Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συμβολική κατάληψη των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.
- Σε επίπεδο αρχηγών συζήτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό διάλογο.
- Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις κατά τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ υπογράμμισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Ολλανδίας.
- Επικυρώνεται αύριο στη Βουλή η Συνθήκη του Σένγκεν.
- Η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη ιστορική συμφιλίωση Αθήνας - Αγκυρας τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
- Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών.
- Διαφοροποιήθηκαν υπουργός Δικαιοσύνης και Ενωση Δικαστών απο τις δηλώσεις του Αρείου Πάγου.
- Συνάντηση Πρωθυπουργού - ΚΕΔΚΕ στις 12 το μεσημέρι.
- Νέο επεισόδιο με δράστες μέλη της αλβανικής μαφίας τα ξημερώματα ανοιχτά της Ηγουμενίτσας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη της ελληνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών επι της Βοσνίας. - Στη ενδέκατη θέση της γενικής κατάταξης του 44-ου ράλι Ακρόπολις, βρίσκεται ο Αρης Βωβός.
- Λείπει το μεγάλο παιχνίδι απο την "αυλαία" του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας, που θ' ανοίξει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.
- Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ανακοίνωσε την απόκτηση του Λιθουανού μπασκετμπολίστα, Αρτούρας Καρνισιόβας.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συμβολική κατάληψη των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

Συμβολική κατάληψη των ΑΕΙ και των ΤΕΙ έχουν αποφασίσει για σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι απειλούν για απεργία στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων, αν δεν τους δοθεί το επίδομα ύψους 35.000 το μήνα.Αύριο Πέμπτη οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας και την Παρασκευή θ' αποφασίσουν αν τελικά θα προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Σε επίπεδο αρχηγών συζήτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό διάλογο.

Σε προ ημερησίας διατάξεως και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων συζητείται σήμερα στη Βουλή το θέμα για τον κοινωνικό διάλογο με πρωτοβουλία του Συνασπισμού, αλλά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμένο στη δεύτερη αναμέτρηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Αύριο Τετάρτη θα γίνει στη Βουλή η πρώτη συζήτηση επι της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις κατά τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ υπογράμμισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Ολλανδίας.

Την ανάγκη να ληφθούν οπωσδήποτε αποφάσεις κατά τη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ την ερχόμενη Δευτέρα, υπογράμμισαν χθές μετά την συνάντησή τους στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Ολλανδό ομόλογό του, Βιμ Κοκ. Σχετικά με την επιτροπή ελλήνων εμπειρογνωμόνων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι μελετούν αυτη την περίοδο το κείμενο με τις θέσεις των Τούρκων συναδέλφων τους και ακολούθως πρόκειται να τις σχολιάσουν γραπτώς.

Επικυρώνεται αύριο στη Βουλή η Συνθήκη του Σένγκεν.

Αύριο Τετάρτη θα επικυρωθεί απο το Κοινοβούλιο η Συνθήκη του Σένγκεν αφού η χθεσινή συζήτηση διακόπηκε μετά απο αίτημα των κομματων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημειώθηκαν επεισόδια, που δημιούργησαν μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, τα οποία διαμαρτύρονταν για τη Συνθήκη του Σένγκεν, ενω προσπάθησαν να εισέλθουν βίαια στη Βουλή. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, ενω έγιναν και δυο συλλήψεις.

Η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη ιστορική συμφιλίωση Αθήνας - Αγκυρας τόνισε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Η επίλυση του Κυπριακού μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για μια "ευρύτερη ιστορική συμφιλίωση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας" υποστηρίζει ο νέος προεδρικός απεσταλμένος για την Κύπρο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε παράλληλες δηλώσεις του στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και στο BBC. Ο κ. Χόλμπρουκ εκτιμά ότι οι κίνδυνοι, που εγκυμονούν στην ανατολική Μεσόγειο είναι μεγαλύτεροι από αυτούς, που υπήρχαν στη Βοσνία και ότι η κατάσταση στην Κύπρο μπορεί "να εκραγεί ανά πάσα στιγμή φέρνοντας σε ευθεία σύρραξη δύο ανατολικούς συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία".

Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών.

Θεσμοθετείται πλέον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία θα γίνεται καθε χρόνο. Στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιείται απο χθές στη Θεσσαλονίκη και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε οτι "μπαίνουμε σε μία νεά περίοδο της βαλκανικής συνεργασίας. Σήμερα καταφέραμε να εγκαταστήσουμε τη βαλκανική συνεργασία ως μία προοπτική για το μέλλον".

Διαφοροποιήθηκαν υπουργός Δικαιοσύνης και Ενωση Δικαστών απο τις δηλώσεις του Αρείου Πάγου.

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν για τις δηλώσεις και τις θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας.Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος υπεραμύνθηκε του επιπέδου σε όλους τους τομείς των νεότερων δικαστών,παραδέχθηκε όμως οτι υπάρχει φόρτος εργασίας των δικαστών και καθυστερήσεις,αλλά η δικαιοσύνη όμως δεν υπολειτουργεί. Επίσης η Ενωση Δικαστών τονίζει οτι οι Ελληνες δικαστές και Εισσαγελείς ολων των βαθμών ανεξάρτητα απο το χρόνο εισόδου τους στο Σώμα ασκούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντά τους.

Συνάντηση Πρωθυπουργού - ΚΕΔΚΕ στις 12 το μεσημέρι.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και το προεδρείο της Ενωσης.

Νέο επεισόδιο με δράστες μέλη της αλβανικής μαφίας τα ξημερώματα ανοιχτά της Ηγουμενίτσας.

Νέο επεισόδιο με δράστες μέλη της αλβανικής μαφίας τα ξημερώματα ανοιχτά της Ηγουμενίτσας. Περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο. Οι επιβαίνοντες σε αυτό δεν υπάκουσαν στη διαταγή των Λιμενικών για έλεγχο και άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Οι Λιμενικοί απάντησαν στα πυρά και ύστερα απο καταδίωξη οι επιβαίνοντες στο ταχύπλοο το εγκατέλειψαν και διέφυγαν στη στεριά. Στο ταχύπλοο βρέθηκαν 300 κιλά χασίς, 2 καλάσνικοφ και μια χειροβομβίδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη της ελληνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών επι της Βοσνίας.

H Ελληνική αντιπροσωπευτική ομάδα μπάσκετ ανδρών στην πρεμιέρα του τουρνουά των Μεσογειακών αγώνων στο Μπάρι, συνέτριψε 103-52 το αντίστοιχο της Βοσνίας. Εξάλλου η εθνική μας ομάδα των ανδρών που προετοιμάζεται ενόψει της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, νίκησε σε φιλικό αγώνα που έγινε στο γήπεδο του ΟΑΚΑ κεκλεισμένων των θυρών 88-77 την αντίστοιχη της Γιουγκοσλαβίας.

Στη ενδέκατη θέση της γενικής κατάταξης του 44-ου ράλι Ακρόπολις, βρίσκεται ο Αρης Βωβός.

Στη ενδέκατη θέση της γενικής κατάταξης του 44-ου ράλι Ακρόπολις, μετά την ολοκλήρωση και της 14-ης ειδικής διαδρομής κατά την δεύτερη ημέρα του αγώνα βρέθηκε ο Αρης Βωβός, αφού αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα με το αυτοκίνητο του (Σουμπαρού Ιμπρέζα). Προηγείται πάντα ο Φινλανδός Γιούχα Κάνκουνεν (Φορντ Εσκορτ) και ακολουθούν ο Ισπανός Κάρλος Σάϊνθ (Φορντ Εσκορτ) και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπερνς (Μιτσουμπίσι Καρίσμα). Από τους Ελληνες οδηγούς, ο Κύρκος, είναι δωδέκατος και ο Αποστόλου 14- ος.

Λείπει το μεγάλο παιχνίδι απο την "αυλαία" του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας, που θ' ανοίξει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.

Λείπει το μεγάλο παιχνίδι απο την ``αυλαία`` του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας, που θ' ανοίξει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Μετά την κλήρωση των αγώνων του πρωταθλήματος, που έγινε στη Λάρισα, το πρόγραμμα της πρεμιέρας έχει ως εξής: Ολυμπιακός - Πάτρα, Παπάγου - ΑΕΚ, Παναθηναϊκός - Ηρακλής, ΠΑΟΚ- Σπόρτιγκ, Λάρισα - Αρης, Περιστέρι - Ηράκλειο, Πανιώνιος - Δάφνη. Το πρώτο ντέρμπι της νέας σεζόν θα γίνει στη 2-η αγωνιστική, μεταξύ ΑΕΚ - Ολυμπιακού. Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα ολοκληρωθούν στις 20 Μαϊου.

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ανακοίνωσε την απόκτηση του Λιθουανού μπασκετμπολίστα, Αρτούρας Καρνισιόβας.

Το ΤΑΚ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Λιθουανού μπασκετμπολίστα, Αρτούρας Καρνισιόβας, ο οποίος συμφώνησε με τους ``ερυθρόλευκους`` για διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο 25-χρονος παίκτης αναμένεται αύριο το απόγευμα στην Αθήνα και αφού υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, θα υπογράψει το συμβόλαιο του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,77 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,52, γαλλικό φράγκο προς 47,83, λίρα Αγγλίας προς 453,70, ελβετικό φράγκο προς 192,66, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,83, τη λίρα Κύπρου προς 540,97 και την ECU προς 314,48 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.589,79 μονάδες, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση, σε ποσοστό 0,16%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 16,2 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 13 εως 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 14 εως 30 και στο Αιγαίο απο 17 εως 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 16 εως 29 και απο 15 εως 27 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Tuesday, 10 June 1997 - 7:00:18 UTC