Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

ΑΘΗΝΑ,Ελλάδα,31/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Νέα προκήρυξη της "17 Νοεμβρη" στην Ελευθεροτυπία με την οποία αναλαμβάνει την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.
- Θεσπρωτία και Πρέβεζα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός.
- Στον αέρα οι γενικές εξετάσεις.Με απεργία απειλούν οι υπάλληλοι του υπουργείου
- Εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ
- Αυξάνεται απο τη Δευτέρα η αξία των παραβόλων στα ΚΤΕΟ.
- Στην Αλβανία την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών
- Διαψεύδει ο Δρυς δημοσίευμα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων
- Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης.
- Την ερχόμενη εβδομάδα χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Παραμένει ο Ιλία Ιβιτς στον Ολυμπιακό. - Στην Κίντερ Μπολόνια για άλλα δύο χρόνια ο Μπάνε Πρέλεβιτς.
- Απέρριψε ο Αρης την πρόταση συνεργασίας με τον Λιαδέλη.
- Δεν μετακομίζει στον Παναθηναικό ο Σούμποτις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νέα προκήρυξη της "17 Νοεμβρη" στην Ελευθεροτυπία με την οποία αναλαμβάνει την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στις 15 Φεβρουαρίου 1996 ανέλαβε η "17 Νοέμβρη" με νέα προκήρυξη που έστειλε χθες στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.Στο μεταξύ κηδεύεται στις 12 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο Κώστας Περατικός, ο οποίος δολοφονήθηκε προχθές στον Πειραιά απο μέλη της οργάνωσης.

Θεσπρωτία και Πρέβεζα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Τριήμερη περιοδεία στην Ηπειρο πραγματοποιεί απο χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.Ο κ.Σημίτης μιλώντας στα Γιάννενα,τόνισε οτι πρέπει να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος, υπογραμμίζοντας οτι ισχυρή Ελλάδα νοείται μόνο με την ύπαρξη ισχυρών περιφερειών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία,ενω ανακοίνωσε πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο για την Ηπειρο, στην οποία θα διατεθούν μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα τουλάχιστον 700 δις δρχ.Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα,ενω θα επισκεφθεί έργα κατασκευής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,της ζεύξης Ακτιου - Πρέβεζας και της Εγνατίας οδού.

Στον αέρα οι γενικές εξετάσεις.Με απεργία απειλούν οι υπάλληλοι του υπουργείου

Στάσεις εργασίας απο τη Δευτέρα και απεργία απο τις 25 Ιουνίου, που αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις εξήγγειλαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας με αίτημα να τους καταβληθεί το επίδομα γενικών εξετάσεων.Χθες σε περισσότερα από 2.500 γυμνάσια και λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα έληξε η διδασκαλία των μαθημάτων και από τη Δευτέρα αρχίζουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Ομως σε 120 γυμνάσια και λύκεια τα μαθήματα θα παραταθούν ως τις 6 Ιουνίου προκειμένου να καλυφθεί η διδακτέα ύλη που χάθηκε λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών.

Εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους 151 βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.Αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποφασίσθηκε να μην αλλάξει η σχετική συνταγματική διάταξη, αλλά να ερευνηθεί η δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Το θέμα θα εξετάσει επιτροπή υπό τον υπουργό Παιδείας.

Αυξάνεται απο τη Δευτέρα η αξία των παραβόλων στα ΚΤΕΟ.

Από τη Δευτέρα αυξάνεται η αξία των παράβολων στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, σύμφωνα με υπουργική απόφαση. Η αύξηση για τα ΙΧ και τα ταξί είναι 3.000 δρχ δηλ. από 5.000 που ισχύει σήμερα ανέρχεται στις 8.000 δρχ. Το δε πρόστιμο για τον εκπρόθεσμο έλεγχο των αυτοκινήτων διπλασιάζεται και φθάνει στις 16.000 δρχ. Τα φορτηγά 3,5 τόννων, από 7.500 δρχ. που πλήρωναν μέχρι σήμερα θα πληρώνουν 12.000 δρχ. Τα φορτηγά από 3,5 έως 10 τόννους από 10.100 δρχ που πλήρωναν μέχρι σήμερα θα πληρώνουν 16.000 δρχ. Ανω των 10 τόννων από 15.000 δρχ. που κατέβαλαν μέχρι σήμερα το ποσό φθάνει στις 24.000 δρχ. Τέλος, για τα λεωφορεία από 12.000 δρχ. θα πληρώνουν 20.000 δρχ. Ακόμη, η αύξηση αυτή συμπαρασύρει στην αύξηση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων που από 1.250 δρχ θα στοιχίζει σήμερα 2.000 δρχ.

Στην Αλβανία την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών

Μονοήμερη επίσκεψη στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος στις συνομιλίες, που θα έχει με τον Αλβανό πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών παραγόντων θα συζητηθούν οι συνθήκες προς τις εκλογές.

Διαψεύδει ο Δρυς δημοσίευμα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων

Δεν υπάρχει θέμα κινήτρων για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρύς, διαψεύδοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση θα χορηγεί μπόνους 300.000 για την πώληση παλαιών αυτοκινήτων σε τρίτες χώρες.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Πολιτικής Ανοιξης.

Με ομιλίες συνέδρων για το οργανωτικό και το καταστατικό του κόμματος συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα το Α' Συνεδριο της Πολιτικής Ανοιξης, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου.Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του τόνισε την αυτόνομη πορεία του κόμματός του,ενω ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νικήτας Κακλαμάνης έκανε λόγο για ένα ευρύ λαϊκό πατριωτικό κοινωνικό μέτωπο.

Την ερχόμενη εβδομάδα χιλιάδες φορολογούμενοι θα λάβουν εκκαθαριστικά σημειώματα.

Την προσεχή εβδομάδα αποστέλλονται 930.000 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία 300.000 είναι χρεωστικά, 340.000 πιστωτικά και τα υπόλοιπα μηδενικά. Το υπουργείο Οικονομικών καλεί 250.000 φορολογούμενους να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους, μέχρι τις 31 Ιουλίου τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραμένει ο Ιλία Ιβιτς στον Ολυμπιακό.

Ο σέρβος ποδοσφαιριστής Ιλια Ιβιτς θα παραμείνει στον Ολυμπιακό,καθώς σε συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη, συμφώνησε για την ανανέωση του συμβολαίου του για δύο ακόμη χρόνια.Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιβιτς θα πάρει 200 - 250 εκατομμύρια δραχμές.

Στην Κίντερ Μπολόνια για άλλα δύο χρόνια ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

Την πρόθεσή του να τηρήσει το συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων που έχει με την Κίντερ Μπολόνια, εξέφρασε ο Μπάνε Πρέλεβιτς κατά τη διάρκεια της σύντομης παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή γαμήλιας τελετής φιλικού του προσώπου.

Απέρριψε ο Αρης την πρόταση συνεργασίας με τον Λιαδέλη.

Την πρόταση τριετούς συνεργασίας με τον Παναγιώτη Λιαδέλη, απέσυρε ο χορηγός και πρόεδρος του ΤΑΚ Αρης, Ζαφείρης Σαμολαδάς. Αφορμή, το οικονομικό χάσμα που παρουσιάστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού οι ``κιτρινόμαυροι`` δίνουν 100 εκατομμύρια δραχμές ενώ ο παίκτης θέλει τα διπλάσια.

Δεν μετακομίζει στον Παναθηναικό ο Σούμποτις.

Στο μεταξύ, ο Λευτέρης Σούμποτις διέψευσε την είδηση ότι έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ``πρασίνων``. ``Δεσμεύομαι με τον Αρη, με συμβόλαιο ενός ακόμη χρόνου, γι` αυτό θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην ομάδα και τη νέα σεζόν``, τόνισε ο ``Πίξι``.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,93 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,83, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 193,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,54 και την ECU προς 315,76 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα σ'όλη τη χώρα εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα δυτικά και νότια πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 25 και στα νησιά 14 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 13 με 20 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Τ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Saturday, 31 May 1997 - 13:34:25 UTC