Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 05/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η Αθήνα θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, κερδίζοντας στην τελική ψηφοφορία την Ρώμη με 25 ψήφους διαφορά.
- Στη Θεσσαλονίκη από το απόγευμα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως.
- Λαθρομετανάστες και βαλκανική πολιτική της Ελλάδας, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
- Σκληρή γλώσσα του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Αγκυρα, για τις απειλές περί προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.
- Οκτώ κιλά TNT, πυροκροτητές, φυτίλι και σφαίρες μετέφεραν Αλβανοί σε ταχύπλοο σκάφος, που κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές.
- Με τεράστια προβλήματα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά στην Αλβανία για τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η Αθήνα θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, κερδίζοντας στην τελική ψηφοφορία την Ρώμη με 25 ψήφους διαφορά.

Η Αθήνα θα αναλάβει τελικά τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στη Λοζάνη, τα 107 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επέλεξαν την Αθήνα, ως διοργανώτρια πόλη της Ολυμπιάδας του 2004. Τον κλειστό φάκελο με τη διοργανώτρια πόλη άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, λίγα λεπτά πριν από τις οχτώ βράδυ. Στην τελική ψηφοφορία είχαν μείνει η Ρώμη και η Αθήνα και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 66 ψήφοι υπέρ της Αθήνας και 41 ψήφοι υπέρ της Ρώμης. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπέγραψε τη σύμβαση για τη διοργάνωση των αγώνων.

Στη Θεσσαλονίκη από το απόγευμα ο πρωθυπουργός για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως.

Στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά το προσεχές δεκαήμερο ο παλμός της σύγχρονης τεχνολογίας, στο πλαίσιο της 62ης Διεθνούς Εκθέσεως, τα εγκαίνια της οποίας κήρυξε ο πρωθυπουργός. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στο επίσημο δείπνο, καθώς θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες της οικονομικής και εισοδηματικής πολιτικής για το 1998 και θα κάνει αναφορά στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική με ιδιαίτερη έμφαση τη διπλωματική στρατηγική της Ελλάδας στο χώρο των Βαλκανίων.

Λαθρομετανάστες και βαλκανική πολιτική της Ελλάδας, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Η βαλκανική πολιτική της ελλάδος και το θέμα της χορήγησης πράσινης κάρτας στους λαθρομετανάστες, κυρίως στους Αλβανούς, ήταν τα βασικά ζητήματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η βόρεια Ελλάδα κέντρο οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο των Βαλκανίων. Για το θέμα των λαθρομεταναστών αποφασίσθηκε να γίνει καταγραφή τους και να εκδοθούν προσωρινές κάρτες εργασίας.

Σκληρή γλώσσα του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Αγκυρα, για τις απειλές περί προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Σκληρή γλώσσα προς την Αγκυρα, για τις απειλές που εκτοξεύει περί προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών, σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθείσ την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποίησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε συνάντηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον Αστέρα. Ο υπουργός Αμύνης έκανε λόγο για ασύλληπτο εκβιασμό ανάλογο με αυτό του Χίτλερ κατά της Τσεχοσλοβακίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει σαφή θέση στις τουρκικές προκλήσεις.

Οκτώ κιλά TNT, πυροκροτητές, φυτίλι και σφαίρες μετέφεραν Αλβανοί σε ταχύπλοο σκάφος, που κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές.

Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει στις διωκτικές αρχές, ο προορισμός των κιλών ΤΝΤ, που υπήρχαν σε ταχύπλοο σκάφος Αλβανών και κατασχέθηκε ανοιχτά της Κέρκυρας. Στο σκάφος βρέθηκαν επίσης πυροκροτητές κοινοί και ηλεκτρικοί, βραδύκαυστο φυτίλι και σφαίρες για Καλάσνικοφ. Οι αλβανοί έπεσαν στη θάλασσα και κατάφεραν για διαφύγους.

Με τεράστια προβλήματα αρχίζει η νέα σχολική χρονιά στην Αλβανία για τα παιδιά της ελληνικής μειονότητας.

Αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου, η νέα σχολική χρονιά γιά τη στοιχειώδη και γιά τη μέση εκπαίδευση στην Αλβανία. Ωστόσο, η εκπαίδευση, που παρέχεται στην ελληνική μειονότητα, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ανεπαρκής, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε τα αρμόδια όργανα δεν γνωρίζουν, για το τι ακριβώς επικρατεί. Από δημοσιογραφική έρευνα του ΑΠΕ στην επαρχία Αργυροκάστρου, προκύπτει πως ήδη το 30 τοις εκατό των μαθητών της προηγούμενης σχολικής χρονιάς εγκατέλειψαν ταχωριά τους και μετέβησαν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα σχολικά κτίρια σε πολλές πόλεις και σε χωριά της γειτονικής χώρας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον να δοθούν στους μαθητές βιβλία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με αποκλεισμό τριών αγωνιστικών ημερών αποκλείσθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, ο διεθνής μέσος του ΠΑΟΚ Σπύρος Μαραγκός, ο οποίος όπως είναι γνωστό αποβλήθηκε στον πρώτο αγώνα της ομάδας του με την Σπάρτα Τρνάβα, για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Να σημειωθεί, ότι ο Μαραγκός έχει εκτίσει ήδη την μία αγωνιστική, αφού δεν έπαιξε στον επαναληπτικό με την σλοβακική ομάδα.

Την επανεμφανισή του, μετά από κάποιο καιρό σιωπής, έκανε σήμερα ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς με μία ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους για την πώληση των μετοχών της ΠΑΕ. Ο κ. Τροχανάς τόνισε ότι από το Μάιο προσπαθεί να πουλήσει τις μετοχές της Ενωσης με σκοπό τη διασφάλιση της ισχύος και της θέσης της ομάδας μέσα στο νέο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα δύο τελευταία χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ επισημαίνει ακόμη ότι απαιτείται υπομονή και σοβαρότητα, ενώ επιτέθηκε και προς τον πρόεδρο του ΤΑΚ ΑΕΚ Π. Φιλίππου για την αδιαφορία που έδειξε όταν ανακοινώθηκε τον Μάιο ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ πωλείται.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 290,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,87, γαλλικό φράγκο προς 47,52, λίρα Αγγλίας προς 460,22, ελβετικό φράγκο προς 194,51, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 14,40, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 240,02, τη λίρα Κύπρου προς 542,61 και την ECU προς 313,95 δραχμές.

Νευρικά και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου εν αναμονή της ψηφοφορίας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αρχικά επεκράτησαν μικρές πτωτικές τάσεις, στη συνέχεια η αγορά κινήθηκε ανοδικά για να κλείσει τελικά ο γενικός δείκτης στις 1541,00 μονάδες με μικρή άνοδο 0,28%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 13 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα δυτικά 16 με 31 και στην υπόλοιπη χώρα 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ισχυρούς και τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει από 18 μέχρι 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 17 με 26 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 5 September 1997 - 18:00:30 UTC