Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 97-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/05/1997 (ΑΠΕ)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Κλιμακωτές αυξήσεις στους συνταξιούχους προβλέπει νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.
- Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ,καταθέτει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.
- Συνεχίζονται στο Αργυρόκαστρο οι ανακρίσεις για το θάνατο του 35χρονου υπαστυνόμου, Νίκου Μαρκάκη.
- Κρίσιμη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Η κυβέρνηση θα αποστείλει σύντομα στην ολλανδική προεδρία το μνημόνιό της για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.
- Πολύ καλή η συνεργασία των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
- Απορρίφθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
- Το οικιστικό νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στη σημερινή μορφή των πολεοδομικών συγκροτημάτων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα. - Σήμερα ο τέταρτος αγώνας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ.
- Παρελθόν για τον Παναθηναϊκό ο Κροάτης προπονητής, Βέλιμιρ Ζάετς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακωτές αυξήσεις στους συνταξιούχους προβλέπει νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.

Πολυνομοσχέδιο, που ρυθμίζει συντάξεις Στρατιωτικών και Δημοσίων υπαλλήλων, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, που αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για ποσό σύνταξης ή βοηθήματος μέχρι ποσού 130.000 δρχ αυξάνεται κατά 2% από 1.1.97 και κατά 2,5% ακόμη από 1ης Ιουλίου 1997. Για τμήμα σύνταξης ή βοηθήματος από 130.001 μέχρι 280.000 δρχ αυξάνεται κατά 1% από 1.1.97 και κατά 1,25% ακόμη από 1.7.1997. Οι αυξήσεις αυτές θα χορηγηθούν σε όλες τις συντάξεις που καταβάλει το δημόσιο.Οι συντάξεις των στρατιωτικών συνταξιούχων, που αποχώρησαν από την υπηρεσία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1996 θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τροπολογία για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους ΟΤΑ,καταθέτει σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών.

Ρύθμιση, που προβλέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ΟΤΑ στους τομείς καθαριότητας και όσους είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου απο 16/9/1994 περιλαμβάνει τροπολογία, που θα εισηγηθεί σήμερα στην αρμόδια διακομματική επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ακόμη προβλέπεται η μονιμοποίηση οσοι είχαν δουλειά αυτεπιστασίας τα δυο τελευταία χρόνια. Το θέμα απασχόλησε χθες τον κοινοβουλευτικό τομέα έργου του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζονται στο Αργυρόκαστρο οι ανακρίσεις για το θάνατο του 35χρονου υπαστυνόμου, Νίκου Μαρκάκη.

Συνεχίζονται στο Αργυρόκαστρο οι ανακρίσεις των δυο επιτροπών εμπειρογνωμόνων απο Ελλάδα και Αλβανία, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του 35χρονου υπαστυνόμου, Νίκου Μαρκάκη, του προξενείου μας, που βρέθηκε νεκρός χθες χτυπημένος απο σφαίρα. Κλιμάκιο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας θα εξετάσει το πτώμα του Μαρκάκη, που βρίσκεται απο χθες στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι ιατροδικαστές θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στα αίτια, αν ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα ή σε ηθελημένη ανθρώπινη ενέργεια.

Κρίσιμη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Εθνική προτεραιότητα αποτελεί η αμυντική θωράκιση της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι η τουρκική πολιτική παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό επιθετικότερο προσανατολισμό έναντι της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας ακόμη και εδαφικές διεκδικήσεις.Σχετικά με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ,δήλωσε οτι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τις διαδικασίες εφόσον δεν διασφαλιστούν ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όλα τα κράτη - μέλη που μετέχουν στη συμμαχία.

Η κυβέρνηση θα αποστείλει σύντομα στην ολλανδική προεδρία το μνημόνιό της για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η ελληνική πλευρά πρόκειται σύντομα να αποστειλεί στην Ολλανδική Προεδρία το μνημόνιό της για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές και βρίσκεται εν αναμονή του Τουρκικού μνημονίου ώστε να μπορέσει να προβεί σε εκτιμήσεις για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής σε σχέση με τις επιτροπές των εμπειρογνωμόνων. Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα που έδωσε προς την Ολλανδική Προεδρία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου ο οποίος συναντήθηκε χθές στη Χάγη,στο περιθώριο του Κονκλαβιου των 15 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για τη Διακυβερνητική.

Πολύ καλή η συνεργασία των ΗΠΑ με την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ διατηρούν το μεγαλύτερο σεβασμό για την οικογένεια Παπανδρέου,καθώς και για τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και την κυβέρνησή του. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς, οταν κλήθηκε να σχολιάσει άρθρο της "Ουάσιγκτον Ποστ" που περιλάμβανε κριτική κατά του Ανδρέα Παπανδρέου και των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν στις επιλογές του κ. Σημίτη.Τέλος δήλωσε οτι η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση εξετάζουν πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα την προσπάθεια αυτή.

Απορρίφθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος της χώρας. Την πρόταση απέρριψε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη σε συστήματα ενισχυμένης αναλογικής και οτι η απλή αναλογική δεν προσιδιάζει στο πολιτικό μας σύστημα.

Το οικιστικό νομοσχέδιο θα βάλει τέλος στη σημερινή μορφή των πολεοδομικών συγκροτημάτων.

Το τέλος στη σημερινή μορφή των πολεοδομικών συγκροτημάτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας έρχεται να βάλει το οικιστικό νομοσχέδιο, που άρχισε να συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του νόμου 1337/83 του Αντώνη Τρίτση, που έφερε την επανάσταση στον τομέα της πολεοδομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα.

Η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ στο τέταρτο παιχνίδι της τελικής φάσης των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας που έγινε στο Αλεξάνδρειο, νίκησε 78-47 το Περιστέρι και κατέκτησε την τρίτη θέση, η οποία δίνει και το δικαίωμα για συμμετοχή στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου.

- Σήμερα ο τέταρτος αγώνας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας στο μπάσκετ.

Σήμερα στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο τέταρτο κατά σειρά παιχνίδι των τελικών των πλέι-όφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας.Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 νίκες στις μέχρι τώρα συναντήσεις.Πρωταθλητής θα αναδειχθεί η ομάδα εκείνη που θα έχει τρείς νίκες.

Παρελθόν για τον Παναθηναϊκό ο Κροάτης προπονητής, Βέλιμιρ Ζάετς.

Παρελθόν αποτελεί για τον Παναθηναϊκό ο Κροάτης προπονητής, Βέλιμιρ Ζάετς, αφού μετά την κακή πορεία των ''πρασίνων'' στην εφετινή περίοδο, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους. Επικρατέστεροι αντικαταστάτες του Ζάετς, φέρονται οι Μπλαχίν και Ιορντανέσκου, χωρίς να αποκλείεται κάποια ''έκπληξη''. Οπως είναι φυσικό, η κατάσταση στον Παναθηναϊκό είναι πολύ άσχημη και εντός των ημερών αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 273,64 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 161,42, γαλλικό φράγκο προς 47,91, λίρα Αγγλίας προς 451,14, ελβετικό φράγκο προς 194,52, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,42, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 241,46, τη λίρα Κύπρου προς 543,22 και την ECU προς 315,38 δραχμές.

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου αν και αρχικά επεκράτησαν έντονες ανοδικές τάσεις. Ο γενικός δέικτης τιμών έκλεισε στις 1621,71 μονάδες σημειώνοντας ισχυρή πτώση κατά 2, 90%. Στο άνοιγμα της αγοράς ο δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1695 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,48%. Στη συνέχεια ομως παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να απωλέσουν τα αρχικά τους κέρδη και να κλείσουν με μεγάλη πτώση.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ανοδο θα σημειώσει σήμερα η θερμοκρασία, ενώ ο καιρός θα είναι αίθριος σ'όλη τη χώρα με τοπικές νεφώσεις μόνο στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα δυτικά και νότια βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 14 εως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 34 και στις νησιωτικές περιοχές απο 17 εως 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που θα κυμανθεί απο 18 εως 34 θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται ν'αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το θερμόμετρο θα δείξει από 16 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 1997 - 8:00:16 UTC