Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,18/08/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εγρήγορση του πολιτικού κόσμου και του Απόδημου Ελληνισμού, ζητά η Αθήνα για να αντιμετωπισθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό.
- Ολοκλήρωσε την επισκεψή στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αύριο επιστρέφει στο Φανάρι.
- Βρετανός ηθοποιός απαγχονίστηκε επί σκηνής, στην Χαλκιδική.
- Αρχίζει αύριο στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του νόμου Πεπονή.
- Ναυτικό ατύχημα με 11 τραυματίες στο λιμάνι της Σουβάλας στην Αιγινα.
- Αρχισε το Παγκόσμο σεισμολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.
- Μπαράζ ληστειών σε βάρος της Τράπεζας Κρήτης στη Νίκαια και της Πίστεως στο Αιγάλεω. Συνελήφθη ο ένας ληστής.
- Πάνω από 140 κιλά χασίς κατέσχεσαν οι διωκτικές αρχές, στην Πάτρα και τα Γιαννιτσά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εγρήγορση του πολιτικού κόσμου και του Απόδημου Ελληνισμού, ζητά η Αθήνα για να αντιμετωπισθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό.

Την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και αντίδρασης στην τουρκική αδιαλλαξία, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και του Απόδημού Ελληνισμού, τονίζει το υπουργείο εξωτερικών μετά το ναυάγιο των συνομιλιών του Μοντρέ και τις συνεχιζόμενες απειλές του Ντενκτάς για διχοτόμηση της Κύπρου. Το προσεχές διάστημα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κύπρου, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής στις περαιτέρω κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ολοκλήρωσε την επισκεψή στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και αύριο επιστρέφει στο Φανάρι.

Με την επισκεψή του στα Ψαρά και τις Οινούσες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ολοκήρωσε την τριήμερη επισκεψή του στη Χίο και αύριο θα αναχωρήσει αεροπορικώς για το Φανάρι. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε νοσοκομείο της Χίου και ευλόγησε τους ασθενείς, ενώ έγινε δεκτός με το βυζαντινό τυπικό στην ιστορική νέα μονή της Χίου, η οποία χτίστηκε το 1045 μ.Χ. απο τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο το Μονομάχο.

Βρετανός ηθοποιός απαγχονίστηκε επί σκηνής, στην Χαλκιδική.

Τo θέατρο, η ζωή και ο θάνατος ταυτίστηκαν τραγικά για τον 26χρονο Βρετανό ηθοποιό Τόνυ Γουίλερ, ο οποίος απαγχονίστηκε επί σκηνής, ενώ υποδυόταν το ρόλο του Ιούδα που απαχγονίζεται. Ο Τόνυ Γουίλερ, εργαζόταν ως αντιματέρ τα τελευταία τρία χρόνια στην ομάδα ψυχαγωγίας του ξενοδοχείου "Σάνι" στη Χαλκιδική και υποδυόταν το ρόλο του Ιούδα στην παράσταση "Ιησούς Χριστός Σούπερ Σταρ". Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ηθοποιός έμεινε πραγματικά κρεμασμένος, αφού δεν μπήκε στην πλάτη ο ειδικός γάντζος που τον συγκρατεί, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα.

Αρχίζει αύριο στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του νόμου Πεπονή.

Αρχίζει αύριο στο θερινό τμήμα της Βουλής η συζήτηση για την επέκταση και στις ΔΕΚΟ, του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση του συστήματος προσλήψεων στις Δημόσιες Τράπεζες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προσλήψεις θα γίνονται με Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα διεξάγεται κάθε Οκτώβριο, ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου καταργούνται τα λεγόμενα κοινωνικά κριτήρια.

Ναυτικό ατύχημα με 11 τραυματίες στο λιμάνι της Σουβάλας στην Αιγινα.

Ναυτικό ατύχημα με 11 τραυματίες σημειώθηκε στο λιμάνι της Σουβάλας, στη Αίγινα, όταν το φέρρυ-μπόουτ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Π, με 100 επιβάτες και 30 οχήματα, προσέκρουσε στην προβλήτα, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, ενώ δύο διακομίσθηκαν στο Ασκληπείο Βούλας. Τόσο το πλοίο όσο και ορισμένα αυτοκίνητα υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Αρχισε το Παγκόσμο σεισμολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Με τη συμμετοχή περίπου 1500 σεισμολόγων απ'όλο τον κόσμο, άρχισαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Διεθνούς Σεισμολογικού Συνεδρίου. Ενα απο τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, είναι και η υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου. Ο καθηγητής της Σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού αλλά και των πολιτών για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού την προσεχή δεκαετία, της τάξης των 7 ρίχτερ.

Μπαράζ ληστειών σε βάρος της Τράπεζας Κρήτης στη Νίκαια και της Πίστεως στο Αιγάλεω. Συνελήφθη ο ένας ληστής.

Με μπαράζ ληστειών άρχισε η εβδομάδα. Η πρώτη έγινε στην τράπεζα Κρήτης στο Κορυδαλλό, με δράστη τον Λευτέρη Σαουλίδη, 47 ετών, ο οποίος με ψεύτικο αεροβόλο πιστόλι απέσπασε περίπου 1.300.000 δραχμές αλλά συνελήφθη από πελάτες και υπαλλήλους της Τράπεζας. Η δεύτερη ληστεία έγινε σε βάρος της τράπεζας Πίστεως, στο Αιγάλεω, απ' οπου ο δράστης με την απειλή όπλου ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξε 2,5 εκατομμύρια δρχ και διέφυγε με παπάκι. Αποτυχημένη απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής, που μετέφερε 10 εκατομμύρια δρχ, έγινε και στην Καβάλα. Δράστης είναι ο Βασίλης Παπαδόπουλος, 31 ετών, λιμενεργάτης,που τελικά συνελήφθη.

Πάνω από 140 κιλά χασίς κατέσχεσαν οι διωκτικές αρχές, στην Πάτρα και τα Γιαννιτσά.

Πάνω από 140 κιλά χασίς κατέσχεσαν οι διωκτικές αρχές στην Πάτρα και τα Γιαννιτσά. Στο λιμάνι της Πάτρας εντοπίσθηκε φορτηγάκι που οδηγούσε Αλβανός, στο οποίο εκπαιδευμένος σκύλος ανακάλυψε 113 κιλά χασίς σε ειδική κρύπτη. Ο αλβανός κατάφερε να διαφύγει. Στην περιοχή των Γιαννιτσών, αστυνομικοί συνέλαβαν, ύστερα από καταδίωξη δύο τσιγγάνους από την Αθήνα και ένας αλαβανό, γιατί στο φορτηγάκι που επέβαιναν, υπήρχαν 31 κιλά χασίς.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε φιλικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Νίκαιας ο τοπικός Ιωνικός επικράτησε της ΑΕΚ με το εντυπωσιακό 4-1. Η ομάδα του Ντουμιτρίου προβλημάτισε με την αποδοσή της, αν και έπαιζε με 10 παίχτες από το 30ο λεπτό του αγώνα, μετά την αποβολή του Σαβέβσκι για εξύβριση όπως υποστήριξε ο διαιτητής του αγώνα... Επίσης, η ΑΕΚ αγωνίστηκε χωρίς πολλά βασικά στελέχη της, ανάμεσα στους οποίους και οι Ατματσίδης, Νικολαϊδης, Κασάπης και Ντόμπος. Τα τέρματα για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Φρούσος (15' και 53'), Κλάεβιτς (43' με πέναλτι) και Αφάς (47'), ενώ για την ΑΕΚ σκόραρε ο Μαλαδένης (9').

Σοβαρά τραυματίστηκε ο Νοτιοαφρικάνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Ραμπούτα, καθώς κτύπησε σε προπόνηση της εθνικής ομάδας της χώρας του, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο παίχτης παραμένει σε κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ και αναμένεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, μόλις σηκωθεί, όπως δήλωσε και ο ίδιος σε παράγοντες του ΠΑΟΚ. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραμπούτα θα επανέλθει στους αγωνιστικούς χώρους την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, προκρίθηκε στους "8" του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Σεβίλη, παρά το γεγονός ότι στον αγώνα της 5ης και τελευταίας ημέρας για την πρώτη φάση της διοργάνωσης, ηττήθηκε με 6-5 από την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική ομάδα, η οποία πήρε την 4η θέση στον Α' Ομιλο θα αντιμετωπίσει την Τρίτη την Κροατία. Στις οχτώ κορυφαίες ομάδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει περάσει και η εθνική ομάδα γυναικών, η οποία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία.

Την εθνική ομάδα της Κύπρου θα αντιμετωπίσει τελικά αύριο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το παιχνίδι με την Σλοβενία, που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο αγώνας με την Κύπρο, επρόκειτο να ματαιωθεί αφού οι κυπριακές ομάδες δεν επέτρεπαν στους παίκτες τους, να έλθουν στην Κρήτη, όπου και θα γίνει αύριο το παιχνίδι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,75 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,55, γαλλικό φράγκο προς 47,36, λίρα Αγγλίας προς 465,84, ελβετικό φράγκο προς 192,54, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,21, τη λίρα Κύπρου προς 542,31 και την ECU προς 313,22 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει σημαντική υποχώρηση 1,39%, κλείνοντας στις 1622,90 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και η αξία τους έφθασε τα 7,8 δισ. δραχμές. Αξιόλογη άνοδο κατά 60 δραχμές σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ και έκλεισε στις 6.610 δραχμές. Σημαντική υποχώρηση κατά 3,5 δραχμές σημείωσε η ισοτιμία του δολλαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και οι εμπορικές τράπεζες θα πωλούν αύριο το δολλάριο στις 289,76 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός και στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο νότιο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 16 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 32 και στα νησιά 22 με 29 βαθμούς. Τοπικές νεφώσεις με βροχή το απόγευμα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 31 και 19 με 29 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 18 August 1997 - 19:00:16 UTC