Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,12/07/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός με τη συναίνεση του Υπουργικού Συμβουλίου στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης.
- Ατιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.
- Συνεχίζεται η απεργία των φαρμακοποιών και των νοσοκομειακών γιατρών.
- Προσχέδιο κοινής διακήρυξης παρουσίασε ο ΟΗΕ στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.
- Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Γκύζη Θήβας.
- Κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος βυθίστηκε ανοιχτά της Χίου. Δεκαπέντε πνίγηκαν και 19 αγοούνται.
- Συνεχίζονται οι καταθέσεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.
- Αφαντοι οι δύο αλβανοί που δραπέτευσαν απο τις φυλακές Αλικαρνασσού.
- Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη του σεσημασμένου κακοποιού Βασίλη Νέστορα.
- Την έναρξη διαπαραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση του 1998 θα ζητήσει η ΑΔΕΔΥ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Τη Σλοβενία νίκησε η εθνική ομάδα μπάσκετ παίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελγίου.
- Στη Γερμανία θα προετοιμαστεί η ΑΕΚ για τη νέα σεζόν.
- Τον Περουβιανό διεθνή επιθετικό ποδοσφαιριστή της Μελγκάρ, Πάολο Κομίγκεζ, απέκτησε ο ΠΑΟΚ.
- Τη δυσαρέσκεια του για τη διοίκηση του Ολυμπιακού εξέφρασε ο Γιώργος Σιγάλας.
- Τέταρτη συνεχή νίκη της εθνικής μας ομάδα υδατοσφαίρισης στην Πράγα.
- Υπέρ της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, ο Γ.Γ της Φίμπα.
- Τραυματίστηκε ο πρωταθλητής της ιστιοπλοίας,Αιμίλιος Παπαθανασίου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός με τη συναίνεση του Υπουργικού Συμβουλίου στο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης.

Τη συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου, συνάντησε η συμφωνία Σημίτη- Ντεμιρέλ για τα ελληνοτουρκικά. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ικανοποιημένος, ενώ ο υπουργός τύπου δήλωσε ότι υπήρξε ομοφωνία. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ κάποιες επιφυλάξεις, όχι επί της ουσίας, διατύπωσε ο Γεράσιμος Αρσένης.Ο κ. Ρέππας εξέφρασε τη δυσφορία της κυβέρνησης για το κείμενο που έχουν υπογράψει οι 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για ενημέρωση.

Ατιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.

Η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν ικανοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία με νεώτερες ανακοινώσεις τους, ζητούν πρόσθετη πληροφόρηση και διάλογο. Την ``ενημέρωση του ελληνικού λαού`` από την κυβέρνηση, σχετικά με τις διατυπώσεις και τις συνθήκες υπογραφής του ελληνοτουρκικού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, ζήτησε και σήμερα η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου Τύπου, Αρη Σπηλιωτόπουλου, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, επιμένουν στην έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Από πλευράς της, η ΠΟΛΑΝ συνεχίζει την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης για την υπογραφή του κειμένου αρχών, αφήνοντας αιχμές κατά του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συνεχίζεται η απεργία των φαρμακοποιών και των νοσοκομειακών γιατρών.

Συνεδριάζει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του. Στην Αττική τα φαρμακεία θα ειναι κλειστά μέχρι την Τετάρτη, ενω την ίδια μέρα λήγει και η νέα απεργία των νοσοκομειακών γιατρών.

Προσχέδιο κοινής διακήρυξης παρουσίασε ο ΟΗΕ στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

Προσχέδιο κοινής διακήρυξης επέδωσε στον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στις εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες, που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. Το προσχέδιο έχει πολλές ομοιότητες με τη Δέσμη Ιδεών του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος - Γκάλι και επικεντρώνεται στη συνταγματική πτυχή και το θέμα της κυριαρχίας. Στόχος του εγγράφου είναι να στοιχειοθετηθούν οι "συνταγματικές αρχές" και να υπάρξει κάποια συμφωνία μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των συνομιλιών που πρόκειται να λάβει χώρα στα μέσα Αυγούστου στη Γενεύη.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Γκύζη Θήβας.

Σε εξέλιξη είναι απο χθές η πυρακαγιά στο Γκύζι Θήβας.Αντίθετα τέθηκε υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Μαγνησία. Ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, αναφερόμενος στη πυρκαγιά στο Σέιχ Σου αναγνώρισε την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών για την καταστροφή του, επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός θα καταλογίσει τις πολιτικες ευθύνες μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες που διενεργούνται, ενώ αναφέρθηκε και στις ποινικές ευθύνες που πιθανόν θα αποδοθούν σε πολίτες από την έρευνα που διενεργεί η δικαιοσύνη. Ο υφυπουργός Γεωργίας εξήγγειλε νέα συμπληρωματικά έργα για την αναδάσωση του δάσους του Σέιχ Σου,ενω τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της γενικής γραμματείας δασών.

Κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας δεν επιτρέπουν την έναρξη αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση που περιέχεται για την Τουρκία στην AGENTA 2000, η οποία αποτελεί ως γνωστό την έκθεση που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Επιτροπή για το θέμα της διεύρυνσης. Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαφορές αναφέρεται ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο μπορούν να ξεπεραστούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προσφυγή σε οργανισμός όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επίσης, επισημαίνεται η σημασία που έχει η ενεργοποίηση της Τουρκίας για την εξεύρεση μιας διαρκούς και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος βυθίστηκε ανοιχτά της Χίου. Δεκαπέντε πνίγηκαν και 19 αγοούνται.

Τραγωδία χθες ανοικτά της Χίου. Τουρκικό δουλεμπορικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν λαθρομετανάστες, που θα αποβιβάζονταν στα παράλια της Χίου βυθίστηκε το βράδυ της Τετάρτης. Μέχρι τώρα ανασύρθηκαν 15 πτώματα, ενω αγνοείται η τύχη άλλων 19 λαθρομεταναστών. Στο μεταξύ, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου επέβαλε δέκα χρόνια κάθειρξη και 65 εκατομμύρια πρόστιμο στον 34χρονo Τούρκο δουλέμπορο,ο οποίος αποβίβασε 64 Ιρακινούς λαθρομετανάστες στα παράλια της Σάμου.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις των κατηγορουμένων στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

Ακόμα δύο κατηγορούμενοι στη γνωστή υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ζήτησαν και πήραν ολιγοήμερη προθεσμία από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές για να απολογηθούν. Πρόκειται για τα μέλη του πρώην Δ.Σ. του ΟΤΕ, Δημήτρη Κυριαζόπουλο και Κωνσταντίνο Αμπατζή. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχουν προσέλθει στους ανακριτές και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για να ζητήσουν και αυτοί προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Τελευταίοι θα κληθούν να απολογηθούν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Πέτρος Λάμπρου, που κατηγορείται για απιστία, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΔΣ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτης Κόκαλης και ο διευθυντής της ΖΗΜΕΝΣ Ηλίας Γεωργίου που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας.

Αφαντοι οι δύο αλβανοί που δραπέτευσαν απο τις φυλακές Αλικαρνασσού.

Οι δύο Αλβανοί, που δραπέτευσαν απο τις φυλακές Αλικαρνασσού απήγαγαν χθες τον 67χρονο, Νίκο Χασουράκη, από την Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος όμως στη συνέχεια κατόρθωσε να τους ξεφύγει. Οι Αλβανοί του ζήτησαν να τους μεταφέρει στην περιοχή Τσούτσουρα της νότιας Κρήτης. Αστυνομικές δυνάμεις εχουν εξαπολύσει ανρθωποκυνηγητό στην περιοχή του Ζαρού για τον εντοπισμό των δραπετών.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη του σεσημασμένου κακοποιού Βασίλη Νέστορα.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη του σεσημασμένου κακοποιού Βασίλη Νέστορα, 32 χρόνων, ο οποίος έριξε χειροβομβίδα σε αυτοκίνητο της αστυνομίας, όταν αστυνομικοί πήγαν να κάνουν έλεγχο στο σπίτι του, μετά από καταγγελίες ότι κακοποιούσε τη μητέρα του. Από την έκρηξη τραυματίσθηκαν οι αστυνομικοί Γιώργος Αθανασόπουλος και Σωτήρης Θεσσαλονικιός, που νοσηλεύονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη διαπαραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση του 1998 θα ζητήσει η ΑΔΕΔΥ.

Πρόσκληση για διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων, που θα πάρουν το 1998 οι δημόσιοι υπάλληλοι, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες από την ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Στην τολμηρή αυτή πρωτοβουλία αναμένεται να καταφύγει η ΑΔΕΔΥ, αν και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις στο δημόσιο, μετά την προχθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος αποδέχεται το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ "κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Σλοβενία νίκησε η εθνική ομάδα μπάσκετ παίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελγίου.

Με νίκη ξεκίνησε τους αγώνες της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βέλγιο η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των Παίδων, αφού επικράτησε της αντίστοιχης της Σλοβενίας με 63-61.Ο αγώνας κρίθηκε με ένα καλάθι δύο πόντων του Πέτα, οκτώ δεύτερα από τη λήξη του.

Στη Γερμανία θα προετοιμαστεί η ΑΕΚ για τη νέα σεζόν.

Για τη Γερμανία,αναχώρησε η ΑΕΚ,όπου θα πραγματοποιήσει τα βασικό στάδιο της προετοιμασίας της για τη νέα σεζόν.Σε δηλώσεις του ο νέος προπονητής της ομάδα Ντουμίτρου Ντουμιτρίου,τόνισε οτι η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Νίκας Μπαντούρου της Μπενφίκα και ήδη βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή μαζί του.

Τον Περουβιανό διεθνή επιθετικό ποδοσφαιριστή της Μελγκάρ, Πάολο Κομίγκεζ, απέκτησε ο ΠΑΟΚ.

Τον Περουβιανό διεθνή επιθετικό ποδοσφαιριστή της Μελγκάρ, Πάολο Κομίγκεζ, απέκτησε ο ΠΑΟΚ για τέσσερα χρόνια έναντι 300 εκατομμυρίων δραχμών. Ο Κομίγκεζ έπαιξε και στο Κόπα Αμέρικα με την εθνική ομάδα της χώρας του όπου σημείωσε 2 τέρματα.

Τη δυσαρέσκεια του για τη διοίκηση του Ολυμπιακού εξέφρασε ο Γιώργος Σιγάλας.

"Εφυγε από τον Ολυμπιακό ,γιατί κατάλαβε οτι η διοίκηση των ερυθρολεύκων δεν τον ήθελε", τόνισε ο Γιώργος Σιγάλας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κατα την επίσημη παρουσίαση στη διοίκηση της Στεφανέλ Μιλάνου.Στο μεταξύ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν ο Δημήτρης Παπανικολάου θα παραμείνει στην ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς υπήρξε άκαρπη η χθεσινή συναντησή του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ,Σωκράτη Κόκκαλη.

Τέταρτη συνεχή νίκη της εθνικής μας ομάδα υδατοσφαίρισης στην Πράγα.

Μία ακόμη νίκη, την τέταρτη σε ισάριθμα παιχνίδια σημείωσε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Νεανίδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην Πράγα, αφού επικράτησε και της Γερμανίας με 11-4. Επόμενος αντίπαλος της εθνικής μας είναι το Καζακστάν.

Υπέρ της διεξαγωγής των ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα, ο Γ.Γ της Φίμπα.

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,κ.Στάνκοβιτς τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. ``Είμαι βέβαιος, πως αν η Αθήνα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2004, θα είναι εξαιρετικοί Αγώνες`` τόνισε, ο κ.Στάνκοβιτς, που επισκέφθηκε επίσημα την Αθήνα.

Τραυματίστηκε ο πρωταθλητής της ιστιοπλοίας,Αιμίλιος Παπαθανασίου.

Η ατυχία ``κτύπησε`` τον πρωταθλητή μας της ιστιοπλοίας, Αιμίλιο Παπαθανασίου,στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με σκάφη τύπου ΦΙΝΝ, που διεξάγεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας.Ο νεαρός ιστιοπλόος του Ολυμπιακού τραυματίσθηκε στο χειρουργημένο γόνατο του αριστερού του ποδιού και όλα δείχνουν οτι θα χάσει το μετάλλιο,τρεις μόλις κούρσες πριν την ολοκλήρωση των αγώνων και ενώ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 280,25 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 159,51, γαλλικό φράγκο προς 47,20, λίρα Αγγλίας προς 475,71, ελβετικό φράγκο προς 192,75, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,35, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,21, τη λίρα Κύπρου προς 541,36 και την ECU προς 314,14 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά σήμερα σ'όλη τη χώρα, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς αλλά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς μέτριους και τοπικά ισχυρούς.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 19 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 20 με 36 και στα νησιά 22 με 32 βαθμούς Κελσίου. Αύριο προβλέπεται αίθριος καιρός στη δυτική Ελλάδα,ενω στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν.Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν να βρέξει.Στην Αθήνα οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 21 με 35 βαθμούς Κελσίου.Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι από το βράδυ θα γίνουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί,ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 20 με 33 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 12 July 1997 - 13:38:56 UTC