Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Αλβανία, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
- Για καλά προετοιμασμένους μαθητές το θέμα της έκθεσης της τέταρτης δέσμης, όπως εκτιμούν υποψήφιοι και καθηγητές.
- Εξαρθρώθηκε σπείρα που πωλούσε ακίνητα μεγάλης αξίας σε πολυτελείς περιοχές που ανήκαν σε τρίτους.
- Την ανάγκη διαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο νέο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
- Τη δημιουργία 26 Κέντρων Πρόληψης Ναρκωτικών εξήγγειλε η κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
- Τη Δευτέρα η εκταφή του πτώματος του Σπύρου Ρωμιόπουλου για νέα νεκροψία. Με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες.
- Η τουρκική αστυνομία επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακωλύοντας την εναρκτήρια τελετή Διεθνούς Οικολογικού Σεμιναρίου, που διοργανώνεται στη Μονή Αγίας Τριάδος, στη Χάλκη.
- Συνάντηση είχαν σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Αλβανία, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η βία στην Αλβανία, δύο μέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών. Αλλοι δύο βορειοηπειρώτες απήχθησαν σήμερα από μέλη ενόπλων συμμοριών, ο πρώτος στο Αργυρόκαστρο και ο δεύτερος στους Αγίους Σαράντα, για τον οποίο οι απαγωγείς ζητούν 40 εκατ. δραχμές, για να τον απελευθερώσουν. Ο πρόεδρος Μπερίσα συμφώνησε να κλείσουν νωρίτερα από τις 9 το βράδι τα εκλογικά τμήματα.

Για καλά προετοιμασμένους μαθητές το θέμα της έκθεσης της τέταρτης δέσμης, όπως εκτιμούν υποψήφιοι και καθηγητές.

Χωρίς προβλήματα κύλησε και η δεύτερη μέρα των γενικών εξετάσεων, με τους υποψήφιους της τέταρτης δέσμης να διαγωνίζονται στην έκθεση. Το θέμα ήταν ένα απόσπασμα συζήτησης δύο κορυφαίων φιλοσόφων, του Νόαν Τσόμσκι και του Μισέλ Φουκό, για τον άνθρωπο ως εξάρτημα παραγωγής και τη μετάβαση σε μια κοινωνία ελεύθερίας. Υποψήφιοι και καθηγητές διατύπωσαν διαφορετικές γνώμες για την ανάπτυξη του θέματος. Αύριο οι υποψήφιοι της πρώτης και δεύτερης δέσμης, διαγωνίζονται στη Φυσική και της τρίτης στην Ιστορία.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που πωλούσε ακίνητα μεγάλης αξίας σε πολυτελείς περιοχές που ανήκαν σε τρίτους.

Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία πολυμελής σπείρα, που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, πουλώντας τους ακίνητα μεγάλης αξίας, που ανήκαν σε τρίτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, η σπείρ έχει αποσπάσει τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δραχμές από τα θύματά της. Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν ακίνητα σε ακριβές περιοχές, κυρίως στη Γλυφάδα και το Ψυχικό,οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε απουσίαζαν στο εξωτερικό, και δεν είχαν επίβλεψη του ακινήτου, είτε είχαν πεθάνει και δεν υπήρχαν κληρονόμοι για να τα διεκδικήσουν.

Την ανάγκη διαφάνειας στα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο νέο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Η αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η διαφάνεια στα οικονομικά των Μέσων Ενημέρωσης, ο σεβασμός του ιδιωτικού βίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Ραδιοτηλεοπτικο Συμβούλιο, όπως τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τοπίο στην ομίχλη την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Ενημέρωσης και εγγυήθηκε την πλήρη ανεξαρτησία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Τη δημιουργία 26 Κέντρων Πρόληψης Ναρκωτικών εξήγγειλε η κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Τη δημιουργία 26 κέντρων για την πρόληψη της μάστιγας των ναρκωτικών σε όλη τη χώρα, εξήγγειλε η κυβέρνηση με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών. Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, για την προτασή του να παρέχεται δυνατότητα σε χρήστες να καλλιεργούν ινδική κάναβη για δική τους χρήση. Στο μεταξύ, από την αστυνομική δίωξη ναρκωτικών εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες που διακινούσαν στην Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες ηρωϊνης και κοκαϊνης.

Τη Δευτέρα η εκταφή του πτώματος του Σπύρου Ρωμιόπουλου για νέα νεκροψία. Με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζονται οι έρευνες.

Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει εκταφή του πτώματος του στρατιώτη Σπυρου Ρωμιόπουλου, προκειμένου να γίνει νέα νεκροψία από πέντε καθηγητές ιατροδικαστές, για να προσδιορισθούν τα αίτια θανάτου του. Στον στρατιωτικό ανακριτή παραδόθηκε το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων του στρατιώτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα οι έρευνες για το θάνατο του στρατιώτη.

Η τουρκική αστυνομία επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακωλύοντας την εναρκτήρια τελετή Διεθνούς Οικολογικού Σεμιναρίου, που διοργανώνεται στη Μονή Αγίας Τριάδος, στη Χάλκη.

Η τουρκική αστυνομία επιχειρεί να ασκήσει πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακωλύοντας την εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Οικολογικού Σεμιναρίου γιά τό "Περιβάλλον και Δικαιοσύνη", που άρχισε χθες στην Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη των Πριγκιπονήσων. "Οι προσκεκλημένοι μας δεν ενοχλήθηκαν, αλλά χρειάσθηκαν ισχυρές παρεμβάσεις της Αγκυρας γιά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε", ανέφεραν πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η τοπική αστυνομία, αρνείτο μέχρι την τελευταία στιγμή να εκδώσει "άδεια", που λέγεται ότι απαιτείται απο την τουρκική νομοθεσία γιά την τελετή έναρξης του συμποσίου.Το ετήσιο σεμινάριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, υπό την ιδιότητά του ως επιτίμου Προέδρου του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF). Την έναρξη του σεμιναρίου - που έχει εξελιχθεί σε θεσμό - κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος και είχε προσκαλέσει στη Χάλκη θεολόγους, περιβαλλοντολόγους, φυσικούς και ειδικούς νομικούς από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία. Το σεμινάριο, που θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, θα ασχοληθεί κυρίως με την προώθηση του περιβαλλοντικού προβληματισμού και της κοινωνικής ευθύνης των νέων ηγετών. Μηνύματα έστειλαν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζόρτζ Κάρεϊ κα.

Συνάντηση είχαν σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Το ζωηρότατο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και γενικότερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία της Αφρικής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, ο οποίος τον επισκέφθηκε το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή. Κατά τη συνάντηση, έγινε ευρεία επισκόπηση των προβλημάτων και συζητήθηκαν τρόποι συνδρομής προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για την εκπλήρωση του μεγάλου και δύσκολου θρησκευτικού και εθνικού έργου που επιτελεί. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της στελέχωσης του Πατριαρχείου, μέσω και της ενίσχυσης των σχετικών Ιεραποστολών, ώστε να μπορέσει ο Φάρος αυτός της Ορθοδοξίας, να ανταποκριθεί στις υπάρχουσες ανάγκες και απαιτήσεις της αποστολής του.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Α' Ομιλο του Ευρωμπάσκετ, έκανε η εθνική μας ομάδα, καθώς πέτυχε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμους αγώνες, κερδίζοντας και την ιδιαίτερα δυνατή και φαβορί για το χρυσό μετάλλιο Ρωσία με 74-72 (ημίχρονο 43-33). Πρώτοι σκόρερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αναδείχθηκαν ο Οικονόμου και ο σπουδαίος Ρεντζιάς που σημείωσαν από 16 πόντους. Στον άλλο αγώνα για τον ίδιο όμιλο η Τουρκία επικράτησε της Βοσνίας με 70-62.

Ο νεαρός διεθνής μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, Δημήτρης Παπανικολάου, εξεπέλυσε επίθεση κατά του προπονητού του στον Ολυμπιακό, Ντούσαν Ιβκοβιτς και διέψευσε τους ισχυρισμούς του ότι συναντήθηκε κρυφά με παράγοντες ιταλικής ομάδας. Ο Παπανικολάου κατηγόρησε τον κ Ιβκοβιτς ότι δεν τον έβαζε να παίζει αρκετά και ότι συνηθίζει να επιτίθεται κατά των παικτών του. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΤΑΚ, Σωκράτης Κόκκαλης θεώρησε απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές.

Απόλυτα ικανοποιημένος απο το έργο, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ως τώρα η Επιτροπή Διεκδίκησης έμεινε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της ελληνικής υποψηφιότητας. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη την επιτροπή διεκδίκησης για το μέχρι τώρα έργο της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα έχει πολλές πιθανότητες για την ανάληψη της Ολυμπιάδας 2004.

Στον Ολυμπιακό θα τελειώσει την καριέρα του στα ελληνικά γήπεδα ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος. Ο Μητρόπουλος που ήθελε να επιστρέψει στην ομάδα που αγάπησε, αλλά και λατρεύτηκε από χιλιάδεις οπαδούς των Πειραιωτών για το αστείρευτο πάθος και την αγωνιστικότητά του, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας ενός χρόνου. Ο Μητρόπουλος αναμένεται να αγωνιστεί για έξι μόνο μήνες στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ του συλλόγου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 276,87 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,48, γαλλικό φράγκο προς 47,56, λίρα Αγγλίας προς 461,82, ελβετικό φράγκο προς 192,31, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,35, τη λίρα Κύπρου προς 542,51 και την ECU προς 314,58 δραχμές.

Με πτώση 0,86% στις 1530,34 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου η οποία χαρακτηρίστηκε απο τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών. Η πτώση του δείκτη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσφορά που εκδηλώθηκε για μετοχές τραπεζών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 1,82%. Η αξία των συναλλαγών κυμανθηκε στα 40,8 δισ. δρχ. ενώ η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε πάλι με απώλειες 150 δρχ. στις 6.300 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα και μόνο στα ηπειρωτικά θ' αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 33 βαθμούς και στα νησιά 20 με 30. Αίθριο καιρό με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 21 με 32 και 19 με 30 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 27 June 1997 - 6:00:16 UTC