Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 97-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πρόταση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
- Δύο φορές είχε επιχειρήσει να σκοτώσει τον Κώστα Περατικό η 17 Νοέμβρη, αποκαλύπτει η οργάνωση στην οκτασέλιδη προκήρυξή της.
- Διάτρητος ο νόμος για τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών, δηλώνουν πρόεδρος της βουλής και αρμόδια διακομματική επιτροπή.
- Οι γενικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Παιδείας, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου απειλούν με κινητοποιήσεις.
- Διαψεύδει ο Γιώργος Δρυς δημοσιεύματα περί κινήτρων για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα φάρμακα δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
- Την αυτόνομη πορεία της Πολιτικής Ανοιξης προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς και εντάσσει το κόμμα στον κεντρώο ριζοσπαστικό χώρο.
- Ηρεμία στην αγορά μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η δραχμή τις τελευταίες μέρες.
- Ακύρωσε τη συμμετοχή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις εκδηλώσεις της Β' Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πρόταση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ψήφους 151 βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποφασίσθηκε να μην αλλάξει η σχετική συνταγματική διάταξη, αλλά ερευνηθεί η δυνατότητα ίδρυσης Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το θέμα θα εξετάσει επιτροπή υπό τον υπουργό παιδείας.

Δύο φορές είχε επιχειρήσει να σκοτώσει τον Κώστα Περατικό η 17 Νοέμβρη, αποκαλύπτει η οργάνωση στην οκτασέλιδη προκήρυξή της.

Με οκτασέλιδη επιστολή της η 17 Νοέμβρη ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, ο οποίος σύμφωνα με την προκήρυξη ήταν στόχος σε άλλες δύο περιπτωσεις το '95 και '96. Η οργάνωση ασκεί κριτική για την αγοραπωλησία των ναυπηγείων Ελευσίνος καθώς και για το θέμα των Ιμίων. Η προκήρυξη χαρακτηρίσθηκε γνήσια από την αστυνομία, η οποία συνεχίζει τις έρευνες, με τη βοήθεια και στελεχών του FBI, που εξεδήλωσαν ενδιαφερον για την υπόθεση.

Διάτρητος ο νόμος για τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών, δηλώνουν πρόεδρος της βουλής και αρμόδια διακομματική επιτροπή.

Αδυναμία να ελέγξουν ουσιαστικά τις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών δήλωσαν τα μέλη της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής και διευκρίνισαν ότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις του σχετικού νόμου από 20 βουλευτές. Οι 15 αφορούν στη δωρεάν διαφήμιση στα Μέσα Ενημέρωσης και οι πέντε στην υπέρβαση του πλαφόν των εκλογικών δαπανών. Αποφασισμένος να υπερασπιστεί το νόμο δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής, αν και παραδέχθηκε ότι ο νόμος είναι διάτρητος και χρειάζεται αλλαγές.

Οι γενικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Παιδείας, ενώ οι υπάλληλοι του υπουργείου απειλούν με κινητοποιήσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι οι γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διεξαχθούν κανονικά, εδωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας, οι οποίοι απειλούν με απεργία μέσα στις εξετάσεις.

Διαψεύδει ο Γιώργος Δρυς δημοσιεύματα περί κινήτρων για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα φάρμακα δηλώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Δεν υπάρχει θέμα κινήτρων για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρύς, διαψέυδοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα χορηγεί μπόνους 300.000 για την πώληση παλαιών αυτοκινήτων σε τρίτες χωρες. Εξάλλου, την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκάλεσε η ενέργεια δύο φαρμακευτικών εταιριών να επιβάλλουν μονομερώς αυξήσεις μέχρι και 75% σε μια σειρά προϊόντων τους. Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν οι αυξήσεις, ούτε θα δεχθεί εκβιασμούς.

Την αυτόνομη πορεία της Πολιτικής Ανοιξης προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς και εντάσσει το κόμμα στον κεντρώο ριζοσπαστικό χώρο.

Την αυτόνομη πορεία της Πολιτικής Ανοιξης προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος. Παρουσιάζοντας το ιδεολογικό στίγμα, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την ΠΟΛΑΝ στον κεντρώο ριζοσπαστικό χώρο, απέδωσε την εκλογική ήττα στη στάση που τήρησε κατά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, άσκησε κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,έκανε αναφορά στα εθνικά θέματα, την οικονομία και την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς και στα αρχεία Καραμανλή. Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων

Ηρεμία στην αγορά μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η δραχμή τις τελευταίες μέρες.

Επανήλθε η ηρεμία στην αγορά χρήματος, με τη δυναμική παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος,ύστερα από την πίεση που δέχθηκε η δραχμή με αποτέλεσμα την εκροή περίπου 1,5 δισ. δολαρίων. Την προσεχή εβδομάδα αποστέλλονται 930.000 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία 300.000 είναι χρεωστικά, 340.000 πιστωτικά και τα υπόλοιπα μηδενικά. Το υπουργείο Οικονομικών 250.000 φορολογούμενους να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους μέχρι 31 Ιουλίου τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους.

Ακύρωσε τη συμμετοχή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις εκδηλώσεις της Β' Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν εξελίξεις που προδίδουν τάσεις υποδήλωσης υπεροχής τόσο από την πλευρά του Βατικανού, όσο και του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποφάσισε σήμερα την ακύρωση της συμμετοχής του στη Δεύτερη Ευρωπαϊκή Οικουμενική Συνέλευση και την αναβολή της επικείμενης επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επρόκειτο να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Β' Ευρωπαϊκής Οικουμενικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-29 Ιουνίου στην αυστριακή πόλη Γκρατς. Η σημερινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την οποία περισώζεται το κύρος και η αξιοπρέπεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να οφείλεται σε μονομερείς ενέργειες του Βατικανού και της Μόσχας, που αποσκοπούσαν σε εκμετάλλευση της Οικουμενικής Συνάντησης στο Γκρατς, προς ίδιον όφελος. Οπως αναφέρεται σε σημερινό ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι τελευταίες εξελίξεις προδίνουν τάσεις προς υποδήλωση υπεροχής που δεν συμπορεύονται προς το πνεύμα καταλλαγής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία της προετοιμασίας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, που θα γίνει 1 με 10 Αυγούστου, στην Αθήνα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Πρίμο Νεμπιόλο, σήμερα κατά την διάρκςεια των εργασιών του συμβουλίου της ΙΑΑF, που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, αφού έκανε μία λεπτομερή αναφορά των πεπραγμένων, επεσήμανε, ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου θα αποτελέσει την αφορμή για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής ζωής μας αλλά και μέσων, όπως είναι η Τηλεόραση.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς θα μεταβεί την Κυριακή στη Νορβηγία να δει το παιχνίδι Λίλεστρομ-Σόκνταλ και να παρακολουθήσει αγωνιζόμενο το σέντερ φορ των γηπεδούχων, Γκέιρ Φρίγκααρντ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πρώτους μεταγραφικύς στόχους της ομάδας. Στο μεταξύ, Ιλια Ιβιτς, τελικά, παραμένει για δύο ακόμη χρόνια στον Ολυμπιακό. Το οικονομικό μέρος της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιβιτς θα πάρει 200 - 250 εκατομμύρια δραχμές.

Είκοσι ποδοσφαιριστές κάλεσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Γ. Κόλλιας, στην αντιπροσωπευτική μας ομάδα που θα λάβει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες, οι οποίοι θα γίνουν στο Μπάρι της Ιταλίας, 13 με 25 Ιουνίου. Πρόκειται για τους Δημήτρη Ελευθερόπουλο, Στέλιο Σφακιανάκη, Σωτήρη Λυμπερόπουλο, Θανάση Κωστούλα,Βαγγέλη Κουτσουρέ, Βασίλη Λάκη, Γιάννη Γκούμα, Νίκο Λυμπερόπουλο, Δημήτρη Μαυρογενίδη, Τραϊανό Δέλλα, Μιχάλη Πανόπουλο, Γιώργο Κουλακιώτη, Λάζαρο Σέμο, Σωτήρη Κωνσταντινίδη, Ιεροκλή Στολτίδη, Γιώργο Κόλτζο,Κώστα Κιάσσο, Παρασκευά Αντζα, Γιώργο Καραγκούνη και Παντελή Κωνσταντινίδη. Η ομάδα μας θα αντιμετωπίσει στα προκριματικά τη Γαλλία και το Σαν Μαρίνο.

Στασιμότητα υπάρχει στις εξελίξεις για τα διοικητικά της ΑΕΚ, καθώς ο μεγαλομέτοχος Μιχάλης Τροχανάς έχει μεταβεί στο Αμστερνταμ για να συναντηθεί με τους αγοραστές του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Η αγωνία, ωστόσο, των φίλων της ΑΕΚ μεγαλώνει, καθώς όλες οι ενέργειες για απόκτηση προπονητή και ποδοσφαιριστών έχουν παγώσει, ενώ ο Βασίλης Μπορμπόκης βρίσκεται ήδη στην Ισπανία για να συζητήσει πιθανή μεταγραφή του στη Βαλένθια.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στον Παναθηναικό ο Μπάνε Πρέλεβιτς, μετά από δήλωση του, κατά τη διάρκεια σύντομης επισκεψής του στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Πρέλεβιτς είπε ότι προθεσή του είναι να τηρήσει το συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων που έχει με την Κίντερ Μπολόνια, αν και γνωρίζει το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ετσι, στον Παναθηναικό μετά τις μεταγραφές των Χριστοδούλου και Παταβούκα το ενδιαφέρον στρέφεται σε άλλους παίχτες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 274,93 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,83, γαλλικό φράγκο προς 48,05, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 193,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,43, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,97, τη λίρα Κύπρου προς 545,54 και την ECU προς 315,76 δραχμές.

Νέα μεγάλη πτώση είχε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 1635,31 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 2,83%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 5,35%. Η μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών αποδίδεται έως ένα βαθμό στην αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην αγορά χρήματος και στην άνοδο των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 30,6 δισ. δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο σ'όλη τη χώρα εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα δυτικά και νότια πολύ ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 25 και στα νησιά 14 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 13 με 20 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Friday, 30 May 1997 - 18:00:16 UTC