Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,02/09/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Βόμβα με στόχο τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ορεστιάδος εξερράγη στα χέρια της γραμματέας του, η οποία και τραυματίσθηκε σοβαρά.
- Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Μεταφορών. Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέδωσε ο Χάρης Καστανίδης στον Τάσο Μαντέλη.
- Ενταση στο χώρο της Παιδείας. Αποχή απο τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.
- Πρόσκληση στη βάση της ΝΔ να συμμετάσχει στη νέα πορεία του κόμματος απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής.
- Στο 10,3% εφθασε το '96 η ανεργία, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας πλήτει τις γυναίκες.
- Και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπο το Γιάννο Παπαντωνίου με αντικείμενο τα εσοδα.
- Ικανοποίηση στην Αθήνα απο την προειδοποίηση του Ζακ Πόος στην Αγκυρα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βόμβα με στόχο τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ορεστιάδος εξερράγη στα χέρια της γραμματέας του, η οποία και τραυματίσθηκε σοβαρά.

Τον πρόεδρο Πρωτοδικών Ορεστιάδος, Φώτη Κοιμισκίδη, είχε στόχο ο αυτοσχέδιος μηχανισμός που εξερράγη στα χέρια της γραμματέας του Χρύσας Παραπαγγίδου, η οποία τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε δέμα με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ και απουσία του Προέδρου Πρωτοδικών ανοίχτηκε απο τη γραμματέα του, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για την έκρηξη.

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Μεταφορών. Ιδιαίτερα συγκινημένος παρέδωσε ο Χάρης Καστανίδης στον Τάσο Μαντέλη.

Την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του έδωσε ο νέος υπουργός μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου. Ο παραιτηθείς Χάρης Καστανίδης, φανερά συγκινημένος επανέλαβε τα περί συμφερόντων που εμπόδισαν το έργο το, αλλά κατέστησε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο, οτι δεν έχει καμία ανάμιξη ο πρωθυπουργός, η φιλία με τον οποίο προέρχεται από παλιά. Λίγο αργότερα ο κ.Μαντέλης παρέδωσε στον κ.Σταύρο Μπένο, ο οποίος τον αντικαθιστά ως υφυπουργός εσωτερικών.

Ενταση στο χώρο της Παιδείας. Αποχή απο τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Με σημαντικά προβλήματα αναμένεται να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, καθώς οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε θέση μάχης. Αποχή απο το εξεταστικό και διδακτικό έργο τους αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, καθώς δεν έχει επιλυθεί το αίτημα της μισθολογικής εξέλιξή τους.Την ίδια ώρα, δάσκαλοι και καθηγητές βγαίνουν και πάλι στους δρόμους,για το θέμα της επετηρίδας. Οι καθηγητές αναμένεται να επικυρώσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου.

Πρόσκληση στη βάση της ΝΔ να συμμετάσχει στη νέα πορεία του κόμματος απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής.

Πρόσκληση στη βάση της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχει στη νέα πορεία του κόμματος, με "πίστη, όραμα και έμπνευση" απηύθυνε χθες το βράδι ο Πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του σε συνεστίαση κομματικών στελεχών του νομού Αρτας. Σήμερα, ο κ. Καραμανλής, επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού στην περιοχή Τύρια, όπου εκ νέου κατήγγειλε τις καθυστερήσεις στην προώθηση έργων υποδομής. Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε "εσφαλμένη, ανορθολογική, αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη" την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία - όπως τόνισε - γίνεται "με άλλοθι την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Στο 10,3% εφθασε το '96 η ανεργία, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας πλήτει τις γυναίκες.

Στο 10,3% έφθασε το 1996 η ανεργία στη χώρα μας,ενώ αύξηση σημείωσε και η απασχόληση. Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής υπηρεσίας, οι έλληνες φαίνεται να προτιμούν το δημόσιο, τις τράπεζες και τις μεταφορές, όπου παρουσιάζεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης, ενώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας, τη μεγαλύτερη ανεργία παρουσιάζουν Μακεδονία, Ηπειρος και Αττική και τη μικρότερη τα Ιόνια, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη. Τέλος, μεγάλο είναι το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες.

Και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπο το Γιάννο Παπαντωνίου με αντικείμενο τα εσοδα.

Και νέα σύσκεψη,για το θέμα της οικονομίας, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γιάννου Παπαντωνίου και τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γιώργου Δρυ και Νίκου Χριστοδουλάκη. Στη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία των εσόδων και των δαπανών του κράτους, καθώς και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι συσκέψεις αυτές θα επαναληφθούν ενόψει μάλιστα και της ομιλίας του πρωθυπουργού, στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο.

Ικανοποίηση στην Αθήνα απο την προειδοποίηση του Ζακ Πόος στην Αγκυρα.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης, για τις δηλώσεις που έκανε στην Αγκυρα ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Πόος, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πόος προειδοποίησε την Αγκυρα οτι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται μέσα απο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τσάμπιονς λιγκ απασχολεί αποκλειστικά παίχτες και τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, αφού η αίγλη και η σημασία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι εντελώς διαφορετική απ' αυτή των εσωτερικών υποχρεώσεων της ομάδας. Ο Μπάγιεβιτς έχει ρίξει όλο το βάρος της προσοχής του στην παρακολούθηση των προσεχών αντιπάλων του Ολυμπιακού, θέλοντας να δει από πρώτο χέρι, τόσο την Πόρτο, όσο και την Ρεάλ με την Ρόζεμπουργκ.

Ικανοποιημένος τόσο από την εμφάνιση, όσο και από το αποτέλεσμα του αγώνα της Τούμπας εμφανίστηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο τεχνικός της ΑΕΚ Ντουμίτρου Ντουμιτρίου. Ο προπονητής του δικεφάλου είπε ότι η ομάδα του φάνηκε πιο έτοιμη στο γήπεδο από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος προσπάθησε να απειλήσει την εστία της ΑΕΚ μόνο με φάουλ του Φρατζέσκου, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει και το εγκώμιο του Ατματσίδη. Ο Ντουμιτρίου αναφέρθηκε ακόμη στον τραυματισμό του Ντέμη Νικολαϊδη, αφήνοντας να ενοηθεί ότι εάν δεν έβγαινε από το παιχνίδι ίσως η ομάδα του να έφευγε με τους τρεις βαθμούς της νίκης. Τέλος, ο Ντουμιτρίου είπε ότι η ΑΕΚ είναι ευρωπαϊκή ομάδα με υψηλούς στόχους, που μπορεί να φτάσει έως και τον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων.

Την ικανοποίηση του για το νικηφόρο αποτέλεσμα της πρεμιέρας στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο, εξέφρασε σήμερα ο προπονητής του Παναθηναϊκού Βασίλης Δανιήλ. Ο προπονητής των πρασίνων διευκρίνισε πάντως ότι παρά τη νίκη διέκρινε κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να βελτιώσει η ομάδα του. Αυτά είναι η αξιοποίηση των στατικών φάσεων, οι λανθασμένες επιλογές στην τελική προσπάθεια και ο τρόπος να αποφεύγουν την παγίδα του οφ σάϊντ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: Δολλάριο ΗΠΑ προς 290,64 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159, 59, γαλλικό φράγκο προς 47,42, λίρα Αγγλίας προς 464,03, ελβετικό φράγκο προς 194,12, 100 ιταλικές λιρέτες προς 16,37, 100 γιεν Ιαπωνίας προς 238,69, λίρα Κύπρου προς 542,Ο1 και η Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 313,78 δραχμές.

Με αξιόλογη άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου,με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 1543, 80 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 0,95%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 12,7 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 6 δις αφορούν "πακέτο" μετοχών της ΒΙΟΧΑΛΚΩ. Με σημαντική άνοδο 130 δραχμών έκλεισε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ στις 6.380 δραχμές. Η ισοτιμία του δολαρίου έκλεισε με μικρή άνοδο έναντι της δραχμής και το αμερικανικό νόμισμα θα πωλείται απο τις εμπορικές τράπεζες στις 290,65 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις, αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές, στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις.Η θερμοκρασία στα βορεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 30 και στα νησιά 20 με 28 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 20 με 29 και 18 με 27 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 2 September 1997 - 18:00:26 UTC