Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 20/07/1997 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, που οδήγησε στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες κυπρίους.
- Προκλητικά οι τουρκοκύπριοι πανηγύρισαν την μαύρη επέτειο, ενώ τουρκικό αεροπλάνο παραβίασε τον κυπριακό εναέριο χώρο.
- Αρχισε το 7ο Παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη.
- Κηδεύτηκε σήμερα στο Ρεγγίνιο Φθιώτιδας ο 20χρονος στρατιώτης, που σκοτώθηκε πριν δύο ημέρες σε φυλάκιο των ελληνοαλβανικών συνόρων.
- Απελευθερώθηκαν οι τέσσερις Ελληνες που απήχθησαν από Αλβανούς μαφιόζους στη Διποταμιά Καστοριάς.
- Περιοδεία στην περιοχή της Κορυτσάς πραγματοποίησε ο Ελληνας πρέσβης στην Αλβανία.
- Ενας χρόνος χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, που οδήγησε στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες κυπρίους.

Ημέρα μνήμης η σημερινή, καθώς συμπληρώνονται 23 χρόνια απο την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, που απέδειξε στην πράξη τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και οδήγησε στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες κυπρίους, δημιουργώντας το δράμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων. Το πρωί τελέστηκε στην ελεύθερη Λευκωσία μνημόσυνο για τους πεσόντες στην εισβολή, ενώ ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, διαβεβαίωσε σε μήνυμά του οτι δεν θα δεχθεί λύση του προβλήματος, αν δεν διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Μνημόσυνο τελέστηκε και στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ μηνύματα με αφορμή την επέτειο εξέδωσε το σύνολο του πολιτικού κόσμου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Προκλητικά οι τουρκοκύπριοι πανηγύρισαν την μαύρη επέτειο, ενώ τουρκικό αεροπλάνο παραβίασε τον κυπριακό εναέριο χώρο.

Στα κατεχόμενα συνεχίστηκαν οι προκλήσεις των τουρκικών δυνάμεων που πανηγύρισαν επιδεικτικά για τη μαύρη επέτειο. Το πρωϊ έγινε πτώση αλεξιπτωτιστών στην κατεχόμενη Λευκωσία απο τουρκικό αεροπλάνο που παραβίασε για αρκετή ώρα τον κυπριακό εναέριο χώρο. Στο ψευδοκράτος μετέβη και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ συνοδευόμενος απο επτά υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης. Σε ομιλία του ανέφερε οτι η ενσωμάτωση των κατεχομένων είναι αναπόφευκτη μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Τα κατεχόμενα, είπε, θα λειτουργούν σαν ανεξάρτητο κράτος αλλα η εξωτερική πολιτική και η άμυνα θα ασκούνται απο την Τουρκία. Απο την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς προκάλεσε και πάλι δηλώνοντας οτι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η Τουρκία δεν μπλοφάρει και αυτό, είπε, το απέδειξε το 1974.

Αρχισε το 7ο Παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη.

Στις διαβουλεύσεις υπο την αιγίδα του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ η Ελλάδα συμμετέχει με στόχο την ικανοποίηση των γνωστών πάγιων θέσεών της και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί οτι δεν δεχόμαστε αμφισβητήσεις ή συγχύσεις γύρω απο την ταυτότητά μας, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος κηρύσσοντας την έναρξη του 7ου Παγκόσμιου συνέδριου των Παμμακεδονικών Ενώσεων σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής σημείωσε οτι η χώρα μας δεν θα πρέπει στο όνομα της καλής γειτονίας να οδηγείται σε εύκολες λύσεις ή συμβιβασμούς. Επεσήμανε οτι στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων δεν χωρούν κομματικά παιχνίδια και προσωπικές στρατηγικές. Το αδιαπραγμάτευτο του ονόματος τόνισαν και οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Κηδεύτηκε σήμερα στο Ρεγγίνιο Φθιώτιδας ο 20χρονος στρατιώτης, που σκοτώθηκε πριν δύο ημέρες σε φυλάκιο των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Κηδευτηκε σήμερα στο Ρεγγίνειο Φθιώτιδας ο 20χρονος στρατιώτης Γιώργος Σοσόνης ο οποίος σκοτώθηκε πριν απο δυο ημέρες σε φυλάκιο των ελληνοαλβανικών συνόρων. Οι συγγενείς και οι φίλοι του θύματος κρατούν επιφυλάξεις απο την επίσημη εκδοχή του θανάτου του χωρίς να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο δολοφονίας του άτυχου στρατιωτη, ο οποίος ήθελε μόλις πέντε ημέρες για ν'απολυθεί. Μάλιστα ο πατέρας του 20χρονου αποκάλυψε σήμερα οτι ο γιός του είχε τραυματιστεί στο πόδι με πυροβόλο όπλο πριν απο περίπου 15 ημέρες μετά απο συμπλοκή με λαθρέμπορο.

Απελευθερώθηκαν οι τέσσερις Ελληνες που απήχθησαν από Αλβανούς μαφιόζους στη Διποταμιά Καστοριάς.

Αισιο τέλος είχε η περιπέτεια των τεσσάρων Ελλήνων γεωργών που απήχθησαν χθες σε αγροτική περιοχή, κοντά στο χωριό Διποταμιά Καστοριάς από Αλβανούς μαφιόζους, οι οποίοι απαιτούσαν την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων δρχ για να τους απελευθερώσουν. Υστερα από διαπραγματεύσεις των τοπικών αρχών με τους απαγωγείς, αλλά και με τη συνεργασία της Αλβανικής αστυνομίας, οι δράστες απελευθέρωσαν όλους τους ομήρους, δίχως να καταβληθούν τα λύτρα.

Περιοδεία στην περιοχή της Κορυτσάς πραγματοποίησε ο Ελληνας πρέσβης στην Αλβανία.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία στην περιοχή της Κορυτσάς που πραγματοποίησε ο Ελληνας πρέσβης στην Αλβανία Κ. Πρεβεδουράκης η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα επισκέψεων σε πόλεις της Αλβανίας, προκειμένου να τονισθεί η συνεισφορά της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα για το ξεπέρασμα της πολύπλευρης κρίσης της. Ο Ελληνας πρέσβης επισκεφθηκε τις εγκαταστάσεις του ελληνικού λόχου,που εδρεύει στο Ελμπασάν, καθώς και τους χώρους του Γενικού Προξενείου Κορυτσάς, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει τους αμέσως επόμενους μήνες μετά από 60 χρόνια διακοπής του και αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων.

Ενας χρόνος χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα απο το θάνατο της μεγάλης ηθοποιού Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η οικογενειά της, συγγενείς φίλοι και συνεργάτες, τέλεσαν το μεσημέρι μνημόσυνο στο Α'νεκροταφείο Αθηνών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιδιαίτερα αισιόδοξα ήταν τα μυνήματα που πήραν οι διοικούντες την ΑΕΚ από τους συναδέλφους τους στην Μπενφίκα, σχετικά με την μεταγραφή του Ρουμάνου μέσου Παντούρου και έτσι οι Αλέξης Κούγιας και Νίκος Στράτος μεταβαίνουν αύριο στην Λισαβόνα. Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό της σιγουριάς που υπάρχει στην Ενωση για την απόκτηση του Παντούρου, είναι το γεγονός ότι άνθρωποι της ΑΕΚ έβγαλαν εισιτήριο στο όνομα του Ρουμάνου άσου για την Τρίτη, με προορισμό το Μόναχο. Ακόμη, στην Γερμανία όπου και προετοιμάζεται η ΑΕΚ έφθασε χθες και ο νεαρός Βραζιλιάνος Ντουρμόντ.

Αήττητη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ, που διεξάγονται στη Βουλγαρία, η εθνική μας ομάδα των Ελπίδων, καθώς στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα της για την διοργάνωση, νίκησε την ομάδα των γηπεδούχων με 100-75 και κατέλαβε την πρώτη θέση και φυσικά την πρόκριση στα τελικά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης "Αθήνα 2004" κ. Γιάννα Αγγελοπούλου σε συνέντευξή που έδωσε στο οικονομικό πρόγραμμα του CNN, με τον τίτλο "World Βusiness Today", επεσήμανε οτι η ελληνική υποψηφιότητα, αυτή τη φορά, προσφέρει τις διαστάσεις μιας καινούργιας πόλης της Αθήνας,από την άποψη των μετακινήσεων, των τηλεπικοινωνιών, του περιβάλλοντος,της διαμονής και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 285,82 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,50, γαλλικό φράγκο προς 47,25, λίρα Αγγλίας προς 479,08, ελβετικό φράγκο προς 193,40, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,40, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 248,12, τη λίρα Κύπρου προς 544,91 και την ECU προς 314,50 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο σε όλη τη χώρα αλλά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις.Το πρωϊ στα δυτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά απο 18 έως 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 21 έως 35 και στα νησιά απο 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο στην Αττική και ττην Θεσσαλονίκη αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνεόυν βορειοδυτικοί ασθενείς εως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 23 έως 35 βαθμούς και στην Θεσσαλονίκη απο 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Sunday, 20 July 1997 - 19:00:17 UTC