Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/06/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέες απειλές για απεργία στις γενικές εξετάσεις εκτοξεύουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.
- Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Τζουμάκα σχετικά με τα δάση.
- Η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη.
- Διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας προτείνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ.
- Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι έκτακτοι υπάλληλοι στους δήμους.
- Δεύτερη κοινοβουλευτική κόντρα αύριο μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στη βουλή, για τον κοινωνικό διάλογο.
- Επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποιεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος.
- Η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
- Κατασχέθηκαν από την αστυνομία έξι τόννοι χασίς στο Ικόνιο Περάματος. Τρεις ακόμα νεκροί από ηρωίνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέες απειλές για απεργία στις γενικές εξετάσεις εκτοξεύουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας.

Νέες απειλές για απεργία στη διάρκεια των γενικών εξετάσεων, εκτόξευσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου παιδείας, αν δεν δοθεί το επίδομα των γενικών εξετάσεων, ύψους 35.000 το μήνα, όχι μόνο στους ίδιους, αλλά και σε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων. Για αύριο έχουν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας και την Παρασκευή θ' αποφασίσουν αν τελικά θα προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Τζουμάκα σχετικά με τα δάση.

Το δρόμο για τη νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων, που έχουν κτισθεί σε δασικές εκτάσεις που είχαν καεί πρίν από το 1975, ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που θα κατατεθεί στη βουλή, στο τέλος του μηνός. Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα κληθούν να εισφέρουν σε γη και χρήμα προκειμένου να αποκτήσουν επίσημα τίτλους. Η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Συνασπισμός κατηγορούν την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ ο υπουργός τύπου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, καθώς οι δεσμεύσεις Λαλιώτη ισχύουν.

Η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων, είναι το αντικείμενο της συνδιάσκεψης των υπουργών εξωτερικών της Νοατιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους ομολόγους για την καθιέρωση μιας πολύπλευρης συνεργασίας με βάση τις αρχές της διεθνούς συμπεριφοράς. Σε μηνυμά του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η διάσκεψη αποδεικνύει την πρόθεση της Ελλάδας να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

Διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας προτείνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ.

Πρόταση για διάλογο με στόχο την επίτευξη προγραμματικών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνασπισμού σε ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, επικαλούμενος το πρότυπο συνεργασίας της κεντροαριστεράς στη Γαλλία. Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, εφόσον υπάρξει αίτημα από πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ κατηγόρησαν τον ΣΥΝ ότι δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση.

Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι έκτακτοι υπάλληλοι στους δήμους.

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ οι έκτακτοι υπάλληλοι καθαριότητας των δήμων ζητούν να τους καταβληθούν σε υπερωρίες τα χρήματα που έχασαν στη διάρκεια της απεργίας. Μάλιστα, απειλούν και με απεργία στο δήμο της Αθήνας. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, καθώς οι έκτακτοι υπάλληλοι σχεδιάζουν να κλείσουν το σταθμό μεταφόρτωσης στο Σχιστό, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους.

Δεύτερη κοινοβουλευτική κόντρα αύριο μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στη βουλή, για τον κοινωνικό διάλογο.

Τη δεύτερη κοινοβουλευτικής τους κόντρα αναμένεται να έχουν αύριο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κοινωνικό διάλογο. Την Τετάρτη θα γίνει στη Βουλή η πρώτη συζήτηση επί της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του συντάγματος. Στο μεταξύ, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της ΝΔ, η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, ότι θα επιθυμούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό και ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος θα έθετε υποψηφιότητα για το αξίωμα.

Επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποιεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος.

Επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο -την πρώτη επίσκεψη μετά την εκλογή του- πραγματοποιεί ο νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος. Ο Μακαριότατος συλλειτούργησε χθες στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά του Μακαριότατου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, παρέστησαν, επίσης, σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Γενικός Πρόξενος της Αιγύπτου, κ. Ιμπράχιμ Σαμπάν, στο Αιγυπτιακό Προξενικό Μέγαρο, στον Βόσπορο.

Η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, ανέλυσε, χθές, η υπουργός Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη, σε ομογενείς επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργάνωσαν η Χιακή Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Νήσων Αιγαίου. Η υπουργός επισήμανε ότι "είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας και πρωτοβουλίας της ομογένειας για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών των νησιών του Αιγαίου". Τη σημασία των επενδύσεων στα νησιά και κυρίως των ακριτικών περιοχών, ανέφερε η κυρία Παπαζώη και σε πανομογενειακή συγκέντρωση στην Αστόρια,το βράδυ του Σαββάτου. Σημείωσε επίσης το πρόβλημα των απειλών της Τουρκίας,οι οποίες, όπως τόνισε,είναι πραγματικές, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα μας και έχουν για πρόσθετο στόχο την οικονομική αιμορραγία του Αιγαίου. Σήμερα η υπουργός Αιγαίου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα.

Κατασχέθηκαν από την αστυνομία έξι τόννοι χασίς στο Ικόνιο Περάματος. Τρεις ακόμα νεκροί από ηρωίνη.

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών εντόπισαν και κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια τελωνειακών. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν κοντέϊνερ στο Ικόνιο του Περάματος, στο οποίο υπήρχαν 6 τόνοι χασίς. Το φορτίο προερχόταν από το Καράτσι του Πακιστάν και είχε προορισμό τη Βοπυλγαρία και έφτασε στο Ικόνιο στις 6 Μαίου.Μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο παραλήπτης, αλλά η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση με την υπόθεση των 4 τόννων μαριχουάνας, που βρέθηκε στον Πειραιά. Ηδη έχουν γίνει δύο συλλήψεις ελλήνων, που ανακρίνονται για να διαπιστωθεί ποιοί είναι οι αλλοδαποί συνεργάτες τους .Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από ηρωϊνη σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την απόκτηση του διεθνούς Λιθουανού μπασκετμπολίστα, Αρτούρας Καρνισιόβας, ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του ΤΑΚ Ολυμπιακός. Ο Λιθουανός φόργουορντ, που την περασμένη περίοδο αγωνίσθηκε στην Μπαρτσελόνα συμφώνησε με τους ερυθρόλευκους για διετές συμβόλαιο συνεργασίας (μονοετές αρχικά και δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης από τον Ολυμπιακό), ενώ το οικονομικό μέρος της μεταγραφής δεν έγινε γνωστό.

Χωρίς το μεγάλο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 27 Σεπτεμβρίου η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ στην Α1 εθνική κατηγορία των ανδρών. Μετά τη σχετική κλήρωση, που έγινε στην Λάρισα, τα ζευγάρια της πρεμιέρας, είναι: Περιστέρι- Ηράκλειο, ΠΑΟΚ- Σπόρτιγκ, Παναθηναϊκός- Ηρακλής, Ολυμπιακός- Απόλλων Π., Παπάγου- ΑΕΚ, Λάρισα- Αρης και Πανιώνιος- Δάφνη.

Στην απόκτηση ενός σέντερ φορ και ενός επιτελικού μέσου έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του, ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος επέστρεψε από το Βελιγράδι, όπου παρακολούθησε τον αγώνα Γιουγκοσλαβία- Σλοβακία, για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98. Πρώτος στόχος του Μπάγεβιτς παραμένει ο Σάσα Τσούρτσιτς και παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση του Σέρβου μεσοεπιθετικού της Αστον Βίλα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σ. Κόκκαλης, επισκέφθηκε τον υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, καθώς τον ενημέρωσε για την προτασή του Ολυμπιακού για την επισκευή και ανακαίνιση του σταδίου Καραϊσκάκη. Ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι το κόστος του έργου θα ανέλθει στα πέντε δισ δραχμές, ενώ ο υφυπουργός, από την πλευρά του, του απάντησε, ότι θα μελετήσει την προταση.

Στη δέκατη θέση της γενικής κατάταξης του 44-ου Ράλι Ακρόπολις, μετά την ολοκλήρωση και της 12-ης ειδικής διαδρομής υποχώρησε ο Αρης Βωβός, αφού στην 11-η ειδική, που έγινε στο Δίλοφο αντιμετώπισε προβλήματα με το αυτοκίνητο του (Σουμπαρού Ιμπρέζα). Ο Βωβός έχει συνολικό χρόνο ποινής τρεις ώρες 4 λεπτά και 18 δεύτερα, ενώ προηγείται πάντα ο Φινλανδός Γιούχα Κάνκουνεν με Φορντ Εσκορτ.

Ο ΠΑΟΚ δεν προτίθεται να αφήσει την υπόθεση Ρεντζιά από τα χέρια του, μετά την υπογραφή προσυμφώνου του παίκτη με την Μπαρτσελόνα. Η διοίκηση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης,μελετά τους τρόπους αντίδρασης και δικαίωσης στην υπόθεση, καθώς θεωρεί πως βάσει της ελληνικής νομοθεσίας ισχύει το τετραετές συμβόλαιο που κατέθεσε στην ΕΣΑΚ, μονομερώς υπογεγραμμένο. Στο μεταξύ, από την Αθήνα όπου βρίσκεται με την εθνική ομάδα, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα, δήλωσε: "Δεν θέλω να σκέπτομαι ότι θα επιστρέψω στον ΠΑΟΚ, αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν το συζητώ καν. Δε μου έγινε καμμία γραπτή προσφορά και έπρεπε να κοτάξω το μέλλον μου. Ηθελα να μείνω στον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης και δεν θα τους ξεχάσω".

Η ΠΑΕ Πανηλειακός με ανακοίνωση της καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του προπονητή Βασίλη Δανιήλ, ο οποίος αθέτησε συμφωνίες και υποσχέσεις και διέκοψε τη συνεργασία με την ομάδα του Πύργου προκειμένου να συνεργαστεί με τον Παναθηναϊκό. Η διοίκηση του Πανηλειακού υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος για τη διακοπή της συνεργασίας, η οποία πρόσβαλε το φίλαθλο κόσμο της Ηλείας, ενώ ακόμη υποστηρίζει ότι είχε αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα του.

Τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου βολιδοσκοπούν πλέον οι υπεύθυνοι του Αρη, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Αρη, Λευτέρης Χατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό, στην Λάρισα και διερεύνησε τις προθέσεις του, γύρω από το ενδεχόμενο να αναλάβει την ομάδα του Αρη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 277,77 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,52, γαλλικό φράγκο προς 47,83, λίρα Αγγλίας προς 453,70, ελβετικό φράγκο προς 192,66, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,37, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,83, τη λίρα Κύπρου προς 540,97 και την ECU προς 314,48 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1.589,79 μονάδες, σημειώνοντας οριακή υποχώρηση, σε ποσοστό 0,16%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 16,2 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα και μόνο στα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 30 και στο Αιγαίο 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 29 και 15 με 27 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Monday, 9 June 1997 - 19:00:24 UTC