσε έξοχα ο Κοπιτσής και πάλι στο 44', το τρίτο ο Κατσαβός στο 64', το τέταρτο ο Καλλιτζάκης στο 67', ενώ το σκορ έκλεισε στο 75' με τον Μαρτσέλο.

Με νίκη ξεκίνησε τους αγώνες του στον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκα η ομάδα μπάσκετ ανδρών του Ολυμπιακού, καθώς επικράτησε μέσα στην Κωνστατινούπολη με 70-67 της ισχυρής Εφες Πίλσεν παρουσία 5.000 φανατικών φιλάθλων της τουρκικής ομάδας. Η ελληνική ομάδα που είναι και κάτοχος του τροπαίου της διοργάνωσης, έχανε στο ημίχρονο με 36-33.

Το εντυπωσιακό τέρμα που σημείωσε χθες ο Γιαννακόπουλος και φυσικά η σπουδαία νίκη επί της Πόρτο, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στην σημερινή προπόνηση του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι προπονήθηκαν το μεσημέρι, προκειμένου να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντιναμπούργκα, και να πάρουν μία πρώτη γεύση από την προσεχή αντίπαλο τους στο πρωτάθλημα, αφού όπως είναι γνωστό Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Ολυμπιακό στάδιο για την τρίτη αγωνιστική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,54, γαλλικό φράγκο προς 47,79, λίρα Αγγλίας προς 455,59, ελβετικό φράγκο προς 194,95, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,46, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,72, τη λίρα Κύπρου προς 544,34 και την ECU προς 314,54 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 1683,59 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,47%, η οποία οφείλεται κυρίως στην προσφορά που εκδηλώθηκε για μετοχές τραπεζών. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 22,7 δισ. δρχ. Με αξιόλογη άνοδο 80 δραχμών, στις 6.730 έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με λίγες νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Ελλάδα και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 28 και στα νησιά 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 26 και 14 με 23 αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Thursday, 18 September 1997 - 18:00:28 UTC