Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν συμβιβαστική λύση για το σύμφωνο σταθερότητας και για την απασχόληση και την ανάπτυξη.
- Σήμερα αποφασίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για κινητοποιήσεις στην περίοδο των γενικών εξετάσεων.
- Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.Απο 9 έως 13 Ιουλίου οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς.
- Η επίλυση του Κυπριακού προϋπόθεση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε ο Γιάννος Κρανιδιώτης.
- Σε τριάντα σημεία του ελληνικού μνημονίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφωνεί η Αγκυρα.
- Ο ανατοκισμός των τόκων απο τράπεζες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
- Αιματηρή η έξοδος του τριημέρου. Εικοσιδύο νεκροί και 359 τραυματίες.
- Στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου ο Μάρλον Μπράντο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Πέντε χρυσά,ισάριθμα ασημένια και ενα χάλκινο συγκέντρωσαν οι πρωταθλητές μας στίβου μέχρι τώρα στους Μεσογειακούς αγώνες του Μπάρι.
- Στο ποδόσφαιρο,η εθνική μας ομάδα ξεκίνησε στους Μεσογειακούς Αγώνες με άνετη νίκη, αφού επικράτησε με 4-1 της αντίστοιχης του Σαν Μαρίνο.
- Απόψε ο αγώνας της εθνική μας ομάδας ανδρών του μπάσκετ, στο Βελιγράδι με την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν συμβιβαστική λύση για το σύμφωνο σταθερότητας και για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμέρισαν χθες τις διαφορές τους όσον αφορά τα σχέδια γιά τη νομισματική ένωση, εγκρίνοντας εκτός από τη συμβιβαστική λύση γιά το σύμφωνο σταθερότητας και μία συμφωνία γιά την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εκανε λόγο για σημαντική τομή στην πολιτική της ΕΕ για την απασχόληση και την οικονομία.Εγινε είπε ο πρωθυπουργός ενα πολύ μεγάλο βήμα, χρειάζεται όμως πρόσθεσε ,πολύ δουλειά ακόμα.

Σήμερα αποφασίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας για κινητοποιήσεις στην περίοδο των γενικών εξετάσεων.

Οριστικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους κατά την περίοδο των γενικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 25 του μηνός, αναμένεται να πάρουν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και απειλούν με απεργία κατά τις εξετάσεις. Ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Ανθόπουλος, επανέλαβε χθες απο τη Θεσσαλονίκη ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στον προβλεπόμενο χρόνο και με απόλυτη ομαλότητα, ακόμη και σε περίπτωση απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου.

Τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο.Απο 9 έως 13 Ιουλίου οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν θα κηρύξει την έναρξη των απ'ευθείας συνομιλιών ανάμεσα στον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς.Στη συνέχεια θα προεδρεύσει των συζητήσεων, που θα διαρκέσουν από 9 μέχρι 13 Ιουλίου, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ.Λίγες μέρες όμως πριν αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις.Εννέα πολεμικά τους σκάφη κατέπλευσαν στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, όπου θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή.

Η επίλυση του Κυπριακού προϋπόθεση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επανέλαβε ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε δηλώσεις του στο CNN χαρακτήρισε σωστή την εκτίμηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για πιθανή σύγκρουση στην Κύπρο ,ενώ επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση οτι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στη μεταφορά των SS-300 στην Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την πλήγμα για τις διπλωματικές προσπάθειες που στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Μπερνς επέκρινε επίσης την Αγκυρα για τις απειλές.

Σε τριάντα σημεία του ελληνικού μνημονίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφωνεί η Αγκυρα.

Σε 30 σημεία εστιάζονται οι διαφωνίες της τουρκικής πλευράς στο ελληνικό μνημόνιο για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η τουρκική απάντηση στις ελληνικές θέσεις επρόκειτο να σταλεί χθές στον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Βαν Μίρλο.Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα οτι εμποδίζει την εξεύρεση λύσης.

Ο ανατοκισμός των τόκων απο τράπεζες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπεται για οριστική κρίση ο ανατοκισμός των τόκων.Το Α'τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε καταρχήν οτι ο ανατοκισμός τόκων υπερημερίας για καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες από δάνεια, δεν επέρχεται αυτομάτως, αλλά μόνο με σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (τράπεζας-πελάτου).

Αιματηρή η έξοδος του τριημέρου. Εικοσιδύο νεκροί και 359 τραυματίες.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η επιστροφή σε Αθήνα και Πειραιά των εκδρομέων, που είχαν εγκαταλείψει την Αττική με την ευκαιρία του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Ομως και αυτή η έξοδος δεν ηταν αναίμακτη, καθώς σε 279 τροχαία δυστυχήματα, που σημειώθηκαν από την Παρασκευή μέχρι αργά χθες το βράδυ, 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 359 τραυματίστηκαν.

Στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου ο Μάρλον Μπράντο.

Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί ο διάσημος ηθοποιός Μάρλον Μπράντο, προσκεκλημένος της τράπεζας Eurobank. Ο Μάρλον Μπράντο θα μιλήσει με θέμα: "Περιβαλλοντικά διλήμματα των καιρών μας", στο Eurobank Forum, που θα γίνει στις 23 Ιουνίου στο ξενοδοχείο "Παλλάς Αθηνά".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πέντε χρυσά,ισάριθμα ασημένια και ενα χάλκινο συγκέντρωσαν οι πρωταθλητές μας στίβου μέχρι τώρα στους Μεσογειακούς αγώνες του Μπάρι.

Ενδεκα μετάλλια εκ των οποίων πέντε χρυσά, ισάριθμα ασημένια και ένα χάλκινο, είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός των πρωταθλητών μας, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ημέρας στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι. Την ``μερίδα του λέοντος`` κερδίζει δικαιωματικά ο στίβος, αφού οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες πήραν πέντε χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια. Την αρχή έκανε η Κατερίνα Θάνου, που κέρδισε στα 100 μέτρα με επίδοση 11 δεύτερα και 13 εκατοστά. Χρυσό μετάλλιο πήρε και ο Αγγελος Παυλακάκης στα 100 μέτρα των ανδρών με 10.13, επίδοση που αποτελεί και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.Να σημειωθεί ότι τόσο η επίδοση της Θάνου, όσο και αυτή του Παυλακάκη αποτελούν νέα ρεκόρ Μεσογειακών Αγώνων.Ακόμη, η πρωταθλήτρια μας της δισκοβολίας Αναστασία Κελεσίδου κατέρριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος, αφού "πέταξε" τον δίσκο στα 66 μέτρα και 18 εκατοστά, επίδοση που την κατατάσσει στις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου.Στο ίδιο αγώνισμα η Στέλλα Τσικούνα πήρε το αργυρό μετάλλιο με βολή στα 61 μέτρα και 96 εκατοστά.Εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό, που εκτόξευσε το ακόντιο στα 89 μέτρα και 22 εκατοστά, επίδοση που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ και είναι ταυτόχρονα η δεύτερη καλύτερη φέτος στον κόσμο. Δεύτερος στον ακοντισμό ήταν ο Δημήτρης Πολυμέρου με 77 μέτρα και 88 εκατοστά. Το χρυσό μετάλλιο πήρε όπως αναμενόταν και η Νίκη Ξάνθου στο μήκος που ``πέταξε`` στα έξι μέτρα και 72 εκατοστά. Στο μεταξύ, ο Χρήστος Μελέτογλου πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν με άλμα στα 16 μέτρα και 50 εκατοστά, ενώ ο πρωταθλητής μας της κολύμβησης Δημήτρης Μαγγανάς πήρε το δεύτερο προσωπικό του μετάλλιο, αφού τερμάτισε δέυτερος στα 200 μέτρα ελεύθερο. Στο άθλημα των Ολυμπιονικών,την άρση βαρών,ο Λεωνίδας Κόκκας στην κατηγορία των 91 κιλών, πρόσθεσε άλλα δύο μετάλλια, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στην συγκομιδή της αντιπροσωπευτικής μας ομάδας.

Στο ποδόσφαιρο,η εθνική μας ομάδα ξεκίνησε στους Μεσογειακούς Αγώνες με άνετη νίκη, αφού επικράτησε με 4-1 της αντίστοιχης του Σαν Μαρίνο.

Παραμένουμε στο Μπάρι και περνάμε στο ποδόσφαιρο, όπου η εθνική μας ομάδα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στους Αγώνες με μία άνετη νίκη, αφού επικράτησε με 4-1 της αντίστοιχης του Σαν Μαρίνο. Η Μεσογειακή μας ομάδα θα διεκδικήσει την πρόκριση της στα ημιτελικά την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιουνίου, στον αγώνα με την Γαλλία, όπου με νίκη περνάει στην ημιτελική φάση. Αντίθετα, με το ... αριστερό ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Μεσογειακό τουρνουά χάντμπολ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα των ανδρών, αφού στην πρεμιέρα της διοργάνωσης ηττήθηκε με 30-24 από το αντίστοιχο της Κροατίας, ενώ και η εθνική μας γυναικών του βόλεϊ, έχασε με 3-0 σέτ από την αντίστοιχη της Ιταλίας.

Απόψε ο αγώνας της εθνική μας ομάδας ανδρών του μπάσκετ, στο Βελιγράδι με την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.

Την ήττα με 92-72 γνώρισε η εθνική μας ομάδα ανδρών του μπάσκετ στο φιλικό αγώνα, που έδωσε χθές στο Βελιγράδι με την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.Ο επίσημος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί σήμερα στις 10.00 το βράδυ στο ίδιο γήπεδο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 278,23 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,81, γαλλικό φράγκο προς 47,66, λίρα Αγγλίας προς 453,58, ελβετικό φράγκο προς 192,67, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,36, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,08, τη λίρα Κύπρου προς 539,71 και την ECU προς 313,79 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με ανέμους ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειους μέτριους. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 17 εως 33 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 18 εως 35 και στο Αιγαίο απο 20 εως 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 21 έως 33 και απο 19 έως 32 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 17 June 1997 - 7:00:15 UTC